THE SPORTS ECONOMIST

Ολυμπιακός: Το ενδελεχές τσεκάρισμα του Χουάνγκ και η "πασαρέλα" του Κατάρ

Ο Ίνμπομ Χουάνγκ στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού απέναντι στον ΠΑΟΚ
Ο Ίνμπομ Χουάνγκ στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού απέναντι στον ΠΑΟΚ EUROKINISSI

Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που έστω σε επίπεδο scouting απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο την αγορά είναι ο Χουάνγκ ιν Μπέομ, με τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο να εντείνει το τσεκάρισμά του. Γκλάντμπαχ και Αϊντραχτ Φρανκφούρτης δύο από τις ομάδες που σκανάρουν τον διεθνή Νοτιοκορεάτη.

Οι Αγγλοσάξονες, εύστοχα, την αποκαλούν silly season. H περίοδος των ανοησιών. Αυτή που προηγείται χρονικά, αλλά και ενίοτε καλύπτει, τις μεταγραφικές περιόδους.

Τότε που η σεναριολογία κυριαρχεί και μπορεί να φέρει - εν προκειμένω - την «καρφωμένη» για χρόνια στη μετριότητα της δεύτερης κατηγορίας του γερμανικού ποδοσφααίρου να ενδιαφέρεται για τον Ουσεϊνού Μπα, εμφανιζόμενη ως διατεθειμένη να προσφέρει στον Ολυμπιακό 4 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του, την ώρα - που ακόμη και στα ξεχασμένα πια, καλά της χρόνια - το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει ποτέ για αγορά ποδοσφαιριστή είναι τρία εκατομμύρια ευρώ.

Η πόσο μάλλον να προστίθεται "πακέτο" στον Σενεγαλέζο στόπερ γι’ αυτούς που "ενδιαφέρεται" ο γερμανικός σύλλογος, ο 38χρονος, σε φάση ανάρρωσης από σοβαρό τραυματισμό, χωρίς την παραμικρή διάθεση να… κουνήσει από την Ελλάδα στα ποδοσφαιρικά του ύστερα, δημοσιοποιώντας πρόσφατα την αγωνία του για το τι μπορεί το τρέχον πρόβλημά του να του επιφέρει (ως και τέλος καριέρας όπως παραδέχτηκε πως φοβάται), Ματιέ Βαλμπουενά.

Silly Season.

Μαγαζί γωνία ο Ολυμπιακός. Πάντα συγκινεί την αγορά, πάντα βρίσκεται υπό την σοβαρή παρακολούθηση της διεθνούς αγοράς για τα καλούδια που όντως μπορεί να προσφέρει στο παζάρι. Στη φετινή σεζόν, μετά από μια περίοδο που (και λόγω των συνθηκών που επέβαλλε η πανδημία), η Super League δεν αποτέλεσε προτιμητέο προορισμό απεσταλμένων ευρωπαϊκών ομάδων, τα δεδομένα και η… επισκεψιμότητα δείχνουν μεταστροφή.

Και οι παρουσίες σε παιχνίδια των πρωταθλητών Ελλάδας, αποτελούν μέρος της επιβεβαίωσης αυτής της μεταστροφής. Για αρκετούς ποδοσφαιριστές τους έχουν καταγραφεί ταξίδια scouting, παρουσίες εκπροσώπων στις εξέδρες. Εντύπωση προκαλεί η απουσία από τη συγκεκριμένη ειδησεογραφία του πιθανώς καλύτερου και σταθερότερου σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, του Χουάνγκ Ιν Μπέομ. Δείγμα και αυτό των συνθηκών που επικρατούν στην (παρατεταμένη ενίοτε) silly season.

Γκλάντμπαχ και Άιντραχτ

Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως ο διεθνής Νοτιοκορεάτης είναι τη δεδομένη στιγμή πιθανότατα ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που έχει μπει πιο πολύ στο μικροσκόπιο από κάθε άλλον. Και πριν τη συμφωνία του με τους «ερυθρόλευκους» είχε αρκετές ομάδες από το γαλλικό και γερμανικό πρωτάθλημα που τον παρακολουθούσαν.

Κάτι όμως η αναμονή του ίδιου για πρόταση από την (αγαπημένη του) Premier League – που δεν ήρθε ποτέ – και κυρίως κάτι η έξυπνη, έγκαιρη και αποφασιστική προσέγγιση του Ολυμπιακού, αξιοποιώντας τις συγκυρίες που διαμορφώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και κυρίως την ευκαιρία που παρουσιάστηκε μέσω της δυνατότητας που δίνονταν στους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν σε ρωσικούς συλλόγους ουσιαστικά να σπάσουν τα συμβόλαιά τους, οδήγησαν στο να έρθει ο Χουάνγκ στα μέρη μας.

Και να κάνει, άνετα, τη διαφορά. Χωρίς να περνάει απαρατήρητος. Ειδικά ομάδες (πληθυντικός) της Bundesliga τον τσεκάρουν όντως, σταθερά και αδιάλειπτα. Η Γκλάντμπαχ για παράδειγμα που έχει στείλει σε αρκετά παιχνίδια των πρωταθλητών Ελλάδας scout, τον έχει ξεχωρίσει. Μέσω του δικού του scouting, μπήκε στο κάδρο των «πουλαριών» - τα οποία και αναζητούν εν όψει χειμερινής μεταγραφικής περιόδου χαφ των χαρακτηριστικών του Χουάνγκ, χωρίς όμως να έχουν επαρκή διαθέσιμα (δεν ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια ευρώ η σχετική δυνατότητά τους) ο Ανδρέας Ντόι.

Δεν είναι η μόνη. Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, club που παραδοσιακά «κοιτάει» στην ποδοσφαιρική αγορά της Άπω Ανατολής, επίσης τον σκανάρει ενδελεχώς (έστω και αν ακόμη δεν υπάρχει θετικό report), με τη φήμη του Νοτιοκορεάτη και των όσων πέραν πάσης αμφιβολίας δείχνει στο φετινό πρωτάθλημα (και πόσο υπέρτερος είναι του εδώ επιπέδου) ολοένα και να εξαπλώνεται, προσελκύοντας ενδιαφερόμενους, ακόμη και – αρχικά τουλάχιστον – περίεργους.

Κάτι περισσότερο είναι – πάντα μιλώντας για γερμανικές ομάδες και με όχι κατ’ ανάγκη άμεσο ορίζοντα, αλλά και ενδεχόμενο καλοκαιριού, η Φράιμπουργκ και η Χόφενχαϊμ.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο προφανώς αποτελεί ιδανική πασαρέλα για περαιτέρω τσεκάρισμα του 26χρονου μέσου, ενδεχομένως και καταλύτη για όσα clubs επιθυμούν να προχωρήσουν περισσότερο. Κάτι που όμως έχει και εκατέρωθεν επιδράσεις μιας και η αξία του Χουάνγκ, ολοένα και αυξάνεται (συμβαίνει από την στιγμή που εντάχθηκε στο ρόστερ του Ολυμπιακού).

Όπως και οι αξιώσεις των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι διαχρονικά δεν πουλάνε φτηνά, πόσο μάλλον ποδοσφαιριστή όπως ο Νοτιοκορεάτης, τον οποίο δεν θέλουν – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – να πουλήσουν. Η έστω, δεν έχουν καμία διάθεση να ακούσουν προσφορές που δεν θα ανταποκρίνονται στην αξία και τη δυναμική του Νοτιοκορεάτη.

Πολύ μεγάλες δηλαδή.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ