ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Αντίο με νίκη στο 95' η Σαουδική Αραβία, 2-1 την Αίγυπτο

Saudi Arabia's Salem Aldawsari celebrates after scoring his side's second goal during the group A match between Saudi Arabia and Egypt at the 2018 soccer World Cup at the Volgograd Arena in Volgograd, Russia, Monday, June 25, 2018. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Saudi Arabia's Salem Aldawsari celebrates after scoring his side's second goal during the group A match between Saudi Arabia and Egypt at the 2018 soccer World Cup at the Volgograd Arena in Volgograd, Russia, Monday, June 25, 2018. (AP Photo/Darko Vojinovic) AP

Με γκολ των Αλ Φαράζ (45+6' πεν.) και Αλ Νταουσαρί στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, η Σαουδική Αραβία έκανε την ανατροπή και πήρε το τρίποντο (2-1) απέναντι στην Αίγυπτο, που έμεινε χωρίς βαθμό στην τελευταία θέση του ομίλου.

Για την 3η και τελευταία αγωνιστική του Group A στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος αναμετρήθηκαν στο Volgograd Arena. Με γκολ των Αλ Φαράζ και Αλ Νταουσαρί, οι Σαουδάραβες έκαναν την ανατροπή, πήραν το τρίποντο και άφησαν στην τελευταία θέση του ομίλου τους "Φαραώ", που προηγήθηκαν με τον Σαλάχ.

Αυτά είναι τα τρία πράγματα που μάθαμε από την αναμέτρηση στο Βόλγκογκραντ:

1. ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 24 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΑΒΑΝΙ ΤΗΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 η Σαουδική Αραβία νίκησε Βέλγιο και Μαρόκο στην φάση των ομίλων, πριν αποκλειστεί στους "16" από την Σουηδία. Ακολούθησαν ισάριθμες προκρίσεις στις τρεις επόμενες διοργανώσεις, χωρίς να σημειώσουν έστω μια νίκη. Στα τουρνουά του 2010 και 2014 δεν κατάφεραν να δώσουν το παρών και επέστρεψαν το 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας.

Για την Σαουδική Αραβία η συμμετοχή στην τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι και το ταβάνι της. Όταν όλοι οι παίκτες της έρχονται από συλλόγους της χώρας (Αλ-Χιλάλ, Αλ-Αχλί, Αλ-Νασρ, Αλ-Σαμπάμπ, Αλ-Ιτιχάντ), ο παράγοντας εξέλιξη απουσιάζει.

Όσο κι αν εισάγουν παίκτες και προπονητές από όλο τον κόσμο στο πρωτάθλημα τους, από τη στιγμή που δεν εξάγουν μοιάζει αδύνατο να δημιουργήσουν μονάδες και συνθήκες που θα πλησιάσουν έστω στο μίνιμουμ επίπεδο που απαιτείται σε τέτοια διοργάνωση. Φιλότιμοι είναι και προσπαθούν να κάνουν τα βασικά, αλλά μέχρι εκεί.

Saudi Arabia's Salem Aldawsari flips to celebrate scoring his side's winning goal during the group A match against Egypt at the 2018 soccer World Cup at the Volgograd Arena in Volgograd, Russia, Monday, June 25, 2018. Saudi Arabia won 2-1. (AP Photo/Themba Hadebe)
Saudi Arabia's Salem Aldawsari flips to celebrate scoring his side's winning goal during the group A match against Egypt at the 2018 soccer World Cup at the Volgograd Arena in Volgograd, Russia, Monday, June 25, 2018. Saudi Arabia won 2-1. (AP Photo/Themba Hadebe) AP

Κόντρα και σε έναν σχεδόν βαριεστημένο αντίπαλο, η Σαουδική Αραβία πήρε νίκη σε φάση ομίλων μετά από 24χρόνια, κέρδισε τις εντυπώσεις και φεύγει με χαμόγελο από τα γήπεδα της Ρωσίας.

2. ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΗΓΕΣ ΤΩΝ "ΦΑΡΑΩ"

Η τρομερή σεζόν του Σαλάχ στην Premier League με τη φανέλα της Λίβερπουλ, σε συνδυασμό με την παρουσία παικτών στο ρόστερ που είχαν ευρωπαϊκή τριβή (Γκαμπρ/Γουέστ Μπρομ, Ελμοχαμαντί/Άστον Βίλα, Χεγκάζι/Γουέστ Μπρομ, Μορσί/Γουίγκαν, Σομπχί/Χάντερσφιλντ, Ελνένι/Άρσεναλ, Τρεζεγκέ/Κασίμπασα, Ουάρντα/Ατρόμητος), είχαν διαμορφώσει ένα κλίμα ενθουσιασμού στο στρατόπεδο της Αιγύπτου και τις προσδοκίες για πρόκριση στους "16" του τουρνουά.

Όμως ο τραυματισμός του Σαλάχ, που στέρησε τη συμμετοχή του στο ματς με την Ουρουγουάη, σε συνδυασμό με τον τρόπο που ήρθε η ήττα από τη "σελέστε" (με γκολ στο 89') στην πρεμιέρα των ομίλων, ήταν οι δύο πληγές που αποδείχθηκαν αξεπέραστες για τους "Φαραώ".

Η Αίγυπτος δεν συνεχίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και έκλεισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τις υποχρεώσεις της στα γήπεδα της Ρωσίας. Κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να τερματίσει εκείνη στην 4η θέση του ομίλου, στο τελευταίο παιχνίδι του Έκτορ Ραούλ Κούπερ στον πάγκο της.

Το μόνο που μπορεί να κρατήσει είναι η συμμετοχή του Ελ Χανταρί, που στα 45 του χρόνια έγινε ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μάλιστα απέκρουσε το πέναλτι του Αλ Μουαλάντ στο 41'.

Egypt goalkeeper Essam El Hadary, right, is congratulated by his teammates after defending a penalty kick during the group A match between Saudi Arabia and Egypt at the 2018 soccer World Cup at the Volgograd Arena in Volgograd, Russia, Monday, June 25, 2018. (AP Photo/Andrew Medichini)
Egypt goalkeeper Essam El Hadary, right, is congratulated by his teammates after defending a penalty kick during the group A match between Saudi Arabia and Egypt at the 2018 soccer World Cup at the Volgograd Arena in Volgograd, Russia, Monday, June 25, 2018. (AP Photo/Andrew Medichini) AP

Δυστυχώς για εκείνον, οι περισσότεροι συμπαίκτες του δεν έδειξαν την ανάλογη συγκέντρωση και έτσι αυτό το σπουδαίο ορόσημο συνοδεύτηκε με ήττα.

3. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΗΡΕ Ο,ΤΙ ΑΞΙΖΕ

Στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος, η Σαουδική Αραβία ήταν αυτή που μπήκε με μεγαλύτερη ένταση στο παιχνίδι και είχε την κατοχή της μπάλας, με την Αίγυπτο να περιμένει στο ύψος της μεσαίας γραμμής, παραμονεύοντας το λάθος για να εκμεταλλευτεί τον Σαλάχ στον κενό χώρο.

Έτσι έγινε στο 22', όταν από καταπληκτική μεταβίβαση του Αλ Σαΐντ, ο Σαλάχ κατέβασε εξαιρετικά και πέρασε την μπάλα πάνω απ' τον Αλ Μοσαϊλέμ, δίνοντας το προβάδισμα στην Αίγυπτο.

Η αλλαγή στο σκορ δεν επηρέασε την εικόνα του αγώνα, καθώς η Σαουδική Αραβία εξακολουθούσε να έχει την κατοχή της μπάλας (62% - 38% στο ημίχρονο), με τους "Φαραώ" να ψάχνουν την κόντρα.

Σε χέρι του Φατί στο 39', ο ρέφερι έστησε τη μπάλα στην άσπρη βούλα και ο Αλ Μουαλάντ ανέλαβε την εκτέλεση. Δυνατό το χτύπημα στην δεξιά γωνία και εξαιρετική η επέμβαση του 45χρονου Ελ Χανταρί, που έσωσε την εστία του!

Νέο πέναλτι για την Σαουδική Αραβία στο 45+2' (συμβουλεύτηκε και το VAR ο Wilmar Roldan), εύστοχος αυτή τη φορά ο Αλ Φαράζ και 1-1 στην εκπνοή του πρώτου μέρους.

Στο δεύτερο ημίχρονο και όσο περνούσε ο χρόνος, μια ομάδα ήταν αυτή που πραγματικά έψαχνε το κάτι παραπάνω: η Σαουδική Αραβία. Ο Ελ Χανταρί έκανε δύο σωτήριες επεμβάσεις στο λεπτό 69'-70', αλλά η ομάδα του παρέμενε προκλητικά βαριεστημένη στον αγωνιστικό χώρο.

Έτσι στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων ήρθε το μοιραίο...

O Αλ Νταουσαρί με σουτ στην κίνηση μέσα απ' την μεγάλη περιοχή, ύστερα από συνεργασία με τον Οταΐφ, σκόραρε χαμηλά στην δεξιά γωνία του Ελ Χανταρί για το τελικό 2-1 στο Volgogrand Arena!

Γήπεδο: Volgograd Arena

Διαιτητής: Wilmar Roldan (COL)

Βοηθοί: Alexander Guzman (COL), Cristian de la Cruz (COL)

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (Χουάν Αντόνιο Πίτσι):Αλ Μοσαϊλέμ, Αλ Μπουραΐκ, Ο. Χαουσαουί, Μ. Χαουσαουί, Αλ Σαχρανί, Αλ Μογκαχουί, Οταΐφ, Μπαχμπρί (65' Ασίρι), Αλ Φαράζ, Αλ Νταουσαρί, Αλ Μουαλάντ (79' Αλ Σεχίρι).

ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Έκτορ Ραούλ Κούπερ): Ελ Χανταρί, Φατχί, Γκαμπρ, Χεγκάζι, Αμπντούλ Σαφί, Ελνένι, Χάμεντ, Σαλάχ, Ελ Σαΐντ (45+7' λ.τ. Ουάρντα), Τρεζεγκέ (81' Καχραμπά), Μόχσεν (64' Σομπχί).

Γκολ: 45+6' πεν. Αλ Φαράζ, 90+5' Αλ Νταουσαρί / 22' Σαλάχ

Κάρτες: / 45+5' Γκαμπρ, 86' Φατχί

Θυμηθείτε εδώ το live του αγώνα

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ GROUP A:

1. Ουρουγουάη 9 (5-0)

2. Ρωσία 6 (8-4)

3. Σαουδική Αραβία 3 (2-7)

4. Αίγυπτος 0 (2-6)

Photo credits: AP Photo/Darko Vojinovic, Andrew Medichini

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ