ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο θέλουν το Μουντιάλ των 48 ομάδων

Spain's King Felipe VI, centre left Morocco's King Mohammed VI, centre, followed by Spain Queen Letizia , second right, and Morocco's Princess Lalla Salma, review an honour guard, at the Rabat Sale airport in Rabat, Tuesday, July 15, 2014. King Felipe VI, and his wife Queen Letizia left Morocco after a two-day visit, his third foreign visit since being crowned king. (AP Photo/Abdeljalil Bounhar)
Spain's King Felipe VI, centre left Morocco's King Mohammed VI, centre, followed by Spain Queen Letizia , second right, and Morocco's Princess Lalla Salma, review an honour guard, at the Rabat Sale airport in Rabat, Tuesday, July 15, 2014. King Felipe VI, and his wife Queen Letizia left Morocco after a two-day visit, his third foreign visit since being crowned king. (AP Photo/Abdeljalil Bounhar) AP

Ισπανία, Μαρόκο και Πορτογαλία ενδέχεται να υποβάλλουν κοινό φάκελο ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, του πρώτου που θα περιλαμβάνει 48 συμμετέχουσες εθνικές ομάδες.

Ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ο 5ος, ζήτησε από τον βασιλιά της Ισπανίας, Φελίπε τον 5ο, οι δύο χώρες να συνεργαστούν με την Πορτογαλία για να καταθέσουν υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, του πρώτου που θα πραγματοποιηθεί με το νέο πλάνο της FIFA για 48 ομάδες.

Η ιδέα απολαμβάνει της στήριξης του προέδρου της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, και καλείται να αντιμετωπίσει μία άλλη συνυποψηφιότητα που κατά πάσα πιθανότητα θα υποβληθεί, αυτή των ΗΠΑ, σε συνεργασία με Καναδά και Βέλγιο.

Οι δύο "γαλαζοαίματοι" επιθυμούν να πάρουν με το μέρος τους και την Πορτογαλία, που επιχείρησε να αναλάβει το Μουντιάλ του 2022 αλλά δεν τα κατάφερε. Το Μαρόκο, από την πλευρά του, αποτελεί τη χώρα που έχει απορριφθεί τις περισσότερες φορές από κάθε άλλη σε αντίστοιχες ψηφοφορίες, αφού υπέβαλε υποψηφιότητες για να αναλάβει τα Μουντιάλ του 1994, του 1998, του 2006 και του 2010.

Με βάση το rotation στις διοργανώσεις, η αμερικανική συνυποψηφιότητα έχει προβάδισμα, αφού το 2018 θα διοργανωθεί Μουντιάλ στην Ευρώπη (Ρωσία), ωστόσο ο μεταναστευτικός νόμος που πασχίζει να φέρει σε ισχύ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ίσως δώσει πόντους στη μεσογειακή συνυποψηφιότητα.

Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, ο Ινφαντίνο θα προωθούσε μία συνυποψηφιότητα που περιλαμβάνει τη συνεργασία της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας, της Ευρώπης με την Αφρική, που θα αποτελούσε απόδειξη ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να "γεφυρώσει" πολιτισμικές, πολιτικές και οικονομικές αντιθέσεις και θα έθετε τη FIFA υποψήφια ακόμα και για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Ισπανός βασιλιάς, πάντως, βλέπει με θετικό μάτι μία τέτοια εξέλιξη μόνο εάν υπάρχουν πραγματικές ελπίδες επιτυχίας, κάτι που θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ.

Η διαδικασία ανάληψης έχει τέσσερα στάδια που διαρκούν από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2020, όταν και θα ανακοινωθεί η νικήτρια υποψηφιότητα.

Photo credits: AP Photo/Abdeljalil Bounhar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ