ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Ο φωτογράφος της "γροθιάς στο ρατσισμό" στιγμής του Μουντιάλ μιλά στο Sport24.gr

Ο φωτογράφος της "γροθιάς στο ρατσισμό" στιγμής του Μουντιάλ μιλά στο Sport24.gr

O Βραζιλιάνος Ροντρίγκο Βιλάλμπα τράβηξε την πιο viral φωτογραφία στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018. Μιλά στο Sport24.gr για το συμβολισμό στη μάχη κατά του ρατσισμού μέσα από τα ενωμένα χέρια των Σαντιό Μανέ και Τιάγκο Τσιόνεκ.

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Ιουνίου. Η "Otkrytiye Arena" της Μόσχας υποδεχόταν τις εθνικές Σενεγάλης και Πολωνίας στην πρεμιέρα τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 για την πρώτη αγωνιστική του ογδόου ομίλου.

Η Σενεγάλη έκανε την έκπληξη και νίκησε (1-2) την Πολωνία, αλλά οι αποστολές των δύο ομάδων επέστρεψαν πρόωρα στις πατρίδες τους με το τέλος της πρώτης φάσης (των ομίλων). Αλλά, η φωτογραφία που τραβήχτηκε εκείνο το απόγευμα έμεινε. Και θα μείνει για πολλά χρόνια ακόμη. Όσα Μουντιάλ κι αν έρθουν. Όσα Μουντιάλ κι αν περάσουν.

Ένα λευκό κι ένα μαύρο χέρι ενωμένα. Ενωμένα κόντρα στο ρατσισμό. Αντίπαλοι στη μάχη για τη νίκη. Αλλά συμπαίκτες στη μάχη κατά του ρατσισμού. Ήταν ο Σενεγαλέζος Σαντιό Μανέ κι ο Πολωνός Τιάγκο Τσιόνεκ.

Ο δεύτερος βοήθησε τον πρώτο να σηκωθεί από το έδαφος. Κανείς εκ των δύο, δεν θα περίμενε ότι μια απλή κίνηση - η οποία μπορεί να παρατηρηθεί αρκετές φορές στη διάρκεια ενός ματς - θα μπορούσε να γίνει σύμβολο.

Ο φωτογράφος της "γροθιάς στο ρατσισμό" στιγμής του Μουντιάλ μιλά στο Sport24.gr

Την έκανε σύμβολο ο Βραζιλιάνος freelancer φωτογράφος, Ροντρίγκο Βιλάλμπα. Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Ροντρίγκο, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία για να καλύψει τη διοργάνωση. Εξήγησε ότι δεν βγήκε αυθόρμητα. Ότι ήταν σκοπός του να τραβηχτεί μια τέτοια φωτογραφία. Το προσπάθησε. Αρκετές απόπειρες (καλύτερες ή χειρότερες) μέχρι να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

"Αυτή τη φωτογραφία την είχα προγραμματίσει στο μυαλό μου, από τη στιγμή που είδα τους ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο. Από τη στιγμή που οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων πόζαραν στον αγωνιστικό χώρο για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων πρόσεξα τη διαφορά στο χρώμα του δέρματος.

Σκέφτηκα πόσο δύο διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικά χαρακτηριστικά μονομαχούν στο ίδιο ματς. Δεν εννοώ μόνο το διαφορετικό χρώμα δέρματος. Εννοώ, δύο άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του κόσμου, με διαφορετικά ήθη και έθιμα που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό.

Προσπάθησα πολλές φορές να βγάλω τη φωτογραφία, αλλά δεν μπόρεσα. Έχω στη μηχανή μου πολλές παρόμοιες φωτογραφίες που δεν βγήκαν καλά, ή τουλάχιστον όπως θα ήθελα εγώ. Περίμενα το κατάλληλο σημείο".

Αλήθεια, περίμενε ότι θα γίνει viral; Ο Βραζιλιάνος εξηγεί ότι εξεπλάγη. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι δεν ήταν τα συγχαρητήρια της FIFA η μεγαλύτερη αναγνώριση. Τα μηνύματα που έλαβε από άγνωστους ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση.

Ο φωτογράφος της "γροθιάς στο ρατσισμό" στιγμής του Μουντιάλ μιλά στο Sport24.gr

"Δεν περίμενα να γίνουν viral. Αλλά, το σκεπτικό μου ήταν δείξω τη δύναμη του Μουντιάλ. Τη δημοσίευσα αρχικά στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram. Είδα τη φωτογραφία μου σε άλλα πρακτορεία. Τη FIFA να την αναδημοσιεύει. Όλοι έπεσαν πάνω μου. Ήταν μια τέλεια φωτογραφία από άποψη τεχνικής ανάλυσης. Αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα έφθανε σε αυτό το σημείο.

Η κορυφαία στιγμή ήταν όταν την αναδημοσίευσε η FIFA κι όλοι οι συνάδελφοι μου στην αίθουσα Τύπου με χειροκρότησαν. Μου έστειλε συγχαρητήρια η FIFA. Αλλά, τα καλύτερα συγχαρητήρια ήταν από ανθρώπους που δεν γνώριζα. Από απλούς ανθρώπους".

Μπορεί μια φωτογραφία να είναι πιο δυνατή από ένα video; Να περνά, δηλαδή, ένα μήνυμα με πιο σαφή τρόπο; Ο Ροντρίγκο ισχυρίζεται στο Sport24.gr ότι μπορεί και τεκμηριώνει την άποψή του:

"Πιστεύω ότι σε αυτή την περίπτωση ότι η φωτογραφία είναι πιο "δυνατή" από ένα video. Ορισμένες φορές, η φωτογραφία είναι πιο δυνατή από ένα video. Γιατί η φωτογραφία σου επιτρέπει να εξιδανικεύεις κάποια πράγματα. Και το θέμα καταπολέμησης του ρατσισμού είναι πολύ σημαντικό".

* Ο Ροντρίγκο Βιλάλμπα έδωσε την άδεια αναδημοσίευσης της φωτογραφίας στο Sport24.gr

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ