ΑΕΚ

Αξιολόγηση υλικού από τον Πογέτ

Αξιολόγηση υλικού από τον Πογέτ
INTIME SPORTS

Ο Γκουστάβο Πογέτ εισήλθε με το καλημέρα σε διαδικασία ανάγνωσης των προτερημάτων και αδυναμιών του κιτρινόμαυρου ρόστερ. Όχι μόνο συνολικά και ξεχωριστά για τον κάθε ποδοσφαιριστή. Στόπερ και φορ σύντομα στην κουβέντα και πάλι.

Ώρες δουλειάς με σκοπό την αποκρυπτογράφηση του ρόστερ της ομάδας που ανέλαβε να κοουτσάρει. Βοήθησε ασφαλώς και η χθεσινή μέρα, ξεκούρασης για τους ποδοσφαιριστές και μελέτης για τον προπονητή.

Στο γραφείο του στα Σπάτα, ο Πογέτ έθεσε σε εφαρμογή τους μηχανισμούς ανάλυσης του έμψυχου δυναμικού που παρέλαβε στην ΑΕΚ. Στατιστικό ξεψάχνισμα του κάθε παίκτη ξεχωριστά, έμφαση στις ατομικές δεξιότητες και στα αντίστοιχα μειονεκτήματά τους, προσπάθεια ανάγνωσης των λόγων που κάποιοι αγωνίζονταν περισσότερο και άλλοι λιγότερο.

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της κρίσης για πρόσωπα και τακτικά θέματα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο Ουρουγουανός θέλει (και θα το καταφέρει) σε αυτό το διάστημα να εξάγει αποκρυσταλλωμένη άποψη για κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά και να λάβει αποφάσεις για το δικό του βασικό κορμό.

Είναι προπονητής που του αρέσει η σταθερότητα και δεν επιδίδεται σε σαρωτικές αλλαγές ενδεκάδας, ειδικά από τη στιγμή που δεν συντρέχει λόγος για βαθύ rotation. Η ΑΕΚ εισέρχεται σε περίοδο βατού προγράμματος, δεν απασχολείται από ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και μετά το διπλό στην Ξάνθη, έχει σχεδόν καπαρώσει τη συμμετοχή της στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Κοινώς, ο καιρός ενδείκνυται για να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα, δίχως βιασύνες και πίεση. Ο Πογέτ έχει αφήσει να εννοηθεί, μιλώντας κατ’ ιδίαν με ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, ότι είναι αρκετοί εκείνοι για τους οποίους δεν έχει αποκτήσει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα και κατασταλαγμένη άποψη. Πρόθεσή του είναι να μην αδικηθεί κάποιος, διότι όπως είπε συγκεκριμένα σε παίκτη της Ένωσης, «αν λαθέψω με έναν από εσάς, θα έχω κάνει κακό στην ίδια την ομάδα». Δεν έχει καιρό για χάσιμο, ωστόσο καθεστώς πίεσης δεν υφίσταται τώρα που τα ντέρμπι πέρασαν.

Στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα θα καταλάβει πολλά και θα λάβει απαντήσεις στις σημερινές λογικές απορίες και αναζητήσεις του. Πάντως σε πρώτη φάση έχει διακρίνει την αδυναμία της ομάδας στη θέση του φορ και παρόλο που θα περιμένει να διαπιστώσει πως θα επιστρέψει ο Τζιμπούρ, η εισήγησή του για προσθήκη κυνηγού τον ερχόμενο Ιανουάριο πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κουβέντα αναμένεται να ξεκινήσει και για τις θέσεις των στόπερ.

Το σύστημα και οι διαφοροποιήσεις

Ευθαρσώς και αποδίδοντας δικαιοσύνη, ο Ουρουγουανός τόνισε τόσο δημόσια, όσο και σε ομιλία τους προς τους ποδοσφαιριστές ότι οι βάσεις που έχουν μπει στην ομάδα είναι ποδοσφαιρικά άρτιες. Ο Πογέτ ικανοποιήθηκε διαπιστώνοντας ότι οι παίκτες της Ένωσης εφαρμόζουν σωστά ένα passing game το οποίο έχει ως σκοπό την κυριαρχία. Χάρηκε διότι αυτό θα τον βοηθήσει να περάσει στο σύνολο πιο εύκολα και αποτελεσματικά τις δικές του εφάμιλλες αρχές.

Μία πρώτη αίσθηση που υπάρχει στα Σπάτα, προβλέπει τη δοκιμή και άλλων τακτικών συνταγών πλην του 4-2-3-1, πάνω στο οποίο ο Δέλλας είχε αφιερώσει δυόμισι χρόνια δουλειάς. Το 4-1-4-1 αλλά ακόμα και το 4-4-2 με τη μεσαία γραμμή σε σχήμα ρόμβου, είναι συστήματα τα οποία ίσως ταιριάζουν στο αγωνιστικό προφίλ των ποδοσφαιριστών της ομάδας. Και λέμε ίσως διότι ούτε ο Πογέτ, είναι ακόμα βέβαιος. Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν την τρέχουσα εβδομάδα και δεν αποκλείεται στον κυριακάτικο αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης να δούμε κάτι διαφορετικό.

Ασφαλώς το βάρος στις τακτικές προσεγγίσεις και αλλαγές θα πέσει κατά τη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος. Θα είναι οι 15 ημέρες της δουλειάς που θα λάβει το στίγμα του Πογέτ και η οποία θα ακολουθηθεί τουλάχιστον ως το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν οι δύο πλευρές θα καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν μαζί.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ