ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι 26 άνθρωποι του αθλητισμού που εμπλέκονται στο "Panama Papers"

Οι 26 άνθρωποι του αθλητισμού που εμπλέκονται στο "Panama Papers"

Συνολικά 26 πρώην και νυν παράγοντες, ποδοσφαιριστές, τενίστες και οδηγοί της F1 και του Moto GP εμπλέκονται στα "Panama Papers".

Από τις 3 Απριλίου όλος ο κόσμος γίνεται μάρτυρας νέων αποκαλύψεων σχετικά με οικονομικά σκάνδαλα που εμπεριέχονται μέσα στα "Panama Papers". Ο οικονομικός παράδεισος του Παναμά είχε αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες "κρυψώνες" για τη δημιουργία off shore εταιριών για πολιτικούς, επιχειρηματίες και πολλούς ανθρώπους του αθλητισμού.

Όπως θα δούμε και παρακάτω σε αυτή τη λίστα υπάρχουν πρώην και νυν παράγοντες (με πιο "βαριά" τα ονόματα του Τζιάνι Ινφαντίνο και του Μισέλ Πλατινί) ποδοσφαιριστές (με Νο 1 τον Μέσι), τενίστες και οδηγοί της F1 (Ρόσμπεργκ) και του Moto GP.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις περιπτώσεις ορισμένων πρώην ποδοσφαιριστών εκείνοι που δημιούργησαν τους λογαριασμούς ήταν οι ίδιες οι ομάδες οι οποίες τους πλήρωναν. Για παράδειγμα, πέρα από τις περιπτώσεις των Κοβάτσεβιτς και Σούρερ υπήρχαν και άλλοι πέντε παίκτες οι οποίοι αγωνίστηκαν στη Σοθιεδάδ με τη διοίκηση της ομάδας να τους πληρώνει από τον Παναμά. Μία ακόμα τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Ιβάν Ζαμοράνο ο οποίος πληρωνόταν από τη Ρεάλ Μαδρίτης μέσα από μία τέτοια εταιρία.

Το εντυπωσιακό με την περίπτωση των παικτών της Σοθιεδάδ είναι ότι πρόεδρος της ομάδας εκείνη την περίοδο ήταν ο Χοσέ Λουίς Αστιαθαράν. Ποιος είναι ο κύριος; Μα, ο νυν πρόεδρος της Ισπανικής ποδοσφαιρικής Λίγκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα ονόματα που θα δείτε παρακάτω έχουν διαψεύσει την ανάμειξή τους με την υπόθεση με πρώτο και καλύτερο τον Τζιάνι Ινφαντίνο.

Αναλυτικά οι άνθρωποι του αθλητισμού των οποίων τα ονόματα βρίσκονται μέσα στο "Panama Papers"

Παράγοντες

- Τζιάνι Ινφαντίνο (πρόεδρος της FIFA)

- Μισέλ Πλατινί (πρώην πρόεδρος της UEFA)

- Χουάν Πέδρο Νταμιάνι (Ουρουγουανός μέλος της επιτροπής Ηθικής της FIFA)

- Ούγκο και Μαριάνο Χίνκις (Αργεντινός μάνατζερ, εμπλέκεται και στο σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA)

- Ζερόμ Βάλ (Πρώην γενικός διευθυντής της FIFA)

- Εουχένιο Φιγκερέδο (πρώην πρόεδρος της CONMEBOL)

Ποδοσφαιριστές

- Ματίας Άσπρερ, Βαλέρι Κάρπιν, Νιχάτ Καχβετσί, Ταϊφούν Κορκούτ, Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, Γκάμπριελ Σούρερ, Σάντερ Βέστερβελτ (πρώην παίκτες της Ρεάλ Σοθιεδάδ οι οποίοι πληρώνονταν μέσα από τέτοιες εταιρίες στον Παναμά).

- Γκαμπριελ Χάιντζε (πρώην ποδοσφαιριστής, πληρωνόταν μέσα από εταιρία κατά τη διάρκεια που αγωνιζόταν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

- Λιονέλ Μέσι (εν ενεργεία ποδοσφαιριστής)

- Μπράιν Νίλσεν (πρώην ποδοσφαιριστής και αθλητικός διευθυντής της Άαρχους)

- Μαρκ Ρίπερ (πρώην ποδοσφαιριστής)

- Κλάρενς Σέεντορφ (πρώην ποδοσφαιριστής)

- Λεονάρντο Ουγιόα (εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της Λέστερ)

- Ιβάν Ζαμοράνο (πρώην ποδοσφαιριστής)

Μηχανοκίνητα σπορ

- Άλεξ Κραβιγιέ (πρώην οδηγός στο Moto GP)

- Νίκο Ρόσμπεργκ (οδηγός της F1)

- Γιάρνο Τρούλι (πρώην οδηγός της F1)

Άλλα σπορ

- Τόμας Μπέρντιχ (εν ενεργεία τενίστας)

- Νίκο Φάλντο (εν ενεργεία αθλητής του γκολφ)

Οι 26 άνθρωποι του αθλητισμού που εμπλέκονται στο "Panama Papers"

Η Mossack Fonseca και η φοροδιαφυγή

Όλα τα παραπάνω ονόματα έχουν συνδεθεί με off shore εταιρίες και αυτό τους επέτρεπε είτε κυρίως έμμεσα, είτε άμεσα να μετακινούν χρήματα με κέρδος τη σημαντική μείωση των φόρων. Για παράδειγμα υπάρχουν χώρες στις οποίες η φορολογία ξεπερνά το 40%, ενώ την ίδια ώρα στον Παναμά μπορεί να φτάσει μάξιμουμ το 25%. Για την ακρίβεια, ποσά μέχρι τις 11.000 δολάρια δεν έχουν καμία απολύτως φορολόγηση, μέχρι 50.000 δολάρια υπάρχει φορολόγηση 15% και από εκεί και πάνω φτάνουμε στο 25%.

Κοινό σημείο αναφοράς στις περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων του αθλητισμού και όχι μόνο ήταν η εταιρία Mossack Fonseca. Τα έγγραφα καταδεικνύουν πώς η Mossack Fonseca βοήθησε πελάτες της να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα και να αποφύγουν κυρώσεις και φόρους. Η Mossack Fonseca έχει σαν έδρα της τον Παναμά, ωστόσο διαθέτει υποκαταστήματα σε Χονγκ Κονγκ, Μαϊάμι, Ζυρίχη καθώς και σε 35 ακόμη μέρη σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ όλες τις λεπτομέρειες για την Mossak Fonseca στο News247.

Ακριβώς από κάτω μπορείτε να δείτε το χάρτη από τον οποίο προέρχονται όλες αυτές οι εταιρείες.

Διαβάστε ακόμη:

Αστυνομία στα γραφεία της UEFA για το "Panama Papers"

Και ο Ινφαντίνο στο σκάνδαλο

Κοβάτσεβιτς, Ζαμοράνο, Χάιντσε στην "αμαρτωλή" λίστα της φοροδιαφυγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ