ΑΕΚ

3.165 ημέρες από την τελευταία φορά που η ΑΕΚ ήταν μόνη πρώτη

3.165 ημέρες από την τελευταία φορά που η ΑΕΚ ήταν μόνη πρώτη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ισοπαλία της ΑΕΚ επί του Ηρακλή της στέρησε τη δυνατότητα να βρεθεί μόνη στην κορυφή της Super League για πρώτη φορά μετά από 8,5 χρόνια! Η τελευταία φορά ήταν τον Ιανουάριο του 2008, πριν από την αγωνιστική του... Ρόμαν Βάλνερ.

Έχουν περάσει 8,5 χρόνια, 103 μήνες, 452 εβδομάδες, 3.165 ημέρες από την τελευταία φορά που η ΑΕΚ φιγούραρε μόνη πρώτη σε βαθμολογικό πίνακα της Super League.

Ήταν 27 Ιανουαρίου 2008, όταν είχε επικρατήσει με 3-0 του Λεβαδειακού στο Ολυμπιακό Στάδιο και διατηρήθηκε επικεφαλής για τρίτη σερί αγωνιστική, έχοντας στο κατόπι τον Ολυμπιακό (των Λουσιάνο Γκαλέτι, Ντάρκο Κοβάσεβιτς, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Αντώνη Νικοπολίδη, Άκη Στολτίδη, Κώστα Μήτρογλου, Μιχάλη Κωνσταντίνου, Τρεζόρ Λομανά Λούα Λούα, Βασίλη Τοροσίδη) και τον Παναθηναϊκό (των Γιώργου Καραγκούνη, Δημήτρη Σαλπιγγίδη, Εσεκιέλ Γκονσάλες, Δημήτρη Παπαδόπουλου, Σεμπαστιάν Ρομέρο, Γιάννη Γκούμα, Σωτήρη Νίνη, Αντρέας Ίβανσιτς, Έλντερ Ποστίγκα).

Ο Ριβάλντο είχε ανοίξει το σκορ στο 44', ο Φριτς Έμεραν σημείωσε αυτογκόλ στο 53' και δύο λεπτά αργότερα ο Ίσμαελ Μπλάνκο διαμόρφωνε το τελικό αποτέλεσμα, που κρατούσε την Ένωση επικεφαλής, παρά τις νίκες των δύο αντιπάλων.

Ο Λορένθο Σέρα Φερέρ παρέταξε στο παιχνίδι τους Μορέτο, Ράμος, Αλβες, Παπασταθόπουλο, Λαγό, Ενσαλίβα (62' Ταχτσίδη), Τόζερ, Μαντούκα, Ριβάλντο (71' Παππά), Μπλάνκο (68' Παυλή) και Λυμπερόπουλο.





Η Ένωση του Ριβάλντο, του Ίσμαελ Μπλάνκο, του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, του Άκη Ζήκου, του Τραϊανού Δέλλα μετρούσε ένα σερί τριών νικών και μετά από την εκκίνηση των έξι σερί τριπόντων, έδινε για τα καλά μάχη τίτλου με τους δύο "αιώνιους".

Μέχρι εκείνο το σημείο είχε συγκεντρώσει 42 βαθμούς με 14 νίκες, 4 ήττες (Ηρακλή εντός, Παναθηναϊκό εκτός, Ολυμπιακός εκτός, Αστέρα εκτός) και καμία ισοπαλία. Ο Ολυμπιακός είχε 41 βαθμούς και ο Παναθηναϊκός 40 και αμφότεροι είχαν χάσει από δύο βαθμούς στο μεταξύ τους ντέρμπι (1-1) δύο αγωνιστικές νωρίτερα, με συνέπεια να προσπεράσουν οι "κιτρινόμαυροι" με τη νίκη 5-1 επί της Βέροιας (12 Ιανουαρίου).

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ / SUPERLEAGUE / AEK-LEVADIAKOS
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ / SUPERLEAGUE / AEK-LEVADIAKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έμεινε πίσω πριν από τον... Βάλνερ

Η επόμενη αγωνιστική έμελλε να αποδειχθεί κομβική για την έκβαση του τίτλου. Ήταν η 19η της σεζόν, στην οποία η ΑΕΚ γνώρισε αναπάντεχη εντός έδρας ήττα από τον Πανιώνιο με 3-2. Ο Ραφίκ Τζεμπούρ είχε ανοίξει το σκορ (10') και ο Λάμπρος Χούτος με δύο γκολ μέχρι το 54' έριξαν στο "καναβάτσο" τους γηπεδούχους. Ο νεοαποκτηθείς Μοχάμεντ Καλόν και ο Μπλάνκο μείωσαν στο τέλος, αλλά η ομάδα του Λορένσο Σέρα Φερέρ δεν απέφυγε την απώλεια.

Ο Παναθηναϊκός προερχόταν από νίκη 1-0 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα χάρη σε γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, ο Νταμ Εντόι άνοιξε το σκορ στο 76' και ο Έλληνας φορ διπλασίασε τα τέρματα, "σφραγίζοντας" τη νίκη με 2-0. Οι "πράσινοι" προσπέρασαν την ΑΕΚ και έμενε το αποτέλεσμα του Ολυμπιακού, που αγωνιζόταν την ίδια ώρα με τους δύο συνδιεκδικητές του στην Καλαμαριά.

Ο Ανδρέας Μπάρκογλου σκόραρε στις καθυστερήσεις για τους Πόντιους, δίνοντάς τους τη νίκη με 1-0 και συνάμα κρατώντας τον Ολυμπιακό στην τρίτη θέση. Φευ... Ένας Αυστριακός επιθετικός που αντικατέστησε ο σκόρερ του αγώνα στο 78', ο Ρόμαν Βάλνερ, έμενε να βάλει φωτιά στα θεμέλια του ελληνικού πρωταθλήματος.

ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÁÐÏËËÙÍ ÊÁËÁÌÁÑÉÁÓ-ÏÓÖÐ / SUPERLEAGUE / APOLON KALAMARIAS-OLYMPIAKOS
ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÁÐÏËËÙÍ ÊÁËÁÌÁÑÉÁÓ-ÏÓÖÐ / SUPERLEAGUE / APOLON KALAMARIAS-OLYMPIAKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι ο παίκτης δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα, με συνέπεια αρχικά να διαταχθεί επανάληψη του αγώνα και ακολούθως, στις 5 Μαρτίου, με δευτεροβάθμια απόφαση της ΕΠΟ, να κατακυρωθεί ο αγώνας με 3-0 υπέρ των "ερυθρολεύκων".

Από τον επίμαχο αγώνα μέχρι την τελευταία απόφαση που αποδείχθηκε και οριστική (απορρίφθηκαν ασφαλιστικά μέτρα μετά από το τέλος της σεζόν και η κύρια απόφαση αποσύρθηκε από την εκδίκαση του CAS το καλοκαίρι), η ΑΕΚ έπεσε στη 2η θέση μετά από την ήττα από τον Πανιώνιο, με τον Παναθηναϊκό να καταλαμβάνει την κορυφή.

Από την 20ή αγωνιστική και μετά, όταν η ΑΕΚ γνώρισε ήττα στη Λάρισα από την ΑΕΛ με 1-0 (77' Ματσέι Ζουράφσκι), υποχώρησε στην τρίτη θέση, πίσω από τους "ερυθρολεύκους", έστω και χωρίς να έχουν ακόμα τους βαθμούς της νίκης στα χαρτιά. Όταν προστέθηκαν κι αυτοί, στην 24η αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός ήταν επικεφαλής με 56 βαθμούς, ακολουθούσε ο Ολυμπιακός με 55 και η ΑΕΚ, με τον Νίκο Κωστένογλου πλέον στο τιμόνι, είχε μείνει στους 52.

Αν και η Ένωση έκανε μεγάλο ντεμαράζ στη συνέχεια και κατάφερε να υποσκελίσει το "τριφύλλι" που έκανε "αυτοκτονικό" φινάλε, δεν έφτασε ποτέ τον Ολυμπιακό με συνέπεια να τερματίσει δύο βαθμούς πίσω και να μείνει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας που επικυρώθηκε στις 20 Απριλίου 2008.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ / SUPERLEAGUE / AEK-PANIONIOS
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ / SUPERLEAGUE / AEK-PANIONIOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η πτώση και η επιστροφή

Έκτοτε, δεν κατάφερε ποτέ να μείνει μόνη πρώτη στον πίνακα της Super League, ενώ πλην των αρχικών αγωνιστικών κάθε σεζόν, απείχε αρκετούς βαθμούς από τον εκάστοτε πρωτοπόρο. Το χρονικό διάστημα 2013-2015, μάλιστα, απουσίαζε από την κατηγορία, λόγω του υποβιβασμού της στη Football League 2.

Η περσινή επιστροφή της στα "μεγάλα σαλόνια" δεν άλλαξε την κατάσταση, αφού ο Ολυμπιακός άρχισε τη σεζόν με σερί 18 νικών, ενώ η ΑΕΚ υπέπεσε στην πρώτη γκέλα μόλις στη 2η αγωνιστική και έκτοτε κυνηγούσε τους πρωτοπόρους.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια έχει 7 βαθμούς, όσους έχουν ο Παναθηναϊκός και ο Πλατανιάς, ενώ ακολουθούν ο Ολυμπιακός και ο Πανιώνιος με 6 και έπονται ΠΑΟΚ, Παναιτωλικός, ΑΕΛ και ΠΑΣ Γιάννινα με 4.

3.165 ημέρες από την τελευταία φορά που η ΑΕΚ ήταν μόνη πρώτη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τ ο ρόστερ της ΑΕΚ 2007-2008

Τερματοφύλακες

Μαρσέλο Μορέτο (ΒραζιλίΑ), Γίργκεν Μάχο (Αυστρία), Γιάννης Αραμπατζής (Ελλάδα)

Αμυντικοί

Έντσον Ράμος (Βραζιλία), Ροδόλφο Αρουαμπαρένα (Αργεντινή), Ζεράλντο Άλβες (Πορτογαλία), Τραϊανός Δέλλας (Ελλάδα), Γιώργος Αλεξόπουλος (Ελλάδα), Φεντερίκο Ασκάρατε (Αργεντινή), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Ελλάδα), Χρήστος Μπούρμπος (Ελλάδα), Νίκος Γεωργέας (Ελλάδα), Ξενοφών Πάνος (Ελλάδα), Νίκος Μπαρμπούδης (Ελλάδα)

Μέσοι

Παντελής Καφές (Ελλάδα), Ταμαντανί Ενσαλίβα (Καναδάς), Ριβάλντο (Βραζιλία), Γκουστάβο Μαντούκα (Βραζιλία), Άκης Ζήκος (Ελλάδα), Παναγιώτης Λαγός (Ελλάδα), Παναγιώτης Κονέ (Ελλάδα), Βασίλης Πλιάτσικας (Ελλάδα), Παναγιώτης Ταχτσίδης (Ελλάδα), Περπαρίμ Χετεμάι (Φινλανδία), Ντάνιελ Τόζερ (Ουγγαρία)

Επιθετικοί

Χάρη Παππάς (Ελλάδα), Παντελής Καπετάνος (Ελλάδα), Ίσμαελ Μπλάνκο (Αργεντινή), Μανού (Πορτογαλία), Μοχάμεντ Καλόν (Σιέρα Λεόνε), Ελ Χατζί Ντιούφ (Σενεγάλη), Νίκος Λυμπερόπουλος (Ελλάδα), Εντίνιο (Πορτογαλία), Γιώργος Τόφας (Κύπρος), Μιχάλης Παυλής (Ελλάδα), Ζούλιο Σέζαρ (Βραζιλία)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η τελευταία φορά που οι 4 "μεγάλοι" έχασαν βαθμούς την ίδια αγωνιστική
Πού χάθηκες εσύ, Ρόμαν Βάλνερ;
Στραβοπάτημα για τον Παναθηναϊκό, 0-0 με τον Παναιτωλικό
Έχανε τα άχαστα ο ΠΑΟΚ, 0-0 με την Ξάνθη
"Άσφαιρη" και η ΑΕΚ, 0-0 με τον Ηρακλή
ΑΕΛ από ατσάλι, 1-0 τον Ολυμπιακό
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ