ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Ηττήθηκε η Ιαπωνία, προκρίθηκε στις... κάρτες!

Japan's Gaku Shibasaki and Poland's Kamil Grosicki, right, pull each others' shirts during the group H match between Japan and Poland at the 2018 soccer World Cup at the Volgograd Arena in Volgograd, Russia, Thursday, June 28, 2018. (AP Photo/Themba Hadebe)
Japan's Gaku Shibasaki and Poland's Kamil Grosicki, right, pull each others' shirts during the group H match between Japan and Poland at the 2018 soccer World Cup at the Volgograd Arena in Volgograd, Russia, Thursday, June 28, 2018. (AP Photo/Themba Hadebe) AP

Η Ιαπωνία ηττήθηκε 1-0 από την Πολωνία, όμως για δυο κίτρινες κάρτες λιγότερες σε σχέση με τη Σενεγάλη πήρε την πρόκριση για την φάση των "16" του Μουντιάλ.

Μέσω του... fair play πήρε την πρόκριση στους "16" του Μουντιάλ η Ιαπωνία. Παρά την ήττα της με 1-0 από την Πολωνία, κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση εξαιτίας του ότι είχε δυο λιγότερες κίτρινες σε σχέση με τη Σενεγάλη, η οποία στο άλλο ματς του ομίλου έχασε από την Κολομβία (0-1).

Η Ιαπωνία ισοβάθμησε με τους Αφρικανούς στους τέσσερις βαθμούς, είχαν ίδια επίθεση, ίδια διαφορά τερμάτων, επομένως το επόμενο κριτήριο ήταν οι κάρτες και εκεί οι Ασιάτες αποδείχτηκαν πιο... φρόνιμοι. Είχαν τέσσερις έναντι έξι κίτρινων της Σενεγάλης και έτσι πανηγύρισαν την πρόκρισή τους.

Όσο για τους Πολωνούς, αποχαιρέτησαν με νίκη τον θεσμό χάρη στο γκολ του Μπεντνάρεκ στο 60ο λεπτό του αγώνα. Άργησαν να κάνουν μια αξιοπρεπή εμφάνιση στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το πλήρωσαν. Τουλάχιστον, δεν έφυγαν χωρίς πόντο. Πλέον, θα κοιτάξουν την επόμενη μέρα, ώστε να παρουσιαστούν καλύτεροι τα επόμενα χρόνια, ίσως και ανανεωμένοι.

Αυτά είναι τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε απ' τον αγώνα της Ιαπωνίας με την Πολωνία:

1. ΟΙ... ΚΑΡΤΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΑΠΩΝΕΣ

Η Ιαπωνία πήγαινε για δυο αποτελέσματα στο ματς με την αποκλεισμένη και απογοητευμένη Πολωνία, ώστε να είναι ήσυχη και να μην περιμένει τίποτα από το άλλο ματς. Ό,τι και αν γινόταν στο Σενεγάλη - Κολομβία, αν έπαιρνε τουλάχιστον την ισοπαλία, εξασφάλιζε το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Μουντιάλ. Η ομάδα του Ακίρα Νισίνο έπαιξε πρώτα και κύρια για να μη χάσει και δευτερευόντως για να πάρει το παιχνίδι και να καπαρώσει την πρώτη θέση στον 8ο όμιλο.

Japanese players after during the group H match between Japan and Poland at the 2018 soccer World Cup at the Volgograd Arena in Volgograd, Russia, Thursday, June 28, 2018. Poland won 1-0. (AP Photo/Andrew Medichini)
Japanese players after during the group H match between Japan and Poland at the 2018 soccer World Cup at the Volgograd Arena in Volgograd, Russia, Thursday, June 28, 2018. Poland won 1-0. (AP Photo/Andrew Medichini) AP

Δεν πέτυχε ούτε το ένα, ούτε τ' άλλο. Μια στημένη φάση των Πολωνών του Άνταμ Ναβάλκα, έφερε το γκολ του Μπεντνάρεκ με προβολή στο 60ο λεπτό, το οποίο έμελλε να δημιουργήσει σκηνικό θρίλερ και αν δεν υπήρχε το γκολ της Κολομβίας απέναντι στη Σενεγάλη, οι Ασιάτες θα γυρνούσαν πρόωρα σπίτι τους. Εντέλει, η Ιαπωνία ισοβάθμησε με την Σενεγάλη στους 4 βαθμούς, οι δυο ομάδες είχαν ίδια επίθεση (4 γκολ) και ίδια διαφορά (4 γκολ υπέρ, 4 κατά), επομένως όλα κρίθηκαν στις κίτρινες κάρτες (δυο λιγότερες η Ιαπωνία), φτάνοντας στην πρόκριση στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν έχει περάσει άλλη ομάδα στο παρελθόν με αυτό το κριτήριο.

2. ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΕΣΩ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ

Η Ιαπωνία μετά το 80ο λεπτό δεν έψαξε καθόλου την ισοφάριση, σα να την... βόλευε η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Ήξερε ότι αν δεν έπαιρνε κάρτες, είχε το πάνω χέρι στην ισοβαθμία με την Σενεγάλη. Όμως, ουσιαστικά περίμενε την πρόκρισή της μέσω της Κολομβίας. Οι Ιάπωνες δεν ήθελαν να δεχτούν γκολ οι Κολομβιανοί από τους Σενεγαλέζους, προκειμένου να πάρουν την πρόκριση. Με λίγα λόγια, δεν κρατούσαν την τύχη στα χέρια τους, με το να περιμένουν απλά να μείνει το σκορ ως είχε στην άλλη αναμέτρηση. Αν οι Αφρικανοί ισοφάρισαν, η Ιαπωνία έμενε έξω. Εντέλει, το ρίσκο βγήκε...

3. Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΕΠΑΙΞΕ, ΑΦΟΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ

Όσο για την Πολωνία, η οποία ήταν τραγική στην πρεμιέρα με τη Σενεγάλη, αλλά και στον "τελικό" με την Κολομβία, έπρεπε να αποκλειστεί, ώστε να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές πρόσωπο και να δείξει χαρακτήρα. Όχι, δεν έβγαλε μάτια απέναντι στους Ιάπωνες, όμως είχε αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι. Στα προηγούμενα ματς "έμπαζε" πίσω, αλλά αυτή την φορά δεν επέτρεψε πολλές φάσεις μπροστά στην εστία του Φαμπιάνσκι.

Poland head coach Adam Nawalka, left, gives directions to his players as Poland's Grzegorz Krychowiak cools off with some water during the group H match between Japan and Poland at the 2018 soccer World Cup at the Volgograd Arena in Volgograd, Russia, Thursday, June 28, 2018. (AP Photo/Eugene Hoshiko)
Poland head coach Adam Nawalka, left, gives directions to his players as Poland's Grzegorz Krychowiak cools off with some water during the group H match between Japan and Poland at the 2018 soccer World Cup at the Volgograd Arena in Volgograd, Russia, Thursday, June 28, 2018. (AP Photo/Eugene Hoshiko) AP

Μπροστά σκόραρε από στημένη φάση, είχε μια ανεπανάληπτη ευκαιρία με τον Λεβαντόβσκι έπειτα από μπαλιά του Γκροσίτσκι σε κόντρα (74'). Ήταν καλύτερη η Πολωνία, έδειξε στοιχεία που της έλειψαν στα δυο πρώτα ματς και ένα πελώριο "αν" πλανάται πάνω από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Ναβάλκα.

4. ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΞΑΝΑ Ο ΛΕΒΑΝΤΟΒΣΚΙ

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι έβαλε τη... σφραγίδα σε ένα τραγικό Παγκόσμιο Κύπελλο για τον ίδιο. Ήταν κακός σε όλη την διοργάνωση και χωρίς έναν αξιοπρεπή "Λέβα", δεν γινόταν να κάνει κάτι αξιόλογο η Πολωνία σε αυτό το Μουντιάλ. Ο φορ της Μπάγερν Μονάχου είναι βαρόμετρο γι' αυτή την ομάδα και όσο κινούνταν σε "ρηχά νερά", δεν γινόταν η ομάδα του να κοιτάξει πιο ψηλά. Ακόμα και στην ευκαιρία που χάνει στο 74', έδειξε ότι δεν ήταν καλά στα γήπεδα της Ρωσίας και αυτό κόστισε στην εθνική του. Θα θέλει να ξεχάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Γήπεδο: "Volgograd Arena"

Διαιτητής: Γιάνι Σικάζβε (Ζάμπια)

Βοηθοί: Ζέρσον Ντος Σάντος (Ανγκόλα), Ζακέλε Σιουέλα (Νότια Αφρική)

ΙΑΠΩΝΙΑ (Ακίρα Νισίνο): Καβασίμα, Χ. Σακάι, Γιοσίντα, Μακίνο, Ναγκατόμο, Σιμπασάκι, Γιαμαγκούτσι, Ουσάμι (65' Ινούι), Γκ. Σακάι, Οκαζάκι (46' Οσάκο), Μούτο (82' Χασέμπε).

ΠΟΛΩΝΙΑ (Άνταμ Ναβάλκα): Φαμπιάνσκι, Μπερεζίνσκι, Γκλικ, Μπεντνάρεκ, Κουρζάβα (79' Πέζκο), Κριχόβιακ, Γκοράλσκι, Γέντρζετσικ, Ζελίνσκι (79' Τεόντορτσικ), Γκροσίτσκι, Λεβαντόφσκι.

Γκολ: 60' Μπεντνάρεκ

Κίτρινη κάρτα: 66' Ακίνο

Κόκκινη κάρτα: -

Θυμηθείτε εδώ το LIVE του αγώνα

Η βαθμολογία του 8ου ομίλου:

1. Κολομβία 6 (5-2)

2. Ιαπωνία 4 (4-4)

3. Σενεγάλη 4 (4-4)

4. Πολωνία 3 (2-5)

AP Photo/Themba Hadebe, Andrew Medichini, Eugene Hoshiko

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ