ΑΕΚ

Ανέστης, ένας ήρωας με παντούφλες

Ανέστης, ένας ήρωας με παντούφλες

Η-φετινή- ιστορία του Γιάννη Ανέστη, του κορυφαίου παίκτη της ΑΕΚ στο σπουδαίο ευρωπαϊκό βράδυ στο Μιλάνο, δενείναι διόλου... παραμυθένια. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Όταν τέλειωσε το ματς της ΑΕΚ στο Σαν Σίρο, όλοι ανεξαιρέτως οι παίκτες της ΑΕΚ, έπεσαν πάνω του και τον σφιχταγκάλιασαν. Όταν έγινε μια λάθος συνεννόηση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με την Ξάνθη, μόλις πριν λίγες ημέρες, του έγινε "πέσιμο" από συμπαίκτη του.

Έχει κρατήσει το πολύτιμο 0-0 μέσα στο Μπρίζ. Έχει ακούσει γιούχα από μερίδα του κόσμου, μέσα στο ΟΑΚΑ, στο ματς με την ΤΣΣΚΑ. Έχει πιάσει πέναλτι σε τρια ματς σερί. Έχει μείνει εκτός ενδεκάδας εντελώς ξαφνικά και μάλιστα σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, εξαιτίας του feeling που είχε ο Πογέτ. Έχει γίνει διεθνής. Έχει αμφισβητηθεί όσο ίσως κανένας παίκτης.

Η ιστορία του Γιάννη Ανέστη, του ανθρώπου που ο ιταλικός Τύπος χαρακτήρισε "τοίχο", που έγινε ήρωας στο Σαν Σίρο, δεν μοιάζει καθόλου σαν παραμύθι. Το ακριβώς αντίθετο. Κι αυτό ίσως δίνει και μεγαλύτερη αξία σ’ αυτό που έκανε ο Ανέστης την Πέμπτη (19/10) το βράδυ στο Μιλάνο. Ό,τι έχει κερδίσει από την ΑΕΚ μέχρι και την Εθνική είναι δια πυρός και σιδήρου. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά πως ξετυλίγεται για τον Ανέστη ο μίτος της ιστορίας της φετινής σεζόν και θα καταλάβετε.

ΤΑ ΚΟΡΝΕΡ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ

Από το καλοκαίρι του 2014 που ο Ανέστης φοράει τα γάντια της ΑΕΚ, τίποτα δεν του έχει έρθει εύκολα. Κυρίως διότι όσους βαθμούς κι αν έδωσε με τις αποκρούσεις, όσα… σερί πέναλτι κιι εάν έπιασε, όσο καθοριστικός κι αν ήταν στον κερδισμένο τελικό του Κυπέλλου του 2015, πάντα τον στοίχειωνε μια τριάδα λαθών σε παιχνίδια. Και ήταν πάντα αυτά τα λάθη η μήτρα που γεννούσε γκρίνια και αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και τις δυο προηγούμενες σεζόν στην ΑΕΚ. Ο πανύψηλος τερματοφύλακας είχε μάθει να ζει μ’ αυτό. Όμως το ξεκίνημα της φετινής ξεπέρασε ακόμα και αυτό που είχε συνηθίσει να διαχειρίζεται.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΜΙΛΑΝ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / MILAN - AEK / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΜΙΛΑΝ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / MILAN - AEK / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς με την ΤΣΣΚΑ, "χρεώνεται" και τα δυο γκολ που δέχεται η ΑΕΚ από στημένες φάσεις. Μια προσεκτική ματιά σ’ όσα έχουν γίνει σ’ αυτά τα δυο περιβόητα κόρνερ, αρκεί κανείς για να διαπιστώσεις πως ο τελευταίος που φταίει, είναι ο Ανέστης. Ωστόσο και κατά την διάρκεια του ματς, η… χρέωση πέφτει στα γάντια του. Και μια ντρίμπλα με ρίσκο (αλλά πετυχημένη) πάνω σε επιθετικό της ΤΣΣΚΑ, προκαλεί τις αποδοκιμασίες από σημαντική μερίδα του κόσμου. Πριν κοπάσουν στα αφτιά του Ανέστη αυτές οι αντιδράσεις μερίδας οπαδών της ΑΕΚ, έρχεται και η ρεβάνς στη Μόσχα και το γκολ από ένα ακόμα κόρνερ. Αμφισβήτηση και πάλι από τον κόσμο. Αλλά στήριξη τόσο από τον Μανόλο Χιμένεθ, όσο και από τον πρώην, πλέον, προπονητή τερματοφυλάκων της ΑΕΚ Κώστα Καμπόλη.

"ΡΟΛΑ" ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ

Ο Ανέστης περνά δύσκολα, αλλά οι συμπαίκτες του μέσα στην ομάδα απλώς το… υποθέτουν και δεν το βλέπουν μέσα στο γήπεδο. Στα Σπάτα συνεχίζει να κάνει την (σκληρή) δουλειά του, χωρίς να δείχνει πως έχει επηρεαστεί. Ο Χιμένεθ το βλέπει και συνεχίζει να του δείχνει εμπιστοσύνη. Άλλωστε, το μήνυμα που έστελνε μέσα από την εικόνα του στις προπονήσεις ήταν "κόουτς, δεν μασάω". Και όντως έτσι ήταν.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ  ΕΘΝΙΚΗΣ  ΟΜΑΔΑΣ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ανέστης κάνει εκπληκτικό παιχνίδι στο πρώτο ματς με τη Μπριζ και συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να επιστρέψει η ΑΕΚ από το Βέλγιο με τη λευκή ισοπαλία, ενώ αρχίζει να "τρέχει" ένα σερί με μηδέν και στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, το οποίο σταματάει στη Ριέκα. Όμως ακόμα και εκεί, ο Ανέστης έχει κάνει καθοριστικές αποκρούσεις. Παράλληλα έρχεται και η πρώτη κλήση στην εθνική ομάδα. Εκείνες οι αποδοκιμασίες στο ΟΑΚΑ στα τέλη του Ιούλη, στις αρχές του Σεπτέμβρη μοιάζουν πλέον πολύ μακρινές.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΡΩΞΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ

Για τον Ανέστη όμως, τίποτα στην καριέρα του στην ΑΕΚ δεν είναι εύκολο. Στο ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη, ο Χιμένεθ τον αφήνει στον πάγκο στο πλαίσιο του ροτέισον και η ΑΕΚ δέχεται δυο γκολ. Ο Ισπανός τεχνικός επαναφέρει άμεσα τον Ανέστη κάτω από τα δοκάρι στο ματς με την Ξάνθη. Το παιχνίδι ξεκινάει στραβά και ανάποδα, καθώς πριν συμπληρωθεί δεκάλεπτο, μια ασυνεννοησία με τον Βράνιες, φέρνει "πέσιμο" από τον Βόσνιο στόπερ, ακόμα και σπρωξιές.

Ο Ανέστης όχι μόνο δεν απαντά, αλλά δεν κοιτάζει καν προς την πλευρά του Βράνιες, προσπαθώντας να βάλει λήξη στο επεισόδιο. Κατόπιν έρχεται το γκολ που δέχεται η ΑΕΚ από απευθείας εκτέλεση φάουλ. Οι ειδικοί του ποδοσφαίρου υποστηρίζουν πως εκεί που πήγε η μπάλα "καθάρισε" τις αράχνες από τα γκολποστ και δεν πιανόταν. Όμως το γεγονός πως ο Ανέστης κάνει κίνηση προς την μπάλα και σταματά, αποτελεί αφορμή για να υπάρξει νέα θύελλα αμφισβήτησης.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΜΙΛΑΝ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / MILAN - AEK / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΜΙΛΑΝ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / MILAN - AEK / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Όλα αυτά, τέσσερις ημέρες πριν τη Μίλαν. Τέσσερις ημέρες πριν την πρώτη φορά που ο Ανέστης πατάει σ’ ένα γήπεδο σαν το Σαν Σίρο και πριν γίνει ο ήρωας της βραδιάς. Στο δεύτερο ημίχρονο έπιασε τα άπιαστα. "Έβλεπες τον εκνευρισμό στα πρόσωπα των παικτών της Μίλαν, που δεν μπορούσαν να του βάλουν γκολ", έλεγε βασικός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, για όσα έκανε ο Ανέστης.

Και όταν τελείωσε το ματς, όλοι από τον πάγκο έπεσαν πάνω στον τερματοφύλακα της ΑΕΚ. Χάθηκε στις αγκαλιές των συμπαικτών του. Εκείνος και πάλι δεν προσπάθησε να μην δείξει τίποτα. Προφανώς και θα ήταν ενθουσιασμένος, αλλά το κράτησε. Όπως είχε κρατήσει στην αρχή του καλοκαιριού και την απογοήτευση του. "Τη δουλειά μου έκανα όπως πάντα", έλεγε και ξαναέλεγε.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ… ΑΓΝΩΣΤΟ

Με τόσα πολλά που έχουν γίνει με τον Ανέστη μονό τη φετινή σεζόν, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Ίσως ούτε καν την επόμενη ημέρα. Το σίγουρο είναι πως το συμβόλαιο του, τελειώνει το καλοκαίρι. Το σίγουρο είναι επίσης, όπως διαβάσατε ήδη στο Sport24.gr, πως έχει γίνει μια πρώτη προσέγγιση της ΑΕΚ με τον ατζέντη του. Και πλέον αναμονή.

Άλλωστε ο Ανέστης ποτέ δεν κοιτάζει πιο μακριά από το επόμενο ματς. Ξέρει πως μπορεί να τον περιμένει στην άλλη… γωνία είτε η αποθέωση, είτε η αμφισβήτηση. Εκείνος το μόνο για το οποίο δουλεύει, είναι για να κάνει τη δουλειά του. Και ενίοτε για να βγάζει τα… άπιαστα όπως στο Μιλάνο και να σταματά, ως άλλος τοίχος που έγραψαν και οι Ιταλοί, ολόκληρη Μίλαν.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ