ΜΟΥΝΤΙΑΛ

"Εσύ σε πόσα Μουντιάλ έχεις πάει;"

"Εσύ σε πόσα Μουντιάλ έχεις πάει;"

Πολλοί θρύλοι του ποδοσφαίρου δεν έπαιξαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, που αποτελεί το όνειρο κάθε παίκτη. Το Sport24.gr αναλύει το θέμα.

Είσαι μεγάλος παίκτης. Top επιπέδου. Και βάζεις κουτάκια στην καριέρα σου, με στόχους. Τι θες να κάνεις ρε παιδί μου, μέχρι να κρεμάσεις τα παπούτσια σου.

“Να πάρω μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα”. Τσεκ.

“Να κάνω τεράστιο συμβόλαιο”. Τσεκ.

“Να ασχολούνται τα ΜΜΕ, μαζί μου”. Τσεκ.

“Να παίξω στην Εθνική ομάδα των Ανδρών”. Τσεκ.

“Να πάω σε ένα Μουντιάλ μαζί της”. Τσεκ. Ωπ, μισό λεπτό. Εδώ σε αυτό το κουτάκι, δεν έκαναν όλοι τσεκ. Όχι όλοι όσοι θα “έπρεπε”, βάση φήμης, αξίας, ονόματος και δυνατοτήτων.

Ξέρετε ότι υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές που είχαν όλα τα παραπάνω, εκτός από τη συμμετοχή σε Μουντιάλ; Και όμως, για διάφορους (πιθανούς και απίθανους) λόγους, κάποια βαριά χαρτιά του ποδοσφαιρικού στερεώματος, δεν μπόρεσαν ποτέ να ζήσουν την ηδονή που σου προσφέρει αυτή η μεγάλη γιορτή. Από τον Ντι Στέφανο, στον Καντονά. Από τον Κουμπάλα στον Σούστερ. Από τον Τζορτζ Μπεστ στον...

Ελάτε να τους δούμε, χωρισμένους σε κατηγορίες...

ΑΛΛΑΖΑΝ ΤΙΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΕΣ ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ

Κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν κατάφεραν ποτέ να πάνε σε κάποιο παγκόσμιο κύπελλο λόγω της συχνής αλλαγής της υπηκοότητας τους,με σημαντικότερους τον Αλφρέντο Ντι Στέφανο και τον Λαντισλάο Κουμπάλα. Κάποτε υπήρχε αυτό το μπάχαλο, γι' αυτό χρόνια μετά η FIFA, έβαλε μία τάξη σε αυτόν τον τομέα.

Ο θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης και για πολλούς ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών δεν κατάφερε ποτέ να παίξει σε κάποιο παγκόσμιο κύπελλο γιατί άλλαξε τρεις φορές την υπηκοότητά του. Αρχικά, ο Ντι Στέφανο είχε την αργεντίνικη υπηκοότητα, μετά απέκτησε την κολομβιανή ενώ τελευταία υπηκοότητα του ήταν η ισπανική. Μάλιστα με τη "φούρια ρόχα" ο Ντι Στέφανο έφτασε πολύ κοντά στο να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής το 1962, όμως ο τραυματισμός του αλλά και η διένεξη που είχε με τον τότε ομοσπονδιακό προπονητή Χελένιο Χερέρα δεν επέτρεψαν να γίνει κάτι τέτοιο.

"Εσύ σε πόσα Μουντιάλ έχεις πάει;"

Στον ίδιο παρανομαστή βρίσκεται και ο άλλοτε θρύλος της Μπαρτσελόνα, Λαντισλάο Κουμπάλα. Ο Κουμπάλα, λοιπόν, ξεκίνησε ως μέλος της ουγγρικής ομάδας, αλλά όταν αυτή έφτασε να είναι μία από τις δυνατότερες ομάδες στον κόσμο αυτός είχε ήδη πάρει την τσεχοσλοβάκικη υπηκοότητα. Τέλος, όταν απέκτησε την ισπανική υπηκοότητα η ισπανική ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας το 1958, κάτι που κατάφερε 4 χρόνια μετά όταν ο Κουμπάλα είχε πλέον αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Άμα δε σε θέλει...

ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΤΕΡΗΣΕ Η ΜΟΙΡΑ

Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται ποδοσφαιριστές οι οποίοι κατάφεραν να οδηγήσουν τις χώρες τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά απεβίωσαν πριν προλάβουν να παίξουν στην τελική φάση. Οι σημαντικότεροι είναι ο Ντάνκαν Έντουαρτς και ο Βαλεντίνο Ματσόλα.

Ο Άγγλος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που είχε βγάλει το βρετανικό ποδόσφαιρο την δεκαετία του 50' και ο κύριος παράγοντας που η εθνική Αγγλίας έφτανε στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου το 1958. Δεν πρόλαβε όμως να δείξει το ταλέντο του και στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου, καθώς τέσσερις μήνες πριν την διεξαγωγή του ο Έντουαρτς και 7 ακόμη συμπαίκτες του από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο.

Από την άλλη ο Ιταλός ήταν ο αρχηγός της μεγάλης Τορίνο. Η Ιταλία ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1950, κυρίως λόγω των διεθνών της Τορίνο, κάτι που άλλαξε μετά την τραγωδία της Σουπέργκα. Ο Ματσόλα, όπως και όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο αεροπλάνο που προσέκρουσε στο όρος Σουπέργκα σκοτώθηκαν και δεν πρόλαβαν να παίξουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

"Εσύ σε πόσα Μουντιάλ έχεις πάει;"

ΤΟ ΞΕΡΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ

Υπήρξαν βέβαια και αυτοί που λόγω της συμπεριφοράς τους δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν σε κάποιο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι σημαντικότεροι παίκτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι οι Ερίκ Καντονά, Μπερντ Σούστερ και Νταβίντ Ζινολά.

Ο Ερίκ Καντονά, μία μορφή των 90's, με τίτλους και διακρίσεις στην Αγγλία, σε Λιντς και κυρίως σε Γιουνάιτεντ, λόγω του οξύθυμου χαρακτήρα του πολύ συχνά ερχόταν σε αντιπαραθέσεις με τους εκάστοτε ομοσπονδιακούς προπονητές, οι οποίοι τον απέκλειαν από τις αποστολές της ομάδας.

Βέβαια οι προπονητές δεν ήταν το ίδιο παλαβοί (όσο εκείνος) να μην καλούν τέτοιον παίκτη ωστόσο έπεσε σε μία περίοδος μεγάλης πτώσης της Εθνικής του. Οι τρικολόρ δεν κατάφεραν να προκριθούν στην τελική φάση των Μουντιάλ του 1990 και του 1994, ενώ το 1998 που το διοργάνωσε και το κατέκτησε η χώρα του, “King Eric”, είχε αποσυρθεί από την δράση ένα χρόνο νωρίτερα.

Actor Eric Cantona poses for portraits for the movie Les Rois Du Monde at the Rome Film Festival in Rome, Monday, Oct. 19, 2015. (AP Photo/Domenico Stinellis)
Actor Eric Cantona poses for portraits for the movie Les Rois Du Monde at the Rome Film Festival in Rome, Monday, Oct. 19, 2015. (AP Photo/Domenico Stinellis) AP

Ο Μπερντ Σούστερ μπορεί να αγωνίστηκε σε Ρεάλ, Μπαρσελόνα και Ατλέτικο (!!!), μπορεί να συμμετείχε στο Euro του 1980 και μάλιστα να αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης με την Δυτική Γερμανία στα γήπεδα της Ιταλίας, όμως δεν είχε ποτέ την τύχη να παίξει σε κάποιο Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω των τραυματισμών αλλά και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του. Κυρίως του δεύτερου. Δεν άρεσε και στον Μπεκενμπάουερ το στυλ του και ο έκρυθμος χαρακτήρας του και χωρίς την έγκριση του Φραντζ, δεν είχες τύχη εκείνα τα χρόνια.

Τελευταίος σε αυτή την κατηγορία είναι ο έτερος Γάλλος, Νταβίντ Ζινολά. Η περίπτωση του πρώην επιθετικού της Παρί Σεν Ζερμέν και της Τότεναμ μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με αυτή του Καντονά. Ο Ζινολά, όπως και ο συμπατριώτης του, πλήρωσε το γεγονός ότι η εθνική ομάδα της Γαλλίας δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση των παγκοσμίων κυπέλλων το 1990 και το 1994. Και φυσικά ο Εμέ Ζακέ το 1998, τον άφησε εκτός από την τελική αποστολή της Γαλλίας για το Μουντιάλ, λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του. Μιλάμε για παίκτη που σήκωνε ένα γήπεδο στο πόδι με όσα έκανε στο χορτάρι. Ατίθασος. Σπανίως οι ομάδες θέλουν ατίθασους, όταν πάνε για διάκριση.

"ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ;"

Αυτή είναι η τελευταία κατηγορία παικτών που δεν συμμετείχαν ποτέ σε τελική φάση Μουντιάλ. Ήταν οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι ως μονάδες είχαν όλα τα φόντα για να πάνε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και λόγω της χαμηλής δυναμικής της εθνικής τους ομάδας δεν τα κατάφεραν ποτέ. Κοινώς, ήταν στην αποστολή, αυτοί και το... χάος.

Ο πρώτος σε αυτή την κατηγορία είναι ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζορτζ Μπεστ. Ο Βορειοϊρλανδός, ο οποίος με τις ενέργειες του (εντός και εκτός γηπέδων) άφησε το στίγμα του στους "κόκκινους διαβόλους" δεν κατάφερε να βρεθεί ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, γιατί τις περισσότερες φορές δεν είχε την ανάλογη συμπαράσταση από τους συμπαίκτες του.

Η μοναδική φορά που η Βόρειος Ιρλανδία του Μπεστ βρέθηκε πολύ κοντά σε μία τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου ήταν το 1965, όταν και έπρεπε να κερδίσει την τελευταία αγωνιστική την αδιάφορη βαθμολογικά Αλβανία. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν θα έπαιρνε απευθείας την πρόκριση αλλά θα έπαιζε αγώνα μπαράζ σε ουδέτερο γήπεδο με την Ελβετία, με την οποία θα ισοβαθμούσε στην πρώτη θέση. Τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς η Βόρειος Ιρλανδία έμεινε στο ισόπαλο 1-1 με την Αλβανία και ο Μπεστ εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

"Εσύ σε πόσα Μουντιάλ έχεις πάει;"

Επόμενος σε αυτή την κατηγορία είναι ο Τζορτζ Γουέα. Ο επιθετικός από την Λιβερία,ο οποίος πέτυχε πολύ μεγάλες διακρίσεις στις ευρωπαϊκές ομάδες που αγωνίστηκε δεν κατάφερε ποτέ να πάει σε κάποιο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δυστυχώς για τον Γουέα η Λιβερία δεν υπήρξε ποτέ η μεγάλη ομάδα που θα μπορούσε να διεκδικήσει προκρίσεις σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις. Έτσι, ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα όπως είχε ψηφιστεί από αθλητικούς συντάκτες απ΄όλο τον κόσμο δεν κατάφερε να δώσει το παρόν σε αυτή την μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Ακόμη ένας παίκτης που ενώ έκανε πλούσια καριέρα με την ομάδα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) στην οποία αγωνιζόταν αλλά δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει με την χώρα του σε μία τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν ο Ράιαν Γκίγκς. Ο Ουαλός,ο οποίος ήταν τόσο καλός που οι οπαδοί της Μάντσεστερ έφτασαν να τον συγκρίνουν ακόμη και με τον Τζόρτζ Μπεστ, είχε την ευκαιρία όταν ήταν ακόμη νεαρός να επιλέξει για ποια εθνική ομάδα από τις δύο(Αγγλίας και Ουαλίας) θα αγωνιζόταν με τον Γκιγκς τελικά να διαλέγει την δεύτερη και η συνέχεια να είναι η γνωστή.

Ο Τζο Χάνσεν είναι ακόμη ένας από τους μεγάλους ποδοσφαιριστές που δεν έλαβαν ποτέ μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μπορεί ο Δανός να ήταν ένας από τους κορυφαίους μεταπολεμικά για την Γιουβέντους, με την οποία πήρε το πρωτάθλημα Ιταλίας το 1950 και το 1952,όμως η εθνική του ομάδα ήταν από τις πιο αδύναμες εκείνη την εποχή και άρα ήταν δύσκολο για αυτόν να έχει συμμετάσχει στο Μουντιάλ.

Ο τελευταίος μεγάλος ποδοσφαιριστής που δεν συμμετείχε σε κάποιο Παγκόσμιο Κύπελλο για αυτό τον λόγο ήταν ο Λίαμ Μπρέιντι.Ο Ιρλανδός αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους μέσους της δεκαετίας του 80' και έναν από τους καλύτερους παίκτες της χώρας του. Όμως η εθνική Ιρλανδίας δεν κατάφερε να προκριθεί επί ημερών του σε κάποιο Παγκόσμιο Κύπελλο, πράγμα που έκανε λίγο μετά την απόσυρσή του και συγκεκριμένα το 1990.

-Την έρευνα του θέματος επιμελήθηκε ο Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος, τελειόφοιτος σπουδαστής Δημοσιογραφίας

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ