ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γκουλής: "Ο Έλληνας έχει πολύ ταλέντο"

Γκουλής: "Ο Έλληνας έχει πολύ ταλέντο"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο έμπειρος προπονητής Νίκος Γκουλής, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 1013,3 και την εκπομπή "Πάμε αποδυτήρια" με τον Νίκο Συριώδη. Αναλυτικά οι δηλώσεις του.

Ο Νίκος Γκουλής μίλησε στον Sport24 Radio 103.3 για το Euro, το φαβορί της διοργάνωσης από εδώ και πέρα, αλλά και όσα έχουν γίνει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στα γήπεδα της Γαλλίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ:

Για το Euro 2016: " Υπάρχουν τα φαβορί που προσπαθούν να δείξουν μία διαφορετική εικόνα με ποδόσφαιρο κατοχής, κάτι που κάνουν η Γερμανία και η Ισπανία. Όπως και η Γαλλία, που από τη μέση και μπροστά έχει πολύ ποιοτικούς παίκτες. Συνήθως στα πρώτα της ημίχρονα δεν ήταν καλή, αλλά με την Ισλανδία ξεκίνησε να πιέζει πάρα πολύ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει αντίπαλο μία ομάδα που παίζει γρήγορα στην αντεπίθεση και μπορώ να χαρακτηρίσω τις αντεπιθέσεις της… δολοφονικές. Άλλωστε, πριν από το ματς, οι δύο ομάδες είχαν βάλει τα ίδια γκολ, με τη Γαλλία να έχει περισσότερες προσπάθειες, κάτι που δείχνει ότι οι Ισλανδοί είναι μία ομάδα που παίζει γρήγορα και φυσικά δεν έχει τίποτα να χάσει. Το ίδιο ισχύει και για τους Ουαλούς, που κι αυτοί δε φοβούνται την αποτυχία, διότι ό,τι κι αν γίνει ποιος θα τους κατηγορήσει; Γενικά βλέπουμε ένα τουρνουά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τα φαβορί, με μία δύο εξαιρέσεις, έχουν προχωρήσει και βλέπουμε και μία ομάδα που δεν έχει νίκη, την Πορτογαλία, στον ημιτελικό".

Για το ποια ομάδα θεωρεί φαβορί για το τρόπαιο: " Η Γερμανία δείχνει πλήρης σε όλες τις γραμμές. Βέβαια, η απουσία του Γκόμες της δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, έχει τεράστια υπομονή σε σημείο που σε εκνευρίζει. Επίσης, η Γαλλία είναι πολύ δυνατή και παίζει στη χώρα της. Από την άλλη, δεν ξέρω πόσο μπορεί να προχωρήσει η Πορτογαλία, μία ομάδα που δύσκολα δέχεται γκολ και αν βρεθεί ο Ρονάλντο σε καλή μέρα, μπορεί να αλλάξει πολλά".

Για τις τακτικές αλλαγές που έχουμε δει στη διοργάνωση: " Έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα. Οι χώροι έχουν στενέψει, οι ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν αριθμητική υπεροχή και να κάνουν γρήγορες μεταβάσεις από την άμυνα στην επίθεση. Κυρίως αυτό ισχύει για τις πιο αδύναμες ομάδες".

Για τον τρόπο που επιτυγχάνονται τα τέρματα: " Δεν υπάρχουν επιθετικοί που να… απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων των ομάδων. Περισσότερα γκολ παίρνουν με παίκτες που έρχονται πίσω από τους φορ, όπως έχει συμβεί με τον Γκριζμάν, ερχόμενος πίσω από τον Ζιρού. Το πιο σημαντικό είναι η λειτουργία της ομάδας. Το τακτικό κομμάτι έχει υπερισχύσει σε πολλές ομάδες, ενώ άλλες που έχουν ατομική ποιότητα επιδιώκουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Όπως είπαμε και πριν η Πορτογαλία είναι η εξαίρεση, αφού δε θέλει να έχει την πρωτοβουλία. Πάντως θεωρώ άδικο έναν ενδεχόμενο ημιτελικό Γαλλία-Γερμανία μια και οι δύο ομάδες αξίζουν να βρεθούν στον τελικό".

Για την Ουαλία: " Στο Euro όλοι έχουν κανόνες στον τρόπο λειτουργίας και τις προπονήσεις τους. Αντιθέτως, η Ουαλία είναι η πιο φιλική ομάδα και δείχνει ότι το απολαμβάνει. Δεν έχουν κάτι να κρύψουν και αποδεικνύουν ότι στο ποδόσφαιρο μετρούν κι άλλα πράγματα πέρα από τους κανόνες, όπως το πάθος, το οικογενειακό κλίμα και το ομαδικό πνεύμα. Πάντως οι αποστάσεις ανάμεσα στις ομάδα έχουν μικρύνει και το σημαντικό είναι να λειτουργείς και να σκέφτεσαι ως ομάδα. Και οι μεγάλοι παίκτες κάνουν τις μεγάλες ομάδες, όταν είναι προσαρμοσμένοι στο τακτικό κομμάτι, όπως οι Μπέιλ, Ράμσεϊ και Πογκμπά. Να είναι η σκέψη όλων ότι πάνω από όλα είναι η ομάδα".

Για το Βέλγιο και την Αγγλία: " Είδαμε πολύ καλούς παίκτες να κάνουν ατομικές ενέργειες, αλλά ήταν μόνοι τους, δε λειτουργούσαν ως ομάδα. Μάλιστα έφτανε σε σημείο εκνευριστικό, διότι είχαν την ατομική ποιότητα, αλλά η ομαδική δεν έβγαινε ποτέ".

Για το μέλλον της ελληνικής εθνικής ομάδας: " Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν σύνθετα κομμάτια σε άμυνα και επίθεση. Εμείς δεν είμαστε μία ομάδα που μπορεί να κάνει ότι και η Γαλλία, δηλαδή να φτιάχνει 20 ευκαιρίες σε ένα ματς. Εμείς πρέπει να έχουμε ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, κάτι που γινόταν με τους κ. Σάντος και Ρεχάγκελ. Είναι κρίμα να μην είναι η εθνική στη διοργάνωση, από τη στιγμή που υπάρχουν ομάδες τις οποίες θα μπορούσαμε να κοντράρουμε. Τα προκριματικά ήταν μία καταστροφή, μπορούμε, όμως, να πάρουμε την πρόκριση για την επόμενη μεγάλη διοργάνωση. Πιστεύω πολύ στο ταλέντο του Έλληνα, αλλά μας λείπουν άλλα πράγματα, όπως πειθαρχία και οργάνωση. Σαν ταλέντο δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανένα".

Για το μέλλον του στους πάγκους: " Για τους προπονητές υπάρχει αυτή η δύσκολη κατάσταση, όταν δε δουλεύουν. Εγώ είμαι πάντα συνειδητοποιημένος και ξέρω τι μπορώ να κάνω. Πάντως στο τέλος πιστεύω θα επικρατήσει η θετική πλευρά και όποιος είναι ικανός θα προσφέρει στο ποδόσφαιρο. Ο καλός στο ποδόσφαιρο νιώθει καλά στην καθημερινότητά του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ