ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Το Βέλγιο επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, 3-0 τον Παναμά

Belgium's Romelu Lukaku celebrates after he scored his side's third goal during the group G match between Belgium and Panama at the 2018 soccer World Cup in the Fisht Stadium in Sochi, Russia, Monday, June 18, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader)
Belgium's Romelu Lukaku celebrates after he scored his side's third goal during the group G match between Belgium and Panama at the 2018 soccer World Cup in the Fisht Stadium in Sochi, Russia, Monday, June 18, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader) AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Με ένα καταπληκτικό τέρμα του Μέρτενς (47') και δύο ακόμη που ακολούθησαν από τον Λουκακού (69', 75'), το Βέλγιο επικράτησε με σκορ 3-0 του μαχητικού Παναμά, στην πρεμιέρα του 7ου ομίλου της διοργάνωσης.

Για την 1η αγωνιστική του Group G στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, το Βέλγιο αντιμετώπισε τον Παναμά στο "Fisht Olympic Stadium" στο Σότσι. Οι "κόκκινοι διάβολοι" επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί στο ματς, έστω κι αν χρειάστηκε να πετάξουν το πρώτο ημίχρονο, επικρατώντας με σκορ 3-0 των αντιπάλων τους.

Η παρουσία του Παναμά στα γήπεδα της Ρωσίας αποτελούσε είδηση από μόνη της, καθώς είναι η πρώτη για την ομάδα της Κεντρικής Αμερικής σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Από το 1986, όταν και έχασε από το Μεξικό, το Βέλγιο μετρούσε έντεκα παιχνίδια δίχως να ηττηθεί από ομάδες της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, έχοντας απολογισμό 9 νίκες και 2 ισοπαλίες.

Αυτά είναι τα πράγματα που μάθαμε από το 90λεπτο στο Σότσι:

1. ΟΤΑΝ Ο ΠΑΝΑΜΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ

"Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης", γράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Στην παρθενική του εμφάνιση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Παναμάς δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική οδό.

Ένα ρόστερ με καμιά δεκαριά τίμιους γεροντάρες και λίγους ενθουσιώδεις νεαρούς, έπρεπε να επιστρατεύσει εμπειρία, τακτική πονηριά μα κυρίως υψηλό δείκτη μαχητικότητας για να τα βγάλει πέρα με τους φημισμένους αντιπάλους του.

Panama's Armando Cooper, left, and Belgium's Eden Hazard challenge for the ball during the group G match between Belgium and Panama at the 2018 soccer World Cup in the Fisht Stadium in Sochi, Russia, Monday, June 18, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader)
Panama's Armando Cooper, left, and Belgium's Eden Hazard challenge for the ball during the group G match between Belgium and Panama at the 2018 soccer World Cup in the Fisht Stadium in Sochi, Russia, Monday, June 18, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader) AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Ο Παναμάς τρέχει, αμύνεται και... δέρνει όταν χρειαστεί, χωρίς να έχει καμία διάθεση να παραδοθεί. Φυλάει τα νώτα του σκυλίσια και στην κόντρα ψάχνει το όνειρο. Γιατί το να σκοράρει στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πολλά περισσότερα από ένα γκολ.

2. ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΥΣΤΕΡΕΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Οι "κόκκινοι διάβολοι" διαθέτουν μια 23άδα υψηλότατου επιπέδου, ένα μείγμα παικτών που θα έκανε ευτυχισμένο κάθε προπονητή στον πλανήτη. Με λύσεις και ποιότητα σε κάθε γραμμή του γηπέδου, το Βέλγιο είναι μάλλον πληρέστερο και από σύνολα που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα γκραν φαβορί για το τρόπαιο.

Κάπου εδώ όμως εξαντλούνται τα "συν" και εμφανίζονται οι αδυναμίες. Το ρόστερ των Βέλγων είναι χορταστικό, αλλά μάλλον... νηστικό από ηγέτες. Μόνο ο Κομπανί μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο, αλλά είναι συχνά τραυματίας, όπως και τώρα. Ακόμη και ο τρελό-Ναϊνγκολάν που θα μπορούσε να παρασύρει τους υπόλοιπους, είναι σπίτι του.

Ποδοσφαιριστές υψηλής κλάσης από τη μέση και μπροστά, που όμως επιχειρούν να διακριθούν μέσα από την ατομική τους ικανότητα και όχι τις συνεργασίες. Ντε Μπράινε, Αζάρ, Μέρτενς, Λουκακού μπορούν να "ξεράνουν" τον αντίπαλο με μια τους ενέργεια, όμως δυσκολεύονται να συνεργαστούν με συνέπεια, διάρκεια και αποτελεσματικότητα.

Ένα ακόμη στοιχείο που αποτελεί ερώτημα για τους "κόκκινους διαβόλους" έχει να κάνει με τον "σοφτ" χαρακτήρα τους στην συναισθηματική διαχείριση του παιχνιδιού. Αλλά και την αθλητική, με εξαίρεση την αμυντική της τριάδα και τον Βιτσέλ.

3. ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΞΕΖΗΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΕΘ

Όλα τα pre game στοιχεία συνηγορούσαν σε μια άνετη επικράτηση του φαβορί. Απόλυτο λογικό με βάση την τεράστια διαφορά δυναμικότητας.

Η νίκη του Βελγίου ήρθε σχετικά εύκολα, όχι όμως μέσω της ανωτερότητας του ως σύνολο αλλά χάρη στο εξεζητημένο. Τέτοιο ήταν το γκολ του Μέρτενς στο 47' για το 1-0, με τον κυνηγό της Νάπολι να σκοράρει με εκπληκτικό βολ πλανέ από πολύ δύσκολη γωνία εντός περιοχής.

Απίθανη ήταν και η ασίστ του Ντε Μπράινε με το εξωτερικό του δεξιού του ποδιού από αριστερά μέσα στην περιοχή, που έδωσε στον Λουκακού την ευκαιρία να πετύχει με το κεφάλι το 2-0, πριν βάλει το ματς στο... αρχείο με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στο 75'.

Το τελικό 3-0 ως έκταση σκορ ίσως αδικεί τον Παναμά, που βέβαια δεν μπορούσε ούτως ή άλλως να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες πρόκρισης από τον όμιλο.

Από την άλλη, το Βέλγιο πήρε ένα αναμενόμενο τρίποντο, ωστόσο αν δεν βγάλει σκληράδα, αποφασιστικότητα και συνεργασίες σε σταθερή βάση, δύσκολα θα πάει μακριά μόνο με την ατομική ποιότητα των παικτών του. Από τον όμιλο φυσικά δεν πρόκειται να αποκλειστεί, το θέμα είναι τι θα ακολουθήσει για την ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, που παραμένει αήττητη για 20 παιχνίδια (τελευταία ήττα τον Σεπτέμβρη του 2016 από την Ισπανία).

Γήπεδο: Fisht Olympic Stadium

Διαιτητής: Janny Sikazwe (ZAM)

Βοηθοί: Jerson Dos Santos (ANG), Zakhele Siwela (RSA)

ΒΕΛΓΙΟ (Ρ. Μαρτίνεθ):Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Μπογιατά, Βερτόνχεν, Μενιέ, Ντε Μπράινε, Βιτσέλ (90' Τσαντλί), Καράσκο (74' Ντεμπελέ), Μέρτενς (83' Τοργκάν Αζάρ), Ε. Αζάρ, Λουκακού.

ΠΑΝΑΜΑΣ (Ερνάν Γκόμες): Πενέδο, Μουρίγιο, Τόρες, Εσκομπάρ, Ντέιβις, Μπαρσένας (63' Τόρες), Κούπερ, Γκόμες, Γοδόι, Ροντρίγκες (63' Ντίας), Πέρες (73' Τεχάδα).

Γκολ: 47' Μέρτενς, 69' & 75' Λουκακού / -

Κάρτες: 14' Μενιέ, 59' Βερτόνχεν, 88' Ντε Μπράινε / 18' Ντέιβις, 45+1' Μπαρσένας, 49' Κούπερ, 51' Μουρίγιο, 57' Γοδόι

Θυμηθείτε εδώ το live του αγώνα

Η επόμενη αγωνιστική του 7ου ομίλου:

Βέλγιο - Τυνησία (23/6, 15:00)

Αγγλία - Παναμάς (24/6, 15:00)

Το Μουντιάλ έφτασε, το Σερί επέστρεψε και μοιράζει 1.000.000€ μετρητά εντελώς δωρεάν*. Κατέβασε το νέο app του Stoiximan.gr, Seri, και απόλαυσε το Μουντιάλ Σερί! (*ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Photo credits: AP Photo/Matthias Schrader

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ