ΑΕΚ

Από τον Σορεντίνο στον Μπαρόχα

Από τον Σορεντίνο στον Μπαρόχα
Σάχα Μορέτο Σορεντίνο

Με αφορμή την απόκτηση του Αλέν Μπαρόχα, το Sport24.gr θυμάται τι έκαναν οι ξένοι γκολκίπερ στην ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια.

Μέχρι και το καλοκαίρι του 2005 η ΑΕΚ αρνιόταν πεισματικά να ακολουθήσει το ρεύμα της εποχής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και να εμπιστευτεί τα δοκάρια της σε ξένους τερματοφύλακες. Είχε δημιουργήσει μια παράδοση που την κρατούσε πιστά.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Στέφανο Σορεντίνο ήταν πρώτος ξένος πορτιέρο της Ένωσης από εποχής… Ερέα. Ο Ιταλός τερματοφύλακας άνοιξε την… Κερκόπορτα και από τότε και τουλάχιστον για μια εξαετία, η ΑΕΚ προτιμούσε σταθερά την ξένη αγορά για ενίσχυση κάτω από τα δοκάρια.

Μάλιστα η Ένωση έφτασε στο σημείο την σεζόν 2007-08 να έχει έναν ξένο πορτιέρο βασικό και έναν επίσης ξένο στον πάγκο. Από το 2011 τα γάντια της ΑΕΚ ξαναγύρισαν αμιγώς σε ελληνικά χέρια, αλλά τώρα ο Άλεν Μπαρόχα θα γίνει ο πρώτος κιτρινόμαυρος τερματοφύλακας μετά το 2011. Ο Βενεζουελάνος θα διαδεχθεί τον Σεμπάστιαν Σάχα. Τον μοναδικό ξένο τερματοφύλακα που έχει σηκώσει κύπελλο.

Το Sport24.gr υπενθυμίζει τις επιτυχημένες, αποτυχημένες και… ουδέτερες παρουσίες ξένων γκολκίπερ κάτω από τα κιτρινόμαυρα δοκάρια.

Ο απόλυτα πετυχημένος

Την περίπτωση του Στέφανο Σορεντίνο ο πρώτος που την είχε εντυπώσει ήταν ο ίδιος ο Ντέμης Νικολαϊδης ως πρόεδρος της ΑΕΚ. Και ο τότε τεχνικός διευθυντής Ίλια Ιβιτς ολοκλήρωσε την μεταγραφή του ελεύθερου από την υποβιβασμένη Τορίνο Ιταλού στον Δικέφαλο, το καλοκαίρι του 2005. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν για πρώτη φορά ο Σορεντίνο εμφανίστηκε στο προπονητικό κέντρο του Κόνιε όπου έκανε καλοκαιρινή προετοιμασία η ΑΕΚ, φορούσε σορτσάκι δυο νούμερα μεγαλύτερο από το κανονικό. Αυτός ο παίκτης όμως, έμελλε να γίνει ίσως ο πιο πετυχημένος ξένος τερματοφύλακας του Δικεφάλου. Και ας μην κατέκτησε τίτλο. Η ονειρεμένη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2006, ήταν έργο και του Ιταλού. Στην ΑΕΚ έμεινε δυο χρόνια μόνο, ελέω οικογενειακών ζητημάτων. Ή αλλιώς, κατ’ απαίτηση συζύγου έφυγε γι άλλες πολιτείες και ακόμα βγάζει αξιοπρεπώς το ψωμί του στο καμπιονάτο.

Το μεγάλο ανέκδοτο

Ο αντικαταστάτης του Σορεντίνο λίγο έλειψε να γίνει ανέκδοτο στην ΑΕΚ. Ίσως και να έγινε. Ο Βραζιλιάνος Μαρσέλο Μορέτο ήρθε εν χορδαίς και οργάνοις από την Μπενφίκα το καλοκαίρι του 2007. Ένα καλοκαίρι Ριβάλντο και μεγάλων προσδοκιών. Στην πρώτη του προπόνηση στην καλοκαιρινή προετοιμασία της ΑΕΚ στο Ντούρβερτ της Ολλανδίας, ο Μορέτο σε κάθε άσκηση που έπεφτε «βογκούσε» από τους πόνους και έκανε και πέντε λεπτά να ξανασηκωθεί. Προέκυψε… βαρυκόκκαλος και τελικά πέρασε και δεν ακούμπησε. Μετά την ΑΕΚ γύρισε στη Βραζιλία, πέρασε ακόμα και από την Πολωνία και από το 2103 που βρέθηκε στο ρόστερ μιας Ατλέτικο Σοροκάμπα στην πατρίδα του, τα ποδοσφαιρικά του ίχνη έχουν χαθεί.

Ο μεγάλος άτυχος

Όταν στην ΑΕΚ διαπίστωσαν το μεταγραφικό έγκλημα με τον Μορέτο, προσπάθησαν να το διορθώσουν άρον – άρον και τελευταία μέρα των μεταγραφών απέκτησαν τον Γιούργκεν Μάχο. Καλή κίνηση μ’ έναν σταθερό τερματοφύλακα. Στην ΑΕΚ ο Αυστριακός στάθηκε άτυχος καθώς δυο φορές κτύπησε σοβαρά το κεφάλι του. Και δεν έπαιξε ποτέ. Στην συνέχεια είχε αξιοπρεπή πορεία ακόμα και στο ελληνικό πρωτάθλημα και έκλεισε την καριέρα του στην Αντμίρα Βάκερ της πατρίδας του.

O τροπαιούχος και μοιραίος

Το καλοκαίρι του 2008 ήταν ένα καλοκαίρι που η ΑΕΚ γενικώς «ψώνιζε» Αργεντινούς. Πήρε τον Σκόκο, πήρε τον Πελετιέρι και πήρε και κάτω από το τέρμα τον Σεμπάστιαν Σάχα. Ο Αργεντινός έμεινε τρια χρόνια στην ΑΕΚ. Περισσότερο από κάθε ξένο τερματοφύλακα στην μετά – Ερέα εποχή. Κατέκτησε κύπελλο το 2011. Όμως (και) με δική του ευθύνη η ΑΕΚ έχασε ένα κύπελλο το 2009 σ’ εκείνο τον αλησμόνητο τελικό με τον Ολυμπιακό. Αν ο Σάχα δεν είχε κάνει τρια λάθη στην ίδια φάση στις καθυστερήσεις του τελικού, ο Νταρμπισάιρ δεν θα είχε ισοφαρίσει το γκολ που είχε πετύχει ο Σκόκο στο 90’. Τώρα ο Σάχα συνεχίζει την καριέρα του στη Ρασίνγκ στην Αργεντινή και την προηγούμενη Κυριακή «έφαγε» δυο γκολ από τον Σκόκο.

Στην ΑΕΚ δεν έπιασε αλλά…

Υπάρχει και η περίπτωση του Μίλαν Λούκατς. Ήρθε νεούδι ο Σέρβος στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2009. Δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μια επίσημη παρουσία με την φανέλα της ΑΕΚ και ως εκ τούτου έφυγε όπως ήρθε αφού είχε και έναν αποτυχημένο δανεισμό στον Εθνικό. Στη συνέχεια όμως έφτασε μέχρι να κερδίσει θέση βασικού τερματοφύλακα στην Παρτιζάν. Και φέτος πήρε μεταγραφή τουρκικά Ακισάρ.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ