ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αρένα ντα Μπαϊσάντα

Αρένα ντα Μπαϊσάντα

Η Αρένα ντα Μπαϊσάντα στην Κουριτσίμπα διαπνέεται από έντονη ιστορικότητα και σκοπεύει να κλέψει τις εντυπώσεις τον μήνα του Μουντιάλ.

Η "Αρένα ντα Μπαϊσάντα" στην πόλη Κουριτσίμπα, έδρα της Ατλέτικο Παραναένσε, θα φιλοξενήσει τέσσερις αγώνες της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι το παλαιότερο στάδιο από αυτά στα οποία θα διεξαχθούν αγώνες Μουντιάλ, αν υπολογίσει ότι υπήρχε γήπεδο σε αυτή την θέση από το 1914.

Δείτε σε τρισδιάστατη απεικόνιση τα γήπεδα της Βραζιλίας.

Όνομα: Aρένα Μπαϊσάντα (Εστάντιο Ζοακίμ Αμέρικο Γκιμαράεζ)

Πόλη: Κουριτσίμπα

Πολιτεία: Παρανά

Ομάδα: Ατλέτικο Παραναένσε

Αρχικό κόστος: 60.300.000 ευρώ

Τελικό κόστος: 86.000.000

Χωρητικότητα: 41.456

Θέσεις πάρκινγκ: 1908

Θέσεις Τύπου: 1.200

Διαστάσεις: 105 x 68

Καθυστέρηση: 1 χρόνος

Όνομα: Το επίσημο όνομα είναι Ζοακίμ Αμέρικο. Ήταν ο "πατέρας" της Ιντερνασιονάλ, της ομάδας από την οποία αργότερα (μετά από συγχώνευση) προέκυψε η Ατλέτικο Παραναένσε. Σπούδασε στα καλύτερα πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής στις αρχές του 1900 και ήταν από τους πρώτους παραναένσε που κατάλαβε ότι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός ήταν ο μόνος τρόπος να αναπτυχθεί η περιοχή. Με δικούς τους πόρους κατασκευάστηκε το πρώτο στάδιο της Κουριτσίμπα. Μπαϊσάντα είναι η περιοχή και στα πορτογαλικά σημαίνει χαμηλωμένη (λόγω ύψους).

Αρένα ντα Μπαϊσάντα

Κατασκευή: Αρχικά χτίστηκε το 1914. Επί οκτώ δεκαετίες υφίστατο βελτιώσεις με το τελευταίο μεγάλο έργο να γίνεται το 1994. Κατεδαφίζεται το 1997 και δύο χρόνια αργότερα γίνεται το πιο σύγχρονο γήπεδο της Λατινικής Αμερικής. Υπέστη βελτιώσεις από τότε για να είναι έτοιμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο με κυριότερη τον διπλασιασμό των θέσεων.

Αρένα ντα Μπαϊσάντα

Εναρκτήριο παιχνίδι (στην τελευταία ανακατασκευή): Ατλέτικο Παραναένσε- Κορίνθιανς 1-2 (14/5/2014)

Ρεκόρ προσέλευσης: Ατλέτικο Παραναένσε -Σάο Καετάνο 4-2 (16/12/2001) (31.000 θεατές)

Τι θα δούμε: Θα φιλοξενήσει παιχνίδια τεσσάρων ομίλων ανάμεσά τους και αυτό της κατόχου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ισπανίας.

Αναλυτικά:

16/6 Ιράν - Νιγηρία

20/6 Ονδούρα - Ισημερινός

23/6 Αυστραλία - Ισπανία

26/6 Αλγερία - Ρωσία

Οι πύλες του ανεξήγητου: Στις 25 Μαρτίου του 1975 η Ατλέτικο Παραναένσε έπαιζε εναντίον της Ζαντάια για το πρωτάθλημα της πολιτείας Παρανά. Το σκορ ήταν 6-0 στο 80ο λεπτό όταν ένα σμήνος αφρικανικών μελισσών προερχόμενο από το πευκοδάσος έξωθεν του σταδίου εισέβαλε σε αυτό και απείλησε τους παίκτες. Μετά από πέντε λεπτά διακοπής ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά.

Το time-lapse του σταδίου:

Πόλη: Πρωτεύουσα της Πολιτείας του Παρανά βρίσκεται περίπου 110 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Ατλαντικού. Ιδρύθηκε το 1693, έχει περίπου 2 εκατομμύρια παραναένσες να γεμίζουν τα σοκάκια της και είναι από τις πιο σύγχρονες πόλεις της Βραζιλίας. Κλίμα υποτροπικό, 23 βαθμούς η θερμοκρασία την περίοδο του Μουντιάλ η Κοριτσίμπα είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που ζει ίσως την πιο πράσινη μουντιαλική πόλη (μετά το Μανάους). Το εμπορικό της κέντρο χτίστηκε κατ' εικόνα καθ' ομοίωσιν του Μανχάταν, οι δε συγκοινωνίες της έχουν έντονες αμερικανικές επιρροές.

Αρένα ντα Μπαϊσάντα

Το time-lapse της πόλης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ