ΑΕΚ

ΑΕΚ made in Argentina

ΑΕΚ made in Argentina

Από τον Νέστορ Ερέα στους Έσε Πόνσε και Λούκας Μπογέ. Η κιτρινόμαυρη παράδοση των Αργεντινών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Διαβάστε και ψηφίστε τον κορυφαίο

Μια ιστορία που ξεκίνησε το μακρινό 1972, όταν ο (μακαρίτης πια) Νέστορ Ερέα, αφίχθη στην Ελλάδα ως ο πιο γνωστός της τριάδας των Αργεντινών που πέρασαν το κατώφλι της ΑΕΚ. Και ήταν τερματοφύλακας (ο δεύτερος έγινε ο Σεμπάστιαν Σάχα, αρκετές δεκαετίες αργότερα)!

Υπερασπίστηκε την εστία της «Ενωσης» τη διετία 1972-74, ενώ ο επιθετικός Ούγκο Ζερ και ο μέσος Ροδόλφο Βισέντε που αφίχθησαν μαζί του στην Ελλάδα, δεν κατάφεραν να στεριώσουν για περισσότερο από μία σεζόν. Κάπου εκεί οι σχέσεις με την Αργεντινή διεκόπησαν. Έπρεπε να περάσουν 27 χρόνια μέχρι να μαζευτούν στα κιτρινόμαυρα λημέρια και πάλι μαζεμένοι!

Αυτή τη φορά, ήταν το 2000 όταν παρουσιάστηκαν τα τέσσερα παλικάρια από την Αργεντινή. Οι Πάμπλο Ντανιέλ Καντέρο και Λουίς Ντάριο Κάλβο πέρασαν και δεν ακούμπησαν, ωστόσο οι μεσοεπιθετικοί Φερνάντο Νάβας και Εμανουέλ Ρουίς, έγιναν ιδιαίτερα αγαπητοί στην κιτρινόμαυρη εξέδρα, σε δύσκολες εποχές για την ΑΕΚ. Έκτοτε η συνήθεια έγινε λατρεία, καθώς από το 2001 έως το 2018, τη φανέλα της ΑΕΚ φόρεσαν επιπλέον 16 ποδοσφαιριστές από τη χώρα του ταγκό. Σύντομα θα ακολουθήσουν ακόμα δύο, ο Έσε Πόνσε και ο Λούκας Μπογέ.

Είναι αλήθεια ότι περισσότεροι από αυτούς δεν άφησαν κάτι ιδιαίτερο πίσω τους για να τους θυμάται κάποιος με νοσταλγία. Παίκτες όπως οι Ερνάν Μεντίνα, Λίβιο Αρμάντο Πιέτρο, Μάρτιν Παουτάσο, Μάρτιν Αρουαμπαρένα, Φεντερίκο Ασκάρατε, Κάρλος Αραούχο, Αγκουστίν Πελετιέρι, Νίκολας Αρσε, Κρίστιαν Νασούτι, Ντιέγο Μπουονανότε, Μπρούνο Ζουκουλίνι και Πατίτο Ροντρίγκες, απέτυχαν να αφήσουν το στίγμα τους, παρόλο που κάποιοι εξ αυτών είχαν και ταλέντο και σπουδαίες καριέρες και παραστάσεις στο βιογραφικό τους.

Ωστόσο υπήρξαν και κάποιοι, λιγοστοί έστω, που άκουσαν το όνομά τους να γίνεται σύνθημα στα χείλη των οπαδών, που πέτυχαν κάποια μαγικά ή σπουδαία γκολ και γενικότερα ήταν εκείνοι που ο κόσμος της ΑΕΚ θα μνημονεύει για πολλά πολλά χρόνια. Να σημειωθεί ότι με τους δύο νεοαποκτηθέντες, ο αριθμός των Αργεντινών της Ένωσης έφτασε στους 25, οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα που έχει τροφοδοτήσει με ξένους το Δικέφαλο του Νότου.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΕΡΧΙΟ ΑΡΑΟΥΧΟ

Η καθοριστική συμβολή του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια, τον καθιστά ως τον πιο επιτυχημένο Αργεντινό ποδοσφαιριστή στην ιστορία της ΑΕΚ. Πέτυχε γκολ που χάρισαν μεγάλες νίκες, δέθηκε με τον κόσμο, έδωσε και εισέπραξε αγάπη και άφησε ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας για το μέλλον. Ο «Τσίνο» θα είναι πάντα βασιλιάς στις καρδιές των ΑΕΚτζήδων.

Ο ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΝΑΤΣΟ ΣΚΟΚΟ

Ο αποκαλούμενος και ως «υδραυλικός», λόγω του τρόπου με τον οποίο ελίσσεται και «σπάει» το κορμί του μέχρι να βρει το πεδίο για να σκοράρει, ίσως να αποτελεί τον πλέον χαρισματικό Αργεντινό ποδοσφαιριστή που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της ΑΕΚ. Θα μνημονεύεται πάντα για τα δύο καταπληκτικά γκολ που σημείωσε το 2010 στο «Γ. Καραϊσκάκης», οδηγώντας την Ένωση στο 2-1 επί του ΟΣΦΠ.

Ο ΑΡΧΙΣΚΟΡΕΡ ΙΣΜΑΕΛ ΜΠΛΑΝΚΟ

Ο "Ζορό" υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ξένους σκόρερ που φόρεσαν τη φανέλα της ΑΕΚ. Είναι άλλωστε και ο Αργεντινός με τα περισσότερα τέρματα καθώς έχει σημειώσει 72 σε 169 συμμετοχές με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Ουδέποτε υπήρξε φαντεζί, του έλειπε η ικανότητα στην ατομική ενέργεια, ήταν όμως μία «αλεπού» της αντίπαλης περιοχής, ένας επιθετικός που γεννήθηκε για να βρίσκει δίχτυα.

Ο ΑΕΡΙΝΟΣ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΝΑΒΑΣ

Πάστα σπουδαίου ποδοσφαιριστή, εξαιρετικός τεχνίτης, ντριμπλέρ και γρήγορος, πραγματοποίησε μερικά καταπληκτικά ματς παίζοντας σε κοντινούς χώρους με τον Ντέμη Νικολαΐδη. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τις τρομερές εμφανίσεις του κόντρα στη Μπάγερ Λεβερκούζεν στο λυκόφως του 2000, όταν πέτυχε δύο γκολ στο 4-4 της Γερμανίας και ένα ακόμα στο 2-0 της πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δυστυχώς δεν είχε διάρκεια.

ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ:

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ