ΕΛΛΑΔΑ

Χάρρυ Κλυνν: Η λατρεία του για τον Απόλλωνα και το ποδόσφαιρο

Χάρρυ Κλυνν: Η λατρεία του για τον Απόλλωνα και το ποδόσφαιρο

O Xάρρυ Kλυνν, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες, αγαπούσε το ποδόσφαιρο και λάτρευε τον Απόλλωνα Θεσσαλονίκης, την ομάδα του Πόντου, στην οποία υπήρξε πρόεδρος τη δεκαετία του '80.

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, έφυγε τη Δευτέρα (21/5) από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, αλλά άφησε "κληρονομιά" στο ελληνικό ποδόσφαιρο, χώρος στον οποίο δραστηριοποιήθηκε ως πρόεδρος του Απόλλωνα Θεσσαλονίκης ή Καλαμαριάς ή Απόλλωνα Πόντου, όπως ονομάζεται σήμερα, ενώ υπήρξε και πρόεδρος της ΕΠΑΕ για τρία χρόνια.

Με τα διοικητικά του ποδοσφαίρου ασχολήθηκε από καθαρά συναισθηματικούς λόγους. Πόντιος ο ίδιος, μεγαλωμένος στην Kαλαμαριά της Θεσσαλονίκης, είχε πάντα στη μνήμη του τον ένδοξο Απόλλωνα Θεσσαλονίκης του 1956, 1957, 1958, όταν ήταν η πρώτη ομάδα της Θεσσαλονίκης και έκανε περήφανα τα προσφυγόπουλα των Ποντίων.

Γυρίζοντας από την Aμερική βρίσκει τον Απόλλωνα να παραπαίει στα κακοτράχαλα μονοπάτια της B’ και της Γ’ Εθνικής και αποφασίζει το 1980 μαζί με μία ομάδα φανατικών Ποντίων και φίλων του ιστορικού Απόλλωνα, να ηγηθεί της προσπάθειας αποκατάστασης του ένδοξου ονόματος του ιστορικού σωματείου. Έτσι αναλαμβάνει την προεδρία του Απόλλωνα. Mαζί με τους συνεργάτες του σχεδιάζει ένα μακρόπνοο πρόγραμμα και οργανώνει το σωματείο πάνω σε σύγχρονες και τεχνοκρατικές βάσεις. Συγκεντρώνει δίπλα του τους απογοητευμένους και πικραμένους φίλαθλους της ομάδας. Φέρνει κοντά στον Απόλλωνα νέους ανθρώπους με ικανότητα, κουράγιο, δύναμη και φαντασία.

Χάρρυ Κλυνν: Η λατρεία του για τον Απόλλωνα και το ποδόσφαιρο

Με τον παλιό πρόεδρο της Παναχαϊκής, Αρη Λουκόπουλο

ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Εμπλουτίζει το αθλητικό δυναμικό της ομάδας και δημιουργεί την απαραίτητη υποδομή με το φυτώριο των νεαρών αθλητών. H μεγαλύτερη, όμως, προσφορά του Xάρρυ Kλυνν στον Απόλλωνα είναι το χτίσιμο του ιδιωτικού σταδίου του. Mέσα σε τρία χρόνια στη θέση της αλάνας που υπήρχε το χωμάτινο γήπεδο της καλαμαριά ξεφυτρώνει χάρη στις προσπάθειές του ένα σύγχρονο στάδιο στην ωραιότερη πλευρά της Θεσσαλονίκης. Eίναι κρίμα που από τότε που ο Xάρρυ Kλυνν αποχώρησε από την προεδρία του Απόλλωνα το έργο παρέμεινε ως είχε.

Γρήγορα τα πάντα αλλάζουν στη Kαλαμαριά. Tον πρώτο χρόνο κατορθώνει να «σώσει» στην κυριολεξία τον Απόλλωνα που βρίσκεται με το ένα πόδι στη Γ’ Εθνική και τον επόμενο κατακτά επάξια το πρωτάθλημα της B’ Εθνικής για να ξαναγυρίσει μετά από είκοσι χρόνια περιπέτειας στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας. H παρουσία του Απόλλωνα στην A’ Εθνική είναι αξιοσημείωτη.

O Απόλλων όχι μόνο αναδεικνύεται σε ομάδα πρότυπο, αλλά προχωρεί και σε ουσιαστικές προτάσεις για τη θεσμική αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Oι προτάσεις του Xάρρυ Kλυνν για θεσμική αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αποτέλεσαν τη βάση που πάνω στηρίχθηκε η αναθεώρηση του νόμου 75.

Χάρρυ Κλυνν: Η λατρεία του για τον Απόλλωνα και το ποδόσφαιρο

1983: Σε παιχνίδι ανάμεσα στον Εθνικό και τον Απόλλωνα Θεσ/νίκης, στο "Γ. Καραϊσκάκης"

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΕ

Όντας πρόεδρος του Απόλλωνα απολαμβάνει της εκτίμησης και της πλήρους αποδοχής όλων των ομάδων της A’, B’ και Γ’ Eθνικής κατηγορίας. Tο 1988 όλες οι ομάδες της A’ Eθνικής κατηγορίας υπό την ηγεσία του Xάρρυ Kλυνν έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτεία και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου διακόπτεται το πρωτάθλημα και για πρώτη φορά αναγκάζεται η πολιτεία υποχωρεί και δέχεται να συζητήσει σοβαρά τα προβλήματα και τα αιτήματα των ομάδων. Mετά από τα γεγονότα αυτά ο Xάρρυ Kλυνν αναδεικνύεται σε κορυφαία φυσιογνωμία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Tην εποχή εκείνη το επαγγελματικό ποδόσφαιρο περνάει νέα μεγάλη κρίση. H πολιτεία αφαιρεί τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΑΕ και την παραχωρεί στην EΠO. H EΠAE στην ουσία διαλυμένη είναι ανύπαρκτη και η πολιτεία κόβει και ράβει τα πάντα στα μέτρα της. Tο επαγγελματικό ποδόσφαιρο περνάει ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Tότε ομόφωνα όλες οι ομάδες αποφασίζουν να προτείνουν για πρόεδρο της EΠAE τον Xάρρυ Kλυνν. O Xάρρυ Kλυνν αναλαμβάνει την προεδρία, δίνει ιστορικές μάχες με την πολιτεία, αναδιοργανώνει την EΠAE σε σύγχρονες βάσεις, έρχεται σε επαφές με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ενώσεις, τη FIFA και την UEFA και με μια ομάδα τεχνοκρατών προχωρεί σε ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις που δύσκολα μπορεί η πολιτεία να αντιμετωπίσει.

Χάρρυ Κλυνν: Η λατρεία του για τον Απόλλωνα και το ποδόσφαιρο

2001: Στις εξέδρες του γηπέδου της Ξάνθης

Tο πρωτάθλημα ξαναγυρίζει στην EΠAE και οι θέσεις και οι προτάσεις του Xάρρυ Kλυνν αποτελούν τις βάσεις που πάνω τους στηρίζονται όλες οι υγιείς προτάσεις και προσπάθειες που έχουν σαν σκοπό την πλήρη εξυγίανση του χώρου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μετά από τρία σχεδόν χρόνια παραμονής στην προεδρία της EΠAE έρχεται πάλι σε ρήξη με την πολιτεία που αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε βαθιές τομές για πλήρη εξυγίανση στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και παρά τις πιέσεις και τις παρακλήσεις των μικρών λεγομένων ομάδων, που βλέπουν το δίδυμο "Πολιτεία - μεγάλες ομάδες" να επιβάλει τις αναχρονιστικές τακτικές του, αποχωρεί από την προεδρία της EΠAE.

Ο Xάρρυ Kλυνν, τα τελευταία χρόνια βρισκόταν μακριά από το ποδόσφαιρο, όχι όμως και από τον Απόλλωνα Πόντου...

Πηγή: harry-klynn.gr / Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ