ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ: Το άστρο του Σκιλάτσι

Μουντιάλ: Το άστρο του Σκιλάτσι

Ο Σαλβατόρε Σκιλάτσι "Τότο" ήταν το πρόσωπο του Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990. Xάρις σ' αυτόν η "σκουάντρα ατζούρα" έφθασε στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Ιταλός επιθετικός Τότο Σκιλάτσι αποτελεί μία σπουδαία φυσιογνωμία στην ιστορία των Παγκοσμίων Κύπελλων. Το όνομα του μπορεί να σταθεί δίπλα σε μεγάλες μορφές του παρελθόντος που συμμετείχαν σε Μουντιάλ όπως οι Γκερντ Μίλερ, Μάριο Κέμπες, Γκάρι Λίνεκερ, Πάολο Ρόσι και Εουσέμπιο.

Ο Σκιλάτσι έπιασε τον κόσμο του ποδοσφαίρου απροετοίμαστο όταν εμφανίστηκε το 1990 στο Μουντιάλ που διοργανώθηκε στη χώρα του. Κανείς δεν περίμενε ότι η παρουσία του θα έπαιζε αποφασιστικό ρόλο στη πορεία της Ιταλίας στο Μουντιάλ.

Από την Serie B στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε διάστημα 12 μηνών. Η ιστορία του είναι μοναδική και η επιτυχία του εφήμερη. Στο Μουντιάλ σημείωσε τα 6 γκολ από τα 7 συνολικά που έβαλε στην καριέρα του με την εθνική ομάδα.

Ο Σικελός έκανε περισσότερα από όσα περίμενε ο κόσμος και το όνομα του θα μνημονεύεται για πάντα ως μία ποδοσφαιρική προσωπικότητα στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου. Είναι ο ορισμός του αουτσάιντερ που έκανε τον κόσμο να μιλάει γι' αυτόν.

Το ξεπέταγμα ο Σκιλάτσι το έκανε ως παίκτης της Μεσίνα. Την σεζόν 1988-89, υπό της οδηγίες του Ζντένεκ Ζέμαν, σημείωσε 23 γκολ στην Serie B. Η Γιουβέντους ενδιαφέρθηκε να τον αποκτήσει και στην πρώτη του χρονιά με την φανέλα των "μπιανκονέρι" σημείωσε 15 γκολ και κατέκτησε δύο τίτλους, το Κύπελλο Ιταλίας και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ο Άντζελο Βιτσίνι αποφάσισε να τον καλέσει στην εθνική Ιταλίας που είχε στις τάξεις της επιθετικούς όπως το δίδυμο της Σαμπντόρια Τζιανλούκα Βιάλι και Ρομπέρτο Μαντσίνι, τον Αντρέα Καρνεβάλε της Νάπολι, τον Άλντο Σερένα της Ίντερ και τον άσο της Φιορεντίνα Ρομπέρτο Μπάτζιο.

Ο Σκιλάτσι είχε μόλις μία συμμετοχή στην εθνική ομάδα και αποτελούσε αουτσάιντερ πριν την έναρξη του Μουντιάλ. Ο Βιντσίνι έδειξε ότι πίστευε τον Σικελό και δικαιώθηκε.

Όπως αναμενόταν στον εναρκτήριο αγώνα της Ιταλίας στο Μουντιάλ που διεξήχθη στο Ολίμπικο της Ρώμης με αντίπαλο την Αυστρία, ο Σκιλάτσι ήταν στον πάγκο. Οι Καρνεβάλε και Βιάλι ξεκίνησαν ως επιθετικό δίδυμο.

Το ματς κυλούσε 0-0 μέχρι το 74' όταν μπήκε στον αγώνα ο Σκιλάτσι στην θέση του Καρνεβάλε. Δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και τέσσερα λεπτά μετά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο πέτυχε με κεφαλιά το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Ο κόσμος έμαθε το όνομα του.

Ως αλλαγή μπήκε και στο επόμενο παιχνίδι με αντίπαλο τις Ηνωμένες Πολιτείες στην θέση του Καρνεβάλε. Η Ιταλία νίκησε 1-0 χάρις στο γκολ του Τζιανίνι.

Μουντιάλ: Το άστρο του Σκιλάτσι

Στο τρίτο ματς του ομίλου η Ιταλία νίκησε 2-0 την Τσεχοσλοβακία και ο Σκιλάτσι ξεκίνησε βασικός στην επίθεση μαζί με τον Ρομπέρτο Μπάτζιο. Το γκολ του επισκιάστηκε από το εξαιρετικό γκολ του Μπάτζιο με σλάλομ που ξεκίνησε από το κέντρο του γηπέδου.

Η φήμη του Σκιλάτσι είχε εξαπλωθεί και οι Ιταλοί έκαναν λόγο για έναν νέο Πάολο Ρόσι. Επιβεβαίωσε την εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση που βρίσκονταν στον αγώνα με την Ουρουγουάη.

Χάρις στο δικό του γκολ ξεκλείδωσε την άμυνα των λατινοαμερικάνων και ο Άλντο Σερένα πέντε λεπτά πριν την λήξη απλά σφράγισε την πρόκριση της Ιταλίας στα προημιτελικά. Με τρία γκολ σε τέσσερα ματς η "Correre della Sera" επιβράβευσε τον Σκιλάτσι με έναν κολακευτικό τίτλο: " Η Ιταλία του Σκιλάτσι".

Στον προημιτελικό απέναντι στο Έιρε του Τζάκι Τσάρτλον, έκανε και πάλι το "θάυμα" του σημειώνοντας το μοναδικό γκολ του αγώνα. Ο παίκτης που είχε μόλις μία εθνική συμμετοχή πριν το Μουντιάλ ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με τέσσερα γκολ.

Στα ημιτελικά οι Ναπολιτάνοι αποθέωσαν τον Σκιλάτσι απέναντι στην Αργεντινή και αυτός τους ανταπέδωσε την αναγνώριση με γκολ απέναντι στην ομάδα του Μαραντόνα. Το όνειρο της συμμετοχής των Ιταλών στον τελικό έσβησε στην διαδικασία των πέναλτι.

Οι Ρομπέρτο Ντοναντόνι και Άλντο Σερένα απέτυχαν να σκοράρουν ενώ ο Σκιλάτσι δεν επιλέχθηκε από τον Βιντσίνι να εκτελέσει πέναλτι. Ο αποκλεισμός έφερε κατήφεια και απογοήτευση στους Ιταλούς που βρήκαν το κουράγιο και νίκησαν στον μικρό τελικό την Αγγλία 2-1.

Ο Σκιλάτσι σημείωσε το έκτο του γκολ στην διοργάνωση και παράλληλα να ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Ο μικρόσωμος Ιταλός ήταν ο νέος ήρωας των Ιταλών.

Σε δηλώσεις του μιλάει πάντα με ενθουσιασμό για την εμπειρία που έζησε στο Μουντιάλ της Ιταλίας: " H εμπειρία του παγκοσμίου κυπέλλου ήταν μοναδική. Κάθε παίκτης θα ήθελε να πάρει μέρος σε ένα Μουντιάλ όπως σε αυτό που συμμετείχα εγώ. Ήταν φανταστικό για μένα και με έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Το θυμάμαι σαν χθες. Ήταν όλες μαγικές νύχτες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ