ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Ο Καβάνι απέκλεισε την Πορτογαλία του Ρονάλντο και του Σάντος

Ο Καβάνι απέκλεισε την Πορτογαλία του Ρονάλντο και του Σάντος
AP PHOTO/ANDRE PENNER

Ο Έντινσον Καβάνι σημείωσε δύο γκολ (και τραυματίστηκε) στη νίκη της Ουρουγουάης επί της Πορτογαλίας με 2-1. Εκτός συνέχειας η πρωταθλήτρια Ευρώπης των Κριστιάνο Ρονάλντο και Φερνάντο Σάντος.

Με πρωταγωνιστή τον Έντινσον Καβάνι, που σημείωσε δύο γκολ αλλά αποχώρησε τραυματίας στο 2ο ημίχρονο, η Ουρουγουάη νίκησε με 2-1 την Πορτογαλία στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου και απέκλεισε από τη συνέχεια τους πρωταθλητές Ευρώπης.

Χαμηλές πτήσεις για τον Κριστιάνο Ρονάλντο που άγγιξε την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή για πρώτη φορά στο 54', χωρίς πλάνο απάντησης ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πέπε με κεφαλιά ισοφάρισε προσωρινά για τους Ίβηρες.

Η "σελέστε" αντιμετωπίζει τη Γαλλία στα προημιτελικά την Παρασκευή στις 17:00.

Τα πέντε πράγματα που μάθαμε:

1. ΑΥΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΟΥΑΡΕΣ - ΚΑΒΑΝΙ

Στη σύγχρονη εποχή τα επιθετικά δίδυμα σπανίζουν, ωστόσο η Ουρουγουάη του Όσκαρ Ταμπάρες δεν ζει στη σύγχρονη εποχή και έχει βρει τον τρόπο να τα καταφέρνει με διαφορετικές μεθόδους. Μία εξ αυτών είναι το ταίριασμα του Λουίς Σουάρες με τον Έντινσον Καβάνι στην κορυφή της επίθεσης, δύο επιθετικών φαινομενικά αταίριαστων λόγω πολλών ίδιων χαρακτηριστικών. Παρότι το κέντρο της Ουρουγουάης άλλαξε αρκετά σε αυτό το τουρνουά και οι "δεσμοί" με τους δύο επιθετικούς έπρεπε να χτιστούν ξανά, Σουάρες και Καβάνι είναι δύο πολύ μεγάλοι παίκτες που μπορούν μόνο τους και να δημιουργήσουν, εκτός από το να εκτελέσουν. Τρανό παράδειγμα το γκολ της Ουρουγουάης στο 7', όπου έπαιξαν το πιο... μακρινό 1-2 στην ιστορία, γνωρίζοντας αμφότεροι τι σκέφτεται ο άλλος, και έφτασαν στο 1-0.

2. ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΑΡΑ ΤΟ... OVER

Αν ένα παιχνίδι στη διοργάνωση δεν μπορούσε να το δει κάποιος να τελειώνει over ήταν αυτό. Κι όμως, μπορεί να ξεπεράστηκε το φράγμα των 2,5 τερμάτων, ωστόσο χαμένες ευκαιρίες δεν υπήρχαν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Από το 6' και το σουτ του Ρονάλντο πάνω στον Φερνάντο Μουσλέρα, η επόμενη καλή στιγμή ήταν η απώλεια της μπάλας από τον Ουρουγουανό τερματοφύλακα στην περιοχή στο 70' και το σουτ σε κενή εστία από τον Μπερνάρντο Σίλβα που κατέληξε άουτ.

Ο Καβάνι απέκλεισε την Πορτογαλία του Ρονάλντο και του Σάντος
AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Γενικότερα, σε όλο το τουρνουά, η Πορτογαλία δεν ήταν ομάδα που δημιουργούσε ευκαιρίες και όσες είχε, τις μετέτρεπε σε γκολ. Από εκεί και πέρα, είχε κάποιες τελικές που δεν λογίζονται ως καλές στιγμές. Η "σελέστε", από την πλευρά της, αύξησε σε τρεις αγώνες το σερί με γκολ στην πρώτη εύστοχη τελική προσπάθειά της. Ούτε αυτή, όμως, δημιουργεί πολλές ευκαιρίες, αν και βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τους Ίβηρες.

3. ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

Δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος καλύτερους παίκτες και κατ' επέκταση καλύτερες ομάδες σε ψηλές μπαλιές, είτε από στημένα είτε από ροή αγώνα. Ίσως γιατί υπάρχει μέσα το στοιχείο της... Ατλέτικο και της Ρεάλ, με τους Πέπε, Ρονάλντο, Ντιέγκο Γκοδίν, Χοσέ Χιμένεθ. Συνεπικουρούμενοι από τους Καβάνι και Φόντε, ήταν αναπόφευκτο οι δύο ομάδες να σηκώσουν την μπάλα και να ψάξουν με αυτόν τον τρόπο το γκολ. Η μέθοδος έπιασε σε δύο από τις τρεις φορές που σημειώθηκε γκολ, μία για κάθε ομάδα.

Ο Καβάνι απέκλεισε την Πορτογαλία του Ρονάλντο και του Σάντος
AP PHOTO/ANDRE PENNER

Ίσως αυτή να είναι και μία εξήγηση για το γεγονός που ο Φερνάντο Σάντος προτίμησε να εκτοπίσει στα πλάγια τον μοναδικό παίκτη με αξιόλογες οργανωτικές δυνατότητες, τον Μπερνάρντο Σίλβα, κάτι, πάντως, που δεν είχε περαιτέρω αποτέλεσμα για έναν απλούστατο λόγο: όσο καλές είναι οι δύο ομάδες στον αέρα επιθετικά, είναι και αμυντικά.

4. ΓΚΟΔΙΝ ΓΙΑ "ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ", ΤΟΡΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει την παράδοση να "βγάζει" κατόχους "Χρυσής Μπάλας", ακόμα κι αν αυτοί βρίσκονται στη μη... δημοφιλή θέση του αμυντικού. Σε μία περίοδο μονοπωλίου από Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, από τη στιγμή που κανείς εκ των δύο δεν θα κατακτήσει την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της σεζόν, τότε ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο να παραμείνουν στην κορυφή στα ατομικά βραβεία. Ο Ντιέγκο Γκοδίν, από τους κορυφαίους αμυντικούς των τελευταίων ετών, αναβίωσε την... ισπανική κόντρα του με Ρονάλντο και Πέπε σε αυτό το παιχνίδι και βγήκε κερδισμένος. Μπορεί ο τελευταίος να σημείωσε γκολ από στημένη φάση για την Πορτογαλία, ωστόσο σε αυτό δεν φέρει ευθύνη ο Ουρουγουανός στόπερ, ο οποίος ανέλαβε το μαρκάρισμα του Ρονάλντο σε αυτήν τη φάση (αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις). Γενικότερα, κάνει εξαιρετικό τουρνουά στα 32 του και έχοντας κατακτήσει Europa League και τερματίσει στη 2η θέση της Primera Division, μία διάκριση και στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα (πρέπει να) τον θέσει βασικό υποψήφιο και για τα μεγάλα ατομικά βραβεία.

Ο Καβάνι απέκλεισε την Πορτογαλία του Ρονάλντο και του Σάντος
AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Αν το δίπολο δεν σπάσει ούτε φέτος, τότε μελλοντικά υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που δείχνει ικανός για αντίστοιχα σπουδαία πράγματα. Ο Λούκας Τορέιρα ήταν ο καλύτερος μέσος στη φετινή Serie A παρότι αγωνίζεται στην αδύναμη Ουντινέζε και έχει πείσει την Άρσεναλ να δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια για να τον αποκτήσει. Μόλις στην 7η διεθνή συμμετοχή του, μόλις στη 2η που ήταν βασικός, πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, ήταν παντού, έκοβε, μοίραζε την πρώτη πάσα και παρά το μικρό ύψος του, κατόρθωνε να επιβάλλει την παρουσία του. Το μέλλον δείχνει δικό του.

5. ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και το... μούσι του ολοκλήρωσαν την παρουσία τους σε Παγκόσμια Κύπελλα κάπου εδώ (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου). Μετά από τον Λιονέλ Μέσι και ο έτερος... Θεός του ποδοσφαίρου της εποχής μας δεν θα καταφέρει να σηκώσει το πιο σημαντικό τρόπαιο του αθλήματος. Στις τέσσερις συμμετοχές του, τα ημιτελικά του 2006 παραμένει η πιο σημαντική ομαδική διάκριση. Στο παιχνίδι κόντρα στην Ουρουγουάη, δεν έκανε πολλά πράγματα για να το αλλάξει αυτό. Πλην ενός σουτ μόλις στο 6' που κατέληξε στην αγκαλιά του Μουσλέρα, άγγιξε την μπάλα για πρώτη φορά εντός αντίπαλης μεγάλης περιοχής στο 54'.

Ο Καβάνι απέκλεισε την Πορτογαλία του Ρονάλντο και του Σάντος
AP PHOTO/ANDRE PENNER

Με την Πορτογαλία να έχει πρόβλημα στην οργάνωση με την μπάλα κάτω, ο Ρονάλντο συχνά έβγαινε εκτός περιοχής. Η πολυπρόσωπη άμυνα των Ουρουγουανών και το στενό μαρκάρισμα από Γκοδίν και Τορέιρα ανάλογα τη θέση που βρισκόταν ο Πορτογάλος, τον περιόριζαν σε μακρινά, ακίνδυνα σουτ. Ακόμα και στα πλάγια έβγαινε για να πάρει την μπάλα, αλλά από εκεί και πέρα δεν είχε να την κάνει κάτι. Ουσιαστικά, η στιγμή που διακρίθηκε σε αυτόν τον αγώνα ήταν όταν στήριξε τον Καβάνι για να βγει στον τραυματισμό του κι όταν έβρισε τον διαιτητή σε φάουλ στις καθυστερήσεις. Πέραν τούτου, ουδέν.

Γήπεδο: "Ολιμπίνσκι" (Σότσι)

Διαιτητής: Σέσαρ Ράμος (Μεξικό)

Βοηθοί: Μάρβιν Τορεντέρα (Μεξικό), Μιγκέλ Ερνάντες (Μεξικό)

Τέταρτος διαιτητής: Ζαΐρ Μαρούφο (ΗΠΑ)

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Όσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Κάσερες, Χιμένες, Γκοδίν, Λασάλτ, Τορέιρα, Νάντες (81' Σάντσες), Βεσίνο, Μπεντανκούρ (63' Ροντρίγκες), Καβάνι (74' Στουάνι), Σουάρες

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Πατρίσιο, Περέιρα, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο, Μπ. Σίλβα, Αντριέν Σίλβα (65' Κουαρέσμα), Καρβάλιο, Μάριο (85' Φερνάντες), Ρονάλντο, Γκέντες (74' Αντρέ Σίλβα)

Γκολ: 7', 62' Καβάνι / 55' Πέπε

Κίτρινη κάρτα: 90+4' Ρονάλντο

Κόκκινη κάρτα: -

Θυμηθείτε το live του αγώνα

Photo credits: AP Photo/Darko Vojinovic, Andre Penner, Andrew Medichini

Το περίμενες 4 χρόνια! Ήρθε η στιγμή να απολαύσεις το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Stoiximan.gr! Αμέτρητα Στοιχήματα και πλούσιο παιχνίδι κάθε μέρα!

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ