COPA LIBERTADORES

Πενιαρόλ vs Σάντος: Δυο δρόμοι, ένα τρόπαιο

Πενιαρόλ vs Σάντος: Δυο δρόμοι, ένα τρόπαιο

Οι δύο ιστορικοί σύλλογοι της Λατινικής Αμερικής κοντράρονται τα ξημερώματα (3:50πμ ώρα Ελλάδας) στον πρώτο τελικό για τον τίτλο του Πρωταθλητή Νοτίου Αμερικής. Το Sport24.gr παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τους δύο φιναλίστ, και κάνει flash-back στο προηγούμενο ραντεβού τους μισό αιώνα πριν, ανάμεσα στη Σάντος του Πελέ και την Πενιαρόλ του Σπένσερ! (picts+vids)

Οι αναμετρήσεις για το "Ιερό Δισκοπότηρο" της Νοτίου Αμερικής ξεκινάνε απόψε το ξημέρωμα για μας στην Ελλάδα. Ουρουγουανοί και Βραζιλιάνοι "διψούν" για την κούπα του Πρωταθλητή, με τους δύο τελικούς να αναμένονται από άπαντες ποδοσφαιρόφιλους με έντονη ανυπομονησία.

Η Πενιαρόλ θέλει απ’ τη πλευρά της να επιστρέψει στο θρόνο της μετά από 24 χρόνια και να προσθέσει το 6 διαμάντι στο στέμμα της, ενώ η Σάντος να ξορκίσει τα φαντάσματα, αφού έχει να κατακτήσει το Libertadores από την εποχή του Πελέ, 48 χρόνια πριν!

Το πρώτο αίμα

Βρισκόμαστε στο μακρινό 1962. Tο "μωρό" Copa Libertadores κάνει ακόμα τα πρώτα του βήματα καθώς είναι μόλις η τρίτη χρονιά που η διοργάνωση λαμβάνει χώρα. Η ουρουγουανική Πενιαρόλ έχει ήδη χτίσει μια μίνι αυτοκρατορία αφού έχει κερδίσει τα πρώτα δύο Κύπελλα, το ’60 και το ’61 ενώ εντός των τειχών μέτραγε 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Οι "aurinegros" διέθεταν στις τάξεις τους σπάνιας πάστας ποδοσφαιριστές, όπως οι Λουίς Κουμπίγια, Πέδρο Βιργίλιο Ρότσα και Χουάν Χόγια, αλλά αυτός που ξεχώριζε σα τη μύγα μες το γάλα, ήταν ο τεράστιος Αλμπέρτο Σπένσερ.

Πενιαρόλ vs Σάντος: Δυο δρόμοι, ένα τρόπαιο
Η σπουδαία Πενιαρόλ, πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής το 1961. Δεύτερος από τους καθήμενους αριστερά, ο Αλμπέρτο Σπένσερ

Ο επιθετικός από το Εκουαδόρ είναι ένας παίχτης-θρύλος στη Λατινική Αμερική, από τους καλύτερους που έχουν βγάλει ποτέ η ήπειρος. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Copa Libertadores με 54 τέρματα (τρίτος ο Βιργίλιο Ρότσα), έχει αφήσει ανεξίτηλες τις θύμησες των κατορθωμάτων του στη διοργάνωση αυτός, και η μεγάλη Πενιαρόλ των ‘60s.

Οι Ουρουγουανοί λοιπόν φτάνουν σε έναν ακόμη τελικό το ’62 αποκλείοντας στα ημιτελικά τη μισητή συμπατριώτισσα Νασιονάλ, και αντίπαλός τους θα ήταν η βραζιλιάνικη Σάντος, ενός πιτσιρικά που από τα 17 του ήταν ο απόλυτος σταρ στη Νότιο Αμερική.

Σίγουρα δεν υπήρχε ακόμα η παγκοσμιότητα της εικόνας που κυριαρχεί σήμερα, αλλά γνωρίζουμε ότι τα κατορθώματα του Πελέ ήταν εξωπραγματικά, ακόμα και για εκείνη την εποχή.

Το "μαύρο διαμάντι" πριν καν ενηλικιωθεί ήταν Παγκόσμιος Πρωταθλητής και μαζί με τον παρτενέρ του στην επίθεση Κουτίνιο και τους επίσης Πρωταθλητές Κόσμου Ζίλμαρ, Πέπε και Ζίτο σάρωναν τους εντός Βραζιλίας τίτλους.

Πενιαρόλ vs Σάντος: Δυο δρόμοι, ένα τρόπαιο
Τρεις "μάγοι" της μπάλας. Από αριστερά: Πελέ-Πέπε-Κουτίνιο

Οι διπλοί τελικοί του 1962 ήταν όπως αναμενόταν εξαιρετικά αμφίρροποι, με τις δύο ομάδες να κερδίζουν η μία μέσα στην έδρα της άλλης, και αφού δεν υπήρχε ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ, οι διαφορές τους λύθηκαν σε τρίτο παιχνίδι επί ουδετέρου εδάφους.

Στο "Μονουμεντάλ" του Μπουένος Άιρες, το άστρο του Πελέ έλαμψε και με δύο τέρματα οδήγησε τη Σάντος σε θρίαμβο, επικρατώντας της Πενιαρόλ με 3-0. Η Σάντος έσπαγε την κυριαρχία των Ουρουγουανών, και ξεκίναγε τη δική της.

Πενιαρόλ vs Σάντος 2011

Το χέρι της ιστορίας την καθοδηγεί

Κι αν η Πενιαρόλ ήταν κάποτε το πρώτο φαβορί για τον τίτλο του Πρωταθλητή Νοτίου Αμερικής, στις μέρες μας τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Χτυπημένη από τις συνέπειες του μοντέρνου ποδοσφαίρου όπως κι άλλες ομάδες-θρύλοι που δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη, η Πενιαρόλ των 5 Copa Libertadores σίγουρα δεν προβλεπόταν να φτάσει μέχρι τον φετινό τελικό.

Η "Πρωταθλήτρια του Αιώνα" όπως τη λένε οι οπαδοί της (κορυφαία ομάδα στην ήπειρο τον 20ό αιώνα, σύμφωνα με το IFFHS), έχει χάσει πλέον των πρωταγωνιστικό της ρόλο και μετά την καλοκαιρινή αφαίμαξη, δεν έμοιαζε σε καμία περίπτωση ικανή να γυρίσει στα περασμένα μεγαλεία.

Οι Ρουμπέν Ολιβέρα, Αρέβαλο Ρίος και Μαρσέλο Σόσα αναχώρησαν για άλλες πολιτείες και η ομάδα έπρεπε να βρει ποιοτικές πλην όμως εντός βαλαντίου, λύσεις.

Ο φιλότιμος Λουίς Αγκιάρ ήρθε από τη Μπράγκα για να καλύψει το κενό στα χαφ του Αρέβαλο, ενώ και ο 21χρονος εξτρέμ Ουρεταβισκάγια γύρισε από την Πορτογαλία στην Ουρουγουάη, καθώς μεταγράφηκε ως δανεικός από τη Μπενφίκα. Ο βασικός στόπερ Κάρλος Βαλντές, τέκνο των ακαδημιών της αιώνια "εχθρού" Νασιονάλ, άφησε το Καμπιονάτο για να μετακομίσει κι αυτός με τη σειρά του στα πάτρια. Μεταγραφή-κλειδί, η απόκτηση του γυρολόγου επιθετικού Χουάν Μανουέλ Ολιβέρα.

Πενιαρόλ vs Σάντος: Δυο δρόμοι, ένα τρόπαιο
Ολιβέρα, Μαρτινούτσιο και Κορούχο πανηγυρίζουν τέρμα του πρώτου

Εκμεταλλευόμενη στους ομίλους την αδυναμία των Γοδόι Κρους και Ιντεπεντιέντε αλλά και τη δύναμη που δίνει το "Σεντενάριο", η Πενιαρόλ κατάφερε να τερματίσει ένα βαθμό πίσω από την πρώτη Λίγκα ντε Κίτο, περνώντας ως δεύτερη στην επόμενη φάση.

Με εξαίρεση στο ματς του Ισημερινού, η άμυνα βαστάει καλά καθοδηγούμενη από την εμπειρία των Νταρίο Ροντρίγκες και Κάρλος Βαλντές, στα χαφ κουμανταδόροι οι Αγκιάρ και Φρέιτας, ενώ στην επίθεση "καθαρίζει" ο Ολιβέρα.

Αφού ξεπερνά το εμπόδιο των ομίλων, συμβαίνει θαρρείς και μιλάει η «βαριά» της φανέλα. Πετάει έξω με μειονέκτημα έδρας την κάτοχο του τροπαίου Ιντερνασιονάλ, και στους "8" πέφτει πάνω στην πρωταθλήτρια Χιλής Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα. Το 2-0 του "Σεντενάριο" παραλίγο να μη φτάσει στη ρεβάνς του "Σαν Κάρλος ντε Αποκίντο" αλλά ο Φαμπιάν Εστογιανόφ πέντε λεπτά πριν τη λήξη έδωσε τη λύση. Ολιβέρα, Μαρτινούτσιο και Αγκιάρ ξεχωρίζουν στη ξέφρενη πορεία και η Πενιαρόλ είναι στους "4".

Πρόκριση λοιπόν στα ημιτελικά, όπου η Βέλες Σάρσφιλντ ήταν το εμπόδιο πριν την επιστροφή σε τελικούς, μετά από 24 ολόκληρα χρόνια. Μέσα σε ένα "Σεντενάριο" που "κόχλαζε" από τον ενθουσιασμό των Peñarolenses, η ουρουγουανική ομάδα πήρε χρυσή νίκη με 1-0 χάρι σε τέρμα του Νταρίο Ροντρίγκες. Ο επαναληπτικός της Αργεντινής έμοιαζε να παίρνει διαδικαστικό χαρακτήρα μετά το γρήγορο γκολ από το ανερχόμενο ταλέντο Μιέρ, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο σπάσανε καρδιές.

Τα τέρματα των Τόμπιο και Σίλβα έβαλαν ξανά την ομάδα του Ρικάρντο Γκαρέκα στο κόλπο της πρόκρισης, οι Αργεντινοί έμειναν με 10 στο 69’, με τον Ουρουγουανό επιθετικό Σίλβα της Βέλες να χάνει πέναλτι στο 75'!

Η Πενιαρόλ κράτησε το σκορ στο 2-1, και η γλυκιά ήττα την έστελνε στους τελικούς, μετά από δυόμιση δεκαετίες στη σκιά.

Los jugadores de Peñarol de Uruguay festejan tras clasificarse a la final de la Copa Libertadores el jueves, 2 de junio de 2011, en Buenos Aires. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Los jugadores de Peñarol de Uruguay festejan tras clasificarse a la final de la Copa Libertadores el jueves, 2 de junio de 2011, en Buenos Aires. (AP Photo/Natacha Pisarenko) AP
Έξαλλα πανηγύρια από τους "aurinegros" μετά την πρόκριση στον τελικό

Οι επίγονοι του "βασιλιά"

Η Σάντος από την πλευρά της, μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη με τις επιλογές της. Οι περσινές της επενδύσεις παικτών και ο ερχομός του κορυφαίου στη Βραζιλία προπονητή, Μουρισί Ραμάλιο, έφεραν πανάξια την ομάδα στον φετινό τελικό του Copa Libertadores μετά από οκτώ χρόνια.

Ο επαναπατρισμός του Ελάνο και οι μεταγραφές των Αρούκα και Αντριάνο Μπίσμπο αποδείχτηκαν "λίρα εκατό" (σε αντίθεση με τον Ντιόγκο που ήταν άτυχος και τραυματίστηκε) στο σύλλογο και μαζί με το ντόπιο ταλέντο των Πάουλο Γκάνσο και Νεϊμάρ, η Σάντος έχει φτιάξει ένα πολύ δυνατό σύνολο που αν διατηρήσει το υπάρχον υλικό, μπορεί να πρωταγωνιστεί για αρκετά χρόνια ακόμα. Αυτό όμως φαντάζει δύσκολο, με τις σειρήνες της Ευρώπης να ηχούν ήδη στα αυτιά του Νεϊμάρ και του Γκάνσο.

Πενιαρόλ vs Σάντος: Δυο δρόμοι, ένα τρόπαιο
Τα δύο αστέρια της Σάντος: Νεϊμάρ και Γκάνσο

Η πορεία της προς τον τελικό μοιάζει πιο εύκολη από τη φάση των "νοκ-αουτ" και μετά, παρά στους ομίλους όπου αντιμετώπισε τις κατώτερες αλλά αξιόμαχες Ντεπορτίβο Τάτσιρα, Κόλο-Κόλο, Σέρο Πορτένιο, και χρειάστηκε το τελευταίο παιχνίδι με τους Κολομβιανούς της Ντεπορτίβο για να επιβεβαιώσει την πρόκριση της στους "16".

Από κει και πέρα η έλευση του Μουρισί Ραμάλιο τον Απρίλιο έφερε τη νοοτροπία που οφείλει να έχει μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, όπως είχαν όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες του Βραζιλιάνου τεχνικού.

Δεχόμενοι δύο μόλις τέρματα στα ματς με Κλουμπ Αμέρικα και Όνσε Κάλδας, και σκοράροντας τρία, η Σάντος είναι κλασική ομάδα Ραμάλιο. Στιβαρή αμυντική λειτουργία και επιθετικός οίστρος των Ελάνο, Γκάνσο και Νεϊμάρ την φέρνουν στα ημιτελικά, όπου συναντά και πάλι τη Σέρο Πορτένιο.

Το γκολ του Εντού Ντρασένα στο πρώτο παιχνίδι έδινε ένα ελαφρύ προβάδισμα στους "ασπρόμαυρους", και στη ρεβάνς του "Χενεράλ Πάμπλο Ρόχας" η Σάντος κλείδωσε την πρόκριση από το πρώτο ημίχρονο, όταν και προηγούταν με 3-1. Η αντεπίθεση των Παραγουανών στο δεύτερο ημίχρονο δεν ήταν αρκετή για την ολοκληρωτική ανατροπή, και το 3-3 έστελνε την "ομάδα του Πελέ" (sic) στον τελικό για να διεκδικήσει το τρίτο Libertadores της ιστορίας της μετά τα δύο που κατέκτησε επί παρουσίας του "βασιλιά", το '62 και το '63.

Τα πλάνα των "στρατηγών"

Ο Ντιέγκο Αγκίρε είναι ο συνδετικός κρίκος του τελευταίο τροπαίου της Πενιαρόλ με τη φετινή της απόπειρα. Ο 45χρονος προπονητής ήταν αυτός που είχε δώσει την κούπα του Πρωταθλητή Νοτίου Αμερικής το 1987, με το γκολ που σημείωσε στο 120' της παράτασης κόντρα στην Αμέρικα.

Ο παλιός παίκτης του Ολυμπιακού δεν πονοκεφαλιάζει για την σύνθεση της Πενιαρόλ, με τους έντεκα που θα ξεκινήσουν να είναι λίγο έως πολύ γνωστοί.

Όπως και στα πρόσφατα παιχνίδια με τη Βέλες, το 4-2-3-1 θα τηρηθεί πιστά. Ο Βαλντές και Γκονσάλο Ροντρίγκες θα είναι το αμυντικό δίδυμο όπου θα έχει τη μπελαλίδικη δουλειά να επιτηρεί τον εκρηκτικό Νεϊμάρ, με τους Φρέιτας και Αγκίρε να είναι οι "κολώνες" στον άξονα. Καίριας σημασίας θα είναι οι μονομαχίες των πλάγιων μπακ Γκονσάλες με τον Ντανίλο, και κυρίως του Ελάνο με τον 37χρονο Νταρίο Ροντρίγκες.

Τα φτερά της επίθεσης θα είναι ο Κορούχο από τα δεξιά και ο πολλά υποσχόμενος Μιέρ από τα αριστερά, με τον δαιμόνιο Μαρτινούτσιο να κινείται πίσω από τον φουνταριστό Ολιβέρα.

Πενιαρόλ vs Σάντος: Δυο δρόμοι, ένα τρόπαιο
Πιθανή σύνθεση της Πενιαρόλ

Ο Μουρισί Ραμάλιο από την πλευρά του, φτάνει για δεύτερη φορά σε τελικό Copa Libertadores, μετά το 2005, όταν η δική του Σάο Πάολο είχε χάσει από την προηγούμενη ομάδα του, την Ιντερνασιονάλ.

Ο 55χρονος τεχνικός είναι ο σύγχρονος Μίδας της προπονητικής στη Βραζιλία, με 4 τίτλους πρωταθλητή στο Brasileirão τα τελευταία πέντε χρόνια. Πραγματιστής και εξαιρετικός στο να κάνει τις ομάδες του να παίρνουν το αποτέλεσμα, ο Ραμάλιο θέλει να κερδίσει το προσωπικό του στοίχημα προσθέτοντας το βαρύτιμο τρόπαιο στη συλλογή του.

Επί των ημερών του οι Σάντος διακρίνεται για τη σταθερή αμυντική λειτουργία της με τις γραμμές να παίζουν κοντά και τα τρεχαντήρια Αρούκα και Αντριάνο να "μασάνε" σίδερα στη μεσαία γραμμή.

Προβλήματα στην άμυνα αντιμετωπίζει η βραζιλιάνικη ομάδα καθώς δεν υπολογίζονται ο τιμωρημένος Εντού Ντρασένα (αρχηγός) και οι τραυματίες ακραίοι μπακ Ζόναταν και Λέο. Επίσης απών από τον πρώτη αυτή αναμέτρηση θα είναι ο τραυματίας επιτελικός μέσος Γκάνσο (έχασε επίσης τα παιχνίδια με Σέρο Πορτένιο και Όνσε Κάλδας)και το επιθετικό βάρος θα μοιραστεί στους Νεϊμάρ, Ζε Εντουάρντο και Ελάνο.

Με διάταξη 4-4-2 προβλέπεται να παραταχθούν οι "ασπρόμαυροι" και στόχος φυσικά τι άλλο από ένα αποτέλεσμα που θα δώσει το πλεονέκτημα για τον επαναληπτικό του Σάο Πάολο.

Πενιαρόλ vs Σάντος: Δυο δρόμοι, ένα τρόπαιο
Πιθανή σύνθεση της Σάντος

Κλίμα

Μέσα στη πρόσφατη φημολογία περί συμφωνίας της Σάντος με τη Ρεάλ Μαδρίτης για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ, ο Πελέ επισκέφτηκε την προπόνηση των ποδοσφαιριστών για να τους ντοπάρει ψυχολογικά για το αποψινό μεγάλο παιχνίδι στο "Σεντενάριο".

Μάλιστα ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αστειεύτηκε με το look του νεαρού φορ, λέγοντάς του "έχεις αντιγράψει το κούρεμα που είχα το 1958".

Πενιαρόλ vs Σάντος: Δυο δρόμοι, ένα τρόπαιο
Πελέ και Νεϊμάρ στην προπόνηση της Σάντος

Ο Νεϊμάρ φρόντισε πάντως να διαψεύσει τις φήμες, κάτι όμως που κάλλιστα μπορεί να έγινε ώστε να μην αποπροσανατολιστεί η ομάδα: "Θα μου άρεσε να παίξω στην Ευρώπη αλλά έχω συμβόλαιο στη Σάντος και θέλω να μείνω καιρό εδώ. Το μόνο που σκέφτομαι είναι ο τελικός του Libertadores".

Πενιαρόλ vs Σάντος: Δυο δρόμοι, ένα τρόπαιο
"Η Σάντος ξεκινά τη μάχη του Libertadores", αναφέρει η εφημερίδα "O Estado de São Paulo"

Πέραν τούτων, ο κόουτς Ραμάλιο αναφέρθηκε στο ομαδικό πνεύμα του αντιπάλου αλλά και στις απουσίες. "Το πιο σημαντικό στοιχείο της Πενιαρόλ στο φετινό Copa Libertadores είναι ότι βασίζεται στη συλλογική προσπάθεια. Η Σάντος έχει ποιοτικό ρόστερ και όποιοι μπουν να παίξουν θα αγωνιστούν καλά".

Από την άλλη, ο Ντιέγκο Φορλάν, παρουσία του πατέρα του Πάμπλο (παλιά δόξα της μεγάλης Πενιαρόλ), έστειλε τις ευχές του στην Πενιαρόλ, κατά τη διάρκεια της τελετής όπου με την υπογραφή του έγινε το μέλος υπ’ αριθμόν 40.000 του συλλόγου.

Πενιαρόλ vs Σάντος: Δυο δρόμοι, ένα τρόπαιο
Πατήρ και υιός Φορλάν

Ο Αλεχάντρο Μαρτινούτσιο με δηλώσεις του φρόντισε να "ανάψει" λίγο τα αίματα ενόψει του σπουδαίου αγώνα: "Δεν θέλουμε να μιλάμε πολύ. Οι παίκτες της Βέλες έλεγαν ότι ήταν σίγουροι ότι θα περνούσαν. Αν το ίδιο κάνουν τώρα οι της Σάντος, θα τους αφήσουμε να μιλάνε".

Πενιαρόλ vs Σάντος: Δυο δρόμοι, ένα τρόπαιο
Πιο ξεσηκωτική η "Diario Deportivo": "Φανταστική νύχτα"

Τα 57.000 εισιτήρια που αναλογούσαν στους φίλους της Πενιαρόλ εξαντλήθηκαν, και στο "Σεντενάριο" αναμένεται λαοθάλασσα από χιλιάδες κιτρινόμαυρα κασκόλ και φανέλες.

Μια που λέμε για το γήπεδο, το παρακάτω βίντεο είναι μια καλή ευκαιρία για να μπει κανείς για τα καλά στο κλίμα της αποψινής μεγάλης αναμέτρησης...

TAGS COPA LIBERTADORES
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ