ΜΟΥΝΤΙΑΛ

"Αυτοκτονία" για Σενεγάλη λόγω καρτών, πέρασε η Κολομβία

"Αυτοκτονία" για Σενεγάλη λόγω καρτών, πέρασε η Κολομβία
AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

Η Κολομβία νίκησε με 1-0 τη Σενεγάλη, η οποία από επικεφαλής του 8ου ομίλου έπεσε στην 3η θέση κι έμεινε εκτός λόγω περισσοτέρων... καρτών στην ισοβαθμία με την Ιαπωνία!

Η Σενεγάλη κρατούσε την πρόκριση στα χέρια της όταν άρχισε η 3η αγωνιστική του 8ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το γκολ του Γέρι Μίνα, όμως, έδωσε τη νίκη στην Κολομβία με 1-0 και οι έξι κάρτες που δέχθηκαν οι Αφρικανοί στο τουρνουά έδωσαν τη χαριστική βολή στην ομάδα του Αλιού Σισέ, που έμεινε στην 3η θέση στην ισοβαθμία με την Ιαπωνία, λόγω χειρότερου fair play.

Περιμένουν αντίπαλο (ουσιαστικά μεταξύ Αγγλίας και Βελγίου) οι Κολομβιανοί για τη φάση των 16, αγώνα που θα διεξαχθεί το βράδυ της Τρίτης.

Τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε:

1. ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Στις 28 Ιουνίου 2014, με δύο τέρματά του, το ένα πιο όμορφο από το άλλο, ο Χάμες Ροντρίγκες υπέτασσε μόνος του την Ουρουγουάη και οδηγούσε την Κολομβία στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά, ο μέσος της Μπάγερν έβγαζε μόλις ένα ημίωρο στην αναμέτρηση με τη Σενεγάλη, αφού υπέστη μυικό τραυματισμό και έγινε αναγκαστική αλλαγή.

"Αυτοκτονία" για Σενεγάλη λόγω καρτών, πέρασε η Κολομβία
AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Η αλήθεια είναι ότι ο 26χρονος μεσοεπιθετικός κάνει, όπως και τότε, ένα πολύ καλό τουρνουά, ωστόσο η ατυχία του χτυπάει συνεχώς την πόρτα. Στην πρεμιέρα έπρεπε να προσαρμοστεί στα δεδομένα λόγω της κόκκινης κάρτας μόλις στο 3', τώρα δεν μπορεί να βγάλει ούτε ένα ημίχρονο. Παρ' όλα αυτά, είναι σε φόρμα κι αν δεν χάσει πολλές μέρες και προλάβει να αγωνιστεί ξανά, θα δώσει σημαντική ώθηση στους Νοτιοαμερικανούς για κάτι σπουδαίο.

2. ΤΟ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΤΗΣ ΣΕΝΕΓΑΛΗΣ

Τον Αλιού Σισέ δεν τον έχουμε παρακολουθήσει αρκετά ως προπονητή. Αν, όμως, η εθνική Σενεγάλης αποτελεί το αποτέλεσμα των ιδεών του, έχει καλό μέλλον στις άκρες των πάγκων. Οι Αφρικανοί παρουσιάστηκαν με αρκετά μεγάλη τακτική πειθαρχία, πράγμα ασυνήθιστο για ομάδα της "μαύρης ηπείρου". Δεν έχαναν συχνά θέση, δεν ξεχνούσαν να επανέλθουν, όταν έφευγαν, δεν καταπατούσαν τον βασικό κανόνα.

"Αυτοκτονία" για Σενεγάλη λόγω καρτών, πέρασε η Κολομβία
AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

Αυτός ήταν η ασφυκτική πίεση στο γήπεδό τους, από τη στιγμή που οι Κολομβιανοί περνούσαν τη σέντρα. Τα μαρκαρίσματα άρχιζαν από τον Εμπάιγ Νιάνγκ, τον πιο προωθημένο ποδοσφαιριστή, αφού κανείς δεν είχε... δικαίωμα να αμελήσει τα ανασταλτικά καθήκοντά του. Από τη στιγμή που άντεξαν μέχρι τέλους, το πλάνο σε αυτό το επίπεδο κρίνεται επιτυχές.

3. ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥΣ

Επιθετικά, η Σενεγάλη δεν διαθέτει μεγάλη ποικιλία στο "οπλοστάσιό" της. Χρειάζεται κενούς χώρους για να απειλήσει με την ταχύτητα των Σαντιό Μανέ, Κεϊτά Μπαλντέ και Εμπάιγ Νιάνγκ. Δημιουργός με την κλασική έννοια του όρου δεν υφίσταται και αυτό δυσκολεύει άμυνες που θα προσαρμοστούν πάνω τους.

"Αυτοκτονία" για Σενεγάλη λόγω καρτών, πέρασε η Κολομβία
AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, τα "λιοντάρια από την Τεράνγκα" είχε τις ευκαιρίες για να βάλει ένα "χρυσό" γκολ. Δεν ήταν μόνο το πέναλτι στο 16' του Ντάβινσον Σάντσες στον Μανέ που πήρε πίσω με VAR ο διαιτητής, ήταν και το "καυτό" πεντάλεπτο στο 2ο ημίχρονο, μετά από το γκολ του Γέρι Μίνα στο 74'. Δύο φορές ο Ισμαϊλά Σαρ και μία ο Μίνα κατά λάθος λίγο έλειψε να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα του Νταβίντ Οσπίνα, όμως το 1-0 παρέμεινε μέχρι τέλους.

4. ΨΑΧΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Η Κολομβία έφτασε στη νίκη με το δεύτερο τέρμα του Μίνα στη διοργάνωση, από στημένη φάση. Μία μέθοδος που μοιάζει αποτελεσματική, αλλά δεν είναι πανάκεια για μία ομάδα. Το ρόστερ του Πέκερμαν διαθέτει παίκτες με αρκετή φαντασία, που στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είχαν τις συνηθισμένες εμπνεύσεις τους.

"Αυτοκτονία" για Σενεγάλη λόγω καρτών, πέρασε η Κολομβία
AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

Ο Ροντρίγκες άρχισε καλά όμως τραυματίστηκε, ο Χουάν Κουαδράδο δεν έπιασε τα στάνταρ των προηγουμένων αγώνων. Συνέπεια αυτού, ο Ρανταμέλ Φαλκάο έδινε μεγάλες μάχες με Καλιντού Κουλιμπαλί και Σαλίφ Σανέ και τις έχασε όλες και μόνο ο Χουάν Φερνάντο Κιντέρο έμεινε για να περνάει κάποια μπαλιά. Η βελτίωση σε αυτόν τον τομέα φαντάζει επιτακτική για την Κολομβία, ώστε να έχει συνέχεια στο τουρνουά.

Γήπεδο: "Σαμάρα Αρένα" (Σαμάρα)

Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)

Βοηθοί: Μίλοβαν Ρίσιτς (Σερβία), Ντάλιμπορ Τζούρτζεβιτς (Σερβία)

Τέταρτος διαιτητής: Μπαμλάκ Τεσέμα (Αιθιοπία)

ΣΕΝΕΓΑΛΗ (Αλιού Σισέ): Εντιάιγ, Γκασαμά, Σανέ, Κουλιμπαλί, Σαμπαλί (74' Ουαγκέ), Σαρ, Κουγιατέ, Γκέιγ, Μπαλντέ (80' Κονατέ0, Μανέ, Νιάνγκ (86' Σακό)

ΚΟΛΟΜΒΙΑ (Χοσέ Πέκερμαν): Οσπίνα, Άριας, Μίνα, Ντ. Σάντσες, Μοχίκα, Κ. Σάντσες, Ουρίμπε (83' Λέρμα), Κουαδράδο, Κιντέρο, Ροντρίγκες (31' Μουριέλ), Φαλκάο (89' Μπόρχα)

Γκολ: 74' Μίνα

Κίτρινη κάρτα: 51' Νιάνγκ / 45' Μοχίκα

Κόκκινη κάρτα: -

Θυμηθείτε το live του αγώνα

Η βαθμολογία του 8ου ομίλου

1. Κολομβία (5-2) 6

2. Ιαπωνία (4-4) 4

3. Σενεγάλη (4-4) 4

4. Πολωνία (2-5) 3

Photo credits: AP Photo/Efrem Lukatsky, Martin Meissner

Σε αυτό το Μουντιάλ, ετοιμάσου να κάνεις Σερί. Κατέβασε το νέο Seri app του Stoiximan.gr, κάνε το απόλυτο σερί & κέρδισε 1.000.000€ μετρητά εντελώς δωρεάν* (*ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ