ΑΕΚ

41 χρόνια από τον θρίαμβο της ΑΕΚ επί της Ντέρμπι Κάουντι

41 χρόνια από τον θρίαμβο της ΑΕΚ επί της Ντέρμπι Κάουντι
EUROKINISSI

Η σεζόν 1976-77 ήταν μία από αυτές που γράφτηκαν "χρυσές" σελίδες στην ιστορία της ΑΕΚ, όπως η εκτός έδρας νίκη με 3-2 κόντρα στην Ντέρμπι Κάουντι σαν σήμερα πριν 41 χρόνια και η πρόκριση στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA (video).

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Νοεμβρίου του 1976 και η ΑΕΚ έγραφε μία από τις πιο "χρυσές" σελίδες του βιβλίου της ιστορίας της, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν η νίκη κόντρα στην Ντέρμπι Κάουντι στην Αγγλία με 3-2 και η πρόκριση στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, πρώτη επικράτηση ελληνικής ομάδας επί αγγλικού εδάφους.

41 χρόνια από τον θρίαμβο της ΑΕΚ επί της Ντέρμπι Κάουντι

Εκείνη την εποχή οι αγγλικές ομάδες φάνταζαν από άλλον πλανήτη και το έργο της (απίστευτης) ΑΕΚ του Φράντισεκ Φάντροκ μετά το 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια μόνο εύκολο δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί, κάτι που φάνηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά του αγώνα.

Η Ντέρμπι Κάοουντ προηγήθηκε στο 53ο λεπτό με τον Μπεστ, αλλά η ΑΕΚ ισοφάρισε στο 64ο με τον Νικολούδη και έκανε την ανατροπή στο 77ο με τον Τάσο. Στο 84ο ο Βάγκνερ έκανε το 3-1 για να μειώσει λίγα λεπτά αργότερα Ρίοχ στο τελικό 3-2.

Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας στο Νησί και μάλιστα με τρία γκολ και χρειάστηκαν να περάσουν 39 χρόνια για να ισοφαριστεί αυτό το ρεκόρ (από τη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στην Άρσεναλ).

Μετά από το εμπόδιο της Ντέρμπι Κάουντι, η Ένωση ξεπέρασε και τα αντίστοιχα των Ερυθρού Αστέρα, ΚΠΡ για να αποκλειστεί στα ημιτελικά από την πανίσχυρη, Γιουβέντους.

ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΑΟΥΝΤΙ (Ντέιβ Μακ Κέι): Μόσελι, Μακ Φάρλαντ, Τόμας (46’ Μακίν), Τοντ, Γκέμιλ, Νιούτον, Ρίοχ, Τζορτζ (69’ Μπορν), Χέκτορ, Τζέιμς, Πάουελ

ΑΕΚ: Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τάσος, Τσάμης (81’ Λ.Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου (60’ Σκρέκης), Μαύρος.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ