ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα φέρει το GREXIT στο ποδόσφαιρο;

Τι θα φέρει το GREXIT στο ποδόσφαιρο;

Ο Σταύρος Κοντονής περνάει το νομοσχέδιο από την Βουλή και η UEFA με την FIFA βγάζουν από τις λίστες των μελών την Ελλάδα. Τι θα συμβεί αμέσως μετά; Πως θα είναι το ποδόσφαιρο μας;

Το νομοσχέδιο για την αθλητική βία κατατέθηκε στη Βουλή και ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, καταργεί το αυτοδιοίκητο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και αποδεικνύει πως δεν κάνει βήμα πίσω σε όσα είχε πει. Τι σημαίνει όμως για το ποδόσφαιρο αυτή η κίνηση; Τι θα ακολουθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου και τι ακριβώς θα επιφέρει η πιθανή παγκόσμια ποδοσφαιρική μας απομόνωση;

Η Κυβέρνηση κατέθεσε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με τίτλο "Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις", σύμφωνα με το οποίο καταργείται το άρθρο 29 της παραγράφου 12 που αφορά το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ: "Καταργείται η διάταξη του πρώτου εδαφίου της παρ.12 του άρθρου 29 του μ.3479/2006, που προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης αυτόνομα από την ΕΠΟ και τα όργανά της, όλων των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας και οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου''.

Η συγκεκριμένη κίνηση κινητοποίησε άμεσα τα κλιμάκια της UEFA και της FIFA, οι οποίες δεν συζητούν καν την παύση του αυτοδιοίκητου σε οποιαδήποτε ομοσπονδία που είναι μέλος τους. Φυσικά οι αντιδράσεις δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά αυτό είναι που θα φέρει την απαξίωση και τον μαρασμό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήδη από την UEFA εκφράζεται, ανεπίσημα, η έντονη δυσαρέσκειά της για τις κινήσεις του Σταύρου Κοντονή και έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενες εργασίες με τον ορισμό "επιτρόπου" για το θέμα της Ελλάδας. Στελέχους που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το “Grexit”!

Πάμε να δούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση που ι συγκεκριμένος αξιωματούχος της UEFA προτείνει αποκλεισμό και η εισήγησή του γίνει δεκτή.

Εθνική Ελλάδος... Γεια σου και Αντίο

Το σημαντικότερο από την μη αναγνώριση της Ομοσπονδίας μας από UEFA ΚΑΙ FIFA δεν είναι ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πάνω από όλα είναι η Εθνική Ομάδα και αυτή θα είναι που θα νιώσει πρώτη τί σημαίνει: "Μόνοι μας". Η Εθνική που κατέκτησε ένα EURO 2004 και συμμετέχει στις τελικές φάσεις Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων Κυπέλλων από εκεί και πέρα, δεν θα έχει δικαίωμα να παίξει πουθενά. Ούτε καν φιλικό δεν θα μπορεί να δώσει η ομάδα του Σέρχιο Μαρκαριάν. Φυσικά το ίδιο θα συμβεί και σε όλες τις Εθνικές Ομάδες κάθε ηλικίας και φύλλου.

Αντίο στο U19 European Championship 2015

Η αρχή θα γίνει με τις ομάδες Νέων και Παίδων οι οποίες έχουν προκριθεί στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν. Μάλιστα το ένα από τα δύο είναι να διεξαχθεί στην Ελλάδα (6 έως τις 19 Ιουλίου 2015 στην Κατερίνη, τη Βέροια και τη Λάρισα). Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η UEFA εξατάζει ήδη χώρες που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2015 για ποδοσφαιριστές ηλικίας κάτω των 19 ετών.

Αντίο σε Euro και World Cup

Η κίνηση του Σταύρου Κοντονή θα σημάνει αυτόματα και το τέλος των προκριματικών για την Εθνική ομάδα των ανδρών. Η πρόκριση στο Euro 2016 είναι εξαιρετικά δύσκολη αλλά οι μαθηματικές ελπίδες που υπάρχουν δεν θα σημαίνουν τίποτα καθώς η Ελλάδα δεν θα κατέβει σε κανένα από τα επερχόμενα παιχνίδια και θα μηδενιστεί. Αυτόματα θα επέλθει την πτώση της Ελλάδας από την 24η θέση που βρίσκεται τώρα, το οποίο θα μας κυνηγάει ακόμα και σε περίπτωση επιστροφής στην Ευρωπαϊκή οικογένεια καθώς θα είναι δύσκολη η οποιαδήποτε πρόκριση σε τελική φάση καταλαμβάνοντας τις τελευταίες θέσεις στα προκριματικά.

Στη ντουλάπα τα Ευρωπαϊκά κοστούμια

Ό,τι συμβεί στην Εθνική θα ακολουθήσει και με τους συλλόγους, οι οποίοι δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα συμμετοχής σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο αποκλεισμός από το Champions League και το Europa League θα αλλάξει εξ ολοκλήρου τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο. Η πτώση θα είναι κατακόρυφη και φυσικά ξεχνάμε οποιαδήποτε μάχη για την 13η θέση στην κατάταξη της UEFA. Ο αποκλεισμός, ακόμα και αν είναι για μία σεζόν, θα σημαίνει 0 βαθμούς στο σακούλι και ματωμένη επιστροφή όταν και αν γίνει. Οι ομάδες μας, δηλαδή, θα επιστρέψουν στα γκρουπ των ανίσχυρων στην Ευρώπη και προκριματικές διαδικασίες από πολύ νωρίς και από δύσκολη θέση.

Ομάδες με ρόστερ ανάγκης

Αν κάποιος νομίζει πως απλώς δεν θα παίζουμε στην Ευρώπη και αυτή θα είναι η μοναδική επίπτωση κάνει μεγάλο λάθος. Η μεγάλη αλλαγή θα έρθει στο ελληνικό πρωτάθλημα όταν και ΑΝ γίνει. Χρονικά όμως πριν το πρωτάθλημα έχουμε τις μεταγραφές και την καλοκαιρινή προετοιμασία των ομάδων. Ταξίδια στο εξωτερικό και βασικό στάδιο προετοιμασίας σε Ελβετία, Σουηδία κλπ είναι αδύνατο να γίνουν καθώς οι ομάδες δεν θα έχουν δικαίωμα να παίξουν ούτε φιλικό με Ευρωπαίκούς συλλόγους.

Φεύγουν οι ξένοι ποδοσφαιριστές

Όσο διεξάγεται η προετοιμασία των συλλόγων στην Ελλάδα, με φιλικά τους αντιπάλους που θα έχουν μετέπειτα στο πρωτάθλημα, θα έχουμε μεταγραφική περίοδο. Βέβαια τέτοιο καλοκαίρι δεν θα έχουμε ξαναζήσει. Οι μεταγραφές ξένων στα πρωταθλήματα μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές, αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία ισότιμη των άλλων ενώ οποιοσδήποτε αλλοδαπός παίκτης αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας, αποκτά άμεσα το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για λύση του συμβολαίου του. Θα υπάρξουν δηλαδή μαζικές αποχωρήσεις και τα ρόστερ θα υποστούν τεράστιες αλλαγές.

Οικονομικός μαρασμός

Ένα πρωτάθλημα χωρίς ξένους ποδοσφαιριστές, με άγνωστο για την ώρα αριθμό ομάδων και χωρίς κανένα ενδιαφέρον παρά μόνο για τον πρωταθλητή, είναι δεδομένο πως θα είναι ένα προϊόν χωρίς καμία αξία στην αγορά. Τα συνδρομητικά κανάλια δεν θα δίνουν εκατομμύρια για να δείχνουν ένα υποτιμημένο πρωτάθλημα, ενώ και οι χορηγοί θα γυρίσουν την πλάτη στις ομάδες. Παράλληλα η Ελλάδα θα τεθεί εκτός όλων των διεθνών προγραμμάτων συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

Είναι λογικό αρκετά σωματεία να μην καταφέρουν να αντέξουν τη νέα τάξη πραγμάτων με αρκετούς συλλόγους να γίνονται ερασιτεχνικοί και ελάχιστους να μένουν για να παίξουν στην πρώτη κατηγορία. Παράλληλα βάση του νέου νόμου, οι ομάδες που δεν θα έχουν έσοδα, θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει τα δικά τους ηλεκτρονικά συστήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν, βαρυνόμενοι με τη συντήρησή τους!

Η UEFA είναι σύμμαχος όχι αντίπαλος

Οι Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες δεν είναι υπέρ της βίας και των εγκληματικών οργανώσεων, αλλά οι θέσεις της δεν πρόκειται ν' αλλάξουν. Το μοντέλο τους δουλεύει εδώ και χρόνια τόσο στις δικές τους διοργανώσεις όσο και σε αυτές των μελών τους, οπότε τα προβλήματα της Ελλάδας είναι δικά μας και όχι ου συστήματος διεξαγωγής. Η UEFA και η FIFA δεν δέχονται συγκεκριμένα πράγματα που θέλει να περάσει ο Υφυπουργός και σχεδόν σε όλα λειτουργεί βάση της λογικής. Σύμφωνα με την επιστολή της στο Υπουργείο:

Τι λέει η UEFA και η FIFA

Για τον αποκλεισμό από την Ευρώπη και τα λουκέτα στο ποδόσφαιρο: "Φυσικά κατανοούμε την ανάγκη λήψης μέτρων από τις κρατικές αρχές (όπως η απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων, απαγόρευσης εισόδου στο στάδιο, αγώνες χωρίς θεατές κλπ) προκειμένου να καταπολεμηθεί ο χουλιγκανισμός και ο ρατσισμός στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, μια και η αποστολή τους είναι να διασφαλίσουν την δημόσια τάξη σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις. Όμως, είμαστε της γνώμης ότι κάθε απόφαση να "απαγορευθεί η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις" πρέπει να παραμείνει μέσα στην αποκλειστική αρμοδιότητα των FIFA και UEFA."

Στην πραγματικότητα, FIFA και UEFA έχουν πάντα την ευχέρεια να αποφασίσουν ότι, για λόγους ασφαλείας, αγώνες διεθνών διοργανώσεων μπορούν να διεξαχθούν μόνο κεκλεισμένων των θυρών ή ακόμα και στην περιοχή άλλου μέλους των FIFA-UEFA. Αναφορικά με την απαγόρευση συμμετοχής ή αναστολής, σε τοπικές διοργανώσεις (δηλαδή αυτές που οργανώνονται από ΕΠΟ), θεωρούμε ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από τη δέουσα διαβούλευση με τα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ και ως τελευταίο μέσο ("έσχατη λύση"), δηλαδή μόνο αν άλλα επιεικέστερα μέτρα - όπως κλείσιμο μέρους των κερκίδων ή κεκλεισμένων των θυρών - δεν εγγυώνται την δημόσια ασφάλεια.

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο: Κατανοούμε πλήρως την ανάγκη των κρατικών αρχών να επιβάλουν μέτρα σε σχέση με τις γηπεδικές υποδομές, όπως είναι η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης (CCTV) και ηλεκτρονικού μη μεταβιβάσιμου εισιτηρίου. Όμως, αυτού του είδους τα μέτρα πρέπει να επιβληθούν στους ιδιοκτήτες των γηπέδων (δηλαδή όχι στις ΠΑΕ, αφού δεν είναι απαραίτητα ιδιοκτήτες των γηπέδων στα οποία παίζουν). Εξάλλου, κάθε παραβίαση αυτών των μέτρων πρέπει μόνο να οδηγεί σε κυρώσεις όπως μερικό ή ολικό κλείσιμο των εν λόγω σταδίων, αλλά όχι στην απαγόρευση των ΠΑΕ να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της ΕΠΟ, μιας και η ΠΑΕ μπορεί να επιλέξει να παίξει σε άλλα γήπεδα, εφοδιασμένα με τα προαναφερόμενα μέτρα.

Διαβάστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα επιστολή της UEFA και της FIFA

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ