ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ξεκίνησε η πέμπτη σεζόν του διεθνούς παιδικού προγράμματος της Gazprom "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία"

Ξεκίνησε η πέμπτη σεζόν του διεθνούς παιδικού προγράμματος της Gazprom "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία"

Η Gazprom ανακοίνωσε την έναρξη της πέμπτης σεζόν του Διεθνούς Παιδικού Κοινωνικού Προγράμματος, "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία", το οποίο θα λάβει χώρα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η Gazprom, επίσημος συνεργάτης της FIFA και του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA 2018, ανακοίνωσε εχθές, 16 Μαρτίου, την έναρξη της πέμπτης σεζόν του Διεθνούς Παιδικού Κοινωνικού Προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία", που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου.

Το 2017, η γεωγραφική έκταση του προγράμματος έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν έχει διπλασιαστεί, από 32 σε 64. Για πρώτη φορά στη διοργάνωση "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" θα συμμετέχουν παιδιά από το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, το πρόγραμμα ενώνει νεαρούς παίκτες ποδοσφαίρου από τις τέσσερις ηπείρους – την Αφρική, την Ευρασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Την πέμπτη σεζόν το πρόγραμμα θα διεξαχθεί με νέα μορφή. Αντί των ομάδων των αντιπροσωπευτικών ποδοσφαιρικών συλλόγων από διαφορετικές χώρες, αυτήν τη φορά οι νεαροί ποδοσφαιριστές θα χωριστούν σε οκτώ διεθνείς ομάδες, τις Ομάδες Φιλίας.

Η σύνθεση των ομάδων και οι θέσεις των παικτών καθορίστηκαν εχθές, 16 Μαρτίου, με κλήρωση, ενώ η επιλογή των παικτών θα πραγματοποιηθεί κατά τη "Σκυταλοδρομία της Φιλίας". Η Διεθνής Οργανωτική Επιτροπή του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" μαζί με μια ποδοσφαιρική ομοσπονδία από κάθε χώρα θα επιλέξει τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα εκπροσωπήσουν τις χώρες τους το 2017. Οι ομάδες των οκτώ παικτών θα αποτελούνται από αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 12-14 ετών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης. Στην τελετή πήραν μέρος οι νεαροί προπονητές των Ομάδων Φιλίας: Mikhail Babich (16 ετών, από τη Ρωσία), René Lambert (15 ετών, από τη Σλοβενία), Stefan Maximovich (15 ετών, από τη Σερβία), Felipe Soares (17 ετών, από την Πορτογαλία), Charly Cui (12 ετών, από την Κίνα), Elvira Herzog (16 ετών, από την Ελβετία), Igor Gritsyuk (14 ετών, από την Ουκρανία) και Brandon Shabani (15 ετών, από το Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Κέντρου Τύπου του προγράμματος Lily Matsumoto (15 ετών, από την Ιαπωνία).

"Το 2016, συμμετείχα στη διοργάνωση ως παίκτης. Θεωρώ τον εαυτό μου εξαιρετικά τυχερό, γιατί το πρόγραμμα προσφέρει νέες ευκαιρίες στους συμμετέχοντες. Αν ήμουν 12 ετών, θα έκανα τα πάντα για να συμμετάσχω στη νέα σεζόν και να παίξω ποδόσφαιρο μαζί με τα άλλα παιδιά!", δήλωσε ο René Lambert, βασικός παίκτης της ομάδας νέων του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Maribor.

Στις 25 Απριλίου, δεκάδες χιλιάδες παιδιά και ενήλικες θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Ποδοσφαίρου και Φιλίας. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες θα φοράει στο χέρι του το επίσημο σύμβολο του προγράμματος, το Βραχιόλι της Φιλίας, που αποτελείται από νήματα μπλε και πράσινου χρώματος και συμβολίζει την ισότητα και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Ξεκίνησε η πέμπτη σεζόν του διεθνούς παιδικού προγράμματος της Gazprom "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία"

Την 1η Ιουλίου, στην Αγία Πετρούπολη, θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για τη Φιλία, στα πλαίσια του οποίου στο γήπεδο θα αγωνιστούν ομάδες αποτελούμενες από νεαρούς παίκτες διαφορετικής εθνικότητας, φύλου και φυσικών ικανοτήτων.

Στις 2 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το Πέμπτο Διεθνές Φόρουμ "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία", στο οποίο τα παιδιά μαζί με διάσημους ποδοσφαιριστές και δημοσιογράφους θα συζητήσουν θέματα προώθησης των αξιών του προγράμματος σε όλο τον κόσμο.

Στο τέλος της πέμπτης χρονιάς του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ θα επισκεφθούν τον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών FIFA 2017 στο στάδιο Zenit Arena της Αγίας Πετρούπολης.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα λειτουργεί το Διεθνές Παιδικό Κέντρο Τύπου. Οι νεαροί δημοσιογράφοι θα λάβουν μέρος σε όλες τις βασικές εκδηλώσεις στο πλευρό των ενήλικων ανταποκριτών.

"Η Gazprom υλοποιεί σχέδια παγκόσμιας εμβέλειας που στοχεύουν στο μέλλον, και το πρόγραμμα 'Ποδόσφαιρο για τη Φιλία' εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Ο συνολικός αριθμός των χωρών που συμμετέχουν οχταπλασιάστηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια. Φέτος, στην Αγία Πετρούπολη θα συναντηθούν νεαροί παίκτες από τέσσερις ηπείρους. Αυτό σημαίνει ότι οι αξίες του κοινωνικού προγράμματός μας είναι ουσιαστικές και σημαντικές για τα παιδιά και τους εφήβους σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PJSC Gazprom, Alexey Miller.

"Η πρωτοβουλία της Gazprom δίνει την ευκαιρία σε παιδιά από όλο τον κόσμο να ακουστούν. Εμείς υποστηρίζουμε πλήρως τους στόχους και τις βασικές αξίες του 'Ποδόσφαιρου για τη Φιλία'. Με μεγάλη μας χαρά θα προωθούμε όλες τις πρωτοβουλίες της Οργανωτικής Επιτροπής του προγράμματος μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου FIFA 2018", δήλωσε ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της UEFA, Philippe Le Floc'h.

Πληροφορίες

Το Διεθνές Παιδικό Κοινωνικό Πρόγραμμα "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" πραγματοποιείται από την PJSC Gazprom στα πλαίσια του προγράμματος "Gazprom για παιδιά". Το πρόγραμμα "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" στοχεύει στην ανάπτυξη του παιδικού ποδοσφαίρου, στην ενίσχυση της ανοχής και του σεβασμού προς διαφορετικούς πολιτισμούς και εθνικότητες των παιδιών από διαφορετικές χώρες. Οι βασικές αξίες, που υποστηρίζουν και προωθούν οι συμμετέχοντες, είναι η φιλία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η υγεία, η ειρήνη, η αφοσίωση, η νίκη, οι παραδόσεις και η τιμή.

Ξεκίνησε η πέμπτη σεζόν του διεθνούς παιδικού προγράμματος της Gazprom "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία"

Η σημαντικότερη εκδήλωση του προγράμματος είναι το Διεθνές Παιδικό Φόρουμ "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία", που συγκεντρώνει νεαρούς παίκτες ποδοσφαίρου από όλο τον πλανήτη, οι οποίοι συζητούν με εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης και γνωστούς ποδοσφαιριστές για ζητήματα τήρησης των αξιών σε όλο τον κόσμο.

Το ειδικό βραβείο του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" είναι το Κύπελλο των Εννέα Αξιών. Είναι ένα μοναδικό τρόπαιο που απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα από τα επαγγελματικά ποδοσφαιρικά σωματεία για την υλοποίηση των κοινωνικών πρωτοβουλιών που ενσωματώνουν στη ζωή τις αξίες του προγράμματος. Ο νικητής επιλέγεται από τους νεαρούς πρεσβευτές του προγράμματος μέσω ψηφοφορίας, η οποία διεξάγεται σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία".

Χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα κάθε χρόνο. Από τη θέσπιση του προγράμματος έως σήμερα η γεωγραφική έκτασή του έχει αυξηθεί σημαντικά, από 8 χώρες το 2013 σε 64 χώρες το 2017. Εκατοντάδες νεαροί ποδοσφαιριστές γίνονται πρεσβευτές του κινήματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία" και των αξιών του στις χώρες τους. Το σύμβολο του προγράμματος "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία", το Βραχιόλι της Φιλίας, το φοράνε πάνω από 400 χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων παιδιά, ενήλικες, διάσημοι αθλητές και δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί και πρόεδροι διαφόρων χωρών.

Οι χώρες που συμμετέχουν το 2017 είναι οι εξής: Αίγυπτος, Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστρία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Βολιβία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γκάνα, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καζακστάν, Κίνα, Κιργιστάν, Κορέα, Κροατία, Λετονία, Λευκορωσία, Λιβύη, Λιθουανία, Μεξικό, Μοζαμβίκη, Μπαγκλαντές, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Σκόπια, Συρία, Τανζανία, Τατζικιστάν, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Τσεχία και Φινλανδία.

Η Gazprom είναι μια παγκόσμια εταιρεία ενέργειας με κύριες δραστηριότητες την εξερεύνηση, την παραγωγή, τη μεταφορά, την αποθήκευση, την επεξεργασία και την πώληση φυσικού αερίου (μεταξύ άλλων και ως καύσιμο για κινητήρες), συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και την παραγωγή και εμπορία θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Ρωσία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Κεντρική, τη Νότια καθώς και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η Gazprom είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο όσον αφορά το μέγεθος των αποθεμάτων φυσικού αερίου και τον όγκο της παραγωγής του. Το φυσικό αέριο που παράγει παρέχεται σε Ρώσους καταναλωτές, αλλά και σε περισσότερες από 30 χώρες. Η Gazprom είναι μια από τις τέσσερις κορυφαίες ρωσικές εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, κατέχει την πρώτη θέση στη Ρωσία από άποψη εγκατεστημένης ισχύος στην παραγωγή θερμικής ηλεκτρικής ενέργειας και έχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Ξεκίνησε η πέμπτη σεζόν του διεθνούς παιδικού προγράμματος της Gazprom "Ποδόσφαιρο για τη Φιλία"

Μαζί με την ταχεία ανάπτυξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της, η Gazprom δίνει μεγάλη έμφαση σε κοινωνικά έργα. Η εταιρία παρέχει υποστήριξη σε πολλές αθλητικές οργανώσεις και δραστηριότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ