ΑΕΚ

ΑΕΚ - ΚΠΡ: 40 χρόνια από την επική πρόκριση

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr θυμάται την επική πρόκριση της ΑΕΚ επί της ΚΠΡ πριν από 40 χρόνια και την πορεία της Ένωσης ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. (video)

Η 16η Μάρτη του 1977 είναι μία ημέρα που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη κάθε Έλληνα φιλάθλου. Ακόμη περισσότερο, του οπαδού της ΑΕΚ, καθώς πριν από 40 χρόνια επιτεύχθηκε μια απίθανη πρόκριση επί της ΚΠΡ στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Το Sport24.gr θυμάται την πορεία των παιδιών του Φράντρονκ και "φωτίζει" την πρόκριση επί της αγγλικής ομάδας με δύο ιστορίες.

Ο πρώτος γύρος βρήκε την ΑΕΚ αντιμέτωπη με την Ντινάμο Μόσχας. Νικολούδης και Παπαϊωάννου "σφράγισαν" τη νίκη (2-0) της Ένωσης στο "Νίκος Γκούμας", ενώ ίδιο σκορ σημειώθηκε και στη ρωσική πρωτεύουσα με το ματς να πηγαίνει στην παράταση. Εκεί, το γκολ του Τάσου Κωνσταντίνου στο 120ό λεπτό έδωσε την πρόκριση στον "Δικέφαλο".

Ο δεύτερος γύρος έφερε στη Νέα Φιλαδέλφεια την Ντέρμπι Κάουντι από την Αγγλία. Στις 20 Οκτώβρη, στην Αθήνα, τα δύο γκολ του Βάγκνερ έδωσαν τη νίκη με 2-0 και το σημαντικό προβάδισμα στην ΑΕΚ. Στη ρεβάνς του "Pride Park" στο Ντέρμπι, τα παιδιά του Φάντρονκ παίρνουν μια επική νίκη και πρόκριση.

Η Ντέρμπι Κάουντι άνοιξε το σκορ με τον Τζορτζ, ο Νικολούδης ισοφάρισε (69'), ο Τσάμης (79') έδωσε προβάδισμα στην ΑΕΚ (1-2) και ο Βάγκνερ έκανε το 1-3 στο 85'. Το μόνο που κατάφεραν οι Άγγλοι ήταν να μειώσουν στο τελικό 2-3 με τον Ράιοκ στο 88ο λεπτό.

Στον τρίτο γύρο, ήταν ο Ερυθρός Αστέρας που βρέθηκε στο μονοπάτι της ΑΕΚ. Με το αγαπημένο της... 2-0, παίρνει προβάδισμα για πρόκριση στις 24 Νοέμβρη, με νίκη στο "Νίκος Γκούμας" χάρη στα γκολ των Παπαϊωάννου και Μαύρου.

Η ρεβάνς της 8ης Δεκέμβρη στο Βελιγράδι δύσκολη, με τον Μπάραλιτς (21') να ανοίγει το σκορ για τους Γιουγκοσλάβους, τον Βάγκνερ (25') να ισοφαρίζει προσωρινά, αλλά τους Φιλίποβιτς (30') και Σάβιτς (33') να δίνουν τη νίκη στον Ερυθρό Αστέρα. Όχι, όμως, και την πρόκριση η οποία χάρη σε εκείνο το γκολ του Βάγκνερ κατέληξε σε "κιτρινόμαυρα" χέρια.

Επόμενη στάση: Προημιτελικά. Πάλι πάνω σε αγγλική ομάδα. Αυτή τη φορά κόντρα στην ΚΠΡ. Το πρώτο ματς, στο "Loftus Road" του Λονδίνου μοιάζει εφιάλτης για την Ένωση. Οι Άγγλοι παίρνουν άνετη νίκη με 3-0, σκορ που είχε διαμορφωθεί από το πρώτο ημίχρονο χάρη στα γκολ των Φράνσις (2) και Μπόουλς. Η πρόκριση μοιάζει αδύνατη.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας, Σκρέκης, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Λ.Παπαδόπουλος (56’ Τάσος), Παπαϊωάννου, Μαύρος.

Στις 16 Μάρτη του 1977, στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ ανοίγει γρήγορα το σκορ με τον Θωμά Μαύρο οκτώ λεπτά μετά την έναρξη του ματς. Ωστόσο αυτό το 1-0 δεν αρκεί. Ο Θωμάς Μαύρος πετυχαίνει και δεύτερο γκολ στο 65' και σιγά-σιγά όλοι αρχίζουν και πιστεύουν.

Λείπει ακόμη ένα γκολ. Αυτό έρχεται, τελικά, από τα πόδια του Μίμη Παπαϊωάννου στο 82ο λεπτό. Ο "Δικέφαλος" στέλνει το ματς στην παράταση και ακολούθως η πρόκριση οδηγείται στα πέναλτι. Με επτά εύστοχα - έναντι έξι των Άγγλων - η Ένωση ολοκληρώνει μια επική ανατροπή και βρίσκεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας (117’ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.

Στους "4" βρήκε την πανίσχυρη Γιουβέντους και παραδόθηκε στην συντριπτική ανωτερότητα της "Γηραιάς Κυρίας". Οι "μπιανκονέρι" με δύο νίκες (4-1 στο Τορίνο και 1-0 στην Αθήνα) πήραν την πρόκριση για τον τελικό και τρόπαιο εκεί κάμπτοντας την αντίσταση της Μπιλμπάο.

Θυμηθείτε δύο ιστορίες από το ματς μέσα από το κείμενο του Κώστα Τσίλη:

"Με κοίταζε περίεργα ο επόπτης"

Έτσι κι αλλιώς η ΑΕΚ είχε κάνει ένα μικρό θαύμα, ανατρέποντας το 3-0 του πρώτου αγώνα και στέλνοντας το ματς στην παράταση. Εκεί όμως ο Φράντισεκ Φάντρονκ έκανε κάτι ασύλληπτο. Κράτησε την μια από τις δυο αλλαγές, για να αλλάξει τερματοφύλακα για την διαδικασία των πέναλτι. "Με το που ξεκινάει η παράταση μου λέει ο Φάντροκ «σήκω μπαίνεις». Το ματς πήγαινε στα πέναλτι και όταν κάναμε προπόνηση στα πέναλτι ήμουν καλός.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 .Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΗΣΤΟΝ .ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 .Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΗΣΤΟΝ .ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Συνήθως είχα έξι στα δέκα" θυμάται ο Νίκος Χρηστίδης που ετοιμάστηκε να μπει στην θέση του Λάκη Στεργιούδα. "Πήγα στην γραμμή για αλλαγή και μόλις είπα στον επόπτη ότι μπαίνω στην θέση του "ένα" με κοίταζε περίεργα. Δεν πίστευε ότι κάναμε αλλαγή τερματοφύλακα. Μπήκα, έπιασα τα πέναλτι και προκριθήκαμε Απλώς την δουλειά μου έκανα". Δυο πέναλτι απέκρουσε ο Χρηστίδης.

"Άσε θα πάω εγώ"

Την τεράστια πρόκριση της ΑΕΚ στην διαδικασία των πέναλτι, δεν την σφράγισαν μόνο οι αποκρούσεις του Χρηστίδη. Ήταν και η εύστοχη τελευταία εκτέλεση του Μίμη Παπαϊωάννου. Το εντυπωσιακο είναι πως ο σπουδαίος Μίμης Παπαϊώαννου δεν ήθελε να εκτελεί πέναλτι. Γι αυτό άλλωστε δεν είχε μπει το όνομα του στην πρώτη πεντάδα με τους εκτελεστές. Όμως έτσι όπως πήγε η διαδικασια, είχαν απομείνει ως επιλογές ο Παπαϊωάννου, ο Νικολάου και μετά ο Μαύρος.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 .Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΗΣΤΟΝ .ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 .Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΗΣΤΟΝ .ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ανδρέας Σταματιάδης προσπαθούσε να πείσει τον Παπαϊωάννου να εκτελέσει. "Ο τερματοφύλακας είναι κρεμανταλάς, αν επιλέξεις γωνία κι σουτάρεις χαμηλά, το έβαλες". Ο Νικολάου ήταν έτοιμος να εκτελέσει αν χρειαστεί. Αλλά τελικά ο Παπαϊωάννου έβγαλε την φόρμα του, φώναξε "άσε, θα πάω εγώ" και πήγε προς την άσπρη βούλα.

Μάλιστα ο Σταματιάδης ήταν τόσο σίγουρος πως ο Παπαϊωάννου θα ευστοχούσε και θα έδινε την πρόκριση, που γύρισε στον Μαύρο που θα ήταν επόμενος και είχε πρόλημα τραυματισμού και του είπε. "Εντάξει Θωμά, δεν θα χρειαστεί να εκτελέσεις. Τώρα θα προκριθούμε". Όπερ και εγένετο. Το εύστοχο κτύπημα του Παπαϊωάννου έδωσε την πρόκριση στην ΑΕΚ, στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ. Εκεί που η Γιουβέντους έκοψε τον δρόμο της Ένωσης γ

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ