ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ 2026 στην Αμερική με 40 ή 48 ομάδες αποφασίζει η FIFA

Μουντιάλ 2026 στην Αμερική με 40 ή 48 ομάδες αποφασίζει η FIFA
© REUTERS

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα αλλάξει μορφή το 2026, θα περιλαμβάνει περισσότερες χώρες και θα διεξαχθεί στην Αμερική, όπως ανακοίνωσε η FIFA.

Η Βόρεια Αμερική είναι το απόλυτο φαβορί για να φιλοξενήσει το διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, όπως προέκυψε μετά από την παρουσίαση των πλάνων του Τζιάνι Ινφαντίνο στα γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη.

Το Συμβούλιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνουν δεκτές υποψηφιότητες από την Ευρώπη και την Ασία, διότι τα δύο προηγούμενα Μουντιάλ θα έχουν διεξαχθεί σε Ρωσία (2018) και Κατάρ (2022).

Παρ' όλα αυτά, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση σε περίπτωση που "καμία από τις υποβληθείσες υποψηφιότητες δεν πληροί τις αυστηρές τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις".

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Βόρεια Αμερική θεωρείται το φαβορί για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2026. Μεξικό, ΗΠΑ και Καναδάς δεν αποκλείεται να συνεργαστούν για μία συνδιοργάνωση, η οποία τυγχάνει της προτίμησης των ανθρώπων της FIFA για τα μεγάλα τουρνουά.

Εξάλλου, οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του θεσμού θα είναι πάνω από 32 και η συνδιοργάνωση ευνοεί το πλάνο της διεύρυνσης.

ΑΠΟ 32 ΣΕ 40 Ή 48

Ο Ινφαντίνο σημείωσε ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από τα μέλη του Συμβουλίου ως προς την αύξηση των ομάδων, μία απόφαση που θα ληφθεί στη συνεδρίαση της νέας ανώτατης αρχής του ποδοσφαίρου τον Ιανουάριο.

Επί τάπητος υπάρχουν δύο προτάσεις. Η πρώτη, που είχε κατατεθεί από τον Ινφαντίνο όσο ήταν υποψήφιος ακόμα για την προεδρία της FIFA, αφορά Μουντιάλ σαράντα ομάδων, με δέκα ομίλους των τεσσάρων στην τελική φάση και να προκρίνονται οι πρωτοπόροι κι οι έξι καλύτεροι δεύτεροι.

Η δεύτερη και πιο πρόσφατη πρόταση του Ινφαντίνο, όμως, εκείνη των 48 ομάδων, θεωρείται το φαβορί για να γίνει δεκτή. Περιλαμβάνει έναν γύρο 32 χωρών πριν από τη φάση των ομίλων, όπου προκρίνονται 16 χώρες και στα γκρουπ συναντούν άλλες 16 οι οποίες είχαν απευθείας "εισιτήριο" λόγω κατάταξης FIFA.

Μουντιάλ 2026 στην Αμερική με 40 ή 48 ομάδες αποφασίζει η FIFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ