ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Τα εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

Τα εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

Ποια είναι τα εισιτήρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, πού μπορείτε να τα προμηθευτείτε, πόσο κοστίζουν, γιατί χρειάζεται κάρτα φιλάθλου, πώς γίνεται η αγορά, πότε λήγει η προθεσμία.

Έντεκα πόλεις και δώδεκα γήπεδα θα φιλοξενήσουν τους 64 αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, για τους οποίους έχουν διατεθεί ήδη 1.303.616 εισιτήρια. Η διάθεσή τους γίνεται σε τρεις φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2017, η δεύτερη ολοκληρώνεται στις αρχές Απριλίου και η τρίτη δύναται να διαρκέσει ακόμα και μέχρι την ημέρα του τελικού της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Κάθε ενδιαφερόμενος αιτείται ένα εισιτήριο ηλεκτρονικά (και πληρώνει μέσω κάρτας VISA αν το εξασφαλίσει), μέσω της ιστοσελίδας της FIFA, εκτός από τις περιπτώσεις επαναδιάθεσης από συνεργάτες της παγκόσμιας ομοσπονδίας ή από επιστροφές.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για τα εισιτήρια του τουρνουά και πώς μπορεί να προμηθευτεί κάποιος ένα "μαγικό χαρτάκι".

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

Η 1η φάση διάθεσης εισιτηρίων άρχισε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 και χωρίστηκε σε δύο περιόδους. Στην 1η περίοδο, οι φίλαθλοι που συμπλήρωναν την ηλεκτρονική αίτηση, κληρώνονταν τυχαία (παρουσία συμβολαιογράφου) μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2017. Όσα εισιτήρια έμειναν αδιάθετα ή οι αιτούντες δεν είχαν συμπληρώσει σωστά τα απαιτούμενα στοιχεία, μπήκαν στη διαδικασία της 2ης περιόδου. Αυτή διήρκεσε από 16 μέχρι 28 Νοεμβρίου 2017, και τα εισιτήρια απέκτησαν οι πρώτοι που υπέβαλαν (σωστή) αίτηση.

Με αυτόν τον τρόπο διατέθηκαν συνολικά 735.168 εισιτήρια στην 1η φάση, έστω κι αν οι φίλαθλοι δεν γνώριζαν ακόμα την κλήρωση των ομίλων της διοργάνωσης και σε ποιες πόλεις θα αγωνιστεί κάθε εθνική ομάδα, πλην της Ρωσίας που εξ αρχής είχε τοποθετηθεί στον 1ο όμιλο.

Η 2η φάση της διάθεσης άρχισε στις 5 Δεκεμβρίου 2017, μετά από την κλήρωση των ομίλων. Η 1η περίοδος ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2018 και βασίστηκε ξανά σε κλήρωση μεταξύ των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο ειδικό section της ιστοσελίδας της FIFA. Οι συνολικές αιτήσεις έφτασαν τις 4.905.169. Οι περισσότερες προήλθαν από τη Ρωσία (2.503.957), ακολούθησε η Γερμανία (338.414), η Αργεντινή (186.005), το Μεξικό (154.611), η Βραζιλία (140.848), η Πολωνία (128.736), η Ισπανία (110.649), το Περού (100.256), η Κολομβία (87.786), οι ΗΠΑ (87.052) και η Ολλανδία (71.096), ενώ συνολικά το 49% των αιτήσεων προήλθαν από το εξωτερικό.

Τα εισιτήρια που τελικά διατέθηκαν σε αυτήν την περίοδο ήταν 568.448 και κατέληξαν κυρίως στη Ρωσία (197.832), στην Κολομβία (33.048), στη Βραζιλία (24.656), στο Περού (21.946), στη Γερμανία (21.639), στις ΗΠΑ (20.347), στο Μεξικό (18.155), στην Αυστραλία (15.906), στην Αργεντινή (15.214), στην Αγγλία (14.890) και στην Πολωνία (13.686). Σε ποσοστό 65%, τα εισιτήρια κατέληξαν στο εξωτερικό.

Η νέα περίοδος διάθεσης της 2ης φάσης άρχισε στις 13 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου, ξανά με σειρά προτεραιότητας. Μόνο την πρώτη μέρα διατέθηκαν 356.700 "μαγικά χαρτάκια", στην πλειονότητά τους σε Ρώσους (197.036).

Η 3η φάση, αυτήν της "τελευταίας στιγμής", αρχίζει στις 18 Απριλίου και μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και ανήμερα του τελικού. Αφορά τα εισιτήρια που έμειναν αδιάθετα ή αυτά που επέστρεψαν οι αγοραστές των προηγουμένων δύο φάσεων. Από μία ημερομηνία που θα αποφασιστεί κι έπειτα, αυτά τα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα (μέχρι εξαντλήσεώς τους) όχι μόνο ηλεκτρονικά, αλλά και σε ειδικά σημεία στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΥΠΟΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Η FIFA έχει χωρίσει τα εισιτήρια σε τέσσερις τύπους, με τον πιο δημοφιλή να είναι τα απλά εισιτήρια ( Individual Match Tickets), που αφορούν όλα τα παιχνίδια από την πρεμιέρα μέχρι τον τελικό και τίθενται προς πώληση και στις τρεις φάσεις διάθεσης.

Το 2ο είδος είναι μία δεσμίδα εισιτηρίων με βάση το γήπεδο της επιλογής του φιλάθλου ( Venue Specific Ticket Series). Αυτά τα εισιτήρια αφορούν αγώνες που θα διεξαχθούν στο ίδιο γήπεδο είτε στη φάση των ομίλων (εξαίρεση το εναρκτήριο παιχνίδι) είτε στη φάση των 16 είτε στον μικρό τελικό. Δεν θα εκδοθούν τέτοιου τύπου εισιτήρια που να αφορούν και τους υπόλοιπους γύρους του τουρνουά (προημιτελικά, ημιτελικά, μεγάλος τελικός). Και αυτά τα εισιτήρια μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς στις τρεις φάσεις διάθεσης.

Το 3ο είδος εισιτηρίων είναι εκείνα που αφορούν μία συγκεκριμένη εθνική ομάδα καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης ( Team Specific Ticket Series). Αυτά τα εισιτήρια προσφέρονται στην 1η φάση διάθεσης και ίσως και στη 2η και αφορούν από τρία παιχνίδια (εκείνα των ομίλων) μέχρι και επτά (στην ευχέρεια του αγοραστή), αν η ομάδα τους φτάσει στον μικρό ή μεγάλο τελικό. Σε περίπτωση που η ομάδα για την οποία πήρε τη συγκεκριμένη δεσμίδα εισιτηρίων αποκλειστεί σε κάποιον γύρο της διοργάνωσης, ο κάτοχος των εισιτηρίων θα έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει άλλη εθνική ομάδα που συνεχίζει στο τουρνουά με τα ίδια εισιτήρια. Τα εισιτήρια που διατέθηκαν και αφορούσαν ομάδες που δεν προκρίθηκαν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν επιστραφεί από τους κατόχους τους, με παρακράτηση μόνο κάποια τυπικά έξοδα ύψους 10 δολαρίων.

Το τελευταίο είδος εισιτηρίων αφορά τα οπαδικά εισιτήρια ( Supporter Tickets -ST- and Conditional Supporter Tickets -CST-). Οι φίλαθλοι μπορούν να αιτηθούν να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη εθνική ομάδα στη φάση των ομίλων και να κάνουν νέα αίτηση για τα Conditional Supporter Tickets που αφορούν τους νοκ άουτ γύρους της ομάδας τους. Αν η εθνική ομάδα που υποστηρίζουν αποκλειστεί σε κάποιον νοκ άουτ γύρο, οι κάτοχοι των εισιτηρίων έχουν το δικαίωμα επιστροφής και αποζημίωσης, πλην ενός αντιτίμου 10 δολαρίων που παρακρατείται. Αυτού του τύπου εισιτήρια ήταν προς πώληση στην 1η περίοδο της 2ης φάσης διάθεσης.

ΤΑ 3+1 ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΙΜΩΝ

Τα επίπεδα τιμών για τα εισιτήρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, εκ των οποίων η μία αφορά μόνο Ρώσους πολίτες. Η 1η κατηγορία, τα VIP εισιτήρια, είναι τα πιο ακριβά και στον τελικό μπορούν να φτάσουν και τα 1.100 δολάρια, σε περίπτωση νόμιμης πώλησης. Τα μισά ακριβώς κοστίζει η είσοδος στο εναρκτήριο παιχνίδι, που αποτελεί το δεύτερο πιο ακριβό στο τουρνουά.

Τα κόστη στα εισιτήρια της φάσης των ομίλων (πλην του εναρκτήριου αγώνα) αρχίζουν από τα 105 δολάρια στην 3η κατηγορία και φτάνουν μέχρι τα 210 στην 1η κατηγορία. Η τιμή αυξάνεται αναλογικά για τα παιχνίδια της φάσης των 16, των προημιτελικών και του ημιτελικού, ενώ το κόστος των εισιτηρίων για τον μικρό τελικό ανέρχεται στην ίδια τιμή με τα προημιτελικά.

Στην 4η κατηγορία, στα εισιτήρια που διατίθενται αποκλειστικά στους Ρώσους πολίτες, οι τιμές ανέρχονται περίπου στο 1/4 με 1/3 της τιμής των εισιτηρίων της 3ης κατηγορίας, από 1.280 μέχρι 7.040 ρούβλια.

Τα εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

Όλες οι τιμές είναι ίδιες για ενήλικους ή ανήλικους, ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ η διαθεσιμότητα των εισιτηρίων (πλην του Αργεντινή - Ισλανδία και του τελικού του Μουντιάλ) παρακολουθείται μέσω συγκεκριμένης σελίδας στον ιστότοπο της FIFA που ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Η ανάθεση της διοργάνωσης ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη FIFA προϋποθέτει μικρές ή μεγάλες τροποποιήσεις στη νομοθεσία της οικοδέσποινας χώρας, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση της Ρωσίας.

Γι' αυτόν τον λόγο, όσοι θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη "γιορτή" του ποδοσφαίρου, είτε με κάποιον άμεσο τρόπο (ομάδες, παράγοντες, οργανωτές κλπ.) είτε ως φίλαθλοι, θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να υπόκεινται στους γενικούς κανονισμούς έκδοσης βίζας για τη χώρα.

Η είσοδος στη Ρωσία χωρίς βίζα θα επιτραπεί μόνο στους συμμετέχοντες με οποιαδήποτε ιδιότητα στο Μουντιάλ, αμέσως πριν και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, αλλά όχι για τους υπόλοιπους επισκέπτες της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, κανένας φίλαθλος δεν θα μπορεί να βρεθεί στις κερκίδες των δώδεκα γηπέδων που θα φιλοξενήσουν αγώνες εάν δεν έχει εκδώσει νωρίτερα κάρτα φιλάθλου (FAN ID). Αυτό συμβαίνει κατόπιν απαίτησης των ρωσικών αρχών, για λόγους ταυτοποίησης των φιλάθλων που εισέρχονται στη χώρα δίχως βίζα.

Η FAN ID εκδίδεται δωρεάν, κατόπιν αίτησης μετά από τη λήψη επιβεβαιωτικού email για την αγορά εισιτηρίου και χρησιμεύει για την είσοδο στη χώρα, είσοδο στα γήπεδα, δωρεάν μετακίνηση μεταξύ πόλεων που φιλοξενούν αγώνες και δωρεάν μετακίνηση εντός πόλεων τις ημέρες των αγώνων.

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ