ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ: "The glorious 66!"

Μουντιάλ: "The glorious 66!"

Τα τελευταία λεπτά του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1966 Αγγλία - Δ. Γερμανία είναι τα πιο δραματικά στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ενενήντα τρεις χιλιάδες θεατές συμπεριλαμβανομένου της Βασίλισσας Ελισάβετ και του Βασιλιά Φίλιπ, παρακολούθησαν τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ 1966 Αγγλία - Δ. Γερμανία. Άλλοι 400 εκατ. θεατές στον κόσμο το παρακολούθησαν από την τηλεόραση.

Η εξέλιξη τους αποζημίωσε καθώς ήταν ένας από τους πιο δραματικούς και συζητήσιμους τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης. Μέχρι σήμερα μιλάμε για το γκολ "φάντασμα" του Τζεφ Χαρστ στην παράταση.

Η κανονική διάρκεια του τελικού έληξε 2-2. Το σκορ άνοιξε στο 12' για τους Γερμανούς ο Χέλμουτ Χάλερ. Λίγο αργότερα ο Τζίμι Γκριβς ισοφάρισε. Δώδεκα λεπτά πριν την λήξη του αγώνα ο Μάρτιν Πίτερς έδωσε το προβάδισμα στην Αγγλία αλλά στο 89' ο Βόλφγκανγκ Βέμπερ ισοφάρισε σε 2-2.

Πριν το γκολ οι Άγγλοι διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ στον Τζακ Τσάρλτον (το οποίο δόθηκε ανάποδα) και στην διάρκεια της φάσης για χέρι του Καρλ Χάιντς Σνέλινγκερ.

Ο Άλφ Ράμσεϊ είπε στους παίκτες του πριν την έναρξη της παράτασης: " Eντάξει. Αφήσατε τη νίκη να σας φύγει. Τώρα ξεκινήστε από την αρχή".

Στην παράταση η ιστορική φάση για το αν η μπάλα πέρασε την γραμμή του Βέμπερ στο σουτ του Τζεφ Χαρστ, συζητιέται μέχρι σήμερα. Το γκολ κατακυρώθηκε μετά από απόφαση του διαιτητή Γκότφριντ Ντινστ, με την σύμφωνη γνώμη του Ρώσου επόπτη Μπαχράμοφ.

Ο Χαρστ σκόραρε εκ νέου στα τελευταία δευτερόλεπτα, σε μία φάση που όπως παραδέχεται ο ίδιος απλώς προσπάθησε να στείλει την μπάλα όσο πιο μακριά γινόταν στις εξέδρες του "Γουέμπλεϊ" για να κερδίσει χρόνο.

O Άγγλος σχολιαστής του BBC Kenneth Wolstenholme περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο τα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα: " Μερικοί φίλαθλοι είναι στο γήπεδο, που νομίζουν ότι έχει τελειώσει το ματς. Τώρα τελείωσε!".

Ο αρχηγός Μπόμπι Μουρ πήρε το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ από την Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, το μοναδικό των "λιονταριών" στην ιστορία τους. Από τότε ποτέ ξανά η Αγγλία δεν έφθασε σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ή Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ