ΑΕΚ

9+2 ατάκες γεμάτες ΑΕΚ

9+2 ατάκες γεμάτες ΑΕΚ

ΤοSport24.gr επέλεξε σ’ αυτά τα 92γενέθλια της ΑΕΚ, να ξεχωρίσει 9 συν 2 ατάκες, που είναι σίγουρα οι επικεφαλίδες, σε μερικά από τα πιο λαμπρά κεφάλαια της ιστορίας της ΑΕΚ.

Σήμερα (13/4) η ΑΕΚ έχει τα γενέθλια της. Τα 92ά. Είναι γενέθλια που κατά το παρελθόν τα έχει γιορτάσει ούσα πρώτη στην βαθμολογία και έτοιμη να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα. Τα έχει γιορτάσει παραμονές ενός τελικού κυπέλλου και την επόμενη μιας κατάκτησης κυπέλλου. Τα έχει γιορτάσει ψάχνοντας τρόπους να αποκλείσει την Γιουβέντους στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ και κάνοντας όνειρα για ευρωπαϊκό τελικό.

Τα έχει γιορτάσει με δάκρυα χαράς μετά από νίκη σε ντέρμπι. Τα έχει γιορτάσει με δάκρυα πίκρας και απογοήτευσης μετά από ήττα καθοριστική για την εξέλιξη στην μάχη του τίτλου. Τα έχει γιορτάσει με δάκρυα απόγνωσης καθώς η απόλυτη καταστροφή ήταν πλέον προ των πυλών. Τα γιορτάζει και σήμερα. Και το Sport24.gr επέλεξε σ’ αυτά τα 92γενέθλια, να ξεχωρίσει 9 συν 2 ατάκες, που είναι σίγουρα οι επικεφαλίδες, σε μερικά από τα πιο λαμπρά κεφάλαια της ιστορίας της ΑΕΚ.

1971 – Κώστας Νικολαϊδης

9+2 ατάκες γεμάτες ΑΕΚ

Η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1971, με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς στον πάγκο, να επιβάλλει αυστηρά, σχεδόν στρατιωτική πειθαρχία. Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψεο Κώστας Νικολαϊδης. « Η Ελλάδα τότε είχε χούντα. Και η ΑΕΚ είχε την δική της χούντα. Την χούντα του Στάνκοβιτς. Χούντα βέβαια, που έφερε πρωτάθλημα».

1977 – Μίμης Παπαϊωάννου

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Μίμης Παπαϊωάννου 580 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές προκρίσεις ελληνικής ομάδας, ήρθε μέσα από μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές. Στην οκτάδα του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η ΑΕΚ ανάτρεψε την ήττα με 3-0 από το πρώτο ματς με την ΚΠΡ και προκρίθηκε στα πέναλτι. Η ατάκα του Μίμη Παπαϊωαννου, χαρακτηριστική για όσα έγιναν σ’ εκείνη τη ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια: « Το ξέραμε ότι μπορούσαμε να προκριθούμε. Και το πιο σημαντικό ήταν πως το βλέπαμε στα μάτια των Άγγλων ότι το ήξεραν και αυτοί».

1978 – Τάσος

Την σεζόν 1977-78, η ΑΕΚ έπαιξε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και κατέκτησε τα πάντα στο διάβα της. Το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Στον ημιτελικό νίκησε με 6-1 τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, με χαρακτηριστικότερη φάση εκείνη που ο Τάσος απέφυγε και τον Κελεσίδη και έφτασε μπροστά στο τέρμα. « Ο κόσμος φώναζε και μου ζητούσε να σκύψω και να σπρώξω την μπάλα στα δίχτυα με το κεφάλι. Όμως φοβήθηκα να μην με τιμωρήσει ο διαιτητής γι αυτό δεν το έκανα» η ατάκα του Κύπριου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ για μια ιστορική φάση.

1981 – Λουκάς Μπάρλος

9+2 ατάκες γεμάτες ΑΕΚ
Λουκάς Μπάρλος 580

Ο Λουκάς Μπάρλος ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε στη δεκαετία του ’70 ολόκληρη την ιστορία της ΑΕΚ. Αποχώρησε όταν το ποδόσφαιρο, έγινε επαγγελματικό, με μια χαρακτηριστική κουβέντα: « Δεν ήθελα να πάρω από την ΑΕΚ, μόνο να δώσω. Δεν είμαι επενδυτής εγώ και μάλλον δεν έχω θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αυτή η ομάδα, είναι ότι σημαντικότερο είχα στη ζωή μου»

1989 – Στέλιος Μανωλάς

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-1-21   ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1989-90 ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0.  ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1988-89
Στέλιος Μανωλάς 580 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μετά από δέκα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, η ΑΕΚ το 1989 κατέκτησε τον πρώτο της επαγγελματικό τίτλο. Τον «σφράγισε» με νίκη 1-0 επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, με τον Στέλιο Μανωλά να δηλώνει μετά τον θρίαμβο: « Ήταν το παιχνίδι της ζωής μου. Δέκα χρόνια σε 90 λεπτά. Για μένα ο τίτλος αυτός ήταν όνειρο ζωής. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ»

1992 – Γιώργος Σαββίδης

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-ΑΕΚ-1-8  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1991-92 ΑΕΚ-ΕΘΝΙΚΟΣ  3-0
Γιώργος Σαββίδης Αλεξανδρής Δημητριάδης 580 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στο φινάλε της σεζόν 1991-92, η ΑΕΚ τερμάτιζε πρώτη και έκανε την αρχή για την κατάκτηση τριών σερί πρωταθλημάτων. Ο Γιώργος Σαββίδης, επέλεξε τότε να φύγει, ως πρωταθλητής: « Φεύγω σαν πρωταθλητής για να μείνει σε όλους αυτή η ανάμνηση. Η ΑΕΚ θα είναι πάντα η οικογένεια μου, το σπίτι μου».

1997 – Ηλίας Ατματσίδης

9+2 ατάκες γεμάτες ΑΕΚ
Ηλίας Ατματσίδης 580

Η ΑΕΚ την σεζόν 1997 – 98 ξεκίνησε το πρωτάθλημα με νίκες στα ντέρμπι. Είχε κερδίσει εκτός έδρας τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με 1-0, με γκολ του Νικολαϊδη, αλλά και εντυπωσιακή εμφάνιση του Ηλία Ατματσίδη. Μετά την λήξη του ματς, την ώρα των δηλώσεων, δημοσιογράφος χαρακτήρισε τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ ήρωα και πήρε απάντησε που έγραψε ιστορία: « Ήρωες ήταν ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης, όχι οι ποδοσφαιριστές»

1999 – Μανώλης Γλέζος

9+2 ατάκες γεμάτες ΑΕΚ

Τον Απρίλη του 1999 η ΑΕΚ δεν κέρδισε ούτε πρωτάθλημα, ούτε κύπελλο, αλλά έβαλε ένα ιστορικό παράσημο στην ιστορία της. Ταξίδεψε στο εμπόλεμο Βελιγράδι για φιλικό ειρήνης με την Παρτιζάν. Πιο χαρακτηριστική του εγχειρήματος της ΑΕΚ, η δήλωση του Μανώλη Γλέζου που είχε ακολουθήσει την αποστολή: "Μετά το 40'-41', πρώτη φορά οι Έλληνες ομόθυμα στο πλευρό ενός λαού. Έχω γίνει πλέον φανατικός οπαδός της ΑΕΚ".

2000 – Ντέμης Νικολαϊδης

9+2 ατάκες γεμάτες ΑΕΚ
Ντέμης Νικολαϊδης 580

Στον τελικό του κυπέλλου του 2000 απέναντι στον Ιωνικό, ο Ντέμης Νικολαϊδης άνοιξε το σκορ χρησιμοποιώντας το χέρι του.Ο διαιτητής Δούρος δεν είδε την παράβαση και έτρεξε προς την σέντρα. Ο Νικολαϊδης τον ακολούθησε τρέχοντας δείχνοντας το χέρι του και ζητώντας να ακυρώσει το γκολ. Όπως και έγινε. « Δηλαδή θα ήμουν αυτή τη στιγμή και θα είχα κερδίσει ένα Κύπελλο "κλέβοντας" τους παίκτες και την ομάδα του Ιωνικού; Θα κοιμόμουν ήσυχος; Δεν γίνεται, δεν το συζητάω. Δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση» είχε δηλώσει μετά το ματς ο Νικολαϊδης.

2002 – Θοδωρής Ζαγοράκης

9+2 ατάκες γεμάτες ΑΕΚ
Θοδωρής Ζαγοράκης 580 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Θα μας πάρει δυο-τρεις μέρες να συνειδητοποιήσουμε τι έγινε εδώ, απόψε».

2013 – Δημήτρης Μελισσανίδης

9+2 ατάκες γεμάτες ΑΕΚ
Δημήτρης Μελισσανίδης 580 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μόνο λίγες εβδομάδες μετά την απόλυτη καταστροφή της ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης ανέλαβε να επαναφέρει την ομάδα στην θέση της, στο φως. Τον Ιούλη του 2013 δήλωσε: « Μιλάμε για μια ΑΕΚ δυνατή παντού, αυτοδύναμη, που να μην βασίζεται πουθενά, παρά μόνο στον κόσμο της. Η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν, όπως είχε πει και ο πατριάρχης. Είναι δίπλα μας και μας καθοδηγούν. Γι αυτό και είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε».

Photo Credits: Action images

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ