ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Η Ρωσία τη βέβαιη πρόκριση, 3-1 την Αίγυπτο

Η Ρωσία τη βέβαιη πρόκριση, 3-1 την Αίγυπτο
AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Η διοργανώτρια Ρωσία θα γίνει η πρώτη ομάδα της φάσης των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά από τη νίκη με 3-1 επί της Αιγύπτου. Γκολ με πέναλτι μετά από VAR για τον Μοχάμεντ Σαλάχ.

Η Ρωσία μόνο με θαύμα θα αποκλειστεί (από τη Σαουδική Αραβία) και στην 4η παρουσία της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου από τους ομίλους. Στη 2η αγωνιστική του 1ου ομίλου νίκησε με 3-1 την Αίγυπτο και ουσιαστικά στέλνει πίσω στη χώρα τους τον Μιοχάμεντ Σαλάχ και τον Αμρ Ουάρντα.

Το σκορ ήταν δίκαιο, παρότι τα τέρματα της Ρωσίας σημειώθηκαν μέσα σε 15 λεπτά. Η Αίγυπτος μείωσε με πέναλτι του Μοχάμεντ Σαλάχ στο τέλος, όταν όλα είχαν κριθεί.

Τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε:

1. Η "ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ" ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ

Όλες οι προαναγγελίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου χαρακτήριζαν τη Ρωσία ως τη "χειρότερη" από τη διάσπαση της ΕΣΣΔ το 1991. Για δεύτερο σερί παιχνίδι, όμως, οι Ρώσοι έδειξαν μία κανονική ομάδα επιπέδου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ποτέ στην ιστορία τους δεν είχαν προκριθεί από τη φάση των ομίλων, ακόμα και με πολύ πιο διαφημισμένους παίκτες στο ρόστερ της, όμως τώρα τα κατάφεραν (εκτός αν η Σαουδική Αραβία συντρίψει Ουρουγουάη και Αίγυπτο κι η Ρωσία χάσει από την Ουρουγουάη).

Η Ρωσία τη βέβαιη πρόκριση, 3-1 την Αίγυπτο
AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ παρέταξε μία ομάδα ξανά σε διάταξη 4-2-3-1, αφήνοντας για τα καλά πίσω τους "πειραματισμούς" στα φιλικά προετοιμασίας με τρεις αμυντικούς, απλά αντί του Φίοντορ Σμολόβ στην κορυφή της επίθεσης, προτίμησε τον Αρτέμ Τζιούμπα, ενώ μετά από τα δύο τέρματά του στην πρεμιέρα, ο Τσερίσεβ άρχισε βασικός στη θέση του τραυματία Άλαν Τζαγκόεβ.

Η "μηχανή" της Ρωσίας λειτούργησε υποδειγματικά για το επίπεδό της, δίνοντας γκάζι όποτε έπρεπε και παίζοντας πιο συντηρητικά όταν χρειαζόταν. Οι Ρώσοι κατάφεραν να κλείσουν καλά το ατού της αντιπάλου, δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα και αξιοποίησαν τις περισσότερες καλές στιγμές του. Έπαιξαν οικονομικά και δικαιώθηκαν.

Η Ρωσία τη βέβαιη πρόκριση, 3-1 την Αίγυπτο
AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

2. ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΣΑΛΑΧ - WATCH

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αιγύπτου ανακοίνωσε από νωρίς ότι ο Σαλάχ θα αγωνιζόταν βασικός στο παιχνίδι κόντρα στους διοργανωτές. Ο αστέρας των "Φαραώ" κουβαλούσε στους ώμους του το βάρος μιας ολόκληρης χώρας και παρότι με τη φανέλα της Λίβερπουλ, δικαίωνε τις προσδοκίες, εδώ δεν τα κατάφερε.

Ο 26χρονος επιθετικός τοποθετήθηκε στη δεξιά πλευρά του 4-2-3-1 του Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ωστόσο δεν είχε την ίδια συνεργασία με τους Μαρουάν Μόχσεν και Τρεζεγκέ, όπως αντίστοιχα με Ρομπέρτο Φιρμίνο και Σαντιό Μανέ στην αγγλική ομάδα. Έμοιαζε αποκομμένος, δεν έπαιρνε (ή και έδινε) πάσες, τα βρήκε σκούρα απέναντι στα δυνατά σώματα των Ρώσων που τον έκλειναν κατά ομάδες και προσέφερε μόνο δύο σουτ υπό καλές προϋποθέσεις, πριν από το 73ο λεπτό.

Το πέναλτι που κέρδισε σε εκείνο το λεπτό (και που χρειάστηκε χρήση VAR για να διορθώσει τον λάθος καταλογισμό εκτός περιοχής από τον διαιτητή) εκτελέστηκε εύστοχα από τον ίδιο, όμως δεν ήταν αρκετό για να διασώσει την Αίγυπτο.

3. ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ

Η Αίγυπτος είχε αναδειχθεί ισόπαλη στο 1ο ημίχρονο και των έξι αγώνων της σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου και μάλιστα στα πέντε εξ αυτών δεν υπήρχε γκολ (το άλλο ήταν το παιχνίδι κόντρα στην Ουγγαρία το 1934 που ήταν 2-2 στο ημίχρονο). Αυτό το στατιστικό καθιστά σαφείς τις προθέσεις της σε τέτοιους αγώνες, που δεν είναι άλλες από το να περιορίσουν τον αντίπαλο και να "χτυπήσουν" στο τέλος.

Μόνο που αυτό τους γύρισε "μποόμερανγκ" στην Αγία Πετρούπολη. Ένα τυχερό αυτογκόλ για τους Ρώσους, από τάκλιν του Αχμέντ Φατχί στο 47', αποδιοργάνωσε τους "Φαραώ" που πλέον έπρεπε να επιτεθούν. Με τον Σαλάχ αποκομμένο δεν έβρισκαν "ορθόδοξο" τρόπο. Αντιθέτως, άφησαν κενά και δη στην άμυνα, ώστε μέσα σε ένα τέταρτο αγώνα από το πρώτο γκολ, Ντένις Τσερίσεβ και Τζιούμπα να κάνουν το 3-0 και ουσιαστικά να τελειώσουν τον αγώνα.

4. ΤΖΙΟΥΜΠΑ, Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΓΚΟΛ

Ο Τζιούμπα ήταν πρωταγωνιστής για πολλούς λόγους στο φετινό ρωσικό ποδόσφαιρο. Τον Ιανουάριο ουσιαστικά εκδιώχθηκε από τη Ζενίτ μετά από απόφαση του Ρομπέρτο Μαντσίνι. Πήγε δανεικός στην Αρσενάλ Τούλα και πλήρωσε από την τσέπη του τα μισά από τις 150.000 ευρώ που ζήτησε η Ζενίτ για τον δανεισμό.

Σημείωσε έξι γκολ σε δέκα αγώνες, ξαναβρίσκοντας τη φόρμα του. Ένα από αυτά τα γκολ επετεύχθη στο 88ο λεπτό της ισοπαλίας 3-3 της Αρσενάλ με τη... Ζενίτ, που ουσιαστικά έθεσε εκτός τίτλου την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης

Οι εμφανίσεις του σε αυτό το μισό της σεζόν τον έφεραν ξανά στην εθνική ομάδα και μετά από έναν αγώνα ως αλλαγή κόντρα στη Σαουδική Αραβία (όπου σκόραρε), κόντρα στην Αίγυπτο ήταν βασικός. Και σκόραρε.

Γήπεδο: "Γκάζπρομ Αρένα" (Αγία Πετρούπολη)

Διαιτητής: Ενρίκε Κάσερες (Παραγουάη)

Βοηθοί: Εντουάρντο Καρντόσο (Παραγουάη), Χουάν Σορίγια (Παραγουάη)

Τέταρτος διαιτητής: Τσιουνεΐτ Τσακίρ (Τουρκία)

ΡΩΣΙΑ: Ακινφέεβ, Φερνάντες, Κουτέποβ, Ιγκνασέβιτς, Ζιρκόβ (86' Κουντριασόβ), Γκαζίνσκι, Ζόμπνιν, Σαμέντοβ, Γκολόβιν, Τσερίσεβ (74' Κουζιάεβ), Τζιούμπα (79' Σμολόβ)

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ελ Σενάουι, Φατχί, Γκαμπρ, Χεγκάζι, Αμπντούλ Σαφί, Ελνένι (64' Ουάρντα), Χάμεντ, Σαλάχ, Ελ Σαΐντ, Τρεζεγκέ (68' Σόμπχι), Μόχσεν (82' Καράμπα)

Γκολ: 47' αυτ. Φατχί, 59' Τσερίσεβ, 62' Τζιούμπα / 73' πέν. Σαλάχ

Κίτρινη κάρτα: 84' Σμολόβ / 57' Τρεζεγκέ

Κόκκινη κάρτα:

Θυμηθείτε το live του αγώνα

Η βαθμολογία

1. Ρωσία (8-1) 6

2. Ουρουγουάη (1-0) 3-1αγ.

3. Αίγυπτος (1-4) 0

4. Σαουδική Αραβία (0-5) 0-1αγ.

Photo credits: AP Photo/Gregorio Borgia, Martin Meissner

Το Μουντιάλ έφτασε, το Σερί επέστρεψε και μοιράζει 1.000.000€ μετρητά εντελώς δωρεάν*. Κατέβασε το νέο app του Stoiximan.gr, Seri, και απόλαυσε το Μουντιάλ Σερί! (*ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ