ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πέρασαν οι αλλαγές για το Μουντιάλ 2026

FILE - In this Saturday, April 29, 2017 file photo, FIFA President Gianni Infantino gives a press conference at the National Palace in Port-au-Prince, Haiti. An accelerated process to hand North America the 2026 World Cup is set to be approved by soccer leaders this week, with FIFA President Gianni Infantino hoping for a "bulletproof" process to avoid past voting scandals. The United States, Canada, and Mexico are seeking an unchallenged path to co-hosting rights for the 2026 showpiece, if FIFA's technical requirements are met by next year "It's an interesting, original proposal and we will discuss it tomorrow at the council and present the recommendation to the congress," Infantino told The Associated Press on Monday, May 8, 2017 .(AP Photo/Dieu Nalio Chery, file)
FILE - In this Saturday, April 29, 2017 file photo, FIFA President Gianni Infantino gives a press conference at the National Palace in Port-au-Prince, Haiti. An accelerated process to hand North America the 2026 World Cup is set to be approved by soccer leaders this week, with FIFA President Gianni Infantino hoping for a "bulletproof" process to avoid past voting scandals. The United States, Canada, and Mexico are seeking an unchallenged path to co-hosting rights for the 2026 showpiece, if FIFA's technical requirements are met by next year "It's an interesting, original proposal and we will discuss it tomorrow at the council and present the recommendation to the congress," Infantino told The Associated Press on Monday, May 8, 2017 .(AP Photo/Dieu Nalio Chery, file) AP PHOTO/DIEU NALIO CHERY

Το Συμβούλιο της FIFA συνεδρίασε στο Μπαχρέιν και επικύρωσε τις αποφάσεις για το Μουντιάλ 2026. Πόσες εκπροσώπους θα έχει κάθε ήπειρος, ποια τα κριτήρια διοργάνωσης του τουρνουά.

Στη Μανάμα του Μπαχρέιν όπου συνεδρίασε το Συμβούλιό της FIFA, επικύρωσε τις αλλαγές που είχαν προταθεί για τις θέσεις που θα έχει κάθε συνομοσπονδία για το Παγκόσμιο Κύπελλο από τη διοργάνωση του 2026 και έπειτα, μετά από τη διεύρυνση του τουρνουά με τελική φάση 48 ομάδων.

Σε σχέση με τη διοργάνωση των 32 ομάδων όπως το Μουντιάλ της Ρωσίας του χρόνου, η Ασία από 4,5 θέσεις θα έχει 8,5 η Αφρική από 5 θα έχει 9,5, η Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική από 3,5 θέσεις θα έχει 6,5, η Νότια Αμερική από 4,5 θέσεις θα έχει 6,5, η Ωκεανία από 0,5 θέσεις θα έχει 1,5. Όσο για την Ευρώπη, δεν έπιασαν τόπο οι πιέσεις της UEFA, με συνέπεια να κερδίσει μόλις τρεις θέσεις και από 13 εκπροσώπους, στη διοργάνωση του 2026 να έχει 16 ομάδες.

Σε αυτές τις θέσεις θα περιλαμβάνεται κι ένα διηπειρωτικό τουρνουά πλέι οφ που περιλαμβάνει έξι ομάδες και θα κρίνει τις δύο τελευταίες θέσεις. Η διοργανώτρια (ή συνδιοργανώτρια) χώρα θα κερδίζει απευθείας "εισιτήριο", το οποίο θα αφαιρείται από αυτά που δικαιούται η συνομοσπονδία όπου ανήκει.

Επιπροσθέτως, το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου υπερψήφισε νέους κανονισμούς για τις υποψηφιότητες διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 2026, με τις CAF (Αφρική), CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική), CONMEBOL (Νότια Αμερική) και OFC (Ωκεανία) να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το τουρνουά, σε αντίθεση με (AFC) Ασία) και UEFA (Ευρώπη).

Αιτία η διοργάνωση του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ, αν και άφησε το Συμβούλιο της FIFA άφησε ανοιχτό το "παράθυρο" για αυτές τις δύο συνομοσπονδίες, υποστηρίζοντας στο ψήφισμα ότι "εάν το 68ο Κογκρέσο της FIFA αποφασίσει να μην επιλέξει κάποιον από τους υποψηφίους, η διοίκηση της FIFA θα προσκαλέσει επιπλέον μέλη της (μεταξύ των οποίων και από την AFC και την UEFA, εξαιρώντας τις χώρες που έχουν ήδη θέσει υποψηφιότητα) για να θέσουν υποψηφιότητα για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026".

ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό υπέβαλαν κοινή πρόταση συνυποψηφιότητας για τη διοργάνωση, με την προθεσμία για κάθε ενδιαφερόμενο να εκπνέει στις 11 Αυγούστου 2017. Σε περίπτωση που το Κογκρέσο του 2018 δεν αναδείξει νικητή, τότε η υποψηφιότητα θα προκύψει από το Κογκρέσο του 2020.

Τα κριτήρια για την ανάθεση της διοργάνωσης σε κάποια χώρα έγιναν ακόμα πιο αυστηρά, αφού εκτός από τις απαραίτητες γηπεδικές εγκαταστάσεις και τις γενικότερες υποδομές, θα αποτελούν προϋποθέσεις η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος και οι εγκαταστάσεις που θα αποτελέσουν κληροδότημα για την κοινωνία και δεν θα μετατραπούν σε "λευκούς ελέφαντες".

Από εκεί και πέρα, το Συμβούλιο της FIFA αποφάσισε για τις εκλογές υποψηφίων στις επιτροπές της, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναθεώρηση των καταστατικών της, προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης διεξαγωγής επίσημων αγώνων στο Ιράκ και ανακοίνωσε ότι τα ετήσια βραβεία της (The Best) θα απονεμηθούν στις 23 Οκτωβρίου 2017 στο Λονδίνο και θα αφορούν τη σεζόν 2016-2017.

Photo credits: AP Photo/Dieu Nalio Chery

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ