ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα σημαίνει για Europa League η ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδος

Τι θα σημαίνει για Europa League η ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδος

Το Sport24.gr αναλύει τι θα σημαίνει η ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδος για την έξοδο των ομάδων της χώρας μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης αγωνιστικής περιόδου

Τα επεισόδια και η διακοπή της αναμέτρησης ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος ενδέχεται να οδηγήσουν μέχρι και σε ματαίωση της διοργάνωσης, κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα για τις ελληνικές συμμετοχές στο Europa League 2016-2017.

Η Ελλάδα λοιπόν την επόμενη περίοδο θα εκπροσωπηθεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από 5 ομάδες. Δύο από αυτές στα προκριματικά του Champions League και οι άλλες τρεις στα προκριματικά του Europa League.

Φυσικά δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στις δύο που παίξουν στα προκριματικά του CL. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα και θα παίξει στον 3ο προκριματικό γύρο, αλλά υπάρχει και περίπτωση να μπει απευθείας στους ομίλους (πρέπει οι κάτοχοι των Champions League και Europa League να έχουν κερδίσει συμμετοχή στο CL μέσω του πρωταθλήματός τους). Αυτός που θα τερματίσει 2ος, δηλαδή θα κατακτήσει την κορυφή στα play-offs (μετέχουν ο 2ος, ο 3ος, ο 4ος και 5ος της κανονικής περιόδου), θα παίξει επίσης στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League (η διαφορά με τον Ολυμπιακό είναι πως θα βρίσκεται στο... μονοπάτι των μη πρωταθλητών).

Πάμε τώρα στην ουσία, στο τι θα σημαίνει δηλαδή η ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο κυπελλούχος κερδίζει την συμμετοχή του στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, άρα η ματαίωση της διοργάνωσης σημαίνει αυτόματα πως και οι 4 ομάδες των ελληνικών play-offs θα παίξουν στην Ευρώπη (αρκεί βέβαια να έχουν πάρει την απαραίτητη άδεια από την UEFA).

Όπως προαναφέραμε, ο 1ος των play-offs πάει προκριματικά CL, ο 2ος και ο 3ος θα παίξουν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, ενώ ο 4ος θα παίξει στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League.

Η ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδος είναι το ίδιο πράγμα με την κατάκτηση του τροπαίου από τον Ολυμπιακό, όσον αφορά στις ευρωπαϊκές θέσεις. Αν ο Ολυμπιακός έπαιρνε το τρόπαιο η θέση του τροπαιούχου θα μεταφερόταν στο πρωτάθλημα, όπως θα γινόταν και αν έπαιρναν το κύπελλο ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ και κατακτούσαν την πρώτη θέση των play-offs και έπαιζαν δηλαδή προκριματικά Champions League.

Χαμένος (ευρωπαϊκά) μόνο ο Ατρόμητος

Ευρωπαϊκά, ο μεγάλος χαμένος είναι ο Ατρόμητος, καθώς σε αντίθεση με Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, μπορεί να παίξει στην Ευρώπη τη νέα περίοδο μόνο μέσα την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Να πούμε μία φορά ακόμη πως σε κάθε χώρα θέση στο Europa League μέσω του κυπέλλου κερδίζει μόνο ο κυπελλούχος, πότε πια ο φιναλίστ σε περίπτωση που αυτός που τον νίκησε στον τελικό έχει εξασφαλίσει συμμετοχή στο Champions League.

Βέβαια, χαμένος ευρωπαϊκά από την ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδος μπορεί να βρεθεί και ο ΠΑΟΚ αν μείνει εκτός 5άδας, δηλαδή εκτός των play-offs. Κυρίως σε περίπτωση τιμωρίας του με αφαίρεση βαθμών αυτό γίνεται αρκετά πιθανότερο.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ