ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Έτσι περνάει η Αργεντινή στους "16"

Argentina's Lionel Messi, right, challenges for the ball with Iceland's Birkir Bjarnason during the group D match between Argentina and Iceland at the 2018 soccer World Cup in the Spartak Stadium in Moscow, Russia, Saturday, June 16, 2018. (AP Photo/Ricardo Mazalan)
Argentina's Lionel Messi, right, challenges for the ball with Iceland's Birkir Bjarnason during the group D match between Argentina and Iceland at the 2018 soccer World Cup in the Spartak Stadium in Moscow, Russia, Saturday, June 16, 2018. (AP Photo/Ricardo Mazalan) AP PHOTO/RICARDO MAZALAN

Η νίκη της Νιγηρίας επί της Ισλανδίας με 2-0 είναι ευνοϊκή για την Αργεντινή στη μάχη πρόκρισης στην επόμενη φάση. Διαβάστε τα σενάρια για την ομάδα του Χόρχε Σαμπαόλι.

Η παρουσία της Αργεντινής σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι επιεικώς τραγική σε αυτά τα δυο πρώτα παιχνίδια, όπου μετράει μια ισοπαλία με την Ισλανδία (1-1) και μια πανωλεθρία με την Κροατία (0-3). Παρ' όλα αυτά όμως, η ομάδα του Χόρχε Σαμπαόλι δεν είναι καταδικασμένη μετά το δώρο της Νιγηρίας, η οποία επικράτησε με 2-0 της Ισλανδίας στην "Volgograd Arena".

Πλέον, η Κροατία μετράει έξι βαθμούς και έχει ήδη περάσει στην επόμενη φάση, η Νιγηρία πέρασε δεύτερη με τρεις βαθμούς, ενώ από έναν μετρούν η Ισλανδία και η Αργεντινή, οι οποίες παραμένουν δίχως νίκη στον τέταρτο όμιλο του Μουντιάλ. Την τελευταία αγωνιστική (26/6, 21:00), η "αλμπισελέστε" παίζει με τους Αφρικανούς και οι Ισλανδοί με το συγκρότημα του Ζλάτκο Ντάλιτς.

Τι χρειάζεται όμως η Αργεντινή για να περάσει στους "16" του Μουντιάλ μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί; Δεδομένα, θα πρέπει να νικήσει τη Νιγηρία, ώστε να την περάσει στη βαθμολογία (τέσσερις βαθμοί έναντι τρεις) και να μη νικήσει η Ισλανδία την Κροατία.

Φυσικά, αν η Ισλανδία νικήσει την Κροατία και η Αργεντινή τη Νιγηρία, οι δυο ομάδες ισοβαθμούν στους τέσσερις βαθμούς. Σε αυτή την περίπτωση, μετράει η διαφορά τερμάτων. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα του Χέιμιρ Χάλγκριμσον υπερτερεί, έχοντας -2 γκολ (1-3) και αυτή του Σαμπαόλι -3 (1-4). Επομένως, η Αργεντινή θα πρέπει να νικήσει με μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων τη Νιγηρία απ' ότι η Ισλανδία την Κροατία, ώστε να μπορέσει να προκριθεί στην επόμενη φάση, με την προϋπόθεση να έχει καλύτερη επίθεση.

Υπάρχει και σενάριο οι δυο ομάδες να ισοβαθμήσουν και να έχουν ίδια γκολ υπέρ και κατά. Αν συμβεί αυτό, τότε θα είναι ισόπαλες στα πρώτα 6 κριτήρια της FIFA. Θα έχουν ίδιους βαθμούς, ίδια διαφορά τερμάτων, ίδια γκολ υπέρ, ίδιους βαθμούς στα μεταξύ τους παιχνίδια, ίδια διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, ίδια γκολ υπέρ στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Το 7ο κατά σειρά κριτήριο είναι η κατάταξη fair play που αφορά στις κίτρινες και κόκκινες κάρτες και που αυτήν τη στιγμή είναι το κριτήριο που χωρίζει τις δύο ομάδες. Αν, όμως, και το σύνολο των καρτών στον όμιλο είναι ίδιο για τις δύο ομάδες μετά το πέρας της 3ης αγωνιστικής (στο σενάριο που όλα τα προηγούμενα κριτήρια παραμείνουν κι αυτά ίδια), τότε το 8ο και τελευταίο κριτήριο που θα τις χωρίσει οριστικά θα είναι η... κλήρωση της FIFA. Αυτή τη στιγμή, η Ισλανδία δεν έχει κάρτα έναντι τριών της Αργεντινής.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ:

1. Κροατία 6 (5-0 γκολ)

2. Νιγηρία 3 (2-2 γκολ)

3. Ισλανδία 1 (1-3 γκολ)

4. Αργεντινή 1 (1-4 γκολ)

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

1. Μεγαλύτερος αριθμός βαθμών από όλα τα παιχνίδια του ομίλου

2. Καλύτερη διαφορά τερμάτων από όλα τα παιχνίδια του ομίλου

3. Μεγαλύτερος αριθμός γκολ υπέρ από όλα τα παιχνίδια του ομίλου

Σε περίπτωση που δύο οι περισσότερες ομάδες είναι ισόπαλες μετά από την εφαρμογή των τριών πρώτων κριτηρίων, η κατάταξή τους καθορίζεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

4. Μεγαλύτερος αριθμός βαθμών από τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν

5. Καλύτερη διαφορά τερμάτων από τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν

6. Μεγαλύτερος αριθμός γκολ υπέρ από τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν

7. Περισσότεροι πόντοι στην κατάταξη fair play που βασίζεται στις κίτρινες και κόκκινες κάρτες που δέχθηκαν οι ομάδες σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου

Κίτρινη κάρτα: -1 πόντος

Έμμεση κόκκινη κάρτα: -3 πόντοι

Απευθείας κόκκινη κάρτα: -3 πόντοι

Κίτρινη κάρτα και ακολούθως απευθείας κόκκινη κάρτα: -5 πόντοι

8. Κλήρωση από τη FIFA

AP Photo/Ricardo Mazalan

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ