ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ: Η εκκωφαντική νίκη της Α. Γερμανίας

Μουντιάλ: Η εκκωφαντική νίκη της Α. Γερμανίας

Πολιτική χροιά είχε ο αγώνας Δυτική Γερμανία - Ανατολική Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1974. Η σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτικών ιδεολογιών. Θυμηθείτε το γεγονός.

Ο πιο πολυσυζητημένος αγώνας στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξήχθη στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 1974. Η Δυτική Γερμανία αντιμετώπισε την Ανατολική Γερμανία στο Αμβούργο, σε μία αναμέτρηση που είχε εξελιχθεί σε ύψιστο πολιτικό γεγονός.

Η Γερμανία ήταν μία διαιρεμένη χώρα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στο Βερολίνο δέσποζε το τείχος της ντροπής. Ανεγέρθηκε το 1961 και αποτέλεσε το γνωστότερο σύμβολο της ψυχροπολεμικής εποχής.

Συμβόλιζε δύο εντελώς διαφορετικές ιδεολογίες. Την κομμουνιστική κοινωνία από την μία και την καπιταλιστική κοινωνία από την άλλη. Οι Γερμανοί βρέθηκαν ξαφνικά να ζουν σε δύο διαφορετικά κράτη.

Για καιρό επικρατούσε μία "ερμαφρόδιτη" κατάσταση. Το παιχνίδι ήταν αρκετό επίφοβο και τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Πριν το ματς τρομοκρατικές οργανώσεις είχαν απειλήσει με επιθέσεις.

Η μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου ήταν το ακλόνητο φαβορί και ο Τύπος της Δυτικής Γερμανίας προεξοφλούσε συντριβή. Η Ανατολική Γερμανία είχε πάρει την τρίτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 και έδειξε ανέλπιστα δυνατή.

Οι Ανατολικογερμανοί προέβαλαν σθεναρή αντίσταση που δεν κατάφερε να κάμψει η παρέα των Μπεκενμπάουερ, Μίλερ, Ζεπ Μάγιερ και των άλλων ποδοσφαιρικών αστέρων της Δυτικής Γερμανίας.

Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Γιούργκεν Σπάρβασερ στο 78' και έδωσε μία απρόσμενη νίκη στην ομάδα του. Το γκολ προκάλεσε ντελίριο και εθνική υπερηφάνεια στη κερκίδα των 3.000 φιλάθλων της Ανατολικής Γερμανίας, σε αντίθεση με τους Δυτικογερμανούς που άρχισαν να αποδοκιμάζουν.

"Εάν στον τάφο μου γράφει 'Αμβούργο, 1974', όλοι θα ξέρουν ποιος κείτεται από κάτω", δήλωσε ο "χρυσός" σκόρερ μετά το ιστορικό ματς. Η νίκη δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα παρά μόνο ηθική ικανοποίηση για τους νικητές.

Στη συνέχεια του τουρνουά η Ανατολική Γερμανία αποκλείστηκε στην 2η φάση ενώ η Δυτική Γερμανία κατέκτησε το Κύπελλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ