ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Το Μουντιάλ του Φουστέρ

Το Μουντιάλ του Φουστέρ

Ο Νταβίδ Φουστέρ αναλύει το Μουντιάλ για το Sport24.gr από την Ολίβα της Ισπανίας. Η Roja, τα φαβορί, οι ομάδες που εντυπωσίασαν και απογοήτευσαν, τα ζευγάρια των "16" και ο τελικός που προβλέπει. Λίγα λόγια και για τη θερινή ποδοσφαιρική του ακαδημία (pics & video)

Ο Νταβίδ Φουστέρ βρίσκεται αυτόν τον καιρό στη γενέτειρά του, Ολίβα, την μικρή πόλη που βρίσκεται στα παράλια της Μεσογείου, στο διαμέρισμα του Λεβάντε (Βαλένθια). Εδώ και μερικά χρόνια, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ένα θερινό campus ποδοσφαίρου για παιδιά 7-14 ετών.

Παρά το γεγονός ότι είναι απασχολημένος σχεδόν επί 24ωρης βάσης με τις υποχρεώσεις του στην DF19 Academy, δέχτηκε με προθυμία να μιλήσει στο Sport24.gr για το Μουντιάλ, την εξέλιξή του, την Ισπανία, τις ομάδες που τον ενθουσίασαν και τον απογοήτευσαν και βέβαια για τα φαβορί από εδώ και πέρα, στη φάση των νοκ άουτ. Ο Νταβίδ μάς είπε και κάποια πράγματα για την ακαδημία του, την οποία φιλοδοξεί να διοργανώσει στο μέλλον και στην Ελλάδα! Περνάμε πρώτα στα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στη συνέχεια θα δούμε και τα του Campus.

Όπως ήταν φυσικό, ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας με την Ισπανία, για την οποία ο Νταβίδ είχε κάποια καλά λόγια, αλλά και πολύ περισσότερες ενστάσεις. Του δίνουμε το λόγο.

- ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: "Η Roja μπορεί να προκρίθηκε, αλλά η γενική εντύπωση που μου έχει αφήσει μέχρι στιγμής, δεν είναι καλή, μάλλον πάει περισσότερο προς το αρνητικό. Έχουμε δει αρκετά σοβαρά λάθη στην άμυνα, οι γραμμές δεν είναι δεμένες μεταξύ τους και ο τρόπος που αναπτύσσεται η ομάδα δείχνει να μην είναι άνετος. Υπάρχει το γνωστό passing game που την χαρακτηρίζει, αλλά όσο αυτό παίζεται μόνο οριζόντια και όχι κάθετα, δεν μπορεί να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες, οι οποίες κυρίως στις μικρές και μεσαίες ομάδες είναι πολύ καλά οργανωμένες και δύσκολα προσπελάσιμες. Η κατοχή για την Ισπανία είναι δεδομένη, όμως πρέπει να συνοδεύεται και από ουσία. Υπάρχουν παίκτες, οι οποίοι δεν έχουν την παρουσία που θα περιμέναμε, όπως ο Ράμος ή ο Σίλβα.

Το καλό για την ομάδα είναι ότι βρίσκεται στο πιο βατό μέρος του ταμπλό και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί υπέρ της. Η Ισπανία μπορεί να περάσει τη Ρωσία, αρκεί να χρησιμοποιήσει σωστά τα όπλα της. Είναι προφανές ότι η απομάκρυνση του Λοπετέγκι έχει επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τη Roja, όχι μόνο εξωαγωνιστικά, αλλά και στη διαχείριση στη διάρκεια των αγώνων. Ο Ιέρο ανέλαβε κάτι - την τελευταία στιγμή - για το οποίο προφανώς δεν ήταν προετοιμασμένος. Το θετικό είναι ότι υπάρχει καλό κλίμα στην αποστολή - σε αντίθεση με το 2014 - και αν υπάρξει συγκέντρωση μέσα στο παιχνίδι, οι πιθανότητες πρόκρισης είναι αρκετές. Αν θα έκανα κάποιες αλλαγές, αυτές θα ήταν οι εξής δυο: πρώτα θα έβαζα τον Κόκε δίπλα στον Μπουσκέτς, γιατί θεωρώ ότι είναι ο ιδανικός παρτενέρ, καλύπτοντας αρκετούς χώρους και βγάζοντας ενέργεια, κάτι που είναι σαφές ότι χρειάζεται η ομάδα.

Επίσης θα έβαζα τον Άσπας στη θέση του Ντιέγκο Κόστα, γιατί πιστεύω ότι είναι πιο κινητικός και ταιριάζει περισσότερο στην επιθετική ανάπτυξη της Ισπανίας. Οπωσδήποτε δεν θα άλλαζα τον Ντε Χέα, πιστεύω ότι σε ένα τουρνουά όπως το Μουντιάλ, ο τερματοφύλακας πρέπει να έχει συνέχεια. Η Ισπανία πρέπει να εμπιστευτεί τον γκολκίπερ της και να πορευτεί με αυτόν. Ο Ίσκο ξεχωρίζει μέχρι τώρα, είναι ο κορυφαίος της ομάδας, αλλά δεν φτάνει. Το 4-3-3 είναι το σύστημα που ταιριάζει στη Roja, με τη γνωστή τετράδα στην άμυνα, τους Μπουσκέτς, Κόκε και Ινιέστα στα χαφ και την τριάδα μπροστά με Ίσκο, Σίλβα και Άσπας. Με λίγη ενέργεια παραπάνω και αρκετή επιπλέον συγκέντρωση, όλα θα είναι και καλύτερα και πιο εύκολα".

- ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΦΑΒΟΡΙ: "Τα θεωρητικά μεγάλα φαβορί σε γενικές γραμμές δεν έχουν παρουσιάσει τα αναμενόμενα. Καμία από τις παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις δεν έχει εντυπωσιάσει και αυτό μπορεί να οφείλεται τόσο στην έλλειψη φρεσκάδας των παικτών τους από τις πολλές υποχρεώσεις με τους συλλόγους τους μέσα στη σεζόν, όσο και στις πολύ καλά οργανωμένες ομάδες των μικρομεσαίων. Η Γερμανία ήδη αποκλείστηκε, η Βραζιλία δεν έχει δείξει πρόσωπο ομάδας και στηρίζεται περισσότερο στο ταλέντο των μονάδων της, αλλά σε πολύ πιο αργό τέμπο απ' ότι ίσως περιμέναμε, η Αργεντινή πέρασε την τελευταία στιγμή με όλα όσα συνέβησαν ύστερα από τη βαριά ήττα από την Κροατία, δείχνοντας μια προβληματική εικόνα, η Γαλλία έχει ενθουσιασμό, αλλά και αυτή δεν εντυπωσίασε ιδιαίτερα, για την Ισπανία τα είπαμε. Τώρα βέβαια περνάμε στα νοκ άουτ, που είναι παιχνίδια με τελείως διαφορετική λογική από εκείνα των ομίλων και θα περιμένουμε να δούμε αυτές τις ομάδες και πιο σφιχτές και πιο σοβαρές, αφού πλέον τα λάθη δεν συγχωρούνται".

- ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ: "Όπως είπα και πριν, βλέπουμε σε αυτό το Μουντιάλ ότι όλες οι ομάδες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν πάει στη Ρωσία πολύ καλά διαβασμένες και οργανωμένες. Αυτό έχει οδηγήσει σε αρκετά αποτελέσματα που χαρακτηρίζονται εκπλήξεις. Πάντως, αν θέλω να ξεχωρίσω ομάδες που μου άρεσαν, θα αναφέρω πρώτη-πρώτη την Κροατία, πολύ δυνατή σε όλες τις γραμμές, σοβαρή, αποτελεσματική, με ωραίο ποδόσφαιρο. Μπορεί να προχωρήσει αρκετά στο τουρνουά, πολύ περισσότερο δε που βρίσκεται στο βατό μέρος του ταμπλό. Και το Μεξικό, αν εξαιρέσουμε το τελευταίο ματς, άφησε καλές εντυπώσεις. Βέλγιο και Αγγλία παρουσίασαν καλά στοιχεία, αλλά δεν τους έχουμε δει ακόμα απέναντι σε ισχυρούς αντίπαλους. Αρκετά καλές ήταν και η Κολομβία με την Ουρουγουάη. Πάντως μου άρεσε το γεγονός ότι Εθνικές που ήταν ήδη αποκλεισμένες, δεν τα παράτησαν και κυνήγησαν μέχρι τέλους ένα θετικό αποτέλεσμα".

- ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ: "Εδώ προφανώς θα ξεκινήσω με τη Γερμανία και θα συνεχίσω με την Πολωνία. Μάλλον και η Αίγυπτος, όχι τόσο για την πραγματική της δυναμικότητα, όσο για τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει λόγω της συμμετοχής του Σαλάχ. Και η Αργεντινή ήταν απογοητευτική, όμως κατάφερε στο τελευταίο ματς να μαζέψει τα κομμάτια της και να πάρει την πρόκριση".

- ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΩΝ "16": " Ουρουγουάη - Πορτογαλία: Νομίζω ότι η Ουρουγουάη είναι το φαβορί απέναντι σε μια ομάδα που κινείται ανάμεσα στον συντηρητισμό του Σάντος και τις εμπνεύσεις του Ρονάλντο. Οι Ουρουγουανοί έχουν σίγουρα καλύτερο ρόστερ και ισορροπία στις γραμμές, με πολύ καλή επίθεση. Γαλλία - Αργεντινή: Θεωρητικά η Γαλλία είναι καλύτερη ομάδα, όμως οι Αργεντίνοι έδιωξαν από πάνω τους το άγχος και είναι πλέον ικανοί για τα πάντα. Ειδικότερα αν πάρει μπροστά και ο Μέσι, που από εξαφανισμένος στα πρώτα δυο ματς, ήταν ο πρωταγωνιστής στο κρίσιμο παιχνίδι με τη Νιγηρία. Βραζιλία - Μεξικό: Οι Βραζιλιάνοι είναι το φαβορί, αλλά αν το Μεξικό παρουσιαστεί όπως στα δυο πρώτα ματς των ομίλων, όλα είναι ανοιχτά. Η Βραζιλία πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο ομαδικά, αλλά η αλήθεια είναι πως διαθέτει μονάδες που μπορούν να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Βέλγιο - Ιαπωνία: Και εδώ νομίζω ότι έχουμε ξεκάθαρο φαβορί. Το Βέλγιο είναι από τις ομάδες που μου άρεσαν περισσότερο στην πρώτη φάση και λόγω ταλέντου και σοβαρότητας θεωρώ πως θα περάσει στους "8".

Ισπανία - Ρωσία: Το είπα και πιο πάνω, αν η Ισπανία διορθώσει κυρίως τα αμυντικά της λάθη και παίξει κάθετα, θα έχει τον πρώτο λόγο, χωρίς όμως σε καμία στιγμή να υποτιμήσει τη διοργανώτρια. Κροατία - Δανία: Εδώ έχουμε ένα ξεκάθαρο φαβορί. Η Κροατία είναι η ομάδα που έπαιξε το πιο πειστικό ποδόσφαιρο στην πρώτη φάση και είτε εύκολα είτε δύσκολα πιστεύω ότι θα ξεπεράσει το εμπόδιο της Δανίας. Σουηδία - Ελβετία: Ίσως το πιο αμφίρροπο ζευγάρι των "16". Δυο ομάδες με ίδιες πάνω κάτω αρετές και λογική στο παιχνίδι τους. Θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Κολομβία - Αγγλία: Ένα ακόμα ισορροπημένο ζευγάρι, αλλά δίνω ένα μικρό προβάδισμα στους Άγγλους, που μου δίνουν την αίσθηση ότι διαθέτουν περισσότερο ταλέντο από την Κολομβία".

- ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΘΑΝΟ ΤΕΛΙΚΟ: "Αν θα έπρεπε να διαλέξω αυτή τη στιγμή δυο ομάδες που πιστεύω ότι θα φτάσουν στον τελικό, αυτές θα ήταν από το πάνω μέρος του ταμπλό η Βραζιλία και από το κάτω η Κροατία. Εύχομαι όμως να κάνω λάθος και τελικά να φτάσει μέχρι εκεί η Ισπανία, αντί της Κροατίας!"

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "DAVID FUSTER ACADEMY"

Το Μουντιάλ του Φουστέρ

Η κεντρική φωτογραφία της επίσημης ιστοσελίδας της ακαδημίας του Νταβίδ Φουστέρ. Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται...

"Ο σεβασμός απέναντι στους άλλους, θα σου ανοίξει το δρόμο για την επιτυχία". Με αυτό το μότο υποδέχεται ο Νταβίδ Φουστέρ τους επισκέπτες στην επίσημη ιστοσελίδα της ακαδημίας του . Και συνεχίζει: "Το να εκπληρώσεις τα όνειρά σου, είναι στα χέρια σου. Το αν θα το καταφέρεις ή όχι, εξαρτάται αποκλειστικά από σένα. Αν μπορέσεις να παραδοθείς στον ανώτατο βαθμό σε αξίες όπως ο σεβασμός, η πειθαρχία και η δουλειά, θα πετύχεις τους στόχους σου. Το να ονειρεύεσαι είναι το πιο υγιές άθλημα σε αυτόν τον κόσμο. Στην DF19 ACADEMY σε βοηθάμε να τα πραγματοποιήσεις". Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, πριν και πάνω απ' όλα, το ήθος είναι εκείνο που έχει την πρώτη θέση στην ακαδημία του Νταβίδ, πράγμα τελείως φυσιολογικό, αν αναλογιστούμε τον χαρακτήρα ενός από τους πιο αγαπητούς παίκτες που πέρασαν ποτέ όχι μόνο από τον Ολυμπιακό, αλλά και από ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το Μουντιάλ του Φουστέρ

Στην περσινή τελετή λήξης του Campus.

Φέτος είναι η έβδομη χρονιά που ο Φουστέρ διοργανώνει το ποδοσφαιρικό του Campus στην Ολίβα του Λεβάντε (διαμέρισμα της Comunidad Valenciana). Η ιδέα δημιουργήθηκε όσο αγωνιζόταν στους "ερυθρόλευκους" και έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2012, γνωρίζοντας απόλυτη επιτυχία. Έτσι λοιπόν, από τότε, όχι μόνο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αλλά φέτος είναι και η πρώτη φορά που το Campus είναι διεθνές, αφού δέχεται πιτσιρικάδες και εκτός ισπανικών συνόρων. Ο σκοπός είναι οι μαθητές της ακαδημίας (ηλικίας 7-14 ετών) να έρθουν σε επαφή με το ποδόσφαιρο μέσω δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη φυσική και τη διανοητική άσκηση, αλλά και με το παιχνίδι. Το Campus προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και ποιότητας, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να περάσουν μια αξέχαστη εβδομάδα, με βασικό στόχο τη μάθηση μέσω του αθλητισμού.

Το Μουντιάλ του Φουστέρ

Μάθημα τακτικής ανάλυσης από τον Νταβίδ Φουστέρ.

Στα προγράμματα εκμάθησης δίνεται μεγάλη βάση σε αξίες όπως η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στους άλλους και το καθαρό παιχνίδι. Πέρα από όλες αυτές τις δραστηριότητες, οι πιτσιρικάδες νιώθουν πώς ακριβώς ζει ένας ποδοσφαιριστής, αφού για μια εβδομάδα μένουν όλοι μαζί σε ξενοδοχείο, παρακολουθούν μαθήματα τακτικής ανάλυσης και κάνουν προπονήσεις σχεδιασμένες για επαγγελματίες παίκτες. Μαζί με τον Φουστέρ, στο Campus υπάρχει ένα ολόκληρο επιτελείο από ειδικούς (προπονητές, φυσικοθεραπευτές, γιατροί, φροντιστές, συνοδοί κλπ), για τη σωστή λειτουργία της ακαδημίας. Οι συμμετέχοντες διαμένουν σε έναν υπέροχο χώρο, στο ξενοδοχείο "Oliva Nova, Beach & Golf Resort", μόλις 150 μέτρα από τη θάλασσα και πλήρως οργανωμένο με γήπεδα ποδοσφαίρου, γυμναστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, γήπεδα για άλλα αθλήματα, ανοιχτή και κλειστή πισίνα κλπ.

Το Μουντιάλ του Φουστέρ

Ο Νταβίδ μαζί με τους μαθητές του!

Επίσης διοργανώνονται εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ομιλίες σχετικές με την κοινωνία, την υγεία και τον αθλητισμό, καθώς και διάφορες εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου. Το Campus διαρκεί μια εβδομάδα (24-30 Ιουνίου), όμως σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού λειτουργεί και η ακαδημία με απογευματινές προπονήσεις. Πρόκειται για μια από τις αγαπημένες ασχολίες του Νταβίδ, ο οποίος μου αποκάλυψε και ένα από τα όνειρά του για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον: "Θα ήθελα πάρα πολύ να φέρω αυτό το Campus στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ ωραίο να το διοργανώσουμε και εκεί, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και θα έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα. Είναι μια ιδέα που θα γίνει πραγματικότητα". Με την ευχή να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον Νταβίδ και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα τον δούμε ξανά στην Ελλάδα, ποιος ξέρει από ποιο πόστο...

Βίντεο: Ο Νταβίδ Φουστέρ και οι μαθητές της ακαδημίας.

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ