ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

NIKE Most Wanted 2015: Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

NIKE Most Wanted 2015: Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

Το ταξίδι που ξεκίνησε με προορισμό το προπονητικό κέντρο της Εθνικής Αγγλίας και της NIKE Academy, και εξελίχθηκε σε εμπειρία ζωής για τον Φώτη και τον Βασίλη με το όνειρό να γίνεται πραγματικότητα για τον 17χρονο τερματοφύλακα, Φώτη Σταματόπουλο, που επιλέχθηκε από την Ακαδημία της ΝΙΚΕ. Η Ελλάδα έχει ταλέντο και το έδειξε σε παγκόσμιο επίπεδο στο Nike Most Wanted Global Showcase 2015.

Όταν ο προορισμός ενός ταξιδιού είναι το St George's Park, το προπονητικό κέντρο της Εθνικής Αγγλίας και της ΝΙΚΕ Academy, το μυαλό αναπόφευκτα επικεντρώνεται σε αυτά που θα συναντήσεις στο ποδοσφαιρικό παράδεισο του πλανήτη. Η ελληνική αποστολή της ΝΙΚΕ όμως δεν έκανε το ταξίδι μέχρι το Burton-upon-Trent για να θαυμάσει τις εγκαταστάσεις αλλά για να δείξει σε όλο τον κόσμο πως η Ελλάδα έχει ποδοσφαιρικό ταλέντο και για να το αποδείξει δεν μπορούσε να στείλει καλύτερους εκπροσώπους από τον Φώτη Σταματόπουλο, τον Βασίλη Καρβουνίδη και τον προπονητή και υπεύθυνο της επιλογής στο ελληνικό NIKE Most Wanted, Μιχάλη Κατσίμπρα.

Η ελληνική αποστολή έφτασε μία ημέρα νωρίτερα από τις υπόλοιπες στο Μπέρμιγχαμ, αλλά στις τσάντες δεν καταφέραμε να χωρέσουμε λίγο από τον δικό μας ήλιο. Ο καιρός ήταν από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα... αγγλικός, χωρίς αυτό να καταφέρει να εμποδίσει την προσπάθεια των παιδιών και να επισκιάσει την ελπίδα που όλοι είχαν για επιτυχία στον τελικό.

Ο πάντα σοβαρός και... άγριος Φώτης Σταματόπουλος (αριστερά), ο χαμογελαστός Βασίλης Καρβουνδίης (στη μέση) και ο Μιχάλης Κατσίμπρας (δεξιά), πέταξαν με στόχο να μάθουν, να πετύχουν και να αποκομίσουν εμπειρίες που θα τους χρειαστούν στη συνέχεια της επαγγελματικής του καριέρας, ο κάθε ένας από την πλευρά του και με τον τρόπο του. Ο 17χρονος τερματοφύλακας (Φώτης) έδειχνε αποφασισμένος από την πρώτη στιγμή. Άλλωστε όπως έλεγε ο ίδιος πριν το ταξίδι, δεν πέταξε για την εμπειρία αλλά για να πετύχει και να γίνει μέλος της NIKE Acedemy, κάτι που εν τέλει κατάφερε! Σε αντίθεση με τον Φώτη, ο 18χρονος αριστεροπόδαρος μέσος (Βασίλης) ήταν πάντα με το χαμόγελο και παρότι υποστήριζε πως δεν είχε άγχος, είχε λίγο περισσότερο από τον συνάδελφό του (σ.σ Βασίλη, μέχρι και ο Τόνι Κρόος έχει άγχος πριν τα παιχνίδια).

Η ιστορία μέσα από φωτογραφίες

Μαζί με τα παιδιά (του) και ο προπονητής του προγράμματος NIKE Most Wanted στην Ελλάδα, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι τους δύο νεαρούς ποδοσφαιριστές, όπως και πολλούς άλλους νέους παίκτες σε όλη την Ελλάδα. Ο Μιχάλης ήταν πάντα εκεί, δίπλα στα παιδιά, με διάθεση να βοηθήσει, αλλά παράλληλα σε απόσταση δίνοντας τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο στον Φώτη και τον Βασίλη να γαλουχηθούν ποδοσφαιρικά μέσα από αυτή την εμπειρία. Ο προπονητής του ελληνικού προγράμματος μπορεί να διαθέτει μεγάλη εμπειρία, αλλά είχε τεράστια δίψα για να μάθει και να επιστρέψει στην Ελλάδα με ό,τι καλύτερο μπορεί ώστε να το μεταδώσει στην επόμενη φουρνιά νεαρών ποδοσφαιριστών. Το γεμάτο μπλοκάκι του, μπορεί να το επιβεβαιώσει...

Όταν η ελληνική αποστολή της ΝΙΚΕ έφτασε στο St George's Park, έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Οι εγκαταστάσεις είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια (γι' αυτό θα ακολουθήσει πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ) και το χορτάρι στα 14 γήπεδα που διαθέτει μέχρι στιγμής το πάρκο, είναι από τα πρώτα πράγματα που έκαναν εντύπωση σε όλους. Αυτό που λέμε "χαλί", είναι μάλλον υποτιμητικό για τον χώρο όπου προπονείται η NIKE Academy, ενώ η φροντίδα που παρέχεται σε κάθε ένα από αυτά κάθε μέρα είναι εκπληκτική και μάθημα για όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη σωστή προπόνηση των ακαδημιών.

Η επίσημη πρώτη ημέρα του NIKE Most Wanted Global Showcase, βρήκε την ελληνική αποστολή σε ρόλο οικοδεσπότη για τις υπόλοιπες, με τους δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές να είναι οι πρώτοι που πήραν τα διαπιστευτήριά τους. Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά περίμεναν με αγωνία να ξεκινήσει το event, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη από το πρωί αλλά η μαγεία του χώρου βοηθούσε ώστε να ξεφεύγει το μυαλό. Βέβαια, κανείς δεν παραδέχθηκε το άγχος που είχε, ούτε καν στον ίδιο του τον εαυτό!

Όλα όμως άλλαξαν όταν τα παιδιά φόρεσαν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια και χρησιμοποίησαν τον εξαιρετικό εξοπλισμό της ΝΙΚΕ. Το λιγοστό άγχος υπήρχε εξαφανίστηκε με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να βγαίνουν στο χορτάρι για τις πρώτες ασκήσεις με μπάλα. Πασούλες και απλά βασικά πράγματα που είναι απαραίτητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μέχρι να έρθουν τα τεστ φυσικής κατάστασης που εξάντλησαν όλα τα παιδιά και οδήγησαν σε ορισμένους μικροτραυματισμούς. Τα κριτήρια της ΝΙΚΕ είναι αυστηρά όπως ακριβώς είναι και στο κορυφαίο επίπεδο καθώς ο σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργήσει επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Η δεύτερη ημέρα επιφύλασσε μία ευχάριστη έκπληξη και μία πρωτόγνωρη εμπειρία για πολλούς. Η προγραμματισμένη προπόνηση έγινε στο εντυπωσιακό κλειστό γήπεδο που διαθέτει το St George's Park υπό τις οδηγίες του Τζον Γκούντμαν, head coach της ΝΙΚΕ Academy και όλως των προπονητών της ΝΙΚΕ! Τα λόγια είναι περιττά σε τέτοιες περιπτώσεις και τα παρακάτω βίντεο μπορεί να περιγράψει καλύτερα τις συνθήκες και τον τρόπο που προπονήθηκαν όσοι έφτασαν στον τελικό του ΝΙΚΕ Most Wanted 2015.

Όλη η προετοιμασία, όλη η δουλειά που έγινε από την πρώτη ημέρα είχε ως τελικό στόχο το παιχνίδι της Κυριακής. Εκεί όπου όλα τα παιδιά θα δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους σε τρία παιχνίδια 11 εναντίον 11, με την Ακαδημία της ΝΙΚΕ να είναι ο αντίπαλος. Τα νέα όμως για την ελληνική αποστολή δεν ήταν ευχάριστα. Ο Βασίλης Καρβουνδίης εξαιτίας ενοχλήσεων στον δικέφαλο δεν μπόρεσε να πάρει μέρος, τόσο στην πρωινή προπόνηση όσο και στον αγώνα που ακολούθησε.

Ο Φώτης Σταματόπουλος όμως ήταν 100% έτοιμος και θα έπαιζε ακόμα και για τον φίλο του στον τελικό. Το ζέσταμα ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα για τον καλύτερο των τερματοφυλάκων που βρέθηκαν στο St George's Park (δεν το λέμε επειδή είναι δικό μας παιδί, αλλά γιατί είναι η αλήθεια).

Το μεσημέρι, όταν ξεκίνησαν οι αγώνες ο Φώτης έδειχνε και ήταν αποφασισμένος. Άλλωστε ουδέποτε του κάναμε το check in για το αεροπλάνο την επόμενη ημέρα. Από τη στιγμή που κάθισε κάτω από τα δοκάρια της εστίας του, έκανε σαφές σε όλους πως θα είναι ο πρωταγωνιστής της ημέρας. Οι φωνές του προς την άμυνά του κάλυψε όλες τις άλλες στο κλειστό. Η καθοδήγησή του ήταν εξαιρετική αναγκάζοντας τους προπονητές να σημειώνουν στο μπλοκάκι τους κάθε λεπτό. Όλοι όμως σηκώθηκαν και χειροκρότησαν το highilight της ημέρας, όταν ο Φώτης βρέθηκε απέναντι στον Νασίμ Ελ Γκοούλ και απέκρουσε το πέναλτι που εκτέλεσε ο Γάλλος μεσοεπιθετικός που επίσης επιλέχθηκε για την Ακαδημία της ΝΙΚΕ. Δεν ήταν όμως μόνο το πέναλτι που σταμάτησε ο 17χρονος τερματοφύλακας, αφού βγήκε νικητής σε δυο τετ α τετ και καθάρισε όποια φάση δημιουργήθηκε στην περιοχή του!

NIKE Most Wanted 2015: Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

Μετά το τέλος των αγώνων όλοι όσοι μας συνάντησαν έλεγαν πως ο Φώτης δεν μπορεί να μην είναι στην τελική επιλογή. Ο προπονητής του ελληνικού προγράμματος το έλεγε από την πρώτη ημέρα αλλά μετά τους αγώνες και πριν την βραδινή εκδήλωση έμοιαζε σίγουρος για την επιτυχία του μικρού. Στο δείπνο που προηγήθηκε της ανακοίνωσης των ονομάτων η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη με τις αποστολές της Ρωσίας και της Τουρκίας που ήταν μαζί μας να προσπαθούν να διώξουν την ένταση τονίζοντας πως ο Σταματόπουλος θα είναι σίγουρα στους νικητές. Ο Φώτης δεν ήταν στα έξι πρώτα ονόματα (συνήθως τόσοι επιλέγονται από την Ακαδημία) και η επιλογή ενός Άγγλου τερματοφύλακα έκανε αρκετούς να αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Τίποτα όμως δεν είχε τελειώσει. Ο Τζον Γκούντμαν συνέχισε να καλεί ποδοσφαιριστές στην Ακαδημία της ΝΙΚΕ, φωνάζοντας έβδομο, όγδοο και ένατο παίκτη, χωρίς να έχει ακουστεί το όνομα του Φώτη, οποίος έμελλε να είναι ο δέκατος και τελευταίος που άκουσε κλήθηκε κάνοντας παράλληλα ρεκόρ συμμετεχόντων στην NIKE Academy από ένα Most Wanted! Η σειρά επιλογής δεν ήταν σειρά αξιολόγησης, αλλά μάλλον έπρεπε ο 17χρονος Έλληνας τερματοφύλακας να είναι τελευταίος για να μείνει χαραγμένος στη μνήμη όλων. Άλλωστε ήταν αυτός που όλοι έψαχναν για μία φωτογραφία μετά το τέλος του event.

Ο William Tsobgni Dongmo (Γαλλία), ο Sinn’kaye Christie (Η.Β.), ο Ramarni Edmonds (Η.Β.), ο Ilias Yagou (Ολλανδία), ο Izaque Santos (Βραζιλία), ο Nassim L’Ghoul (Γαλλία), ο Paul Tyson (Η.Β.), ο Φώτης Σταματόπουλος (Ελλάδα), ο Pontus Almqvist (Σουηδία), ο Matheus Batalha (Βραζιλία) αναδείχθηκαν νικητές του Nike Most Wanted Global Showcase και έδειξαν πως το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα για όλα τα παιδιά σε κάθε σημείο του πλανήτη μέσω του Nike Most Wanted. Το μόνο που απαιτεί η ΝΙΚΕ είναι η συμμετοχή και η δίψα για διάκριση. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η ίδια με την εγγύηση που παρέχει η γνώση της γύρω από το ποδόσφαιρο, με κορυφαίους προπονητές και τις καλύτερες εγκαταστάσεις παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ