ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Μαρτίνεθ: "Ο Μιραλάς επέστρεψε σπίτι του για να πάει στο Μουντιάλ"

Evertons Kevin Mirallas, centre, celebrates after scoring the opening goal of the game with his manager Roberto Martinez, right, during their English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Everton at White Hart Lane stadium in London Sunday, Nov. 30,  2014. (AP Photo/Alastair Grant)
Evertons Kevin Mirallas, centre, celebrates after scoring the opening goal of the game with his manager Roberto Martinez, right, during their English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Everton at White Hart Lane stadium in London Sunday, Nov. 30, 2014. (AP Photo/Alastair Grant) AP

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Βελγίου, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για το Μουντιάλ 2018, τον Κέβιν Μιραλάς, έπλεξε το εγκώμιο της εθνικής Ελλάδας και του Σκίμπε και κατέθεσε την άποψή του για τους Όσκαρ Γκαρθία και Μανόλο Χιμένεθ.

Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Βελγίου μετά από χρόνια στην Premier League, στον πάγκο των Σουόνσι, Γουίγκαν κι Έβερτον. Μπορεί να είναι Ισπανός, αλλά ποδοσφαιρικά μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία.

Η μισή ποδοσφαιρική του καριέρα ήταν στο Νησί (Αγγλία και Σκωτία). Ο 44χρονος Καταλανός προπονητής, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, φιλοξενήθηκε στον "αέρα" του Sport24 Radio 103,3. Γνώριμός μας, καθώς τέθηκε αντιμέτωπος της Εθνικής Ελλάδας στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην τελική φάση του οποίου προκρίθηκε.

Ο Ίβηρας έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας, υποστήριξε ότι δεν έχει δει παρόμοια αυταπάρνηση κι αυτοθυσία, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη δουλειά του Μίχαελ Σκίμπε, αλλά κι ατομικά για την ποιότητα των Κώστα Φορτούνη, Κώστα Μήτρογλου και Κώστα Μανωλά. Εξήγησε γιατί πήγε στη Βοσνία και νίκησε (3-4), "χτυπώντας" το ματς αν κι αδιάφορος, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην Εθνική μας να προκριθεί στα playoffs.

Belgium's coach Roberto Martinez gives directions to his players during the World Cup Group H qualifying soccer match between Greece and Belgium at Georgios Karaiskakis Stadium in Piraeus port, near Athens, Greece, Sunday Sept. 3, 2017. (AP Photo/Yorgos Karahalis)
Belgium's coach Roberto Martinez gives directions to his players during the World Cup Group H qualifying soccer match between Greece and Belgium at Georgios Karaiskakis Stadium in Piraeus port, near Athens, Greece, Sunday Sept. 3, 2017. (AP Photo/Yorgos Karahalis) AP

Υποστήριξε ότι ο Κέβιν Μιραλάς - για τον οποίον εισηγήθηκε την απόκτησή του στην Έβερτον - "επέστρεψε σπίτι του, αν και είχε πολλές προτάσεις", έπλεξε το εγκώμιο των Όσκαρ Γκαρθία και Μανόλο Χιμένεθ και τόνισε ότι είναι "λεπτή η γραμμή επιτυχίας - αποτυχίας" αναφερόμενος στην κρίση που διανύει η Ρεάλ Μαδρίτης.

Για το αν θεωρεί την εθνική Βελγίου - όπως αρκετοί - ως φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ 2018: "Όχι, όχι. Πιστεύω ότι φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου είναι ομάδες που φέρουν τη νοοτροπία νικητή, η οποία απορρέει από προηγούμενες κατακτήσεις του τροπαίου. Όπως, για παράδειγμα μπορεί να είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Ισπανία. Εμείς είμαστε ένα γκρουπ με μεγάλο ταλέντο, με παίκτες στο ζενίθ της καριέρας τους. Δουλεύουμε για να φθάσουμε μακριά στη διοργάνωση, αλλά αυτό είναι μακριά από το να θεωρούμαστε φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης".

Για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να διαχειριστεί τα "αστέρια" της εθνικής Βελγίου: "Το εύκολο, το καλό είναι να έχεις τόση ατομική ποιότητα. Το δύσκολο, είναι να δημιουργήσεις ομάδα. Όταν είσαι ομοσπονδιακός τεχνικός, δεν έχεις τόσο χρόνο όπως έχεις όταν είσαι προπονητής σε συλλογικό επίπεδο. Εμείς αυτό έχουμε ως στόχο. Να δημιουργήσουμε, δηλαδή, μια ομάδα, η οποία θα μπορεί να ανταγωνίζεται τις καλύτερες εθνικές του κόσμου. Σε αυτό το λιγοστό χρόνο που έχουμε, προσπαθούμε να αναπτύξουμε αυτή τη φιλοσοφία που θα μας επιτρέψει να χτίσουμε τη νοοτροπία νικητή και να κατακτήσουμε ένα τρόπαιο".

Για τον Κέβιν Μιραλάς: "Είναι πολύ σημαντικός παίκτης για εμάς. Κατά κοινή παραδοχή, ο Κέβιν έκανε φανταστική καριέρα στον Ολυμπιακό. Τώρα ήταν θεμελιώδες να πάει σε μία ομάδα να παίζει, να αγωνίζεται και να είναι στην ομάδα που θα πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι εγώ έχω τον ενθουσιασμό που έχει αυτός, ο οποίος πήγε σε μια ομάδα που τον περίμενε τόσο καιρό. Επέστρεψε στο σπίτι του, θα λέγαμε. Σε μια ομάδα που αγωνίζονται κι άλλοι Βέλγοι. Το ξέρουμε ότι είχε πολλές επιλογές αυτή τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο κι αυτός αποφάσισε να επιστρέψει σπίτι του. Να επιστρέψει εκεί όπου πέτυχε. Από το Βέλγιο τον παρακολουθούμε με πολλή αγάπη. Παρακολουθήσαμε το πρώτο παιχνίδι του στο Κύπελλο Ελλάδας και το πώς θα ανταπηξήλθε σε ένα ρόλο με μεγάλη σημασία για εμάς".

Belgium's Coach Roberto Martinez looks on prior to the World Cup Group H qualifying soccer match between Belgium and Estonia,  at the King Baudouin Stadium in Brussels on Sunday, Nov. 13, 2016. (AP Photo/Olivier Matthys)
Belgium's Coach Roberto Martinez looks on prior to the World Cup Group H qualifying soccer match between Belgium and Estonia, at the King Baudouin Stadium in Brussels on Sunday, Nov. 13, 2016. (AP Photo/Olivier Matthys) AP

Για το γεγονός ότι το Βέλγιο πήγε στη Βοσνία και νίκησε αν κι αδιάφορος, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην Ελλάδα να προκριθεί στα playoffs του Μουντιάλ 2018: "Το κάναμε γιατί πιστεύω ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε κάθε ματς για να αναπτύξουμε αυτή τη φιλοσοφία νικητή που θέλω. Δεν μπορείς να το κάνεις, όταν διαλέγεις να μην παίξεις σε ματς που είναι αδιάφορα και να παίξεις σε ματς που έχουν ένταση. Αυτό είναι λάθος. Θέλω κάθε φορά που εμφανίζεται στον αγωνιστικό χώρο η φανέλα της εθνικής να παρουσιάζεται αυτοθυσία. Αυτό είναι το σημαντικό για εμένα, να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε όλα τα ματς. Ακόμη κι αν έχουμε προκριθεί".

Για το ποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι πιο συναρπαστικό, πιο ανταγωνιστικό: "Αυτή είναι μια ερώτηση που εξαρτάται από τα γούστα του καθενός. Είναι τι θέλει ο καθένας, που συγκλίνει το ενδιαφέρον καθενός. Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι το πιο ανταγωνιστικό στην Ευρώπη. Για τις απαιτήσεις. Είναι πρωταθλήματα που ξέρουμε τα φαβορί. Στην Premier League το 70% των ομάδων, μπορούν να νικήσουν η μία την άλλη. Είναι και οι διαιτητές και ο τρόπος που παίζουν οποιαδήποτε ομάδα. Αν δεν είσαι 100% καλύτερος, δεν μπορείς να νικήσεις κανέναν. Είναι θέμα απαιτήσεων. Είναι το μοναδικό πρωτάθλημα που δεν σταματά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κι αυτό τα λέει όλα για τις απαιτήσεις του. Είναι το μοναδικό στην Ευρώπη. Γι' αυτό και η Premier League θεωρώ ότι είναι μοναδική".

Για τους Έλληνες διεθνείς που ξεχώρισε: "Μου άρεσε πολύ η δομή και η συνοχή της Εθνικής Ελλάδας. Ο Μίκαελ Σκίμπε έκανε πολύ καλή δουλειά. Χωρίς αμφιβολία, ήταν η καλύτερη ομάδα που ήρθε στις Βρυξέλλες, σε ένα ματς που μας κόστισε πολύ σαν εθνική Βελγίου. Είναι μοναδικό, δεν έχω συναντήσει τόσο "ορκισμένη" ομάδα, δεν βλέπεις εύκολα στην Ευρώπη παίκτη σαν τον Έλληνα, να έχει τέτοια απίστευτη θέληση, να υπερασπίζεται τη φανέλα και τα χρώματα αυτής.

Belgium's coach Roberto Martinez looks on during a friendly soccer match against Spain at the King Baudouin stadium in Brussels on Thursday, Sept. 1, 2016. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Belgium's coach Roberto Martinez looks on during a friendly soccer match against Spain at the King Baudouin stadium in Brussels on Thursday, Sept. 1, 2016. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

Αυτή είναι μια πλευρά που θέλω να βελτιώσω κι εγώ στη δική μου ομάδα. Ο Φορτούνης, η ικανότητα στο γκολ του Μήτρογλου, η αμυντική ικανότητα του Κώστα Μανωλά. Η Ελλάδα έχει σπουδαίες μονάδες, αλλά πάντα υπό το πλαίσιο της εξαιρετικής δουλειάς του Σκίμπε. Καλά στημένη ομάδα και ξαναλέω δεν είναι εύκολο, δεδομένου του λιγοστού χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας".

Για τους δύο Ισπανούς συμπατριώτες και συνάδελφούς του στην Ελλάδα, Όσκαρ Γκαρθία και Μανόλο Χιμένεθ: "Οι δύο Ισπανοί που είναι στην Ελλάδα είναι προπονητές με μεγάλες ποδοσφαιρικές ιδέες. Ψάχνουν πάντα το "γιατί" σε αυτό που κάνουν, με σκοπό να βελτιώσουν τη δουλειά τους και τον τρόπο παιχνιδιού των ομάδων τους. Ο Όσκαρ Γκαρθία μεγάλωσε στην Μπαρτσελόνα, υπό τη φιλοσοφία του Κρόιφ. Πάντα τον παρακολουθούσα και μου άρεσε ο τρόπος που δουλεύει".

Για την κρίση της Ρεάλ: "Αποδεικνύει ότι στο ποδόσφαιρο όταν φθάνεις στο ζενίθ της επιτυχίας, είναι δύσκολο να διατηρηθείς σε αυτό. Η Ρεάλ το 2017 κατέκτησε τα πάντα και τώρα περνά δύσκολα. Είναι πολύ λεπτή η γραμμή της επιτυχίας από την αποτυχία. Ο Ζινεντίν πιστεύω είναι ο κατάλληλος για να επαναφέρει την ηρεμία κι έχει ενδιαφέρον - και για εμένα προσωπικά ως προπονητή - να δω την αντίδραση του ιδίου και της ομάδας του".

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ