ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Το Μεξικό σόκαρε την αδιάβαστη Γερμανία

Mexico's Hirving Lozano, left, celebrates with his teammate Jesus Gallardo after scoring the opening goal during the group F match between Germany and Mexico at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, June 17, 2018. (AP Photo/Michael Probst)
Mexico's Hirving Lozano, left, celebrates with his teammate Jesus Gallardo after scoring the opening goal during the group F match between Germany and Mexico at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, June 17, 2018. (AP Photo/Michael Probst) AP PHOTO/MICHAEL PROBST

Χτυπώντας όλες τις αδυναμίες της Γερμανίας στο πρώτο ημίχρονο και παίζοντας σθεναρή άμυνα στο δεύτερο, το Μεξικό με γκολ του Λοσάνο στο 35' πήρε ένα μεγάλο τρίποντο στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου.

Για την πρώτη αγωνιστική του 6ου ομίλου της διοργάνωσης, Γερμανία και Μεξικό αναμετρήθηκαν στο Luzhniki Arena της Μόσχας, με το παιχνίδι να ξεκινά έχοντας ξεκάθαρο φαβορί και αουτσάιντερ.

Το 1998 ήταν η τελευταία φορά που η Γερμανία κέρδισε παιχνίδι που βρέθηκε πίσω στο σκορ σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ήταν κόντρα στο Μεξικό, με σκορ 2-1.

Η ιστορία αυτή τη φορά δεν επαναλήφθηκε. Οι Λατινοαμερικάνοι συνέλαβαν αδιάβαστους τους αντιπάλους τους, εκμεταλλεύτηκαν όλες τις αδυναμίες τους στο πρώτο μέρος και με γκολ του Λοσάνο στο 35' πήραν το προβάδισμα, που αποδείχθηκε αρκετό για να έρθει το τρίποντο. Στο πρώτο "μπαμ" της διοργάνωσης στα γήπεδα της Ρωσίας.

Αυτά είναι τα πράγματα που μάθαμε από το παιχνίδι:

1. ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΑ... ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΛΕΒ

Ο Νόιερ από τον Σεπτέμβρη και για εννέα μήνες δεν μύριζε καν το χόρτο, έχοντας μπει σε διαδικασία αποκατάστασης του τραυματισμού του στο μετατάρσιο. Φτάνοντας στην άνοιξη, η παρουσία του στην 23άδα της Γερμανίας έμοιαζε εξαιρετικά αμφίβολη.

Τελικά όχι μόνο μπήκε στην αποστολή, αλλά πήρε και φανέλα βασικού στην πρεμιέρα έχοντας παίξει όλα κι όλα σε δύο φιλικά ματς (90' με την Αυστρία, 45' με τη Σαουδική Αραβία)... Με τον Τερ-Στέγκεν να μένει στον πάγκο ως βασικός και νταμπλούχος φέτος με την Μπαρτσελόνα.

"Μπετό" στην ενδεκάδα και ο Κεντίρα, παρά το γεγονός πως ο Κρόος "φωνάζει" για έναν παίκτη περισσότερο aggresive και γρήγορο στο πλευρό του. Στον πάγκο ο Γκιουντογάν, στον πάγκο ο Γκορέτσκα.

Germany's Sami Khedira, left, and Mexico's Hector Herrera challenge for the ball during the group F match between Germany and Mexico at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, June 17, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader)
Germany's Sami Khedira, left, and Mexico's Hector Herrera challenge for the ball during the group F match between Germany and Mexico at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, June 17, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Μέσα ο Μίλερ που είχε σχετικά αθόρυβη σεζόν, έξω ο Ρόις, σπίτι του ο Σανέ. Οι επιλογές του Γιόακιμ Λεβ μαρτυρούν ότι για όσο μπορεί, ο τεχνικός των "παντσερ" θα πατάει στα πρόσωπα που θεωρεί σίγουρα, ασχέτως αγωνιστικής κατάστασης.

Ξεχωριστή νότα η παρουσία του Μάρβιν Πλάτενχαρντ στο αριστερό άκρο της άμυνας, με τον 26χρονο μπακ της Χέρτα να πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν με 8 ασίστ σε 38 εμφανίσεις. Αυτή ακριβώς η ικανότητα του στη δημιουργία, ήταν και ο λόγος που προτιμήθηκε στην ενδεκάδα από τον Γιόνας Χέκτορ.

2. ΑΦΥΛΑΚΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

Ο Εζίλ μαρκάρει όταν κάποιος περνά από δίπλα του, ο Κεντίρα αδυνατεί να ακολουθήσει γρήγορο τέμπο και δεν μπορεί να πιέσει στη μπάλα.

Όταν το κάνει ο Κρόος οι αποστάσεις στον άξονα μεγαλώνουν, αφού ο ίδιος αδυνατεί να κυνηγήσει όταν τον περάσει ο αντίπαλος.

Την ίδια στιγμή ο Χούμελς αναγκάζεται να βγει πολύ ψηλά για να καλύψει χώρο και παίκτες, δημιουργώντας έναν δεύτερο... κρατήρα στο μεσοαμυντικό τέταρτο του γηπέδου, καθώς ο Μπόατενγκ μένει χαμηλά στα δικά του μέτρα.

Την πρώτη μισή ώρα το Μεξικό έβγαζε ξανά και ξανά και ξανά την ίδια φάση στο επιθετικό τρανζίσιον, αλλά δεν ίδρωνε το αυτί του Λεβ και των παικτών του.

Μοιραία το πλήρωσαν, με τον Λοσάνο στην κόντρα να εκτελεί τον Νόιερ για το προβάδισμα των "τρι" στο 35'. Οι Μεξικάνοι είχαν 13/18 επιτυχημένες ντρίμπλες στο πρώτο μέρος, πέντε από αυτές στον χώρο ευθύνης του Κεντίρα και άλλες έξι από την πλευρά που τελικά βρήκαν το προβάδισμα τους στο ματς. Ενδεικτικό της αδυναμίας των Γερμανών να αμυνθούν στο χώρο αλλά και σε καταστάσεις "1 vs 1".

3. ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ Ο ΟΣΟΡΙΟ

Γρήγοροι, πειθαρχημένοι, με ικανότητα στην αντεπίθεση και καλά στημένοι πίσω από την μπάλα οι Μεξικάνοι, ένιωσαν την πίεση της Γερμανίας με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους. Ο Χουάν Κάρλος Οσόριο τράβηξε στον πάγκο τον Βέλα, βάζοντας ένα ακόμη ανασταλτικό χαφ, τον Άλβαρες. Ακολούθησε ο Γιόακιμ Λεβ, βγάζοντας αμυντικό χαφ και ρίχνοντας στη μάχη τον Ρόις.

Οι Γερμανοί έβρισκαν με μεγαλύτερη συχνότητα προσπάθειες εντός περιοχής, έστω και χωρίς ιδανικές συνθήκες εκτέλεσης, με τον τεχνικό του Μεξικού να βάζει στο ματς τον Ράφα Μάρκες (5η συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο) γυρνώντας το σύστημα σε 5-4-1.

Με τη μπάλα στα πόδια και σε παιχνίδι με χαμηλό τέμπο, η Γερμανία κάθε άλλο παρά κακή ήταν. Έφτιαχνε καταστάσεις στην αντίπαλη περιοχή, υστερούσε στην εκτέλεση (13 σουτ μέσα από το "κουτί", μόλις 2 στο στόχο!) και στο 79' ήρθε φυσιολογικά η είσοδος του Μάριο Γκόμες στο ματς αντί του Πλάτενχαρντ.

Παρά τις φάσεις που ήρθαν εκατέρωθεν ως το τέλος του αγώνα το σκορ δεν άλλαξε, με τον Χουάν Κάρλος Οσόριο να κερδίζει στην μάχη των πάγκων τον Γιόακιμ Λεβ.

Σπουδαίο βήμα πρόκρισης για το Μεξικό, προβλημάτισε η Γερμανία και κυρίως οι επιλογές του προπονητή της. Δύσκολα τα "πάντσερ" θα πετύχουν διάκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 αν ο Λεβ δεν αναθεωρήσει την εμμονή σε πρόσωπα και τακτικές.

Germany head coach Joachim Loew reacts during the group F match between Germany and Mexico at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, June 17, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader)
Germany head coach Joachim Loew reacts during the group F match between Germany and Mexico at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, June 17, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, μόνο η Ισπανία έχει καταφέρει να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου, χάνοντας το ματς της πρεμιέρας...

Γήπεδο: Luzhniki Arena

Διαιτητής: Alireza Faghani (IRN)

Βοηθοί: Reza Sokhandan (IRN), Mohammadreza Mansouri (IRN)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Κίμιχ, Μπόατενγκ, Χούμελς, Πλάτενχαρντ (79' Γκόμες), Κρόος, Κεντίρα (60' Ρόις), Εζίλ, Μίλερ, Ντράξλερ, Βέρνερ (86' Μπραντ).

ΜΕΞΙΚΟ (Χουάν Κάρλος Οσόριο): Οτσόα, Σαλσίδο, Αγιάλα, Μορένο, Γκαγιάρδο, Ερέρα, Γκουαρδάδο (74' Μάρκες), Βέλα (58' Άλβαρες), Λαγιούν, Λοσάνο (66' Χιμένες), Ερνάντες.

Γκολ: - / 35' Λοσάνο

Κάρτες: 83' Μίλερ, 84' Χούμελς / 40' Μορένο, 90' Ερέρα

Θυμηθείτε εδώ το live του αγώνα

Σε αυτό το Μουντιάλ, ετοιμάσου να κάνεις Σερί. Κατέβασε το νέο Seri app του Stoiximan.gr, κάνε το απόλυτο σερί & κέρδισε 1.000.000€ μετρητά εντελώς δωρεάν* (*ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Photo credits: AP Photo/Michael Probst, Victor Caivano, Matthias Schrader

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ