ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διορία μέχρι Νοέμβριο στο Κατάρ για να αλλάξει η εργατική νομοθεσία

FILE - In this file photo taken Monday, May 4, 2015, during a government organized media tour, workers walk back to the Al-Wakra Stadium worksite being built for the 2022 World Cup, in Doha, Qatar.  FIFA has defeated a legal challenge by trade union groups on Friday Jan 6, 2017, at a Zurich Commercial Court over picking Qatar as 2022 World Cup host and failing to ensure reforms to labor laws. (AP Photo/Maya Alleruzzo, File)
FILE - In this file photo taken Monday, May 4, 2015, during a government organized media tour, workers walk back to the Al-Wakra Stadium worksite being built for the 2022 World Cup, in Doha, Qatar. FIFA has defeated a legal challenge by trade union groups on Friday Jan 6, 2017, at a Zurich Commercial Court over picking Qatar as 2022 World Cup host and failing to ensure reforms to labor laws. (AP Photo/Maya Alleruzzo, File) AP

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας των Ηνωνένων Εθνών ζητάει πληροφορίες μέχρι τον Νοέμβριο σχετικά με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς στο Κατάρ, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας των Ηνωνένων Εθνών μετέθεσε για τον Νοέμβριο την απόφαση για το εάν χρήζει διερεύνησης το Κατάρ, σχετικά με την εξαναγκασμένη εργασία μεταναστών. για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.

Περί το 90% των 2.500.000 κατοίκων του αραβικού κράτους πρόκειται για μετανάστες εργάτες που προέρχονται από χώρες όπως η Ινδία, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές, αρκετοί εκ των οποίων χαμηλόμισθοι σε οικοδομές σταδίων και εγκαταστάσεων για το Μουντιάλ.

Η Ντόχα έχει βρεθεί στο στόχαστρο τα τελευταία χρόνια, με ακτιβιστές και εργατικές ενώσεις να κάνουν αναφορές για εκμετάλλευση, κακές συνθήκες διαβίωσης, μηδαμινή υγειονομική κάλυψη, ανύπαρκτη ασφάλεια στην εργασία και παρακράτηση μισθών και κατασχέσεις διαβατηρίων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας σημειώνει ότι τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε το Κατάρ για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών, ωστόσο ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις εργατικές μεταρρυθμίσεις.

"Η διοικούσα επιτροπή αποφασίζει να αξιώσει από την κυβέρνηση του Κατάρ να συνεχίσει να προμηθεύει με πληροφορίες για τα μέτρα και την εφαρμογή τους, σχετικά με την είσοδο, έξοδο και παραμονή στη χώρα μεταναστών εργατών", υποστηρίζεται στην αναφορά.

Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους εγχώριους εργάτες και το καθεστώς των επιτροπών επίλυσης διαφορών. Όλα αυτά μέχρι τον Νοέμβριο, όταν και θα αποφασίσει εάν πρέπει να δημιουργήσει επιτροπή για να ερευνήσει τις καταγγελίες.

Το Κατάρ δεν έχει αποκηρύξει ακόμα το καθεστώς Καφάλα, σύμφωνα με το οποίο μετανάστες εργάτες δεν μπορούν να αλλάζουν δουλειές ή να φεύγουν από τη χώρα χωρίς την άδεια του εργοδότη τους, που παίρνουν στην κατοχή τους το διαβατήριό τους.

Τον Δεκέμβριο, το Κατάρ πέρασε νέο νόμο που επιτρέπει στους εργάτες που έχουν ολοκληρώσει το συμβόλαιό τους να αλλάζουν δουλειά ελεύθερα και επιβάλλει ποινές σε επιχειρήσεις τους κατάσχουν τα διαβατήρια.

Photo credits: AP Photo/Maya Alleruzzo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ