ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλειάδης: "Θα συνεχίσω το έργο του Κοντονή"

Βασιλειάδης: "Θα συνεχίσω το έργο του Κοντονή"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ως Υφυπουργός Αθλητισμού και τόνισε ότι θα συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε ο Σταύρος Κοντονής.

Ο Σταύρος Κοντονής παρέδωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού (μετακομίζει στο Δικαιοσύνης) στον Γιώργο Βασιλειάδη, που αναλαμβάνει και επίσημα τα νέα του καθήκοντα.

"Θα συνεχίσω το έργο που αφήνει ο Κοντονής, είναι μεγάλη τιμή η επιλογή μου στη θέση αυτή. Ο Κοντονής έριξε γροθιά στο μαχαίρι. Θα συνεχίσω από την ίδια θέση, δεν μπορούν να συνεχιστούν οι έκνομες καταστάσεις στο ποδόσφαιρο", τόνισε ο κ. Βασιλειάδης στην σύντομη τοποθέτηση του.

Ο Σταύρος Κοντονής έκανε τον απολογισμό της θητείας του, μίλησε για το θέμα των τακτικών δικαστών και αναφέρθηκε στις σχέσεις του με την ΕΠΟ.

"Υπηρετήσαμε 20 μήνες με δικαιοσύνη. Βάλαμε τάξη σε μια χαοτική κατάσταση. Δεν κρύψαμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα αντιθέτως τα αναδείξαμε".

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο κ. Φίλης ως πρώην Υπουργός Παιδείας ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Κοντονή για τα όσα πρόσφερε.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής:

"Είναι μία στιγμή ακραίας συγκίνησης για μένα, διότι αποχωρώ από ένα Υπουργείο, το οποίο θεωρώ ότι, επί 20 μήνες, υπηρέτησα με δικαιοσύνη και πνεύμα κατανόησης των αναγκών του. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε δεν διστάσαμε να βάλουμε το δάχτυλο «επί των τύπων των Ήλων», να βάλουμε μία τάξη σε μία χαοτική κατάσταση που επικρατούσε επί χρόνια και είχε να κάνει με το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων και τον ελληνικό αθλητισμό εν γένει.

Το ζούσαμε αυτό στο γήπεδο κάθε Κυριακή, με τη βία και την αλληλοεξόντωση. Η Κυβέρνηση δεν επέλεξε να κρύψει το πρόβλημα κάτω από τα χαλί. Και όχι μόνο δεν το έκρυψε αλλά το ανέδειξε κιόλας λαμβάνοντας τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα πάνω σε αυτό το πρόβλημα σε συνδυασμό με το σοβαρότατο πρόβλημα που ενδημεί στον ελληνικό αθλητισμό: της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Πήραμε νομοθετικά μέτρα για το ζήτημα του ντόπινγκ, γιατί αυτός ο τομέας είναι ο βασικός στην προσπάθεια για τη διαφάνεια αλλά και τις καθαρές διακρίσεις που θέλουμε από τους αθλητές και τις αθλήτριες. Ρυθμίσαμε ζητήματα εικοσαετίας που απασχολούσαν τις αθλητικές Ομοσπονδίες και τα αιτήματά τους κρίθηκαν βάσιμα και ότι μπορούν να ικανοποιηθούν χωρίς οικονομικό κόστος.

Θέλω να αναφέρω εκτός από το νομοσχέδιο για την πάταξη της βίας που θυμόσαστε ότι σε αυτό έγινε η τομή για θέσπιση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, και στο οποίο καταργήσαμε ένα αντισυνταγματικό καθεστώς, αυτό της αυτονομίας της ΕΠΟ έναντι του Κράτους, και μία άλλη ρύθμιση αυτή που με αυτήν καταργούμε τη διαιώνιση των οφειλών των επαγγελματικών ομάδων προς το Κράτος.

Και αυτό γιατί θεωρούμε αδιανόητο σε συνθήκες κρίσης της ελληνικής κοινωνίας, περικοπών μισθών και συντάξεων να υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες που σωρεύουν χρέη εις βάρος των εργαζομένων τους, των ασφαλιστικών ταμείων και του κρατικού προϋπολογισμού.

Και στα τρία Νομοσχέδια είχαμε πληθώρα αντιδράσεων, παρά τις φωνές που επικροτούσαν και αυτό γιατί ο κόσμος είχε βολευτεί σε αυτές της αθλιότητες, 20 ετών που στηρίζονταν στο πελατειακό Κράτος, και στη διαπλοκή της πολιτικής ηγεσίας με αθλητικούς παράγοντες.

Σταματήσαμε τον κατήφορο της αποδόμησης αθλητικών εγκαταστάσεων, που ήταν όχι μόνο ακατάλληλες αλλά και επικίνδυνες, αν και μέχρι να τις επαναφέρουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα.

Σήμερα όμως είναι και μια μέρα χαράς και ελπίδας, και αυτή η χαρά και η ελπίδα αποτυπώνεται στο πρόσωπο του νέου Υφυπουργού Αθλητισμού του Γιώργου Βασιλειάδη, που ένας εξαίρετος συνάδελφος, ένα άνθρωπος που έδωσε δείγματα γραφής στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης της χώρα από την κυβέρνηση της αριστεράς έχει αποδείξει ότι έχει το σθένος και τις ικανότητες να φέρει σε πέρας το έργο της πάταξης της διαφθοράς και την επιβολή της διαφάνειας και του εκδημοκρατισμού σε όλα τα επίπεδα.

Στον τομέα της πάταξης της διαφθοράς η δουλειά που έκανε ως γενικός γραμματέας διαφθοράς έφερε αποτελέσματα. Η λίστα Μπόργιανς που ήρθε στην Ελλάδα και ελέγχεται είναι δικό του έργο. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει την πορεία αυτή και θα έχει νέες και μεγάλες επιτυχίες προς όφελος του ελληνικού αθλητισμού και της ελληνικής νεολαίας. Θα είμαστε όλοι στο πλευρά του".

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιώργος Βασιλειάδης:

"Είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη πρόκληση να σου προτείνεται να ηγηθείς ενός υπουργείου, πόσο μάλλον ενός υπουργείου με αντικείμενο ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό. Το έργο γίνεται ακόμη δυσκολότερο και ακόμη πιο προκλητικό όταν παραλαμβάνεις από μία αντικειμενικά, επιτυχημένη ηγεσία και έναν εξαιρετικά επιτυχημένο Υπουργό, που δεν δίστασε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε να χτυπήσει τη γροθιά στο μαχαίρι. Όπως νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση πράττει στους περισσότερους τομείς, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Έτσι λοιπόν, αναλαμβάνουμε σήμερα το Υπουργείο Αθλητισμού συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή και στο ίδιο μοτίβο από το οποίο παραλαμβάνουμε.

Εμείς λέμε μέχρι εδώ. Δεν πάει άλλο. Αυτή είναι η βούληση της πολιτικής ηγεσίας, η οποία εκφράζει και τη βούληση της κοινωνίας. Δεν θα δεχτούμε να συνεχιστούν οι έκνομες καταστάσεις στο χώρο του αθλητισμού. Ο αθλητισμός είναι γιορτή, ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Θα δώσουμε μάχη να ξεριζώσουμε το κακό από τη ρίζα του. Όχι μόνο στον επαγγελματικό, αλλά δυστυχώς και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Θα λέμε πάντα τα πράγματα με το όνομά τους, όπως συνήθιζα να κάνω μέχρι τώρα αυτούς τους 20 μήνες και από τη θέση που ήμουν. Όσοι με ξέρουν και κυρίως οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούσαν το δικαστικό ρεπορτάζ, σπάνια ήμασταν οι καλύτεροι φίλοι. Δεν συνηθίζω να μιλάω συχνά, αλλά να κάνω παρεμβάσεις όταν χρειάζεται. Ελπίζω στο τέλος αυτής της θητείας η παρουσία κάθε Υπουργού Αθλητισμού να περνάει όπως πρέπει να περάσει.

Χωρίς πολλές εντάσεις και χωρίς να είναι το κεντρικό πρόσωπο μέσα στον αθλητικό χώρο. Η πολιτική ηγεσία αυτού του Υπουργείου θα πρέπει να είναι στο τέλος υπό κανονικότητα, μη αναγνωρίσιμη. Γι αυτή την κανονικότητα πρέπει να παλέψουμε, να δώσουμε τις μάχες για να μπορεί ο κόσμος να χαίρεται ξανά τον αθλητισμό, να πηγαίνει στα γήπεδα χωρίς να φοβάται και να βρίσκει καταφύγιο -ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές από τα προβλήματα του- στον αθλητισμό.

Πρέπει ο αθλητισμός να μπει σε υγιείς βάσεις, σε νέα πλαίσια στα νέα πλαίσια που βάζει ο αθλητικός νόμος που είναι υπό διαβούλευση, μέσα από τη συζήτηση και με τους αρμόδιους φορείς, για τους οποίους η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοιχτή, αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα παίρνουμε.

Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε οικονομικό πόρο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το σύνολο του αθλητισμού στην Ελλάδα".

Photo credits: ACTION IMAGES

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ