ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Football Manager 2015 Preview

Football Manager 2015 Preview
Football Manager 2015 Preview

Το Sport24.gr έπαιξε το νέο Football Manager και μοιράζεται με τους αναγνώστες του τις πρώτες εντυπώσεις από το παιχνίδι, ενώ παρουσιάζει τις σημαντικότερες αλλαγές σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις.

Τα Χριστούγεννα για τους φίλους του FM (έτσι θα λέμε το Football Manager) πέφτουν λίγο νωρίτερα κάθε χρόνο, αφού εκεί ανάμεσα στα τέλη Οκτώβρη και αρχές Νοέμβρη, κάθε χρόνο, βγαίνει και η νέα έκδοση του δημοφιλούς παιχνιδιού της Sports Interactive.

Φέτος το FM 2015 θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 7 Νοεμβρίου του 2014, όμως το Sport24.gr είχε την ευκαιρία να παίξει το παιχνίδι εξασφαλίζοντας beta access.

Έτσι στο κείμενο που ακολουθεί θα διαβάσετε τις εντυπώσεις μας από το ανανεωμένο είναι η αλήθεια παιχνίδι και φυσικά όλες τις αλλαγές/βελτιώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Τονίζουμε πως το προϊόν δεν είναι ακόμα τελικό, οπότε θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν βελτιώσεις σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα τις μεταγραφές και τις ανανεώσεις που μας δυσκόλεψαν (και πρόπερσι βγήκε patch γι αυτό το κομμάτι).

Αλλαγές με το καλημέρα

Football Manager 2015 Preview

Όσον αφορά την αρχική οθόνη τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει αρκετά. Εκεί θα βρείτε τις γνωστές ρυθμίσεις, το mode που θέλετε να παίξετε και φυσικά την επιλογή πρωταθλήματος (ή πρωταθλημάτων). Από εκεί και πέρα, ωστόσο, έχουν προστεθεί αρκετά νέα καλούδια για να παίξετε.

Καταρχάς με το που επιλέξετε ομάδα, στη συνέχεια θα δείτε μία οθόνη με δυο επιλογές. Είναι για το τι προπονητής θέλετε να είστε (tracksuit ή tactital). Δηλαδή αν θέλετε να ασχολείστε καθημερινά με την προπόνηση και τις μικρές λεπτομέρειες ή πιο γενικά αφήνοντας τη "βρώμικη" δουλειά στους συνεργάτες σας. Φυσικά υπάρχει και η μέση επιλογή, όπου κάνετε λίγο απ όλα. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση, είναι πως διαλέγετε που θέλετε να βάλετε περισσότερα attributes σε συγκεκριμένα skills.

Τέλος από πάνω σας δίνετε η δυνατότητα να επιλέξετε το επίπεδο σας. Αν είστε άσημος και ταπεινός ή πασίγνωστος και φτασμένος. Όσο καλύτερος, τόσο περισσότεροι οι πόντοι για να ξοδέψετε.

Νέο μενού, περισσότερες πληροφορίες

Football Manager 2015 Preview

πρώτη μεγάλη αλλαγή. Το μενού που βρισκόταν στην κορυφή έχει μετακομίσει στα αριστερά, θυμίζοντας εποχές Championship Manager, ενώ το search έχει πάει στην κορυφή (είναι το χρωματιστό κομμάτι που κάποτε έγραφε την ομάδα) και λειτουργεί λίγο σαν μηχανή αναζήτησης. Δηλαδή κάθε φορά που θα γράφετε 2-3 γράμματα, θα σας εμφανίσει ένα σωρό επιλογές.

Η συγκεκριμένη επιλογή σε άλλους θα αρέσει και σε άλλους όχι. Σίγουρα σηκώνει βελτίωση, αφού ήδη ακούγονται οι πρώτες μουρμούρες. Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την δοκιμαστική έκδοση, βέβαια, που στηρίζεται αρκετά στις απόψεις της κοινότητας του FM.

Το νέο μενού έχει περισσότερες πληροφορίες και σας δίνει τη δυνατότητα να βρείτε πιο εύκολα επιλογές που ήταν "θαμμένες" μέσα σε υποκατηγορίες σε προηγούμενες εκδόσεις. Σίγουρα κάτι θετικό, όπως και γενικότερα ότι έχετε περισσότερο "καθαρό" χώρο.

Προπόνηση, συστήματα, scouting και άλλα

Προχωρώντας στα επιμέρους κομμάτια του παιχνιδιού έχουμε πολλές αλλαγές και σε εμφάνιση και σε τρόπο λειτουργίας, αν και η ουσία παραμένει η ίδια. Ξεκινάμε με την προπόνηση. Έχει γίνει πιο αναλυτική από ποτέ, ειδικότερα αν επιλέξετε στην αρχή tracksuit, δίνοντας σας την ευκαιρία να δουλέψετε ξεχωριστά με κάθε παίκτη, με συγκεκριμένες οδηγίες για βελτίωση συγκεκριμένου κομματιού στο παιχνίδι του. Μπορείτε να τους "πλάσετε" δηλαδή όπως επιθυμείτε, αν και εμπεριέχει ρίσκο αυτή η επιλογή αν δεν ξέρετε ακριβώς τι θέλετε.

Επίσης στους προπονητές υπάρχει ειδική καρτέλα που τους βλέπετε όλους μαζί και ταυτόχρονα σε ποιον τομέα είναι καλοί (με τα γνωστά χρυσά αστέρια). Αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και τακτοποιημένη.

Πάμε τώρα και στο τακτικό κομμάτι. Στο FM 2015 έχουν προστεθεί περισσότερα συστήματα, περισσότερες συμπεριφορές και νέοι ρόλοι σε θέσεις όπως των αμυντικών και των ακραίων μέσων. Μπορείτε να δώσετε ειδικές οδηγίες στους παίκτες σας που θα εφαρμόσουν στον αγωνιστικό χώρο (όπως το πως θα πετάει τη μπάλα ο τερματοφύλακας, πως θα παίζει την πλευρά ο εξτρέμ και πως θα τελειώνει τις φάσεις ο φορ).

Βέβαια μαζί με τις δικές σας επιπλέον "γνώσεις", το ίδιο συμβαίνει και με τον αντίπαλο. Πλέον η AI είναι εξυπνότερη και σας... παρακολουθεί. Έτσι σε πολλά παιχνίδια θα προσαρμόσει το σύστημα ή τις οδηγίες πάνω στα δικά σας. Έτσι καλό είναι να δουλέψετε με δυο συστήματα και να αλλάζετε τακτικές συμπεριφορές ανάλογα τον αντίπαλο. Το ίδιο συμβαίνει και στους αγώνες. Οι οδηγίες σας πλέον εφαρμόζονται με μεγαλύτερη αμεσότητα και τις βλέπετε να συμβαίνουν μπροστά σας.

Football Manager 2015 Preview

scouting το οποίο έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές. Πλέον επιλέγετε από ένα ειδικό μενού τον παίκτη και τη θέση που ψάχνετε, όπως και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει. Οι καρτέλες είναι πιο αναλυτικές, ενώ όταν ο scout σας δεν γνωρίζει καλά ένα στατιστικό, δεν θα βλέπετε κενό, αλλά δυο τιμές (πχ από 12 έως 15).

Στα αριστερά της οθόνης υπάρχει ένα χάρτης που σας δείχνει τις γνώσεις των scouts ανά τον κόσμο, συνοδευόμενο από ένα ποσοστό (πχ καλύπτετε το 18% της παγκόσμιας αγοράς). Αρκετά χρήσιμο κομμάτι αυτό και πιο εύκολα προσβάσιμο σε σχέση με άλλες χρονιές.

Match engine, οικονομικά και επικοινωνία με τα ΜΜΕ

Το νέο FM είναι γραφικά καλύτερο από ποτέ. Η match engine έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς με τη βοήθεια του motion capture οι κινήσεις των παικτών, αλλά και της μπάλας, είναι πιο φυσικές. Μάλιστα πολλές φορές θα δείτε έναν παίκτη που υστερεί σε έναν τομέα (πχ κοντρόλ ή φυσική κατάσταση) να απεικονίζεται η κίνηση του στο χορτάρι.

Σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι παίζουν και τα οικονομικά. Φέτος το FM είναι εναρμονισμένο με το Financial Fair Play, οπότε ομάδες με πρόβλημα ή πολλά έξοδα δεν έχουν απεριόριστο μπάτζετ ( εκτός κι αν έχετε κάποιον Άραβα από πίσω οπότε όλα ξεχνιούνται). Το μπάτζετ όμως είναι αρκετά ελεγχόμενο. Ποδοσφαιριστές που δεν υπολογίζονται δεν πιάνουν χώρο στο salary cap όταν θέλετε να προτείνεται κάποιο συμβόλαιο (είτε ανανέωση, είτε μεταγραφή).

Μεγάλη σημασία έχει να φτιάξετε μία εμπορική ομάδα. Το καλό ποδόσφαιρο ή ένα μεγάλο όνομα θα τραβήξει χορηγούς. Έτσι έχουμε χορηγοί - περισσότερα χρήματα - μεγαλύτερο μπάτζετ - καλύτερες μεταγραφές. Οπότε το καλοκαιράκι ή τα Χριστούγεννα αποφασίστε έξυπνα πως θα κινηθείτε.

Κλείνοντας φέτος τα ΜΜΕ παίζουν σπουδαίο ρόλο στη συμπεριφορά του παιχνιδιού. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να "φάτε" έναν παίκτη, αλλά προσοχή. Είναι πιθανόν να συμβεί το ίδιο και σε εσάς, ειδικότερα από Μέσα που "διψούν" για μία πικάντικη είδηση.

Οι ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου ( το Sport24.gr φυσικά και δεν λείπει από το ελληνικό πρωτάθλημα ) είναι στοχευμένες και έχουν σκοπό να σας φέρουν σε δύσκολη θέση, ειδικότερα αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για την ομάδα σας.

Πάνω κάτω αυτές οι νέες επιλογές στο καινούργιο Football Manager. Οι περισσότερες αφορούν κυρίως την εμφάνιση και λιγότερο την ουσία, όμως αν είστε... ψείρας θα βρείτε αρκετό υλικό για να πειραματιστείτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ