ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Νέα πρόκριση της Κροατίας στα πέναλτι, 4-3 τη Ρωσία

Croatia players celebrate after scoring last penalty spot in a shootout at the end the quarterfinal match between Russia and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Fisht Stadium, in Sochi, Russia, Saturday, July 7, 2018. (AP Photo/Darko Bandic)
Croatia players celebrate after scoring last penalty spot in a shootout at the end the quarterfinal match between Russia and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Fisht Stadium, in Sochi, Russia, Saturday, July 7, 2018. (AP Photo/Darko Bandic) AP PHOTO/DARKO BANDIC

Η Κροατία αναδείχθηκε νικήτρια σε ακόμα μία διαδικασία πέναλτι και με το 4-3 επί της Ρωσίας (1-1 κανονική διάρκεια, 2-2 παράταση) προκρίθηκε στα ημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει την Αγγλία.

Σε ακόμα ένα συναρπαστικό παιχνίδι στη νοκ άουτ φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, η Κροατία πήρε δεύτερη σερί πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι, επικρατώντας με 4-3 των αξιόμαχων Ρώσων. Ένα νέο εκπληκτικό γκολ του Ντένις Τσέρισεβ έδωσε προβάδισμα στους διοργανωτές, ισοφάρισε ο Αντρέι Κράμαριτς λίγο αργότερα στο 1ο ημίχρονο, ενώ οι Κροάτες, παρότι είχαν αρκετούς τραυματισμούς, βρέθηκαν κοντά στην πρόκριση στην παράταση με το γκολ του Ντόμαγκο Βίντα. Ο Μάριο Φερνάντες ισοφάρισε στο 115' για τους ψυχωμένους Ρώσους, που όμως λύγισαν στα πέναλτι.

Η Κροατία αντιμετωπίζει την Τετάρτη στις 21:00 στη Μόσχα την Αγγλία, στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης.

Τα πέντε πράγματα που μάθαμε:

1. Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΖΑΓΚΟΕΒ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΕΡΙΣΕΒ

Για χρόνια, ο Άλαν Τζαγκόεβ αποτελούσε το "θείο βρέφος" του ρωσικού ποδοσφαίρου. Παρ' όλα αυτά, δεν ενηλικιώθηκε ποτέ και στα 28 του κανείς δεν τρέφει προσδοκίες πλέον γι' αυτόν. Όταν η Ρωσία παρατάχθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν το αστέρι μιας κακής ομάδας. Κι όμως, η προσφορά του ήταν... ανεκτίμητη, αφού ο τραυματισμός που υπέστη στο 1ο ημίχρονο της πρεμιέρας του τουρνουά κόντρα στη Σαουδική Αραβία έφερε στην ενδεκάδα τον Ντένις Τσέρισεβ.

Ο Ρώσος εξτρέμ της Βιγιαρεάλ είναι μόλις έναν χρόνο μικρότερος από τον συμπαίκτη του, ωστόσο έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια ως αναπληρωματικός στη Ρεάλ και ως ο... υπαίτιος για τον αποκλεισμό των "μερένγκες" στα χαρτιά από το Copa del Rey προ ετών, εξαιτίας αντικανονικής συμμετοχής του. Παρ' όλα αυτά, τόσο στη Σεβίλλη και στη Βαλένθια ως δανεικός, όσο και τα τελευταία δύο χρόνια στη Βιγιαρεάλ ως... μόνιμος, δείχνει ότι είναι ένας ποδοσφαιριστής επιπέδου του κορυφαίου και πιο απαιτητικού πρωταθλήματος στον κόσμο.

Μπορεί να μην σκοράρει με τον ίδιο ρυθμό που το πράττει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου έφτασε τα τέσσερα γκολ στο τουρνουά (μόνο ο Όλεγκ Σαλένκο με 6 έχει σημειώσει περισσότερα για τη Σοβιετική Ένωση / Ρωσία σε ένα τουρνουά), ωστόσο έχει πράγματα να προσφέρει. Εν προκειμένω, στα γήπεδα της Ρωσίας προσφέρει τρεξίματα, ντρίμπλες και εξαιρετικά σουτ που καταλήγουν σε γκολ.

2. ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΜΥΝΑ ΑΛΛΑ ΕΥΣΤΟΧΙΑ

Τα στατιστικά είναι αμείλικτα για ακόμα ένα παιχνίδι για τη Ρωσία. Υπολείπεται σε κατοχή μπάλας περίπου κατά 30%, ο αντίπαλος έχει υπερδιπλάσιες ολοκληρωμένες μεταβιβάσεις, ενώ οι Ρώσοι χρειάζεται να κάνουν πολλαπλάσια τάκλιν για να διατηρήσουν την μπάλα μακριά από την εστία του Ίγκορ Ακινφέεβ.

Όλα αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν μία σφιχτή αμυντική λειτουργία, η οποία για μία ομάδα όπως η Ρωσία, θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό παράγοντα για μία τέτοια πορεία όπως η φετινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μόνο που υπάρχει ένας άλλος αριθμός, ακόμα πιο βασικός, που μπορεί να εξηγήσει πώς η "χειρότερη Ρωσία της ιστορίας" κατάφερε να κάνει την καλύτερη πορεία της ιστορίας.

Russia's Denis Cheryshev celebrates after scoring his side's first goal during the quarterfinal match between Russia and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Fisht Stadium, in Sochi, Russia, Saturday, July 7, 2018. (AP Photo/Pavel Golovkin)
Russia's Denis Cheryshev celebrates after scoring his side's first goal during the quarterfinal match between Russia and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Fisht Stadium, in Sochi, Russia, Saturday, July 7, 2018. (AP Photo/Pavel Golovkin) AP IMAGES/PAVEL GOLOVKIN

Ο αριθμός αυτός είναι τα γκολ από εύστοχα σουτ. Οι Ρώσοι γενικότερα δημιουργούν τελικές προσπάθειες, ωστόσο όταν αυτές είναι εύστοχες, σχεδόν πάντα καταλήγουν στα δίχτυα. Το τέρμα του Τσέρισεβ στο 31ο λεπτό ήταν το 8ο τέρμα στις τελευταίες 10 εύστοχες τελικές προσπάθειες των Ρώσων μέχρι εκείνο το σημείο. Επίσης, ήταν η μόνη εύστοχη τελική προσπάθεια των Ρώσων σε σύνολο έξι στο 1ο ημίχρονο. Απόδειξη ότι μπορεί να κρατούν τα... μπόσικα στα μετόπισθεν, ωστόσο με την αποτελεσματικότητά τους (έστω και με ορισμένα "τρελά" γκολ) πάντα βρίσκουν και το γκολ που χρειάζονται για να μείνουν "ζωντανοί".

3. ΜΟΝΤΡΙΤΣ > DURACELL

Το ρολόι έδειχνε το 7ο λεπτό της παράτασης, όταν ο Μόντριτς πήρε την μπάλα λίγο μπροστά από το κέντρο και έκανε ένα σπριντ που θα ζήλευε ακόμα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Στο 107', έκανε ένα αντίστοιχο σπριντ για να προλάβει την μπάλα πριν βγει πλάγιο κοντά στο κόρνερ της Κροατίας. Μετά από 107 λεπτά αγώνα όπου βρισκόταν παντού στον αγωνιστικό χώρο, όπως προκύπτει και από το παρακάτω gif, ο ηγέτης της Κροατίας δεν έδειξε στο ελάχιστο καταβεβλημένος,.

Οι ικανότητες και η απόδοσή του σε αυτό το τουρνουά έχουν υμνηθεί πολλάκις παγκοσμίως μέχρι στιγμής. Αυτό που προστέθηκε στα κολακευτικά λόγια ήταν η αντίδρασή του μετά από ένα όχι και τόσο καλό παιχνίδι κόντρα στη Δανία και ένα χαμένο πέναλτι που παραλίγο να κοστίσει ανεπανόρθωτα στην πατρίδα του. Ο Ίβαν Ράκιτιτς δήλωσε ότι "ήρθε η στιγμή να παίξουμε κι εμείς για τον Λούκα" μετά από εκείνο το πέναλτι. Τώρα, ο Μόντριτς επανέφερε τα δεδομένα στην... εργοστασιακή κατάσταση και για ακόμα ένα παιχνίδι ήταν αυτός που επιτάχυνε το παιχνίδι, επιβράδυνε τον ρυθμό, έδινε επιλογές πάσας στους συμπαίκτες του ή έκανε ο ίδιος την επιλογή. Συνήθως, κατάλληλη. Και εν τέλει, αυτός που έβγαλε με το κόρνερ του την ασίστ για τον Βίντα και που σκόραρε σε ένα από τα πέναλτι.

4. Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ

Η επιθετική λειτουργία της Κροατίας μοιάζει από τις πιο αποτελεσματικές του φετινού τουρνουά, αφού διαθέτει... χίλιους και έναν τρόπους για να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα και δεν είναι μονοδιάστατη. Υπάρχει ύψος τόσο στην επίθεση με τον Μάριο Μάντζουκιτς, όσο και στην άμυνα, για ψηλές μπαλιές και στημένα. Υπάρχει ταχύτητα για αντεπιθέσεις με Ίβαν Πέρισιτς, Κράμαριτς και Άντε Ρέμπιτς. Υπάρχουν οι Μόντριτς και Ράκιτιτς για κάθετες μπαλιές σε οργανωμένες επιθέσεις, ώστε να διασπάσουν κλειστές άμυνες.

Croatia's Domagoj Vida, third from left, jumps for the ball as he tries to score during the quarterfinal match between Russia and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Fisht Stadium, in Sochi, Russia, Saturday, July 7, 2018. (AP Photo/Manu Fernandez)
Croatia's Domagoj Vida, third from left, jumps for the ball as he tries to score during the quarterfinal match between Russia and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Fisht Stadium, in Sochi, Russia, Saturday, July 7, 2018. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Στο παιχνίδι κόντρα στη Ρωσία, οι Κροάτες αξιοποίησαν δύο μεθόδους σκοραρίσματος. Στο πρώτο τέρμα τους, η κίνηση άρχισε από τον τερματοφύλακα, διήρκεσε 7 δευτερόλεπτα και περιελάμβανε 4 πάσες μέχρι ο Κράμαριτς να κάνει το 1-1. Μάλιστα, ο επιθετικός της Χόφενχαϊμ έγινε ο 7ος διαφορετικός Κροάτης που σκοράρει στο τουρνουά, μόνο το Βέλγιο έχει περισσότερους σκόρερ (9). Στο 2ο τέρμα, αξιοποιήθηκε η εναέρια δυναμική του ρόστερ των Κροατών, που συχνά πυκνά προσφέρει γκολ, έστω κι αν το ατού αυτό δεν φάνηκε στα μετόπισθεν λίγο αργότερα, στο τέρμα του αμαρκάριστου Μάριο Φερνάντες για το 2-2 στο 115'. Ακόμα κι έτσι, η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς βρήκε τον τρόπο στα πέναλτι κι έγινε η δεύτερη ομάδα στην ιστορία με δύο προκρίσεις στην ψυχοφθόρο διαδικασία στο ίδιο τουρνουά (πρώτη η Αργεντινή το 1990).

5. BREAK POINT ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Τόσο η Κροατία όσο και η Ρωσία βρέθηκαν στα προημιτελικά μετά από μία αντίστοιχη απαιτητική αναμέτρηση στη φάση των 16, που περιελάμβανε παράταση και διαδικασία πέναλτι. Αμφότερες αψήφισαν κάθε έννοια λογικής στα τελευταία λεπτά της αποψινής παράτασης και έπαιξαν μόνο με τις... αναθυμιάσεις στο ντεπόζιτο και την ψυχή. Το σφύριγμα στο 121' βρήκε αρκετούς παίκτες να πέφτουν στο γρασίδι του γηπέδου στο Σότσι, χωρίς αντοχή ούτε για να σταθούν όρθιοι.

Νέα πρόκριση της Κροατίας στα πέναλτι, 4-3 τη Ρωσία
AP PHOTO/REBECCA BLACKWELL

Η ψυχολογία των Κροατών μετά από τη νίκη με τέσσερις εκτελέσεις που κατέληξαν σε γκολ σε πέντε προσπάθειες (είχαν 3/5 κόντρα στη Δανία) εκτοξεύθηκε στον... Όλυμπο, ωστόσο τα σώματά τους θα έχουν διαφορετική... άποψη όταν σε τέσσερα 24ωρα παραταχθούν στο "Λουζνίκι" για τον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης. Εξάλλου, οι μυικοί τραυματισμοί του Ντάνιελ Σούμπασιτς και του Σίμε Βρσάλκο αποδεικνύουν ότι η φυσική κατάσταση των Κροατών βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η Αγγλία, εκτός από μία ημέρα ξεκούρασης παραπάνω, έχει και ένα παιχνίδι δίχως παράταση και πέναλτι πίσω της, με συνέπεια να διατηρεί ένα προβάδισμα, το οποίο ίσως αποδειχθεί κομβικό για το "εισιτήριο" του τελικού.

Γήπεδο: "Ολιμπίνσκι" (Σότσι)

Διαιτητής: Σάντρο Ρίτσι (Βραζιλία)

Βοηθοί: Έμερσον ντε Καρβάλιο (Βραζιλία), Μαρσέλο βαν Γκάσε (Βραζιλία)

Τέταρτος διαιτητής: Τζάνι Σικάζουε (Ζάμπια)

ΡΩΣΙΑ (Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ): Ακονφέεβ, Φερνάντες, Κουτέποβ, Ιγκνασέβιτς, Κουντριασόβ, Κουζιάεβ, Ζόμπνιν, Σαμέντοβ (54' Ερόκιν), Γκολόβιν (102' Τζαγκόεβ), Τσέρισεβ (67' Σμόλοβ), Τζιούμπα (79' Γκαζίνσκι)

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλκο (97' Τσόρλουκα), Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (74' Πίβαριτς), Μόντριτς, Ράκιτιτς, Ρέμπιτς, Κράμαριτς (88' Κόβατσιτς), Πέρισιτς (63' Μπρόζοβιτς), Μάντζουκιτς

Γκολ: 31' Τσέρισεβ, 115' Φερνάντες / 39' Κράμαριτς, 101' Βίντα

Κίτρινη κάρτα: 109' Γκαζίνσκι / 35' Λόβρεν, 38' Στρίνιτς, 102' Βίντα, 114' Πίβαριτς

Κόκκινη κάρτα: -

Θυμηθείτε το live του αγώνα

Photo credits: AP Photo/Pavel Golovkin, Manu Fernandez, Darko Bandic, Rebecca Blackwell

Ήρθε η στιγμή να απολαύσεις το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Stoiximan.gr! Αμέτρητα Στοιχήματα και πλούσιο παιχνίδι κάθε μέρα!

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ