ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Γερμανία, η 6η πρωταθλήτρια κόσμου που χάνει στην πρεμιέρα

Γερμανία, η 6η πρωταθλήτρια κόσμου που χάνει στην πρεμιέρα
AP PHOTO/KREIFELTS

Η Γερμανία έγινε η 6η εθνική ομάδα που γνώρισε ήττα στην πρεμιέρα της σε Παγκόσμιο Κύπελλο ως πρωταθλήτρια κόσμου. Ποιες είναι οι προηγούμενες και τι έκαναν στη συνέχεια.

Η Γερμανία γνώρισε αναπάντεχη ήττα από το Μεξικό στην πρεμιέρα της στον 6ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, με συνέπεια να μπει στο κλειστό κλαμπ των πρωταθλητών κόσμου που χάνουν στην πρώτη απόπειρα υπεράσπισης του τίτλου τους.

Η αρχή έγινε με την Ιταλία, όταν το 1950, στην επανέναρξη της διοργάνωσης μετά από 12 χρόνια λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γνώρισε την ήττα με 3-2 από τη σπουδαία Σουηδία της εποχής. Μάλιστα, η "σκουάντρα ατζούρα" αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων εξαιτίας εκείνης της ήττας.

Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1982, η Αργεντινή βρέθηκε στα γήπεδα της Ισπανίας με τον ήρωα του πρώτου τίτλου της, Μάριο Κέμπες, και τον ήρωα του επόμενου τίτλου της, Ντιέγκο Μαραντόνα. Παρ' όλα αυτά, γνώρισε ήττα με 1-0 από το Βέλγιο, με συνέπεια να οδηγηθεί στο "γκρουπ του θανάτου" στην επόμενη φάση, μαζί με τη "μαγική" Βραζιλία και την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου, Ιταλία.

Η "αλμπισελέστε" δεν έμαθε από το πάθημά της και το 1990 έπεσε θύμα ίσως της πιο διάσημης έκπληξης σε πρεμιέρα. Από τη μία ο Μαραντόνα, από την άλλη ο Φρανσουά Ομάμ Μπιγίκ, που σημείωσε το μοναδικό τέρμα της νίκης 1-0 των "αδάμαστων λιονταριών", τα οποία αγωνίζονταν με παίκτη λιγότερο από το 10' και με δύο παίκτες λιγότερους από το 61'. Η Αργεντινή τερμάτισε στην 3η θέση του ομίλου τους, αλλά με έναν "σεληνιασμένο" Μαραντόνα έφτασε μέχρι τον τελικό, αλλά γνώρισε την ήττα από τη Δυτική Γερμανία.

Το 2002, μετά από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η Γαλλία ερχόταν με φόρα για μία 3η επιτυχία, αν και είχε αναλώσει αρκετό χρόνο από την προετοιμασία της στο αν θα προλάβει να αγωνιστεί ο τραυματίας Ζινεντίν Ζιντάν. Για ένα παιχνίδι όπως αυτό κόντρα στην άπειρη Σενεγάλη, ο "Ζιζού" δεν θα έπρεπε να είναι απαραίτητος για μία ομάδα με Λιλιάν Τιράμ, Μαρσέλ Ντεσαγί, Πατρίκ Βιεϊρά, Τιερί Ανρί και Νταβίντ Τρεζεγκέ, ωστόσο οι Αφρικανοί "σόκαραν" τους "μπλε" στη Σεούλ με ένα γκολ του μετέπειτα μέσου της ΑΕΚ Πάπα Μπούπα Ντιόπ (1-0). Εν τέλει, η Γαλλία τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου με έναν βαθμό.

Το 2014, η Ισπανία βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση με τους Γάλλους, έχοντας κατακτήσει δύο σερί Euro και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ενδιάμεσα. Ήταν το απόλυτο φαβορί όχι μόνο για την πρεμιέρα, αλλά ακόμα και για το τρόπαιο. Μόνο που οι Ολλανδοί του Λουίς φαν Χάαλ "διψούσαν" για εκδίκηση για τον χαμένο τελικό του 2010 και παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, έκαναν μία αδιανόητη αντεπίθεση διαρκείας εκμεταλλευόμενοι παιδαριώδη λάθη της "φούρια ρόχα" κι έφτασαν στον θρίαμβο με 6-1. Όπως και η Γαλλία, η Ισπανία αποκλείστηκε στη φάση ομίλων, με συνέπεια να συνεχιστεί το σερί που θέλει όταν η πρωταθλήτρια κόσμου χάνει στην πρεμιέρα, να μην μπορεί να διατηρήσει το "στέμμα" της.

Photo credits: AP photo/Kreifelts

Σε αυτό το Μουντιάλ, ετοιμάσου να κάνεις Σερί. Κατέβασε το νέο Seri app του Stoiximan.gr, κάνε το απόλυτο σερί & κέρδισε 1.000.000€ μετρητά εντελώς δωρεάν* (*ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ