ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Ο "καυτός" Σωτηρίου και τα "κλειδιά" της εθνικής Κύπρου

Cyprus' Vincent Laban, center, celebrates his goal with his teammates against Bosnia during their World Cup Group H qualifying soccer match between Cyprus and Bosnia-Herzegovina, at GSP stadium, in Nicosia, Cyprus, Thursday, Aug. 31, 2017. (AP Photo/Petros Karadjias)
Cyprus' Vincent Laban, center, celebrates his goal with his teammates against Bosnia during their World Cup Group H qualifying soccer match between Cyprus and Bosnia-Herzegovina, at GSP stadium, in Nicosia, Cyprus, Thursday, Aug. 31, 2017. (AP Photo/Petros Karadjias) AP PHOTO/PETROS KARADJIAS

Το Sport24.gr με την βοήθεια της συναδέλφου, Ειρήνης Σπυροπούλου, που μένει μόνιμα στην Κύπρο, αναλύει την προσεχή αντίπαλο της Εθνικής μας ομάδας. Οι παίκτες-κλειδιά, το σύστημα και όσα θέλετε να ξέρετε για την εθνική Κύπρου.

Η Κύπρος είναι η προσεχής αντίπαλος της Εθνικής μας ομάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ. Στα μάτια πολλών, το παιχνίδι φαντάζει εύκολο λόγω των ιδιαιτεροτήτων που -κακά τα ψέματα- υπάρχουν, όμως αυτό δεν απηχεί την πραγματικότητα. Αν οι διεθνείς μας μπουν με αυτή τη λογική και νοοτροπία στον αγωνιστικό χώρο, δεν θα περάσουν καλά και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει πρώτος απ' όλους ο Μίχαελ Σκίμπε.

Στο ματς του πρώτου γύρου, η Εθνική μας είχε νικήσει 2-0, όμως η αλήθεια είναι ότι η νίκη δεν ήρθε εύκολα. Οι Κύπριοι έχασαν ευκαιρίες, πάλεψαν το ματς και αν ήταν πιο τυχεροί ή πιο εύστοχοι σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Έχει περάσει και ένας χρόνος από τότε και μην λησμονούμε ότι η Κύπρος έχει πλέον άλλο προπονητή στην άκρη του πάγκου της, τον Ραν Μπεν Σιμόν.

Το Sport24.gr με την βοήθεια της συναδέλφου, Ειρήνης Σπυροπούλου, που μένει και εργάζεται μόνιμα στην Κύπρο, αναλύει την προσεχή αντίπαλο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Ποιοι είναι οι παίκτες-κλειδιά της Κύπρου, ποιο είναι το σύστημα που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιεί και πώς αντιμετωπίζουν το ματς με την γαλανόλευκη.

Cyprus' Dimitris Christofi, right, and his teammate Fanos Katelaris celebrates his goal against Bosnia during their World Cup Group H qualifying soccer match between Cyprus and Bosnia-Herzegovina, at GSP stadium, in Nicosia, Cyprus, Thursday, Aug. 31, 2017. (AP Photo/Petros Karadjias)
Cyprus' Dimitris Christofi, right, and his teammate Fanos Katelaris celebrates his goal against Bosnia during their World Cup Group H qualifying soccer match between Cyprus and Bosnia-Herzegovina, at GSP stadium, in Nicosia, Cyprus, Thursday, Aug. 31, 2017. (AP Photo/Petros Karadjias) AP

ΣΙΜΟΝ, Ο ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Κατ' αρχάς, από τις 6 Ιουλίου οι τύχες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος βρίσκονται στα χέρια του Ραν Μπεν Σιμόν, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία. Ο 46χρονος Ισραηλινός, πρώην προπονητής των Χαπόελ Χάιφα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Κιριάτ Σμόνα, ΑΕΚ Λάρνακας, Χαπόελ Τελ Αβίβ, Μακάμπι Πέταχ Τίκβα, Μπεϊτάρ και Ασντόντ, είναι ο καλύτερα αμειβόμενος ομοσπονδιακός τεχνικός στην ιστορία της εθνικής Κύπρου, καθώς θα λαμβάνει από την ΚΟΠ ετησίως το ποσό των 240.000 ευρώ.

Έτσι ξεπέρασε στη σχετική κατηγορία τον Άγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος λάμβανε από την ΚΟΠ κατά τη θητεία του ως ομοσπονδιακός τεχνικός το ποσό των 170.000 ευρώ. Βέβαια, η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας έφερε και... μπελάδες στον 46χρονο Ισραηλινό προπονητή. Ο ίδιος κατήγγειλε στην αστυνομία της πατρίδας του ότι το προπονητικό κέντρο που έχει στην ιδιοκτησία του, δέχθηκε επίθεση με χειροβομβίδες, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι αιτίες.

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΤΥΛ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΝΑ 11ΑΔΑΣ

Συνομιλώντας με την συνάδελφο, Ειρήνη Σπυροπούλου, που ζει από κοντά την εθνική Κύπρου και γνωρίζει πολύ καλά την ομάδα του Ραν Μπεν Σιμόν, την ρωτήσαμε για το πώς παίζει η Κύπρος, ποιο σύστημα χρησιμοποιεί και τι περιμένουμε να δούμε στον αγώνα που θα γίνει στο ΓΣΠ της Λευκωσίας. Μην ξεχνάμε ότι οι Κύπριοι έχουν ακόμα μαθηματικές ελπίδες για την 2η θέση και θα τις εξαντλήσουν, σε συνάρτηση πάντα με το τι θα έχει γίνει νωρίτερα στο Βοσνία - Βέλγιο.

Το επιθετικό ποδόσφαιρο δεν είναι το... φόρτε της Κύπρου, αν και το πώς παίζει, εξαρτάται κατά βάση από τον εκάστοτε αντίπαλο. Αλλιώς θα παίξει απέναντι στην Εσθονία ή το Γιβραλτάρ, και αλλιώς κόντρα στο Βέλγιο. Πάντως, είναι ομάδα που δίνει έμφαση στην άμυνα και ειδικά εκτός έδρας αγωνίζεται πιο συντηρητικά.

Κόντρα στην Ελλάδα αναμένεται να παίξουν λίγο πιο επιθετικά, αλλά δεν περιμένει κανείς από τους Κύπριους να έχουν την κατοχή της μπάλας. Στόχος θα είναι να ελέγξουν τη μεσαία γραμμή και να μην αφήσει την Εθνική μας να επιβάλει τους "κανόνες" της στο χορτάρι. Στην Μεγαλόνησο θεωρούν φαβορί την Ελλάδα, ότι έχει τον πρώτο λόγο στην αναμέτρηση.

Cyprus' Giorgos Merkis, center, and Fanos Katelaris, rear left, challenge for the ball with Bosnia's Edin Visca, rear right, during their World Cup Group H qualifying soccer match between Cyprus and Bosnia-Herzegovina, at GSP stadium, in Nicosia, Cyprus, Thursday, Aug. 31, 2017. Cyprus won the game 3-2. (AP Photo/Petros Karadjias)
Cyprus' Giorgos Merkis, center, and Fanos Katelaris, rear left, challenge for the ball with Bosnia's Edin Visca, rear right, during their World Cup Group H qualifying soccer match between Cyprus and Bosnia-Herzegovina, at GSP stadium, in Nicosia, Cyprus, Thursday, Aug. 31, 2017. Cyprus won the game 3-2. (AP Photo/Petros Karadjias) AP

Αναφορικά με το σύστημα που χρησιμοποιεί η Κύπρος, είναι το 4-2-3-1, το οποίος με κάποιες παραλλαγές μετατρέπεται σε 4-3-3. Ο Κάστανος, ο οποίος προέρχεται από τραυματισμό, παίζει λίγο πιο μπροστά από τα δυο χαφ, ενώ στην επίθεση ο Πιέρος Σωτηρίου είναι η αιχμή του δόρατος. Ο Λαΐφης αναμένεται να επανέλθει στο αρχικό σχήμα αντί του Μερκή, ενώ ο Κάστανος που είχε μπει αλλαγή με τη Βοσνία, διότι προερχόταν από τραυματισμό, πολύ πιθανό να ξεκινήσει στην 11άδα.

Μεγάλη απουσία είναι ο τραυματίας Εφραίμ, ο οποίος θα ήταν σίγουρα βασικός, αν ήταν υγιής. Πρόκειται για έναν παίκτη που ποντάρουν πολλά πάνω του οι Κύπριοι και είναι η μεγάλη απώλεια ενόψει του αγώνα με την Εθνική μας ομάδα. Η 11άδα θα είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με αυτή απέναντι στη Βοσνία στο ΓΣΠ, όπου έγινε η ανατροπή από 0-2 σε 3-2, με λίγες αλλαγές.

Σε εκείνο το ματς, το αρχικό σχήμα ήταν οι εξής: Παναγή, Δημητρίου, Κατελάρης, Μερκής, Ρενάτο (72' Κάστανος), Αρτυματάς, Λαμπάν, Χριστοφή (80' Αλεξάνδρου), Κυριακού, Χαραλαμπίδης (46' Αβραάμ), Σωτηρίου. Ο Λαΐφης αντί του Μερκή και ο Κάστανος βασικός είναι δυο από τις αλλαγές που μπορεί να δούμε με την γαλανόλευκη.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η συνάδελφος, Ειρήνη Σπυροπούλου, μας μετέφερε και το κλίμα που υπάρχει στην Κύπρο για τον αγώνα, αλλά και το πώς μας βλέπει η ομάδα του Ραν Μπεν Σιμόν. Κατ' αρχάς, σχετικά με την ατμόσφαιρα στην εξέδρα, μας είπε πως αρκετοί θα έχουν αυτή την... φιλική διάθεση προς την Εθνική μας, άλλωστε υποστηρίζουν πολλοί την γαλανόλευκη και θα υπάρχουν πολλές ελληνικές σημαίες στο ΓΣΠ. Βέβαια, οι παίκτες επισήμως λένε ότι ναι μεν καταλαβαίνουν το τι αισθάνεται ο κόσμος, αλλά θα παίξουν για την Κύπρο όπως έκαναν και στο Καραϊσκάκη, όπου δυσκόλεψαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Θα προσπαθήσουν να κάνουν ένα αντίστοιχο παιχνίδι.

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ (ΠΡΟΚΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ (ΠΡΟΚΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) EUROKINISSI

Αυτό που πιστεύουν στην Κύπρο, είναι πως η Ελλάδα παραμένει φαβορί, πως έχει καλύτερους ποδοσφαιριστές, απλά σε σχέση με παλαιότερες εποχές, δεν είναι το ίδιο φόβητρο. Πιστεύουν στο καλό αποτέλεσμα στην Κύπρο, δεν θεωρούν άπαιχτη την Ελλάδα, αλλά θεωρούν ότι υπερτερεί έναντι της Κύπρου. Μένει βέβαια αυτό να αποδειχτεί και στο χορτάρι του ΓΣΠ.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Όσο για τους παίκτες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Κύπρου, αυτοί που ξεχωρίζουν και είναι σημεία αναφοράς στο παιχνίδι της, ο Λαΐφης στο κέντρο της άμυνας είναι ένας παίκτης που κάνει την διαφορά (ανήκει στον Ολυμπιακό, παίζει δανεικός στη Σταντάρ Λιέγης), ο 22χρονος Κυριάκου είναι περισσότερο 6άρι και λιγότερο 8άρι, έπαιζε στον Απόλλωνα Λεμεσού, έχει δοθεί δανεικός στην Εστορίλ και θεωρείται από τα ανερχόμενα ταλέντα της Κύπρου. Ο Σωτηρίου κάνει την διαφορά στην επίθεση. Μάλιστα, έχει 7 γκολ φέτος στην Κοπεγχάγη, παίζει πολύ πλέον και βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση. Θυμίζουμε την ζημιά που είχε κάνει ως παίκτης του ΑΠΟΕΛ στα δυο περσινά ματς με τον Ολυμπιακό στο Europa League.

Από 'κει και πέρα, ο Χριστοφή στα φτερά είναι παίκτης - κλειδί και στην καλή του μέρα μπορεί να κερδίσει και ένα παιχνίδι μόνος του, όμως τραυματίστηκε στο τελευταίο ματς και θα απουσιάσει. Ο Εφραίμ επίσης είναι πολύ σημαντικός, αλλά θα απουσιάσει και αυτός. Επομένως, οι δυο εξτρέμ της Κύπρου θα λείψουν από το ματς αυτό, όμως γενικά είναι δυο παίκτες-κλειδιά για την ομάδα της Μεγαλονήσου.

Photo Credits: AP Photo/Petros Karadjias, Eurokinissi

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ