ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Προβληματική Ελβετία, 2-2 με την Κόστα Ρίκα

Switzerland's Blerim Dzemaili, top celebrates after scoring his side's first goal during the group E match between Switzerland and Costa Rica, at the 2018 soccer World Cup in the Nizhny Novgorod Stadium in Nizhny Novgorod , Russia, Wednesday, June 27, 2018. (AP Photo/Natasha Pisarenko)
Τζεμαΐλί (AP PHOTO/NATASHA PISARENKO)

Η Ελβετία αναδείχθηκε ισόπαλη (2-2) με την Κόστα Ρίκα και πέρασε ως δεύτερη από τον 5ο όμιλο στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Προβλημάτισε η ομάδα του Πέτκοβιτς, εξαιρετική εμφάνιση από τον Κάμπελ. (VIDEO)

Στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου προκρίθηκε η Ελβετία, μετά το 2-2 με την Κόστα Ρίκα και τη νίκη (2-0) της Βραζιλίας απέναντι στη Σερβία. Η επικράτηση για την ομάδα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς συνοδεύτηκε από μέτρια εμφάνιση και την Τρίτη (3/7, 17.00) κόντρα στη Σουηδία θα πρέπει να βελτιωθεί. Τζόελ Κάμπελ από τα παλιά με δοκάρι και κερδισμένο πέναλτι για την ομάδα της Κεντρικής Αμερικής.

Πάμε να δούμε τα πέντε πράγματα που μάθαμε από το παιχνίδι που έγινε στο Nizhny Novgorod.

1. ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ, ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ

Μία ομάδα "καιγόταν" για θετικό αποτέλεσμα, για να περάσει στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ελβετία. Οι Κοσταρικανοί έπαιζαν ελεύθερα, έχοντας γνωρίσει αποκλεισμό μετά τα δύο πρώτα ματς. Αξιοσημείωτο ότι στο χειρότερο πρώτο της ημίχρονο στο Μουντιάλ η Ελβετία, πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα στο σκορ. Και με τη Βραζιλία και με τη Σερβία δέχτηκε πρώτη γκολ. Σημαντικό ρόλο γι' αυτό έπαιξε ο τερματοφύλακας Ζόμερ, που με τις αποκρούσεις του κράτησε απαραβίαστη την εστία του. Ρόλο έπαιξε και το δοκάρι του, το οποίο σημάδεψε δύο φορές η εθνική ομάδα από την Κεντρική Αμερική, μία με την κεφαλιά του Μπόργκες και μία με σουτ του Κολίντρες.

2. Ο ΠΑΛΙΟΣ ΚΑΛΟΣ ΚΑΜΠΕΛ

Η Κόστα Ρίκα έβαλε δύσκολα στην Ελβετία με το 5-4-1, με δύο δραστήριους ακραίους μπακ, τον Οβιέδο και τον Γκαμπόα, που προκάλεσαν προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα. Αυτός που "πονοκεφάλιασε" περισσότερο τον Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, τεχνικό της Ελβετίας, ήταν ο Τζόελ Κάμπελ. Ο άλλοτε εξτρέμ του Ολυμπιακού, που έπαιξε μόνο 25 λεπτά με τη Βραζιλία και καθόλου με τη Σερβία, ήταν ο καλύτερος παίκτης της Κόστα Ρίκα. Έπαιρνε τη μπάλα διαρκώς και έφτασε κοντά στο γκολ στο 6', αλλά τον νίκησε ο Ζόμερ.

Costa Rica's Joel Campbell, right, vies for the ball with Switzerland's Ricardo Rodriguez during the group E match between Switzerland and Costa Rica at the 2018 soccer World Cup in the Nizhny Novgorod Stadium in Nizhny Novgorod , Russia, Wednesday, June 27, 2018. (AP Photo/Vadim Ghirda)
Κάμπελ (AP PHOTO/VADIM GHIRDA)

Παραλίγο να το κάνει ξανά στο 48', όταν το σουτ από το σημείο του πέναλτι πέρασε άουτ. Πολύ καλός ο αριστεροπόδαρος, που μένει ελεύθερος από την Άρσεναλ. Παίκτης που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, ο οποίος όμως έδειξε ότι όταν είναι υγιής, αξίζει προσοχής. Στο δεύτερο μέρος ήταν αρκετά απομονωμένος. Οι συμπαίκτες του προσπαθούσαν να τον βρουν κυρίως με μακρινές μπαλιές, ενώ είχε δίπλα του συνήθως δύο και τρεις αμυντικούς να αντιμετωπίσει. Στις καθυστερήσεις ο Κάμπελ με τρομερή επιθετική προσπάθεια κέρδισε πέναλτι, που αξιοποιήθηκε στο φινάλε από τον Μπράιν Ρουίζ για το τελικό 2-2.

3. ΤΖΕΜΑΪΛΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΡΟΗ

Η Ελβετία εμφάνισε έλλειψη ιδεών στο πρώτο μέρος, ιδίως στη μεσαία γραμμή. Και όμως, επί της ουσίας στην πρώτη της ευκαιρία κατόρθωσε να βρει δίχτυα. Στο 31' ο Εμπολό με εξαιρετική κεφαλιά έστρωσε τη μπάλα στον Τζεμαϊλί, ο οποίος από κοντά έβαλε όλη του τη δύναμη και "εκτέλεσε" τον Νάβας. Ο 32χρονος που δεν είχε παίξει καλά στα δύο πρώτα παιχνίδια, ενώ είχε σταθεί αρκετά άτυχος στην τελική προσπάθεια, πήρε το... αίμα του πίσω στο τρίτο ματς του ομίλου. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο 0-1, όχι και τόσο δίκαια για την ομάδα του Όσκαρ Ραμίρες. Η Ελβετία είχε καταφέρει να σκοράρει σε ένα ακόμη παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το έχει πετύχει έστω μία φορά στα έξι από τα επτά τελευταία της ματς στη διοργάνωση.

4. Ο ΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΤΑΡΙΚΑΝΟΣ "ΧΤΥΠΗΣΕ" ΜΕ ΚΕΦΑΛΙΑ

Ο ψηλότερος παίκτης της Κόστα Ρίκα είναι ο Κένταλ Γουάστον. Με ύψος 1.96, ο κεντρικός αμυντικός των Vancouver Whitecaps ήξερε ότι μπορεί να απειλήσει την Ελβετία από στατική φάση. Στο 56' ο 30χρονος στόπερ ισοφάρισε με κεφαλιά σε 1-1, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ. Ήταν το πρώτο γκολ που έβαλε η ομάδα του σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, στο ντεμπούτο του σε παιχνίδι Μουντιάλ! Ήταν, επίσης, το πρώτο τέρμα που έβαλε σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου η ομάδα της Κεντρικής Αμερικής, μετά το 1-1 με την Ελλάδα στη διοργάνωση του 2014" στους "16".

5. ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η μέτρια εμφάνιση της Ελβετίας συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο. Μπορεί την ίδια ώρα η Σερβία να έχανε, και να περνούσε και με ήττα η Ελβετία, αλλά ο τρόπος παιχνιδιού προβλημάτισε. Οι οπαδοί της αποδοκίμαζαν, αλλά όπως στο πρώτο μέρος, έτσι και στο δεύτερο μισό κατάφερε να βρει δίχτυα. Στο 88' ο Ζακάρια έκανε τη σέντρα απ' τα δεξιά και ο Ντρμιτς με υπέροχο πλασέ στην κίνηση νίκησε τον Νάβας για το 2-1 (ο σκόρερ είχε και δοκάρι στο 78')! Θα ήταν άδικο για την Κόστα Ρίκα να φύγει ηττημένη από το Nizhny Novgorod Stadium.

Η παλικαρίσια προσπάθεια του Κάμπελ στις καθυστερήσεις που πήρε πέναλτι και η "περιπετειώδης" εύστοχη εκτέλεση του αρχηγού Ρουίζ (η μπάλα χτύπησε στην πλάτη του Ζόμερ και επρόκειτο για αυτογκόλ) έφεραν το τελικό 2-2. Έστω κι έτσι, η Ελβετία έμεινε αήττητη στα τελευταία της πέντε παιχνίδια όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε Παγκόσμιο Κύπελλο ομάδα από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Είναι βέβαιο, όμως ότι την Τρίτη την περιμένει πολύ δύσκολο παιχνίδι απέναντι στη Σουηδία, στους "16". Ειδικά τώρα που θα λείπουν λόγω τιμωρίας οι Λιχτστάινερ - Σαρ.

Γήπεδο: Nizhny Novgorod Stadium

Διαιτητής: Κλεμάν Τουρπέν (Γαλλία)

Βοηθοί: Νικολάς Ντανό (Γαλλία), Σιρίλ Γκρινγκορέ (Γαλλία)

ΕΛΒΕΤΙΑ:Ζόμερ, Λίχτστάινερ, Ακάντζι, Σαρ, Ροντρίγκεθ, Τζάκα, Μπεχράμι (60' Ζακάρια), Τζεμαΐλι, Σακίρι (81' Λανγκ), Εμπολό, Γκαβράνοβιτς (69' Ντρμιτς).

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ:Νάβας, Ακόστα, Γκονσάλες, Οβιέδο, Γκαμπόα (93' Σμιθ), Γουάστον, Μπόργκες, Κολίντρες, Ρουίς, Γκούζμαν (91' Αζοφέιφα), Κάμπελ.

Γκολ: 31'Τζεμαΐλι, 88' Ντρμιτς - 56' Γουάστον,93' αυτ. Ζόμερ

Κάρτες: 36' Λιχτστάινερ, 75' Ζακάρια 83' Σαρ - 12' Γκαμπόα, 29' Κάμπελ 89' Γουάστον

Θυμηθείτε εδώ το live του αγώνα

Η βαθμολογία του 5ου ομίλου

1. Βραζιλία (5-1) 7

2. Ελβετία (5-4) 5

3. Σερβία (2-4) 3

4. Κόστα Ρίκα (2-5) 1

(AP Photo/Natasha Pisarenko)

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ