ΑΕΚ

Δίδυμο υψηλών απαιτήσεων

Δίδυμο υψηλών απαιτήσεων
Μάνταλος INTIME SPORTS

Ο Ντάρκο Ζόριτς εξελίσσεται στον ποδοσφαιριστή - έκπληξη για την ΑΕΚ και ο Πέτρος Μάνταλος στον καθοδηγητή της. Χωρούν μαζί στην ίδια ενδεκάδα; Ασφαλώς και ναι! Υπάρχουν τρόποι και το Sport24.gr εξηγεί.

Το άγχος των πρώτων αγώνων απομακρύνθηκε και η αναγκαιότητα για νικηφόρο ξεκίνημα και διαδοχικές επιτυχίες καλύφθηκε. Η ΑΕΚ έδειξε την προσαρμοστικότητα που απαιτείται για να επιβληθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία, έδωσε γρήγορα απαντήσεις για το αν θα πρέπει να θεωρείται υπέρτερη (εκτός από τη θεωρία και) στην πράξη και πλέον βάζει ως στόχο τη διαρκή αγωνιστική βελτίωσή της.

Μέσα από αυτή την προσπάθεια συντελούνται και οι διαρκές δοκιμές του Δέλλα ο οποίος καταφέρνει να διατηρεί όλους τους ποδοσφαιριστές του σε εγρήγορση και συνάμα ικανοποιημένους, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι θα πάρουν τις ευκαιρίες τους. Όσοι πείσουν ότι αξίζουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής θα τον έχουν! Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Ντάρκο Ζόριτς.

Ο 21χρονος Μαυροβούνιος επιθετικός εκμεταλλεύεται κάθε αγωνιστικό λεπτό που του προσφέρεται προκειμένου να αποδείξει ότι είναι ικανός να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο κι ας έχει μπροστά του ένα βουνό να ανέβει αφού στη θέση που είναι φανερό ότι μπορεί να αποδώσει καλύτερα, υπάρχει μπροστά του ο Πέτρος Μάνταλος. Ένας συναγωνισμός που μόνο κέρδος μπορεί να φέρει στην ΑΕΚ.

Οι προπονητές που εμπιστεύονται τη δουλειά τους και τον εαυτό τους, λατρεύουν τέτοια ποδοσφαιρικά στοιχήματα. Για τον Δέλλα δεν συνιστά πρόβλημα αλλά ευχάριστη πρόκληση το πως θα τους «χωρέσει» στο ίδιο σχήμα. Τρόποι υπάρχουν πάντως καθώς αμφότεροι εμφανίζουν ικανότητα να παίξουν σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές θέσεις. Το Sport24.gr εξηγεί:

Μάνταλος ως επιτελικός, Ζόριτς σε ρόλο αριστερού χαφ: Θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, αν και υπάρχει άλλος πιο ελκυστικός όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Ο Μάνταλος ως επιθετικός χαφ, επί της ουσίας σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον φορ περιοχής στο «4-2-3-1» που εμπιστεύεται ο Δέλλας, έχει φτιάξει το όνομά του στην Ξάνθη. Είναι η φυσική θέση του. Ο Ζόριτς δεν είναι ο εκρηκτικός εξτρέμ τύπου Μπαρμπόζα ή Πλατέλλα, όμως στέκεται σωστά τακτικά στη θέση, παίζει απλά και το χάντικαπ της ταχύτητας καλύπτεται από τις ορθολογικές επιλογές του.

Ένα παράδειγμα του παρελθόντος, ο σπουδαίος Σαβέβσκι, δεν διακρινόταν για την ταχύτητά του. Διέθετε όμως εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και ξεχείλιζε από ποδοσφαιρική ευφυία. Έπαιξε τη θέση σχεδόν τέλεια. Θα συνιστούσε ένα τεράστιο επίτευγμα αν ο Ζόριτς εξελισσόταν σε μία αντίστοιχη περίπτωση, μέσα από πολλή δουλειά και προσεγμένη εξωγηπεδική ζωή. Το ταλέντο πάντως υπάρχει...

Μάνταλος ως δεύτερος αμυντικός χαφ, Ζόριτς ως επιτελικός μέσος: Σε πολλούς δεν αρέσει η ιδέα της χρησιμοποίησης του Μάνταλου στον άξονα της μεσαίας γραμμής δίπλα στον Κορδέρο. Ίσως επειδή θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος ρόλος θα αποδειχθεί περιοριστικός για τον διεθνή άσο της Ένωσης. Ωστόσο στη θέση αυτή ο Μάνταλος μπορεί να λάμψει καθώς ποτέ στην καριέρα του υπήρξε ελλειμματικός στο μαρκάρισμα Επιπροσθέτως η ικανότητά του στην πάσα, στο κουβάλημα αλλά και κράτημα της μπάλας όταν αυτό απαιτείται, όπως επίσης και η ευχέρειά του να ξεδιπλώσει με μία μεταβίβαση έναν αιφνιδιασμό - αστραπή, συνιστούν στοιχεία που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι απαιτητά για κάθε μοντέρνο αμυντικό μέσο.

Με τον Ζόριτς μπροστά του γνωρίζει ότι η πάσα στον άξονα θα καταλήξει σε πόδια που θα την αξιοποιήσουν, ψάχνοντας με τη σειρά τους την τελική μεταβίβαση. Ο Μαυροβούνιος παίζει γρήγορα και έξυπνα, δεν επιδίδεται σε άσκοπες καθυστερήσεις επιβραδύνοντας το ρυθμό της ομάδας και αποφεύγει τις εξεζητημένες ενέργειες. Αυτός ο συνδυασμός φαντάζει ως ο πιο ελκυστικός και να είστε βέβαιοι ότι θα μας προκύψει σε συχνότητα μέσα στη σεζόν.

Ζόριτς ως δεύτερος αμυντικός χαφ, Μάνταλος ως επιτελικός μέσος: Είναι το «ταίριασμα» που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα από τον Δέλλα, αλλά σαφώς και υπάρχει στο μυαλό του. Ο Ζόριτς, ένα ψηλό παιδί με άρτια τεχνικά στοιχεία και καλή μεταβίβαση, θα μπορούσε (θεωρητικά πάντα) να χρησιμοποιηθεί στο ρόλο που εφέτος αγωνίζεται κυρίως ο Ανάκογλου. Είναι η τρίτη επιλογή για τη συνύπαρξη των Μάνταλου και Ζόριτς στο ίδιο σχήμα αν και αυτή λογικά θα προκύψει σε περίπτωση που προκύψει ως ανάγκη.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ