ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Παγκόσμια κατακραυγή για την ασέβεια της Σαουδικής Αραβίας

Australian Muslim imam Sheikh Mohammad Tawhidi says its stupid to equate terrorism with unemployment and blames multiculturalism
Australian Muslim imam Sheikh Mohammad Tawhidi says its stupid to equate terrorism with unemployment and blames multiculturalism TAWHIDI.COM

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας εναντίον των παικτών της Σαουδικής Αραβίας που δεν τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο. "Δεν είναι αμαρτία να σκοτώσεις μη Μουσουλμάνο", αναφέρουν ιμάμηδες.

Διεθνή κατακραυγή ξεσήκωσε η στάση των παικτών της Σαουδικής Αραβίας να μην συμμετέχουν στην τήρηση ενός λεπτού σιγής στην αναμέτρηση με την Αυστραλία, στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο.

Οι παίκτες των "καγκουρώ" είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τη σέντρα για τη συμβολική πράξη που είθισται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μετά από τέτοιες τραγωδίες που πλήττουν την ανθρωπότητα. Μάλιστα, μεταξύ των εννέα θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους υπήρχαν και δύο Αυστραλοί. Οι Σαουδάραβες, από την πλευρά τους, συνέχισαν το ζέσταμά τους πριν από την αναμέτρηση για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Η σιγή για ένα λεπτό εγκρίθηκε από την ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ποδοσφαίρου (AFC) πριν από τον αγώνα, ενώ παρότι η εθνική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησε στην απότιση τιμής, οι άνθρωποι της ισχυρίζονται ότι οι παίκτες δεν ήταν υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν.

Εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αυστραλίας (FFA) αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε πριν από τη σέντρα πως οι παίκτες της Σαουδικής Αραβίας δεν θα συμμετείχαν στην τήρηση ενός λεπτού σιγής.

"Η FFA ζήτησε συμφωνία με την AFC και τη Σαουδική Αραβία για να κρατήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων χάθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο και ιδίως στη μνήμη των δύο γυναικών από την Αυστραλία".

"Τόσο η AFC όσο και η ομάδα της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησε ότι μπορεί να κρατηθεί ένα λεπτό σιγής. Η FFA, πάντως, ενημερώθηκε από τους αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας ότι αυτή η παράδοση δεν συνάδει με την κουλτούρα της χώρας και ότι θα πήγαιναν στο γήπεδό τους, σεβόμενοι το έθιμο μας, ενώ έπαιρναν τις θέσεις τους στον αγωνιστικό χώρο".

"Η μουσουλμανική κουλτούρα της Σαουδικής Αραβίας δεν αναγνωρίζει ότι το ένα λεπτό σιγής επιδεικνύει λύπη και αντ' αυτού προτιμά την προσευχή ή την προσφορά σε φιλανθρωπία".

"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΜΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ"

Σύμφωνα με τη " Daily Mail" Αυστραλίας, ο ιμάμης Μοχαμάντ Ταουιντί (κεντρική φωτογραφία) ήταν αυτός που προέτρεψε την αποστολή της Σαουδικής Αραβίας να μην συμμετάσχει στην απότιση φόρου τιμής. Ο Ταουιντί υποστηρίζει ότι είναι "ψέμα" πώς η μουσουλμανική κουλτούρα δεν περιλαμβάνει το ενός λεπτού σιγή στη μνήμη θυμάτων και υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που τα μέλη της αποστολής δεν συμμετείχαν στη διαδικασία, αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές.

"Δεν σταμάτησαν για ένα λεπτό διότι σύμφωνα με τον Ουαχαμπισμό (σ.σ. κλάδος του σουνιτικού Ισλάμ) που κυριαρχεί στη Σαουδική Αραβία, δεν είναι λάθος ή αμαρτία για έναν Μουσουλμάνο να σκοτώσει έναν μη Μουσουλμάνο. Η απάντηση (σ.σ. των Αυστραλών) υποστηρίζει ότι στη μουσουλμανική κουλτούρα δεν μνημονεύουν τους νεκρούς με ενός λεπτού σιγή. Είναι ψέμα".

Ο σεΐχης Ταουιντί συνεχίζει αναφέροντας ότι "στα μάτια τους, οι δράστες είναι μάρτυρες που πρόκειται να πάνε στον παράδεισο. Και εάν κρατήσουν ενός λεπτού σιγή, είναι ενάντια στους Μουσουλμάνους αδερφούς που πάλεψαν για την τζιχάντ και πολέμησαν τους 'άπιστους'".

Κατέληξε δε ότι εάν επέστρεφαν συμμετέχοντας στη διαδικασία, θα τους "γελοιοποιούσαν", αλλά διευκρίνισε ότι αυτή ίσως να μην είναι η άποψη όλων των παικτών της Σαουδικής Αραβίας.

Παγκόσμια κατακραυγή για την ασέβεια της Σαουδικής Αραβίας
Παγκόσμια κατακραυγή για την ασέβεια της Σαουδικής Αραβίας

ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟ ΜΜΕ ΚΑΙ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ

Η στάση των ανθρώπων της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε θλίψη και οργή στις τάξεις των φιλάθλων από διάφορες χώρες που παρακολούθησαν τις εξελίξεις. Η πλειονότητά τους έκανε λόγο για "ασέβεια" από μέρους τους, θεωρώντας ότι "κάποια πράγματα είναι μεγαλύτερα από το ποδόσφαιρο".

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡ

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες έχουν "πυροδοτήσει" εξελίξεις και στον χώρο του αθλητισμού, με τη Σαουδική Αραβία να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η χώρα της Μέσης Ανατολής με ακόμα πέντε αραβικά κράτη (Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη, Ανατολική Λιβύη και Μπαχρέιν) διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και αποσταθεροποιεί την περιοχή, με συνέπεια να καθιστά πολύ δύσκολη τη συμμετοχή αραβικών ομάδων στο Μουντιάλ του 2022, εάν η κατάσταση παραμείνει τεταμένη.

"Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με την τοπική οργανωτική επιτροπή του Κατάρ 2022 και την Ανώτατη Επιτροπή για την Διεκπεραίωση που διαχειρίζεται τα ζητήματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. Δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια αυτήν τη στιγμή", απάντησε η FIFA σε email προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters" που ζήτησε ένα σχόλιο από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (DFB), Ράινχαρντ Γκρίντελ, σχολίασε για το ζήτημα: "Θα συζητήσουμε τη νέα, περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην περιοχή και ειδικά στο Κατάρ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σε τέτοια ζητήματα θα είμαστε προφανώς σε πολύ στενή επαφή με την UEFA".

"Υπάρχουν ακόμα πέντε χρόνια μέχρι να αρχίσει το Μουντιάλ. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην πολιτική επίλυση, αντί στις απειλές και στο μποϊκοτάζ. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Η ποδοσφαιρική κοινότητα παγκοσμίως πρέπει να συμφωνήσει ότι τα μεγάλα τουρνουά δεν πρέπει να διεξάγονται σε χώρες που υποστηρίζουν ανοιχτά την τρομοκρατία", ανέφερε ο Γκρίντελ, ο οποίος αποτελεί και μέλος του Συμβουλίου της FIFA.

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ