ΑΕΚ

Από το εξωτερικό με αγάπη!

Από το εξωτερικό με αγάπη!

Ο Μιγκέλ Άνχελ Κορδέρο είναι ένας από τους λίγους ποδοσφαιριστές (ξένους ή ομογενείς) που αφίχθηκαν από το εξωτερικό και κατάφεραν να στεριώσουν στην Ελλάδα. Με αφορμή την επερχόμενη τέταρτη σεζόν του Ισπανού στην ΑΕΚ, το Sport24.gr θυμάται αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ο αρχηγός της Ένωσης είναι βέβαιο ότι θα βρίσκεται στην ομάδα ως το καλοκαίρι του 2016, όταν πλέον θα έχει συμπληρώσει τέσσερα χρόνια (άρα και τέσσερις διαφορετικές σεζόν) στην Ελλάδα και στην Ένωση, ενώ το συμβόλαιό του προβλέπει συνεργασία ως τον Ιούνιο του 2017. Λίγοι έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο ερχόμενοι από το εξωτερικό και το Sport24.gr μνημονεύει τις πιο αξιόλογες περιπτώσεις.

Αναστάσιος Κωνσταντίνου, 1972-1981

Έλληνες και Κύπριοι το ίδιο αίμα σε διαφορετικά κράτη... Βάσει αυτής της λογικής στο αφιέρωμα βρίσκει χώρο και ο λατρεμένος των (παλαιότερων περισσότερο) ΑΕΚτζήδων «Τάσος» όπως είχαν συνηθίσει να τον αποκαλούν. Σε εννέα σεζόν ως ποδοσφαιριστής της Ένωσης, ο σπουδαίος αυτός ποδοσφαιριστής «έγραψε» 141 εμφανίσεις και 36 γκολ.

Ντούσαν Μπάγεβιτς, 1977-1981

Ο πρώτος ξένος (εξαιρουμένων των ομογενών) ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ΑΕΚ που κατάφερε να αγωνιστεί σε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές σεζόν με τη φανέλα της Ένωσης, ήταν ο γεννημένος στο Μόσταρ νυν εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας. Στην εν Ελλάδι καριέρα του έπαιξε σε 113 ματς με την ΑΕΚ, σκοράροντας 65 φορές σε όλες τις διοργανώσεις.

Δημήτρης Πατίκας, 1985-1993

Ευρύτερα γνωστός ως Τζίμης! Αφίχθη από την Αυστραλία για να «γεμίσει» την κιτρινόμαυρη επίθεση και παρά το γεγονός ότι μπορούσε να χάσει το πιο απλό γκολ, θαυμάστηκε για την ταχύτητά του η οποία την εποχή εκείνη βοηθούσε την ΑΕΚ να παράξει ποδόσφαιρο που δεν συνηθιζόταν στην Ελλάδα. Έπαιξε σε 155 ματς με την Ένωση και σημείωσε 27 τέρματα.

Γιώργος Σαββίδης, 1987-1992

Ο αγαπημένος «κουμπάρος», μεσοεπιθετικός ο οποίος αμφισβητήθηκε έντονα στο ξεκίνημά του με την Ένωση αλλά στη συνέχειας αγαπήθηκε όσο οι σπουδαιότεροι άσοι στην ιστορία της ομάδας, ήταν ένας εκ των εκ πλέον καθοριστικών ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ στο ξεκίνημα της αναγεννησιακής περιόδου της και της επιστροφής στους τίτλους. Αποχαιρέτισε την Ένωση με 145 ματς και 39 γκολ.

Τόνι Σαβέβσκι, 1988-2001

Ο Μπάγεβιτς ήταν πλέον ο τιμονιέρης της ΑΕΚ όταν έφερε στην Ελλάδα τον ξερακιανό Σκοπιανό, Ουδείς μπορούσε τότε να φανταστεί ότι ο Σαβέβσκι θα εξελισσόταν στον μακροβιότερο ξένο ποδοσφαιριστή στην ιστορία της Ένωσης, με την οποία έπαιξε σε 13 συναπτές σεζόν. Το κοντέρ του έγραψε 436 συμμετοχές και 58 γκολ, νούμερα ασύλληπτα ακόμα και για έλληνες παίκτες που διέγραψαν μακρόχρονη καριέρα στην Ένωση.

Φρανκ Κλόπας, 1988-1994

Ο άτυχος της ιστορίας... Τα πήλινα πόδια του δεν του επέτρεψαν ποτέ να αποδώσει σύμφωνα με το σπουδαίο ταλέντο του και να δείξει όσα πραγματικά μπορούσε. Ο διεθνής με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ μέσος άνηκε για έξι σεζόν στην ΑΕΚ, όμως έπαιξε σε μόλις 49 αγώνες σκοράροντας 6 φορές. Παρόλα αυτά ο κόσμος της ομάδας τον αγάπησε και τον αναγνώρισε.

Ντανιέλ Μπατίστα, 1989-1992 και 1995-1999

Ο γεννημένος στο Κάπο Βέρντε και μετέπειτα πολιτογραφημένος Έλληνας Μπατίστα (ο οποίος άλλωστε έχει φορέσει και τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας), πέρασε δύο φορές από την Ένωση και παρέμεινε αγαπητός παρά το γεγονός ότι κάποτε την είχε αφήσει για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Αγωνίστηκε σε 194 ματς ντυμένος στα κιτρινόμαυρα και βρήκε δίχτυα 72 φορές.

Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, 1991-1996

Για πέντε συναπτά έτη, ο αγαπημένος «Σάμπα» της κιτρινόμαυρης εξέδρας, κόσμησε τα ελληνικά γήπεδα με φανέλα της ΑΕΚ. Όπως και στην περίπτωση του Μπατίστα (και αντιθέτως με εκείνη του Μπάγεβιτς), παραμένει αγαπητός στις τάξεις των ΑΕΚτζήδων παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 1996 ακολούθησε τον νυν εκτελεστικό διευθυντή της ΑΕΚ στον Ολυμπιακό. Αγωνίστηκε σε 166 ματς με την Ένωση και πέτυχε 8 τέρματα.

Μιλέν Πετκόφ, 2000-2005

Ουδείς κατάλαβε τους λόγους για τους οποίους ο Φερνάντο Σάντος τον «έκοψε» από το κιτρινόμαυρο ρόστερ το καλοκαίρι του 2005 αν και ήταν ιδιαίτερα καθοριστικός στην τρελή κούρσα εκείνης της ΑΕΚ που ξεκίνησε τη σεζόν με σκοπό να μην υποβιβαστεί κι έφτασε στο σημείο να κρατά τον τίτλο στα χέρια της δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Ο εξαιρετικός Βούλγαρος «έγραψε» μία πενταετία (έξι όμως σεζόν) στην Ένωση με 177 εμφανίσεις και 16 τέρματα.

Γκουστάβο Μαντούκα 2006-2010

Άλλη μία ανεξήγητη απόφαση για την αποπομπή ενός ποδοσφαιριστή που είχε προσφέρει στην ΑΕΚ και μετέπειτα διέγραψε σπουδαία καριέρα στην Κύπρο με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ, στον οποίο αγωνίζεται ως σήμερα. Ο Γκουστάβο Μαντούκα φόρεσε τη φανέλα της Ένωσης σε 123 επίσημα ματς και σημείωσε 16 γκολ.

Ισμαέλ Μπλάνκο, 2007-2011

Ο «αιώνια» αγαπημένος Ζορό των οπαδών της Ένωσης, αποχώρησε το καλοκαίρι του 2011 έχοντας κατακτήσει το τελευταίο τρόπαιο στην ιστορία της ομάδας, το κύπελλο Ελλάδας. Επιθετικός δίχως φοβερά τεχνικά χαρίσματα και ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, αλλά με θαυμαστή οξυδέρκεια και τρομερή αίσθηση του γκολ. Στις τέσσερις σεζόν με το Δικέφαλο στη φανέλα, έπαιξε σε 169 ματς σημειώνοντας 72 γι αυτό και αναγνωρίζεται ως ένας εκ των κορυφαίων σκόρερ στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ