ΜΟΥΝΤΙΑΛ

"Maksimir": Εκεί ξεκίνησε ο εμφύλιος της Γιουγκοσλαβίας

"Maksimir": Εκεί ξεκίνησε ο εμφύλιος της Γιουγκοσλαβίας

Στο γήπεδο που θεωρείται ως η αρχή του εμφύλιου της Γιουγκοσλαβίας, στο θρυλικό και αιματοβαμμένο "Maksimir", θα αγωνιστεί η Εθνική μας με την Κροατία (9/11, 21:45). Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει την ιστορία του. (VIDEO, PHOTOS)

Στο γήπεδο που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος του 1990 στη Γιουγκοσλαβία, το θρυλικό "Maksimir", θα βρεθεί απόψε το βράδυ (9/11, 21:45) η Εθνική ομάδα με στόχο να κάνει το αποφασιστικό βήμα πρόκρισης στο Μουντιάλ της Ρωσίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ένα γήπεδο που σε εμας τους Έλληνες ξυπνάει ευχάριστες μνήμες, διότι η γαλανόλευκη έχει πάρει επιτυχημένα αποτελέσματα στο παρελθόν, ενώ έχουν φύγει με χαμόγελα τόσο ο Ολυμπιακός (δις) όσο και ο ΠΑΟΚ. Από 'κει και πέρα όμως, είναι ένα γήπεδο που έχει λερωθεί με αίμα και έχει αντικρίσει το πρόσωπο της βίας, που δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον αθλητισμό.

"Maksimir": Εκεί ξεκίνησε ο εμφύλιος της Γιουγκοσλαβίας

Το "Maksimir" άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το 1912 και το 1941 νεαροί το έκαψαν ως αντίδραση στη φασιστική κυβέρνηση της Κροατίας. Ήταν ένα από τα γήπεδα που φιλοξένησαν τη τελική φάση του Euro 1976, με τον ημιτελικό ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τσεχοσλοβακία και τον μικρό τελικό ανάμεσα στους "οράνιε" και τη Γιουγκοσλαβία να γίνονται στο "Μάξιμιρ".

Αρκετά χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα το 1990 στο Μάξιμιρ θεωρείται απο πολλούς πως έγινε η αρχή του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν στην αναμέτρηση Ντινάμο Ζάγκρεμπ - Ερυθρός Αστέρας. Ο πόλεμος μεταξύ Κροατίας και Σερβίας μεταξύ 1991-1995 κόστισε τις ζωές 20.000 ανθρώπων. Αρκετοί εκ των οργανωμένων οπαδών, είχαν πάρει μέρος στον πόλεμο ως στρατιώτες. Η αγριότητα σε όλο της το μεγαλείο!

"Maksimir": Εκεί ξεκίνησε ο εμφύλιος της Γιουγκοσλαβίας
INTIME SPORTS

Η ατμόσφαιρα, που έτσι και αλλιώς σε κάθε τέτοιο ματς μύριζε μπαρούτι, είχε βαρύνει επικίνδυνα, αφού η Γιουγκοσλαβία βρισκόταν προ μίας τεράστιας κρίσης. Μόλις ένα χρόνο πριν, είχε πέσει το Τείχος του Βερολίνου και μία σειρά από πρώην κομμουνιστικές χώρες ασπάζονταν πλέον τον καπιταλισμό με όλα τα συνεπακόλουθα.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο ματς της Ντίναμο με τον Ερυθρό Αστέρα, ο μέσος των γηπεδούχων, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, έγινε ήρωας για τους Κροάτες εθνικιστές καθώς επιτέθηκε με κλωτσιά αλά κουνγκ-φου σε αστυνομικό, ο οποίος με την σειρά του ξυλοκοπούσε με το γκλομπ του οπαδό της κροατικής ομάδας. Εκείνο το περιστατικό, του στοίχισε εξάμηνο αποκλεισμό από κάθε επίσημη διοργάνωση, μεταξύ των οποίων και τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας.

Οι οδομαχίες πήραν και έδωσαν και το "Maksimir" έγραψε ουσιαστικά το πρώτο κεφάλαιο της γιουγκοσλαβικής διάλυσης. Ο απολογισμός ήταν 60 τραυματίες, ενώ το παιχνίδι δεν διεξήχθη ποτέ. Αλαλούμ, χάος, πανικός...

"Maksimir": Εκεί ξεκίνησε ο εμφύλιος της Γιουγκοσλαβίας

Στο Ζάγκρεμπ είχαν ταξιδέψει πάνω από 3000 Σέρβοι, υπό την καθοδήγηση του παραστρατιωτικού, Αρκάν, ο οποίος ήταν ο ηγέτης των "Ηρώων", των σκληροπυρηνικών οπαδών του Ερυθρού Αστέρα. Με συνθήματα όπως το "εμείς είμαστε οι delije της άγριας Σερβίας. Βγείτε από τα σπίτια, χαιρετίστε τη σέρβικη φυλή. Από το Κόσοβο μέχρι το Κνιν, οι Σέρβοι μαζί, ενωμένοι. Σέρβε Σλόμπο η Σερβία είναι στο πλευρό σου", αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το κλίμα ήταν πολεμικό πολύ πριν την σέντρα που δεν έγινε ποτέ.

Εξάλλου, στο "Maksimir" η Γιουγκοσλαβία έδωσε την τελευταία της παράσταση στις 3 Ιουνίου 1990, με τους Κροάτες να γιουχάρουν τον εθνικό ύμνο και την ομάδα της Γιουγκοσλαβίας. Την ίδια χρονιά έκανε στην εμφάνισή της στο γήπεδο η εθνική ομάδας της, νεοσύστατης τότε, Κροατίας.

Το 1997 ξεκίνησε η ανακαίνιση του γηπέδου, με την πρώτη αλλαγή να γίνεται την ίδια χρονιά όταν η βόρεια εξέδρα γκρεμίστηκε και κτίστηκε μια καινούρια μέσα σε ένα χρόνο. Το γεγονός αυτό ανέβασε τη χωρητικότητα του γηπέδου σε 38.079.

Όποιος επισκεφτεί το γήπεδο, θα δει και το μικρό μνημείο που έχουν στήσει οι φανατικοί οπαδοί της ομάδας λίγο πριν την είσοδο των VIP. Βρίσκεται εκεί εις μνήμην όσων μελών του συνδέσμου φίλων της Ντινάμο έχασαν τη ζωή τους στον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Σε μία από τις πλάκες που κοσμεί το μνημείο γίνεται σαφή αναφορά στα γεγονότα του περίφημου ματς της 13ης Μαΐου 1990.

Τα επεισόδια στο "Maksimir" στις 13 Μαΐου 1990:

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ