ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Ντιέγκο Μπουονανότε και ο τελικός του Nike Most Wanted

Ο Ντιέγκο Μπουονανότε και ο τελικός του Nike Most Wanted
INTIME SPORTS

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο τελικός του Nike Most Wanted στο προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ, στα Σπάτα, με τον Ντιέγκο Μπουονανότε να ανακοινώνει τους δύο νικητές που θα ταξιδέψουν στην Αγγλία.

Και φέτος οι εγγραφές πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά μέσω του Nike Football App. Οι 33 νεαροί ποδοσφαιριστές που κατάφεραν να προκριθούν στον ελληνικό τελικό, αγωνίστηκαν με στόχο να διεκδικήσουν μια θέση στο Nike Most Wanted Global Showcase που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής Αγγλίας.

Φέτος το πρόγραμμα ανέδειξε δύο νεαρούς Έλληνες αστέρες, τον δεκαεφτάχρονο τερματοφύλακα Φώτη Σταματόπουλο και τον δεκαοχτάχρονο αμυντικό χαφ Βασίλη Καρβουνίδη, οι οποίοι ξεχώρισαν στα μάτια του ειδικευμένου προπονητικού team καταφέρνοντας να κάνουν τη διαφορά από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους, διαπρέποντας σε ασκήσεις φυσικής κατάστασης και τεχνικής καθώς και στον αγώνα 11 εναντίον 11 που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης.

Ο Ντιέγκο Μπουονανότε και ο τελικός του Nike Most Wanted

Ο Φώτης Σταματόπουλος και ο Βασίλης Καρβουνίδης θα ταξιδέψουν το Νοέμβριο στην Αγγλία για να διαγωνιστούν μπροστά σε κορυφαίους προπονητές και μέντορες που ανήκουν στην ελίτ του ποδοσφαιρικού στερεώματος και θα προσπαθήσουν να διακριθούν ανάμεσα σε μεγάλα ποδοσφαιρικά ταλέντα, διεκδικώντας μια θέση στο Nike Academy που εδρεύει στο St. George’s Park, το προπονητικό κέντρο της Εθνικής Αγγλίας.

Στον ελληνικό τελικό του Nike Most Wanted οι νεαροί ποδοσφαιριστές είχαν την μοναδική ευκαιρία να εμπνευστούν από τον Τραϊανό Δέλλα, προπονητή της ΑΕΚ, ο οποίος ήταν εκεί για να μιλήσει και να ενθαρρύνει τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, ενώ ο Diego Buonanotte, το νέο μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, έδωσε συμβουλές στους παίκτες για τα επόμενα βήματα τους στην ποδοσφαιρική τους καριέρα και ανέλαβε την απονομή του βραβείου στους δύο νικητές.

Η "παραβολή" του Δέλλα

Όλα στο προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ, στα Σπάτα, την Τετάρτη το απόγευμα είχα λάβει το χαρακτήρα γιορτής. Αφορμή; Ο ελληνικός τελικός του Nike Most Wanted, του παγκόσμιου προγράμματος αναζήτησης και ανάδειξης νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Και μπορεί η εύλογη αγωνία των 33 παιδιών - συμμετεχόντων στον τελικό - να πλανιόταν πάνω από τον ουρανό των Σπάτων, ωστόσο κι αυτή μετριάστηκε χάρη στη βοήθεια ενός ειδικού.

Στην αίθουσα επικρατούσε "σιγή ιχθύος" όταν έκανε την εμφάνισή του, ο Τραϊανός Δέλλας. Λογικό, άλλωστε, ανήλικα παιδιά συναντούσαν τον προπονητή μίας εκ των κορυφαίων ομάδων της χώρας. Πολλών εξ' αυτών, μπορεί να είναι και ίνδαλμα. Ωστόσο ο "Τράι" ξέρει να μεταχειρίζεται τα παιδιά - με αρκετούς μικρούς δούλεψε τόσο στη Γ' Εθνική και τη Football League, υπάρχουν πολλοί νεαροί και στο φετινό ρόστερ της Super League - κι "έσπασε τον πάγο".

Αρχικά παροτρύνοντάς τους να κάνουν ερωτήσεις. Και δεν αρνήθηκε να ανατρέξει - μετά από ερωτήσεις των συμμετεχόντων - στις δύσκολες στιγμές του παρελθόντος. Τότε που η Ένωση έπαιρνε την... κατηφόρα για τη Γ' Εθνική. Αλλά και να αναγνωρίσει την πρόοδο που επετεύχθη αυτά τα δύο χρόνια.

Ο Ντιέγκο Μπουονανότε και ο τελικός του Nike Most Wanted
INTIME SPORTS

"Ουσιαστικά στις δύο τελευταίες αγωνιστικές που βρέθηκα εδώ, ήθελα να βοηθήσω από τη δική μου πλευρά. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, αλλά από εκεί και πέρα τα πράγματα τράβηξαν έναν δρόμο. Μου δόθηκε η δυνατότητα σ' αυτή την καινούρια αρχή να είμαι κι εγώ μέλος της ομάδας, κι όταν λέω ομάδα, η ΑΕΚ δεν είναι οι 11 που παίζουν, οι τρεις που μπαίνουν αλλαγή και οι άλλους δέκα που μένουν εκτός.

Είναι ένας οργανισμός με πάρα πολύ κόσμο και όλος αυτός ο οργανισμός ήταν πάρα πολύ κοντά και μέσα σε δύο χρόνια πέτυχε αυτό που είχαμε θέσει ως στόχο, να ξαναφέρουμε την ομάδα στην Super League. Τα συναισθήματα ήταν πολύ δύσκολα, οι καταστάσεις που περάσαμε ήταν πολύ δύσκολες, αλλά αυτά έμειναν στο παρελθόν. Όμως για να μπορείς να βλέπεις τα βήματα προόδου πάντα πρέπει να κοιτάς πίσω κι αφού κοιτάς πίσω θα πρέπει να δεις τι λάθη έχεις κάνει, να μην τα επαναλάβεις, έτσι ώστε ο δρόμος που θα έχεις μπροστά σου να είναι πιο ανοιχτός και πιο καθαρός".

Μπορεί τα παιδιά να ζούσαν τη δική τους αγωνία, για την ανάδειξη των δύο νικητών του Nike Most Wanted, ωστόσο με την ώρα έπαιρναν θάρρος για περισσότερες ερωτήσεις. Για τις θυσίες που ήταν κι αυτοί προετοιμασμένοι να κάνουν προκειμένου να φθάσουν τόσο ψηλά, όσο ο Τραϊανός Δέλλας.

"Οι θυσίες είναι πάρα πολλές. Βασικά έχει να κάνει με το πως αντιλαμβάνεσαι τις θυσίες. Για μένα το πιο σημαντικό δυστυχώς ή ευτυχώς είναι ότι δεν είχα αυτά που έχετε τώρα εσείς, τα facebook, τα instagram, το ίντερνετ. Εγώ ξεκίνησα την καριέρα μου σε ηλικία 11 χρονών από ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη. Για τρία συνεχόμενα χρόνια στο γυμνάσιο καθημερινά χωρίς να χάσω ούτε μια προπόνηση πηγαινοερχόμουν 40 χιλιόμετρα, με το σχολείο στη μέση. Μπορεί να κουραζόμουν, να κοιμόμουν μέσα στο λεωφορείο και να πήγαινα αλλού από την κούραση, αλλά δεν είχα χάσει ούτε μια προπόνηση. Η ζωή η δική μου η ποδοσφαιρική ήταν σαν το φλίπερ. Μια μπάλα που κατέβαινε, χτυπούσε εδώ, χτυπούσε αλλού. Ήταν το προσωπικό μου στοίχημα, επειδή μου αρέσει να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου. Συνέχισα παρά τις δυσκολίες. Χρειάζεται και τύχη, η θέληση μπορεί να μη φθάνει κάποιες στιγμές

Ο Ντιέγκο Μπουονανότε και ο τελικός του Nike Most Wanted
[email protected]

Ποτέ δεν έπαψα να πιστεύω σε μένα, σε αυτά που έχω πάρει από την οικογένεια μου στις αξίες μου σαν άνθρωπος. Να μην ξεχνάτε ποτέ ότι όσο ψηλά κι αν φτάσετε, όσα χρήματα κι αν κάνετε, όση δόξα κι αν αποκτήσετε, πάνω από όλα είστε άνθρωποι. Είστε παιδιά, άνθρωποι με φίλους, οικογένεια κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσετε. Λέω πάντα στα παιδιά στην ομάδα μου ότι για να πας μπροστά πρέπει να κοιτάς πίσω, που ήσουν. Μόνο τότε καταλαβαίνεις αν έχεις κάνει βήματα προόδου. Για να πας ψηλά πρέπει να κοιτάς χαμηλά, να δουλεύεις πολύ".

Αλλά ο τεχνικός της ΑΕΚ επιφύλασσε το καλύτερο για το τέλος. Αφού αναγνώρισε ότι ο πρώην επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Ραούλ Γκονθάλεθ, ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος που αντιμετώπισε στην καριέρα του, χρησιμοποίησε μια ιστορία με διάφορους συμβολισμούς κάνοντας επίκληση στην αντίληψη των νεαρών ποδοσφαιριστών. Ο βασιλιάς (ποδοσφαιριστής), η χρυσή άμαξα (φιλοδοξίες), τα δερμάτινα καθίσματα της άμαξας (μυαλό) κι ο οδηγός (το ταξίδι).

Ο τελικός

Εν συνεχεία τα παιδιά μπήκαν στα αποδυτήρια του προπονητικού κέντρου των Σπάτων, ετοιμάστηκαν και βγήκαν στο γήπεδο για τον τελικό. Άλλοι χαλαροί, άλλοι αγχωμένοι αλλά όλοι στο ίδιο γήπεδο. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των προπονητών, εκτέλεσαν τις ασκήσεις. Συμμετείχαν στο διπλό.

Ο Ντιέγκο Μπουονανότε και ο τελικός του Nike Most Wanted

Μπορεί στον αγωνιστικό χώρο να βρισκόταν συνολικά 33, αλλά μόνο δύο διακρίθηκαν ανάμεσα σε μεγάλα ποδοσφαιρικά ταλέντα, διεκδικώντας μια θέση στο NikeAcademyπου εδρεύει στοSt.George’sPark, το προπονητικό κέντρο της Εθνικής Αγγλίας.

Στο πρόσωπό τους έβλεπες ότι παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχαν πλήρη συναίσθηση της ευκαιρίας που τους δινόταν μέσα από το πρόγραμμα Nike Most Wanted. Έδιναν τα πάντα για να εντυπωσιάσουν τους κριτές, να αποσπάσουν τη θετική τους γνώμη.

Η άφιξη του Μπουονανότε

Η μεγάλη ατραξιόν του Nike Most Wanted, ήταν ο Αργεντινός σταρ της Ένωσης, Ντιέγκο Μπουονανότε. Ο "Enano" αφίχθη στο προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ, στα Σπάτα, μισή ώρα πιο πριν από την προβλεπόμενη ώρα άφιξής και συνοδεία της οικογένειάς του (της γυναίκας του, Σένι, του γιου του, Σαντίνο, και της κόρης του, Λουσία).

Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ, έδειξε ενδιαφέρον για όλη τη διαδικασία του προγράμματος. Δεν δίσταζε να ρωτά συνέχεια τους υπευθύνους του προγράμματος για τη διαδικασία κι αναγνώρισε πόσο δύσκολο ήταν μόνο δύο να ξεχωρίσουν από το συνολικό αριθμό των διαγωνιζόμενων.

Και οι υπεύθυνοι του προγράμματος, Nike Most Wanted, όχι μόνο απαντούσαν σε οποιαδήποτε απορία του Ντιέγκο Μπουονανότε αλλά του απηύθυναν κι αυτοί ερωτήσεις. Για το εάν το έχει ξανασυναντήσει κάτι τέτοιο, στην Αργεντινή. Για το πως βλέπει, από την εμπειρία του τη διαδικασία.

Ο Ντιέγκο Μπουονανότε και ο τελικός του Nike Most Wanted

Για το εάν είχε ποτέ αυτός την ευκαιρία να συμμετάσχει, σε παρόμοια εκδήλωση. Κι ο τελικός, υπό τη επίβλεψη του μικρού γιου του Ντιέγο, Σαντίνο Μπουονανότε. Μπορεί να μην καταλάβαινε πολλά, σε ηλικία δύο ετών, αλλά έδειχνε να ενθουσιάζεται.

"Θα συμμετείχα, δεν είχα την ευκαιρία στην Αργεντινή"

Ο Ντιέγκο Μπουονανότε στις δηλώσεις του μετά τη βράβευση των δύο νικητών, ξεκαθάρισε ότι εάν του δινόταν η ευκαιρία θα συμμετείχε σε μικρή ηλικία σ' έναν τέτοιον διαγωνισμό. "Είναι μία πολύ όμορφη εμπειρία. Δίνεται η δυνατότητα στους νικητές να ξεχωρίσουν. Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Nike Most Wanted. Εγώ, ήμουν τυχερός κι επιλέχθηκα από μία μεγάλη ομάδα. Η Ρίβερ με δοκίμασε και με διάλεξε, η συνέχεια είναι γνωστή. Όταν ήμουν εγώ σ' αυτή την ηλικία δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα, αλλά εάν υπήρχε θα το έκανα. Υπήρξε αργότερα ένα πρόγραμμα με τίτλο, "ο δρόμος προς τη δόξα" από τη NIKE και στο οποίο πήραν μέρος πολλά παιδιά από την Αργεντινή.

Ο Ντιέγκο Μπουονανότε και ο τελικός του Nike Most Wanted
[email protected]

Όπως βλέπουμε, εδώ, οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές και τα παιδιά αν και είναι μικρά σε ηλικία, νιώθουν ως επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ως δουλειά σου, αυτό που αγαπάς. Να κλωτσάς την μπάλα. Πολύ σημαντικό"

Η βράβευση των νικητών και η selfie

Ήρθε η μεγάλη ώρα. Ο 17χρονος τερματοφύλακας, Φώτης Σταματόπουλος, κι ο 18χρονος αμυντικός χαφ, Βασίλης Καρβουνίδης, θα ταξιδέψουν το Νοέμβριο στην Αγγλία και θα προσπαθήσουν να διακριθούν ανάμεσα σε μεγάλα ποδοσφαιρικά ταλέντα, διεκδικώντας μια θέση στο NikeAcademyπου εδρεύει στοSt.George’sPark, το προπονητικό κέντρο της Εθνικής Αγγλίας.

Οι δύο νικητές ανακοινώθηκαν και παρέλαβαν τα βραβεία τους, δια στόματος και δια χειρός αντίστοιχα, Ντιέγκο Μπουονανότε. Και πέρα από τα βραβεία, o "Ενάνο" αντάμειψε τους δύο νικητές με μία... selfie.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ