ΜΟΥΝΤΙΑΛ

King Baudouin Stadium: Το "Κάστρο" της εθνικής Βελγίου

King Baudouin Stadium: Το "Κάστρο" της εθνικής Βελγίου
SMITTYSWEB.BE

Περίπου επτά χρόνια παραμένει αήττητη εντός έδρας σε επίσημα ματς η εθνική Βελγίου. Το "King Baudouin Stadium" είναι ένα Στάδιο που αποτελεί "όπλο" για τους "κόκκινους διαβόλους" και το Sport24.gr παρουσιάζει. (PHOTOS)

Είναι τέτοιο το επίπεδο της εθνικής Βελγίου, ώστε ο βαθμός δυσκολίας για την γαλανόλευκη να είναι τεράστιος. Κακά τα ψέματα, η Ελλάδα είναι αουτσάιντερ απέναντι στους "κόκκινους διαβόλους" και θα πρέπει να γίνουν πολλά για να καταφέρει να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα την φέρει σε θέση ισχύος τουλάχιστον για την 2η θέση που οδηγεί στα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ.

ΤΡΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΣΕΡΙ

Πέρα από την κλάση των παικτών του Μαρτίνεθ, η Εθνική μας θα έχει να αντιμετωπίσει και τις δυσκολίες του "King Baudouin Stadium". Εδώ και 6,5 χρόνια το Βέλγιο είναι αήττητο εντός έδρας στα επίσημά του ματς, μετρώντας τρεις ήττες σε φιλικές αναμετρήσεις από Ιαπωνία, Κολομβία (2013) και Ισπανία (2016). Όταν όμως τα ματς έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον, δεν φεύγει με σκυμμένο το κεφάλι από τον αγωνιστικό χώρο.

King Baudouin Stadium: Το "Κάστρο" της εθνικής Βελγίου
© AP

Από την ήττα του της 3ης Σεπτεμβρίου 2010 με 1-0 από την Γερμανία χάρη σε γκολ του Μίροσλαβ Κλόζε, έχει 11 νίκες και 5 ισοπαλίες. Οι Βέλγοι έχουν δημιουργήσει μια πολύ καλή παράδοση στο "σπίτι" τους και δεν θέλουν να το χαλάσουν. Οι διεθνείς μας θα προσπαθήσουν να βάλουν... φρένο σε αυτό το σερί ή τουλάχιστον να μην χάσουν. Σαν νίκη θα είναι και μια ενδεχόμενη ισοπαλία στις Βρυξέλλες.

Σε αυτά τα 16 παιχνίδια, το Βέλγιο έχει σκοράρει 49 φορές και έχει δεχτεί 13 γκολ, ενώ σε αυτή την προκριματική φάση έχει νικήσει 4-0 τη Βοσνία και 8-1 την Εσθονία. Μπορεί ο καθένας να καταλάβει την ποιότητα αυτής της ομάδας και ας λείπει ένας παίκτης όπως ο Εντέν Αζάρ, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της. Μακάρι η απουσία του να επηρεάσει τους Βέλγους και να τους αποσυντονίσει στο χορτάρι.

King Baudouin Stadium: Το "Κάστρο" της εθνικής Βελγίου
SMITTYSWEB.BE

ΕΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

Το γήπεδο, το οποίο έχει πάρει το όνομα του Βασιλιά του Βελγίου που πέθανε το 1993, χωράει 50.000 θεατές μετά την ανακατασκευή του στις 23/8/1995 και είναι το μεγαλύτερο της χώρας. Πάντως, το ρεκόρ ήταν στις 6/3/1963 ανάμεσα σε Άντερλεχτ και Νταντί, όταν βρέθηκαν στις εξέδρες πάνω από 64.000 θεατές.

Στο "King Baudouin Stadium" διεξάγονται και αγώνες ράγκμπι, αλλά και μεγάλες συναυλίες. U2, Rolling Stones, Celine Dion, Madonna, Mylène Farmer, Robbie Williams, Bon Jovi, Bruce Springsteen, Beyoncé, One Direction και Johnny Hallyday έχουν τραγουδήσει στο συγκεκριμένο Στάδιο, το οποίο αποτελεί στολίδι στο Βορειοδυτικό κομμάτι της βελγικής πρωτεύουσας.

Συν τις άλλοις, στις 8/7/2010 φιλοξένησε το Best of Belgium gala. Θα έπαιζε η Ζιστίν Ενάν με την Κιμ Κλάιστερς, όμως η πρώτη δεν μπόρεσε να αγωνιστεί και την θέση της πήρε η Σερένα Ουίλιαμς. Ο συγκεκριμένος αγώνας είναι αυτός που έγινε μπροστά στο πολυπληθέστερο κοινό που έχει παρακολουθήσει ποτέ αγώνα τένις.

King Baudouin Stadium: Το "Κάστρο" της εθνικής Βελγίου
© BEN BLOSSOM
King Baudouin Stadium: Το "Κάστρο" της εθνικής Βελγίου
King Baudouin Stadium: Το "Κάστρο" της εθνικής Βελγίου

Ο ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΧΕΪΖΕΛ

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το "King Baudouin Stadium" είναι το παλιό Χέιζελ (χτίστηκε στις 23/8/1930 και ανοικοδομήθηκε το 1946), εκεί που εκτυλίχθηκε μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές τραγωδίες όλων των εποχών στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στις 29/5/1985, στον γνωστό και ως "Ματωμένο τελικό" ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ που κόστισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους.

Μία εξέδρα που κατέρρευσε από τον "υπερπληθυσμό" σε αυτή, ένα τσούρμο ανεγκέφαλοι και η αδιαφορία των αρμοδίων διαμόρφωσαν ένα σκηνικό ιδανικό για ό,τι συνέβη, το οποίο κόστισε στη ζωή σε τόσους ανθρώπους, σκορπώντας θλίψη, δυστυχία και σοκ σε κάθε οικογένεια που θρήνησε από ένα θύμα. Άνθρωποι που έφυγαν από το σπίτι τους για να ζήσουν από κοντά το όνειρο ενός τελικού Κυπέλλου Πρωταθλητριών και δεν γύρισαν σπίτι τους ποτέ.

King Baudouin Stadium: Το "Κάστρο" της εθνικής Βελγίου
TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ